Ković: Gavrilo je za Zapad terorista

Bane ĐORĐEVIĆ

28. 06. 2014. u 20:38

Ковић: Гаврило је за Запад терориста
Istoričar Miloš Ković stogodišnjici sarajevskog atentata, Gavrilu Principu i kosovskom zavetu, prebacivanju krivice: Gavrilo je bio i ostao naš vidovdanski junak i mučenik. Na njegovo ime reaguju Beč, Sarajevo, Berlin, London...

PUCNjI Gavrila Principa i danas se čuju i teško da će, u dogledno vreme, moći da budu prigušeni. Pogledajte koliko strasti izaziva pominjanje njegovog imena, ne samo u Sarajevu, nego i u Beču, Berlinu ili Londonu. Sećanje na njega već sto godina utiče na sliku o Srbima u značajnom delu svetskog javnog mnjenja - kaže za „Novosti“ profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković.

Srbija i svet danas obeležavaju tačno sto godina od prelomnog i prolomnog Principovog pucnja u Sarajevu, na Vidovdan 1914. Kuršum koji je ispalio na austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda bio je varnica bačena u „barutom puni magacin“, kako je jedan savremenik nazvao tadašnju Evropu, ubrzao mnoge istorijske tokove. Mesec dana kasnije počeo je Prvi svetski rat, do tada najveći i najkrvaviji obračun u istoriji čovečanstva.

* Kako se ti Principovi pucnji sada čuju kod nas, kako ga čuju drugi evropski narodi?

- Ima mnogo onih koji ga smatraju fanatikom i teroristom. U zapadnoj istoriografiji Sarajevski atentat se, s retkim izuzecima, prikazuje tamnim tonovima, kao teroristički akt i okidač za rat, čak i onda kada se priznaje kolonijalna i nasilnička priroda austrougarskog režima u BiH. Sa druge strane, i tamo ima onih koji veruju da je Gavrilo Princip oličenje duge evropske tradicije ubijanja stranih okupatora i tirana, koje vrše mladi ljudi, spremni da se žrtvuju za otadžbinu.

* Neophodno je, kažete, staviti taj događaj u kontekst epohe?

- U Principovom dobu krunisane i predsedničke glave padaju u atentatima širom Evrope, od Petrograda do Lisabona. Ta tradicija počinje u dubokoj antici, bar od Gaja Mucija Scevole, Harmodija i Aristogitona, pa i u Starom zavetu sa Juditom i Holofernom. Jedan od neposrednih uzora Mlade Bosne, ideolog Mlade Italije Đuzepe Macini, zagovarajući atentate na tirane, na austrijske okupatore Italije, pozivao se upravo na Juditu i Harmodija. Kolo u Njegoševom „Gorskom vijencu“, delu koje je Kosovski zavet vratilo u središte srpske kulture, pita: „Šta Leonid oće i Scevola kad Obilić stane na poprište?“ Princip, dakle, jeste deo glavnog, zavetnog, oslobodilačkog, evropskog toka srpske istorije. Naše je da to objašnjavamo onima koji žele da nas saslušaju. Ne možemo da očekujemo da će baš svako u Beču ili Berlinu da se složi sa našim mišljenjem, zar ne? Ali zašto bismo sa njima u svemu morali da se slažemo? Važno je da naučimo da za odgovorima tragamo u sopstvenom iskustvu.

MLADOBOSANCI: BEKSTVO IZ LEDENOG ZAGRLjAJA KOLONIZATORA * Šta se, prema svim dostupnim dokumentima o Principu, njegovim iskazima i svedočenjima savremenika, pouzdano može zaključiti o njegovoj ličnosti, snovima, idejama i motivima?
- Rodio se u kući bez prozora, sa utabanom zemljom umesto poda. Otac Petar bio je kmet muslimanskog bega. Kolonijalna, feudalna austrougarska vlast držala je seljake u BiH u stanju materijalne, obrazovne i moralne zapuštenosti i on je na suđenju izričito rekao da je zbog toga hteo da se osveti. Mladobosanci su samo hteli da se iščupaju iz tog ledenog, mrtvačkog zagrljaja. Decenijama nije priznavano čak ni postojanje Srba u BiH. Oni su zvanično smatrani „Bosancima“. Kada je to prestalo, došli su vojnički, diktatorski režimi generala Varešanina i Poćoreka. A s druge strane Drine imali su slobodnu Srbiju, sa slobodnim seljacima, opštim pravom glasa i demokratijom. Na suđenju je Princip posebno naglasio pokušaje Beča da ponizi srpski narod, montiranim Veleizdajničkim procesom u Zagrebu 1909. i vanrednim merama kojima je general Oskar fon Poćorek 1913. ukinuo sve srpske organizacije. Tužioci su dokazivali da je Princip bio „velikosrbin“ a on im je odgovarao da je Jugosloven i da veruje u buduće ujedinjenje Južnih Slovena. Bogato iskustvo verskih sukoba u BiH naučilo je i njega i njegovu generaciju da međusobni obračuni na Balkan dovode velike sile.

* Da li je, uprkos pojedinim nametljivim revizionističkim glasovima, strana i domaća naučna zajednica jedinstvena u tumačenju povoda za rat, određivanju krivaca i žrtava?

- Tu nikada nije bilo sloge. I unutar nacionalnih istoriografija, uključujući i našu, postoje različita mišljenja. Zahvaljujući Fricu Fišeru, u glavnom toku svetske istoriografije bio je zavladao konsenzus o odgovornosti Nemačke i Austro-Ugarske. Robert Evans, ugledni istoričar sa Oksforda je međutim, tu skoro, u jednom prikazu, napisao da su Fišerove ideje mrtve. Ričard Evans, sa Kembridža, utvrdio je da je za rat najkrivlja bila Srbija. On ne krije da uživa u čitanju knjige Kristofera Klarka. Danas se u svetskoj istoriografiji krivica raspodeljuje na sve velike sile, pri čemu se ne zaboravlja ni odgovornost Srbije. U nemačkoj istoriografiji, sa izuzetkom Fišerovih šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, i istoriografije Istočne Nemačke, do danas vlada većinski stav da Nemačka i Austro-Ugarska nisu bile krive, ili da nisu bile najkrivlje za izbijanje Velikog rata. Krivica se tamo ponajčešće svaljivala na Rusiju, a sa njom i na njenu štićenicu Srbiju. Vrlo značajan, uticajan deo anglosaksonske akademske javnosti tradicionalno podržava ove stavove. Odatle, a ne iz Nemačke, danas dolaze najgrlatiji revizionisti.

* Kako stoje stvari kod ostalih učesnika Velikog rata?

- Francuska nauka, koja je dugo pružala otpor, u poslednje vreme se ne vidi i ne čuje. Sovjetska istoriografija koristila je svaku priliku da osudi caristički režim, pa ga je čak optuživala i za izazivanje svetskog rata. Ako se za zapadnu istoriografiju može reći da vrlo lako sklizne u negativne predrasude prema Srbima, za rusku se može reći da se u njoj prema nama neguju uglavnom pozitivne predrasude. Postoje i posebne tradicije istoriografija „malih naroda“. Česi su, recimo, sa posebnom pažnjom brinuli o zemnim ostacima Gavrila Principa, koji je umro na njihovoj teritoriji. Danas su poprilično podeljeni, ali vidimo da tamo još postoje nastavljači tradicije velikog čehoslovačkog državnika Tomaša Masarika. Niko bolje od Masarika nije razumeo Prvi svetski rat. Treba samo čitati njegovu „Svetsku revoluciju“.

* Pokazalo se, u više navrata, da Vidovdan ima posebno i sudbonosnomesto u našoj istoriji?

- Kosovski zavet i još stariji kultovi Svetog Save i Svetog Simeona vekovima su bili glavni izvori posebnog, premodernog identiteta srpskog naroda, ono što ih je razlikovalo i od najsrodnijih, susednih naroda. U „Slovu o knezu Lazaru“ patrijarha Danila Trećeg, napisanom samo nekoliko godina posle Kosovskog boja, pronaći ćete već ceo Kosovski zavet. Ili u onome što 1530. srpski seljaci pričaju Benediktu Kuripešiću, diplomati na proputovanju kroz Bosnu i Staru Srbiju. Travnički vezir 1806. piše u Carigrad da Karađorđe i njegovi odmetnici sa sobom stalno nose „knjige“ o knezu Lazaru, prete da će kao i on sa vojskom izaći na Kosovo. On doslovno kaže da je Lazar „veliki podstrekač bune u njihovom razumu“. Mi se, dakle, susrećemo sa beskrajno zanimljivim fenomenom, vekovnim trajanjem Kosovskog zaveta, kulta i predanja u sećanju jednog naroda, u jednoj primarno usmenoj kulturi. On menja svoju formu, ali njegova suština je hrišćanska i nju uporno čuva srpska crkva. U potonjoj, elitnoj srpskoj kulturi, u dve slobodne srpske države, najsavršeniju umetničku formu Kosovskom zavetu dali su Njegoš i Milan Rakić. Imate istoričare koji više vole da se bave diskontinuitetima u srpskoj istoriji; mene zanimaju trajanja, kontinuiteti.

* Koliko je vidovdanska etika uticala na učesnike ali i događaje koji su prethodili atentatu?

- Posle oslobođenja Kosova, vidovdanska ideja naglo je dobila na popularnosti među mladim ljudima mladobosanske generacije. Ne zaboravimo da su Hrvati - Ujević, Čerina, Tartalja i naročito Meštrović igrali važnu ulogu u njenoj obnovi. Meštrović, koga Evropa tada otkriva kao prvorazrednog vajara, sav se posvetio vidovdanskoj ideji; Dimitrije Mitrinović, jedan od glavnih ideologa Mlade Bosne, neumorno promoviše Meštrovićeva dela. Mladi Nikolaj Velimirović objavljuje „Religiju Njegoševu“, Isidora Sekulić „Vidovdansku misao“, Miloš Đurić „Vidovdansku etiku“.

* Kako se u atentatu na sarajevskim ulicama prelama srpski vidovdanski mit?

- Sveti knez Lazar bio je „veliki podstrekač bune“ i „u razumu“ Gavrila Principa. Sudeći po izvorima iz onog doba, nije bio pobožan, za razliku od svog oca Petra Principa. Njemu je možda i izmicalo hrišćansko značenje one suštinske poruke Kosovskog zaveta, da „je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“. Ali bio je sav u znaku epske, junačke tradicije, nadahnute Kosovskim opredeljenjem. Svesna žrtva Bogdana Žerajića, koji je 1910. pokušao da ubije generala Varešanina, na njega je duboko delovala. O Principovoj pripadnosti kosovskoj tradiciji svedoči i pesma koju je sastavio u zatvoru (istina, ima pisaca koji ove stihove pripisuju drugim autorima):

Al’ pravo je rekao pre

Žerajić soko sivi

Tko hoće da živi nek’ mre,

Tko hoće da mre nek živi.“

* Kosovska ideja je važan deo ove priče?

- I Kosovsku ideju i sav tragizam međusobnih podela najbolje će u svojim delima izraziti Ivo Andrić, Principov prijatelj iz malobrojnog jugoslovenskog udruženja sarajevskih đaka, osnovanog 1911. Gavrilo je jednom prilikom najavio da će mu pokazati svoje pesme, ali to nikada nije učinio. Nesređeno srednjoškolsko obrazovanje Princip je nadoknađivao čitanjem svega do čega je mogao da dođe. Bio je sitnog rasta ali čvrste građe, ćutljiv, ali čovek od akcije. Dokumenti sa suđenja prikazuju ga kao središnju ličnost zavere i atentata. Svu odgovornost preuzimao je samo na sebe. Na isleđivanju, suđenju i u tamnici, na mukama i u bolesti, na samrti, držao se neobično odlučno i hrabro. Bio je i ostao naš vidovdanski junak i mučenik, pravi izdanak srpske istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Đani

28.06.2014. 20:58

Koviću,šta je tebi,narod je gladan i posla željan,ti o Gavrilu.Pa koga se pita o Gavrilu tebe ili London??

nn

28.06.2014. 22:10

@Đani - gavrilo princip ubio dvoje iz zasede, bio kaznjen I najverovatnijeumro u zatvoru. da kojim slucajem ovo dvoje nisu bili rojaltiniko o ovome nebi pisao niti pricao posle toliko godina. u to vremedrugacije je bilo sve.i da kojim slucajem ovaj princip nije bio srbin,ne verujem da bi bila tolika pompa.

Yella

29.06.2014. 03:11

@Đani - Ceo svet bruji o Gavrilu Principu i Srbiji kao krivca i izazivaca prvog svetskog rata .Vi sto ste gladni i ne interesuje vas Srbija i njena istorija , bicete jos gladniji.Zasto sada o GP i Srbiju optuzivati kao krivce za taj krvavi rat.Sta nam jos psremaju ?Koncetracione logore ili nesto drugo jos gore.Svetskim mocnicima smetaju Srbi.Englezi su podrzavali Turke i sa visine govorili da Srbe treba anihilovati da ne postoji ni jedan.Urednistvo molim da pokazuju slike GP pre mucenja a ne ove slike k

milovan

28.06.2014. 21:01

Gavrilo Princip je, za Srbe I sav slobodoljubiv svet, junak ! Briga me sta kaze tzv. Zapad I njegove sluge !

Rastislav

29.06.2014. 00:54

@milovan - Junak ne puca u nenaoruzanog coveka i njegovu zenu sa ledja. Princip je fanatik, zaludjeni student koji je doneo vise loseg nego dobrog Srbiji i srpskom narodu. To sto Srbi dan danas ne veruju da u njihovom rodu ima i korova, pa vecina cak i Arkana slavi kao junaka, je problem turkofilnog mentaliteta i orijentalizma. Pravi Srbi drze do casti, dostojanstva i ponosa, i to je cinio i kralj, turkofilija i orijentalizam drzi do fanatizma i idiotizma, i to cini vecina danasnjeg "srpskog" drustva.

зокс

29.06.2014. 13:45

@milovan - Растиславе,"зло радити од зла бранећи се ту гријеха нема никаквога",како рече велики Његош!Значи по твоме ја ћу да будем поносан и достојанствен док ме окупирају и убијају????Турци нису убијали српску децу,Растиславе!Убиства деце су донели на Балкан Аустро-Угари,а не Турци!Турци су узимали децу и одводили их,јањичари,али их нису убијали!Па ти сада види ко је "туркофилно фанатичан"!

Dosta filozofije !

28.06.2014. 22:09

100 godina je prošlo od tada, a od prošlosti se ne živi. Mnogo filozofirate svi, zavodite ovaj narod za stvari koje odavno nisu važne, a privreda uništena i opljačkana, resurse zaposeli stranci, a korumpirani i pokvareni političari izvode spektakularne performanse za ovaj zaluđeni i gladni narod.

Na zalost, zivis u zanimljivo vreme

29.06.2014. 01:33

@Dosta filozofije ! - Ovo je istorija koju mi jos uvek zivimo i zivecemo je dok postojimo kao narod. Zbog Gavrila Principa i danas se govori srpski jezik u Bosni i Hercegovini. Uslovi u kojima zive svi narodi u bivsoj Jugoslaviji ni onda nisu bili mnogo bolji, a covek je sa 19 godina ustao protiv tiranije i ugnjetavanja svih naroda u Bosni od strane Austrougarske..

Гоца СЗ

29.06.2014. 22:21

@Dosta filozofije ! - Филозофе, ако ове ствари "odavno nisu važne", зашто им Немачка и земље бивше Аустроугарске придају оволики значај?

Marijana

28.06.2014. 23:15

Gospodine Kovicu, malo ste se zabrojali ! London ne spadu u ovu grupu koju ste pokusali da nanizete. I sta , ustvari, vi hocete da kazete ?Gde ste se to uputili ?

ObicnaBaba

29.06.2014. 01:37

Tadasnja Evropa je bila podeljena na dva saveza Sile Antante koje su stale na stranu Srbije i Centralne sile koje su bile srpski neprijatelji i bili uzrok velikih patnji evropskih naroda tokom celog 20 veka, strasnih patnji. I ko sad vrsi satirucu propagandu o terorizmu jednog borca za slobodu i nebeskog mucenika Gavrila Principa valjda nije tesko pogoditi. Narodi dugo pamte i svest im je tesko menjati.

Yella

29.06.2014. 02:57

Celim svetom kruzi reportaza o GP kao najvecem kriminalcu i zajedno sa Srbijom krivaca za prvi SV.rat.Srbiju prikazuju kao drzavu koja je htela da osvoji Bosnu pa su tajne sluzbe trenirale GP kao ubicu.Reportaza traje sat vremena i ko moze da gleda i slusa lazi neka gleda.Australija je prikazala GP tri puta , Amerika takodje.Nema logice da jedan atentat na okupatora moze da izazove sveopsti rat , svako protiv svakoga.Nemci i Austrougarska su pripremali osvajanje cele Evrope i Afrike jos od 1903

Yello, smiri se

30.06.2014. 02:24

@Yella - Yello što se uzbuđuješ kad se Princip nije izjašnjavao kao srbin već kao jugosloven? I atentat je izvršen u ime jugoslovenskih maldobosanskih ideja, a ne srpskih. Mladobosanaca je bilo i muslimana i hrvata i to poveliki broj. Na nesreću atentat je izvršio mladobosanac srbin što su austrijanci iskoristili da bi napali Srbiju. A u atentatu ničeg pozitivnog nema, doneo je samo nesreću i stradanja.

Tomislav Hrvatski

29.06.2014. 06:20

Ima li i ako ima koja je to razlika između Principa i današnjih "boraca za slobodu" koji se po zemljama Bliskog i malo "daljnjeg" Istoka, opašu eksplozivom , pa ono..... ušetaju u masu i onda ....buuuummmm???!!!

lepi Brena

29.06.2014. 10:20

@Tomislav Hrvatski - Vi svakako ne poznajete istoriju kao nauku. Ima, velike su razlike, osim ovih što se u jednom slučaju ubijaju civili u dugom vladar.A drugi po meni važniji je Istorijska distanca, tada i sada, to ne verujem da ćete shvatit!.

Slavko

29.06.2014. 10:38

@Tomislav Hrvatski - Ti sa Bliskog istoka su vasi saveznici i cilj im je da pobiju sto vise ljudi u svrhu razvoja americke demonkracije. Gavrilo je ubio okupatora svoje zemlje kome tamo nije bilo mesto. To sto mu je pri tome stradala i zena, to se u zargonu vasih sefova naziva kolateralna steta.

зокс

29.06.2014. 13:40

@Tomislav Hrvatski - Tomislave@мозгу који служи окупатору,који воли да се њиме влада,који није свестан својег порекла,нема идентитета,језик,нацију,је много тешко објаснити поступак Гаврила!Може фашистички запад њега називати како им год воља!Гавро је био и остаће легенда у сваком иоле слободарском народу!А ти Томиславе не заборави једну чињеницу да су те које праве "буууууум"произвели ови твоји којима се додвораваш!Ти мислиш да запад може некажњено пљачкати исток?Неће то ићи баш тако како ти и они мислите!

krle - dron

29.06.2014. 12:46

Oslobadjanje od ropstva se danas od novog imperatora naziva terorizmom ali to je samo prolazna kategorija dnevnopolitickih potreba vazala koji bi da se dodvore imperatoru,za dvadeset godina mozda ce i papu proglasiti za teroristu.Srbska istorija je milenijumska i istorijski zapisi neumoljivi,austrijanci su svoju istoriju Hazburgovaca ulickali i dobro je turisticki prodaju iako nije ni do kolena srbskoj slavnoj dinastiji Nemanjica koja je i dalje zarasla u korovu i prekrivena vatikanskom maglom.

зокс

29.06.2014. 13:49

На западу клонирани грађани могу само да верују у подметнуту причу њихових политиканата превараната да је једна мала држава изнурена претходним ратовима могла заратити са једни великим царством!Али пошто је интерес запада да Гаврило буде то за шта га они сматрају онда наравно у реду је та прича западњака о Гаврилу и Србији!Њима су грађани конирани на "исти калуп"!Духовни живот им свео на то да могу појести,попити и отићи у ВеЦе да направе места за следећу туру!То је смисао њиховог живота!

Неко нас посматра

29.06.2014. 22:36

@зокс - Овде има и неких других, не верујем да ти СНС-ботови дају минусе.

novi sad

29.06.2014. 16:39

@ - Normalno je da se vlasti u BOSNI ne slazu da je Gavrilo Princip junak.Turi su imali sve povlastice tada u Bosni,i svakako je on njima neprijatelj.

Ruben

30.06.2014. 15:21

 zbog cega ste stalno fokalizovani na to sta zapad misli o vama ; o Gavri ; o vasoj istoriji? Od koje bolesti patite? Istorija zapadnih naroda je sacinjena od pljacke, prevare i unistavanja 3/4 planete ; da su kojim slucajem sposobni putovati u vasionu isli bi otimati Mesec, Saturn, Uranus... To sto Gavru smatraju teroristom je cista logika - tako su nazivali i ostale borce za slobodu sirom planete ; i to ga cini jos vecim i jos dostojanstvenijim.

jovicevic

30.06.2014. 16:07

Da li je ubica Kralja Aleksandra II terorista? Ili heroj - mučenik? Kako isti nasilni činovi - atentati na vladara, recimo, mogu poltički svrstavati na naše i njhove, isparvne i zločinačke? Ili je to stoga što su ubice Kralja Milana Obranovića i kraljice Drage bili "patriotski" oficiri zabirnuti zbog "poaustrijančenja" zemlje? I o tom zločinu se na "Zapadu priča" kao o brutalnom, sadističkom činu poremećnih umova. Tako je i Mustafa Golubić "heroj" a druge Staljinske ubice "dželati"?! Baš.

Ruben

01.07.2014. 16:38

@jovicevic - Uporedjujete stvari previse razlicite: Ono prvo je tipicni vojni puc koji se dogadja i sad sirom sveta ; i na isti nacin kao i pre: Tajne sluzbe neke svetske sile uklanjaju drzavnika koji im nije bas naklonjen da bi ga zamenili nekim koga cuvaju u rukavu ; u tim operacijama uglavnom koriste oficire prethodno vrbovane tokom kupovine njihove vojne tehnologije. Gavro je druga prica: idealista nacionalne emancipacije koji se odlucuje na teror iz ubedjenja da je to jedini put prema cilju.

jovicevic

01.07.2014. 12:03

Pogrešio sam u svom komentaru i umesto kralja Aleksandra Obrenovića, napisao kralj Milan. Tako sam oštetio jednog od dva ubijena kralja-imenjaka, srodne, tegobne sudbine iako je ubistvo poslednjeg Obrenovića i kraljice Drage, jedan od najcrnjih dana ne samo u istoriji Srbije, nego i čitavog Balkana. Uostalom tada smo prvi put i dobili sankcije, a rašireni "antiengleski sentiment" začet je dobrim delom možda baš tada, posle nemilosrdnog pisanja tamošnje štampe i zabrane trgovine.