Dr Pravica: Neistine o Srbima

Marko Lopušina

29. 06. 2014. u 16:12

Др Правица: Неистине о Србима
Srpski lobista profesor dr Majkl Pravica, o nedoslednoj politici Sjedinjenih Država: Amerikanci treba da shvate da smo pošten narod

AMERIKA želi da započne veliki rat u Ukrajini da bi posle raspada ove države došla u poziciju da kontroliše Nemačku i Rusiju, ali i da priprema invaziju na Kinu. Srbija se zbog toga nalazi pod američkim pritiskom da podrži politiku Vašingtona!

Ovu tezu izneo je nedavno u američkim novinama fizičar dr Majkl Pravica, profesor na Univerzitetu Nevada i srpski lobista.

- Dve i po decenije američka administracija sprovodi političko nasilje nad Srbijom i širi neistine o srpskom narodu - smatra dr Majkl Pravica, koji svoje kolumne i pisma objavljuje u vodećim američkim novinama i portalima. - Poreklom sam iz Trebinja i pripadam trećoj generaciji Srba u Americi. Taj podmukli rat SAD protiv Srba strašno me boli. Borim se za to da moja deca i svi Amerikanci shvate da su Srbi pošten i dostojanstven narod. Svakim danom u Americi se otkriva uloga predsednika Klintona i Bušove klike, NATO i evropskih poslušnika u satanizaciji Srba, tako da očekujem da će jednog dana Amerika sama saopštiti istinu o mom narodu.

Pravica je rođen u Čikagu, 1966. godine u porodici Gojka i Ane Pravica poreklom iz Trebinja, čiji su preci početkom prošlog veka emigrirali u Ameriku. Završio je gimnaziju i otpočeo studije fizike i matematike na Institutu Kalteh u Pasadeni. Doktorirao je na Harvardu, zaposlio se, i zatim sebe i porodicu „častio“ prvom posetom zavičaju predaka.

HODOČAŠĆE NA OSTROG Majkl Pravica je prošlog meseca u Srbiju prvi put doveo svoju sestru Kristinu Džejson, koja je advokat u Los Anđelesu. Odveo je i u Trebinje, u zavičaj predaka, a potom u manastir Svetog Vasilija Ostroškog. Kristina boluje od raka i došla je pod Ostrog da se pomoli Svetom Vasiliju za zdravlje.

- Kada sam 1988. godine stigao u selo Bjelač kod Trebinja, noćio sam u kući deda Gojka i otkrio ljubav prema svojim korenima, precima, zemlji u kojoj je on kao seljak žudeo da ide u kraljevsku školu, pa na fakultet - seća se Majkl. - Umesto u Trebinje, deda se 1925. godine preselio u Kanadu. Ja i još petoro mojih rođaka, kao njegovi potomci iz Amerike, ispunili smo dedinu želju da Pravice budu školovane i poštovane. Još osam puta sam kasnije posećivao rodni kraj mojih predaka i doživeo da me Trebinjci prekrste i prozovu „naš Mihajlo“.

Majkl je ime Mihajlo dobio i od američkih Srba, koji su ga tako prozvali zbog sjajnih kolumni koje svake nedelje objavljuje u listu „Boston finiks“. Poslednjih godina Pravica je u SAD objavio više od 500 pisama vašingtonskim političarima i kolumni o srpskom narodu.

- Amerikanci su dobar narod koji političari i mediji neprestano lažu - kaže Pravica. - Običan Amerikanac se ne bavi politikom, ne zna svoju, a ni istoriju drugih naroda. Zbunjen je zbivanjima u Srbiji, jer ne zna gde je Balkan i šta SAD traže na Kosmetu. Osećam potrebu da prosečnom Amerikancu objasnim suštinu zavere SAD protiv Srbije, kao i vladarske aspiracije Amerike u svetu.

Majlk kaže da se prvi put susreo sa američkim neistinama na temi stradanja Srba u Jasenovcu, a da je tamo pobijena i porodica njegove majke.

- Počeo sam da pišem medijima, forumima, političarima, a oni su počeli da prihvataju istinu o Srbima - kaže dr Pravica, koji je nedavno u Banjaluci predstavio svoju studiju „Zašto je važan Jasenovac“.


TREĆI SVETSKI RAT

Stari kontinent je osvojen kroz projekat „Nova Evropa“, koji u potpunosti podređuje razvoj zemalja EU američkim interesima, jačanju NATO i kontroli SAD nad evropskom politikom - zabrinuto govori Majkl Pravica. - Amerikancima nije u interesu da Nemci i Rusi budu poslovni prijatelji i strateški partneri. Da bi ih zavadili, Amerikanci podstiču fašizam u Evropi, ruše Ukrajinu, ne prihvataju mirovne inicijative Moskve i nagovaraju ostale zemlje da im su pridruže u osudi Rusije. Mene je strah takve politike, jer može da izazove treći svetski rat. A, istorijski je poznato kako Srbi prolaze u svetskim ratovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ruben

29.06.2014. 16:51

Brige Dr Pravice su bez razloga: Nacija koja se konstituisala na pljacci i genocidu autohtonih naroda Severne Amerike pa zatim i ostatka sveta nemoze drugacije ni videti Srpski narod cije borbe nisu nista drugo nego borbe za licno dostojanstvo i legitimnost. A za buduca pokolenja ima jos manje razloga da brine - tada USA uveliko vise nece postojati ; bice to nekakav istorijsko politicki pojam sa konotacijama slicnim onima koji ima treci rajh

istok zapad

30.06.2014. 14:49

@Ruben - @ruben-imate pravo.Vas odgovor je odlican.USA nije jedna od drzava za koju bismo trebali da se pretrgnemo da nas postuje.Mnogo nam je vaznije da ocuvamo svoje dostojanstvo i da im pokazemo da necemo biti saterani u rezervat sta su oni uradili kako svojim indijancima pre, tako i vlastitom narodu danas.Ta USA je jedna od onih u kojoj ljudska prava ne znace nista.A nas M.Pravica moze i dalje da bude sta je bio i pre-srbin i covek i neka se ne sekira oko americke percepcije Srbije i srba.

Stevan

29.06.2014. 22:14

Ovaj tekst kao da sam ja pisala, a nadam se i vecina srba. I ja delim vas strah, ali se nadam da americki politicari nece uspeti u svojim projektima, mada je vrlo tesko stati im na put, jer su oni sam djavo...