Kusturica: Sarajevski atentat - akt političkog oslobođenja

Tanjug

30. 06. 2014. u 16:22

Кустурица: Сарајевски атентат - акт политичког ослобођења
Sarajevski atentat bio je pre svega akt političkog oslobođenja od nezakonitog režima, izjavio je režiser Emir Kusturica u intervjuu za "Fajnenšel tajms"

LONDON,VIŠEGRAD - Sarajevski atentat bio je pre svega akt političkog oslobođenja od nezakonitog režima, izjavio je režiser Emir Kusturica u intervjuu za "Fajnenšel tajms", uz poruku da je Andrićgrad izgradio kao "simbol pacifizma".

"Smešno je kako su nam Bi-Bi-Si i Si-En-En prikazali svrgavanje Sadama Huseina - kao tiranina, Moamera Gadafija - kao tiranina. Franc Ferdinand, očito, nije prikazan kao tiranin - ali je to bio", kaže Kusturica za londonski list.

Kontrast između dva pogleda na mladog sarajevskog atentatora Gavrila Principa sumira način na koji je istorija politizovana u ovom izuzetno napetom delu svetu, primećuje autor teksta u britanskom listu, uz konstataciju da Prvi svetski rat nije rešio probleme tog regiona, "daleko od toga".

"Bilo je to samo recikliranje viševekovnog međuetničkog rivaliteta koji traje do dan danas", zaključuje FT.

Govoreći o Andrićgradu za britanski dnevnik, Kusturica ga je opisao kao svoje "najveće ostvarenje", svojevrsni vremeplov pri čijoj gradnji su poštovani svi uticaji koji su oblikovali to mesto tokom vekova, ali je napomenuo da se pri tom nije pridržavao arhitektonskih pravila već je sledio svoje instinkte.

"Mislim da je ovaj grad najsnažniji organ društvene memorije čovečanstva", objašnjava čuveni režiser odgovarajući na pitanje šta ga je navelo da sa stvaranja filmskih scena pređe na realna mesta.

Andrićgrad bi trebalo da bude "simbol pacifizma... srce koje treba da otkucava jednu veliku ideju, da ohrabri istočnu Bosnu kao simbol mira", zaključio je Kusturica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

vlada

30.06.2014. 17:02

Nisi u SANU a imam utisak da imaš "kvalitet" da obogatiš tu "nacionalnu" instituciju! Reference imaš, doduše umetničke, ali najvažnije koje nema iko da ti da u ovom trenutku su PATRIOTSKE! Žalosna je pasivnost, DO BRUKE je da ne reaguje "intelektualna elita"! Sve to IPAK ima veze ITEKAKO sa "petim oktobrom"!

Разједињени појединци

30.06.2014. 23:24

@vlada - Владо, наброј ми три припадника те "интелектуалне елите". Не заборави само да Јован Дучић, Слободан Јовановић, Добрица Ћосић, Јован Цвијић... нису више међу живима.

Zika

01.07.2014. 00:55

@vlada - Kusto se razume u sve. Svetski je autoritet. Podseca na Felipa Gonzalesa.

Бајо

01.07.2014. 07:28

У ,, интелектуалну елиту ,, не бих убројио Д. Ћосића. Кусти свака част за досадашњи рад уметнички па и грађевински.