Skup o Tesli: Doprinos genija svetskom miru

Đ. VUKMIROVIĆ

02. 07. 2014. u 14:28

Sve je spremno za „Tesla global forum“ od 9. do 14. jula na Fruškoj gori. Novi Sad jedini proglasio slavnog naučnika za počasnog građanina

SVE je spremno za još jedan omaž geniju na Fruškoj gori: na Iriškom vencu, u hotelu „Norcev“, od 9. do 14. jula, biće održan drugi „Tesla global forum“, manifestacija posvećena Nikoli Tesli (1856-1943), jednom od najvećih naučnika u istoriji ljudskog roda i jednom od najznačajnijih sinova koje je iznedrio srpski rod.

- Kao i lane, kada je učesnik foruma bio i nobelovac Robert Karl, počast našem geniju će i ovog leta odati niz eminentnih svetskih ličnosti poput Gaja Đokina, direktora Međunarodnog centra za mir u Vašingtonu, ili Iva Lopeza, predsednika Francuske federacije za Unesko - najavljuju Aleksandar Protić, naučni direktor tog skupa.

U okviru „Foruma“, 10. jula, svečanom akademijom, biće obeležen i dan rođenja velikana, koji je u osvajanje sveta krenuo iz ličkog sela Smiljan.

- Taj datum za nas ima i dodatnu simboliku, jer je 10. jula 1936. tadašnje Gradsko veće Teslu proglasilo za počasnog građanina Novog Sada, inače jedinog grada u svetu koji je to učinio - kaže Protić.

U okviru naučnog dela manifestacije, jedna tematska celina biće posvećena doprinosu Tesle, ali i drugih eminentnih naučnika, svetskom miru.

- To je apsolutna novina, jer o tome, do sada, nije bilo reči ni na jednom skupu posvećenom našem velikanu - kaže Protić.

KAMP U okviru ovogodišnjeg „Tesla global foruma“, od 9. do 14. jula biće organizovan i „Tesla sajber kamp“. Predviđeno je da se u njemu okupi oko 150 najdarovitijih studenata iz cele Srbije, ali i sa Oksforda, Kembridža i drugih prestižnih univerziteta širom sveta.

Forum“ će imati u bogat kulturni sadržaj, u okviru kojeg će, uz ostalo, biti organizovan niz koncerata.

Deo sadržaja ovogodišnjeg „Foruma“ biće organizovan i u manastiru Šišatovac, s kojim je Tesla imao duboku duhovnu vezu (majka Đuka ga je, kao dete, dovodila na šišatovačku čudotvornu česmu, a u manastiru je monah bio njegov ujak Petar Trbojević sa kojim se decenijama dopisivao), i u Matici srpskoj. U njoj će, naime, biti uručene tradicionalne nagrade „Foruma“, među njima i ona najvažnija - „Bela golubica“.KONCERT

Poslednjeg dana festivala, biće održan i humanitarni kocert posvećen Aleksandru Mariću, jednom od najagilnijih aktivista „Tesla global foruma“ koji je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći. Prihod će biti uplaćen ugroženima od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije