Stopiran izbor srpskog sudije u Evrpskom sudu u Strazburu

Tanjug

23. 06. 2014. u 16:09

Srpski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu neće biti izabran tokom junskog zasedanja jer jedan od troje kandidata koje je predložila Srbija ne ispunjava neophodne kriterijume

BEOGRAD - Srpski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu neće biti izabran tokom junskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, jer jedan od troje kandidata koje je predložila Srbija ne ispunjava neophodne kriterijume.

Naime, tri kandidata, među kojima su redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Lubarda, vanredni profesor tog fakulteta Branko Rakić i pravnica u Odeljenju za izvršavanje presuda u Evropskom sudu za ljudska prava Katarina Nedeljković, izabrala je komisija koju je formirao ministar pravde Nikola Selaković.

Međutim, Panel eksperata za izbor kandidata za sudiju preporučio je da se odredi zamena za jednog od njih, jer, prema njihovom mišljenju, ne ispunjava neophodne kriterijume.

Predsednik Komisije za izbor kandidata Dragomir Milojević, koji je i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, rekao je Tanjugu da komisija stoji iza izbora troje predloženih kandidata, da je konkurs sproveden po zakonima i da su poštovane sve procedure.

Upitan zašto Parlamentarna skupština Saveta Evrope smatra da bi trebalo odrediti zamenu za jednog od njih, Milojević je rekao da je iz medija saznao za to i da stoga ne može da komentariše.

"Ja sam iz medija i saznao za to, zvanično nemam nikakvo obaveštenje ili informaciju iz Ministarstva pravde", rekao je Milojević.

On je naveo i da o daljoj proceduri odlučuje Ministarstvo pravde, koje je i raspisalo konkurs i obrazovalo komisiju.

U Ministarstvu pravde Tanjugu je rečeno da će Srbija uputiti predlog novog kandidata odmah po utvrđivanju kriterijuma i procedura za njegovo predlaganje, a imajući u vidu mišljenje Panela eskperata, kao i nadležnih u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da nije potrebno ponavljati ceo postupak.

Kako je rečeno, mišljenje Panela nije obavezujeće za Srbiju, kao ni za jednu drugu zemlju, ali je uobičajena praksa da se poštuje.

U tom ministarstvu navode da sudija Dragoljub Popović, koji predstavlja Srbiju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nastavlja sa svojim radom sve do izbora novog sudije.

"To znači da Srbija ne ostaje bez svog sudije, iako je sudiji Popoviću istekao mandat od devet godina", navode u ministarstvu.

Na konkurs za izbor sudije u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu stiglo je 16 prijava, od kojih su četiri odbačene jer su imale formalni nedostatak, dok su ostali pozvani na proveru znanja engleskog i francuskog jezika, koju su položila četiri kandidata.

Troje kandidata čija su imena poslata u Strazbur izabrano je nakon intervjua sa članovima komisije.

Komisiju koja je birala kandidate činili su, pored Milojevića, sudija Vrhovnog kasacionog suda Vida Petrovic Škero, zamenik republičkog javnog tužioca Snežana Matović, republički javni pravobranilac Snježana Prodanović i tadašnji držvani sekretar u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić.

Sudija u Evropskom sudu za ljudska prava bira se na devet godina i ne može biti reizabran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije