VEŠTAČKO srce nije izdržalo. Miloš Gajić (39), iz sela Krćevac kod Topole, prvi pacijent u Srbiji kome je ugrađeno veštačko srce, izgubio je borbu za život i nije dočekao četiri godine čekanu transplantaciju. Preminuo je u subotu uveče u Kliničkom centru u Beogradu.

Miloš je bio sportista, pun života i nade u budućnost. Pre četiri godine doživeo je infarkt. Lekari su mu nakon više pregleda rekli da njegovo srce radi tek sa 20 odsto kapaciteta. Jedina nada je bila transplantacija.

Postojala je opcija da se zahvat obavi u Austriji, a onda je ipak odlučeno da se to uradi u Kliničkom centru. Milošu je u međuvremenu ugrađeno veštačko srce, dok se ne nađe donor organa za transplantaciju.

Četiri godine Miloš je vodio herojsku borbu za novo srce koje bi mu produžilo život. Osim njegovih roditelja, majke Leposave, oca Milovana, sestre Marije, u akciji za pomoć ovom hrabrom mladom čoveku ujedinila se cela opština Topola.

- Nažalost, izgubili smo bitku. Novac nije bio problem, uspeli smo da sakupimo gotovio kompletnu sumu od oko 100.000 evra za transplantaciju, ali naš Miloš nije dočekao novo srce - priča Aleksandar Jeftić, Milošev najbolji drug i komšija, koji je bio i glavni organizator akcije.

Lekari Kliničkog centra su Milošu i njegovim najbližima prošlog ponedeljka rekli da je nađen donor i krenuli su u pripreme za transplantaciju. Miloševa sestra Marija nam je ispričala da su svi bili presrećni, čekali da se konačno uradi presađivanje.

- Bio je veliki borac, sve nas je bodrio i hrabrio, govorio da moramo biti jaki, verovao do poslednjeg momenta da će dobiti novo srce, da će sve biti u redu. Neka zla sudbina je izgleda htela drugačije - jeca Marija.

Nakon dva dana porodica donora je odustala. U subotu, kada je Marija sa roditeljima na poziv lekara otišla u Klinički centar Srbije, saznali su strašnu vest. Miloš nije izdržao višegodišnju borbu za novo srce i novi život u koji je toliko verovao.

Nada i neizmerna tuga u samo nedelju dana. Zanemeli su Krćevac i Topola.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
PROFESOR DR MILjKO RISTIĆ O POSLEDNjIM DANIMA MILOŠEVE BORBE


IZDALO VEŠTAČKO SRCE


ČITAV tim lekara je prethodnih sedam dana bio uz Miloša Gajića u Kliničkom centru Srbije.

- Svi koji smo bili tu i 3. juna prošle godine, kada smo mu ugradili srčanu pumpu, preduzeli smo sve, konsultovali se sa kolegama iz najboljih svetskih centara - kaže za „Novosti“ kardiohirurg profesor dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

- Nažalost, te pumpe, „heartmate 2“, iako se stalno usavršavaju, već 40 godina otkako je napravljena prva, još imaju tehničkih nedostataka. Jedan od njih je i sklonost stvaranju trombova, što se dogodilo i kod našeg prvog pacijenta kojem smo ugradili tu pumpu.

Lekari su od juna prošle godine stalno bili u kontaktu sa Milošem. Profesor Ristić kaže „i češće nego što medicinski protokoli zahtevaju, jer ipak je bio prvi pacijent“.

- Gotovo godinu dana imao je stvarno kvalitetan život - dodaje Ristić. - Pre toga njegovo srce je radilo sa jedva petinom kapaciteta. Ali, pumpe nisu savršene. One su „most“ da pacijent sačeka donora i tuđe srce.

MALO DONORA TRENUTNO imamo bar 10 kandidata za transplantaciju srca, ali nema donora - kaže profesor Miljko Ristić. - Od početka godine imali smo samo dva. Žao mi je što svi zajedno nismo humaniji.

Mladiću iz Topole stanje se prvi put pogoršalo pre dva meseca i to zbog tehničke karakteristike aparata koji ga je zapravo i održavao u životu, sklonosti pumpe ka trombozi. Profesor Ristić priča da su se on i njegove kolege tada konsultovali sa svim velikim svetskim centrima, primenili intenzivnu terapiju i tromb u pumpi se „istopio“.

Pre desetak dana, međutim, isti problem se ponovio. Došlo je do delimične tromboze pumpe.

- Terapija nije bila dovoljna - kaže profesor Ristić. - Veće doze lekova nismo smeli da dajemo, opasno je, izaziva krvarenje. Rekli smo porodici: čekamo prvog donora. Radićemo transplantaciju srca. I potencijalni donor se pojavio prošlog ponedeljka, ali dva dana kasnije, kada je trebalo da se da definitivna saglasnost da se uzmu organi, to se nije desilo, jer nije postojala saglasnost brata potencijalnog donora, koji je u inostranstvu.

Drugog davaoca nije bilo, Miloš je gubio bitku.

- Njegovo stanje se u četvrtak pogoršalo. Tromb iz pumpe otišao je na mozak. Priključili smo ga na respirator, 24 sata je bio stabilan, onda je došlo do dubljeg oštećenja moždanih funkcija, srce je popuštalo. I pored svih mera reanimacije, i truda čitave ekipe, preminuo je u subotu ujutro, oko četiri sata.


OBEZBEĐENO 20 PUMPI

U KLINIČKOM centru Srbije dosad je ugrađeno sedam trajnih srčanih pumpi, a u svetu ukupno - 17.000. Profesor Miljko Ristić kaže da je rekorder jedan pacijent koji sa ovom pumpom živi devet godina. Najveći broj, ipak, sa pumpom izdrži godinu-dve, posle tog perioda broj preživelih pada na 20-30 odsto. Trenutno se čeka dozvola američke i evropske agencije za primenu nove „heartmate 3“ pumpe, sa kojom bi trebalo da budu bolji rezultati, jer je manje sklona trombozi. Inače, Republički fond je za KCS za ovu godinu obezbedio 20 srčanih pumpi, od kojih su dve već ugrađene.

(B. RADIVOJEVIĆ)