Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd nije i neće biti ugrožen poplavama i da je voda u glavnom gradu dobra i zdrava za piće.

"Molim one koji bi želeli da zarade novac na prodaji flaširane vode da se ne služe takvim trikovima", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je uhapšeno nekoliko osoba, jedno lice iz Obrenovca privedeno, jer je u svojoj radnji utvostručilo cene osnovih živornih namerinica.

"Taj posao ćemo nastaviti da radimo sve dok traje vanredna situacija", rekao je Vučić.

PAŠALIĆ: BIĆE KAŽNjENI SVI KOJI ZLOUPOTREBLjAVAJU SITUACIJU

Svi koji budu zloupotrebili situaciju nastalu usled vremenske katastrofe koja je zadesila Srbiju i usled evakuacije ostavila hiljade građana van svojih domaćinstava, biće procesuirani u hitnom postupku i najstrožije kažnjeni, saopštio je danas Prekršajni apelacioni sud.

"Pojedinci vođeni željom da steknu ekstra profit i iskoriste ovu nesreću, protivzakonito su podigli cene osnovnih životnih namirnica, poput hleba i mleka. Sada je najvažnije zaštititi ljudski život i sve raspoložive kapacitete prekršajnog pravosuđa staviti u tu svrhu", izjavio je predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić, a navodi se u saopštenju.

Ističe i da tamo gde je to fizički moguće rade dežurne službe prekršajnih sudova.

"Dok je cela Srbija na nogama, premijer, cela vlada, svi ministri i dok hiljade građana dobrovoljno idu da pomognu u odbrani najugroženijih mesta, svako ko na bilo koji način želi da se okoristi o nesreću koja nas je sve zadesila biće procesuiran u hitnom postupku i najstrožije kažnjen'', poručuje Pašalić.

Pašalić je istakao da ako građani primete da neko neosnovano usled ove situacije podiže cene osnovnih životnih namirnica poput hleba, mleka i hrane za decu odmah obaveste nadležne inspekcije ili najbližeg policajca, kako bi se takvi pojedinci priveli pravdi.

Navodi i da usled vremenske katastrofe koja unazad nekoliko dana hara Srbijom, pod udarom nabujale vode našli i objekti prekršajnih sudova u najugroženijim regijama Valjeva, Šapca, Obrenovca, Lazarevca, Čačka i ostalih ugroženih gradova, dok u ostalim gradovima vodu propuštaju krovne konstrukcije, ali se u njima nesmetano radi.

"Najugroženija su odeljenja prekršajnih sudova u Šapcu, odnosno Koceljevu i Vladimircima, dok je odeljenje suda u Valjevu koje se nalazi na Ubu potpuno potopljeno i nazire se samo krov objekta", rekao je Pašalić.

Kaže i da je Užice imalo sreću, jer je vodena stihija samo prošla kroz taj grad.

"Ali zato se na njenom udaru našao Čačak. Prethodnih dana službenici u sudovima su preduzimali mere zaštite arhiva i predmeta koji se nalaze u radu. Tamo gde su odeljenja suda poplavljena ili je nemoguć rad biće odložena suđenja do daljnjeg ili će se sprovoditi u sedištima sudova", istakao je Pašalić.

Predsednici sudova rade i postupaju maksimalnim kapacitetom u datim okolnostima sa akcentom zaštite građana i pravnog poretka usled vanrednih okolnosti.

"Tako da niko ne treba da misli da može da se okoristi na bilo koji način usled ove nesreće, a da će izbeći najstrožu moguću kaznu'', izjavio je portparol suda Aleksandar Ilić i dodao da će se nakon prestanka vanredne situacije izvršiti analiza nastale štete koja je prilično velika.

Sanacija neće uticati na efikasan rad prekršajnih sudova i pravnu zaštitu ugroženih građana.