Tumačenja istorije: Dva principa za Gavrila

V. C. S.

08. 05. 2014. u 21:19

U različitim zemljama bivše Jugoslavije u udžbenicima se različito tumače istorijski događaji na Balkanu. Gavrilo Princip je prikazan ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom

U UDŽBENICIMA istorije u različitim zemljama bivše Jugoslavije, Gavrilo Princip je prikazan ili kao terorista ili kao buntovnik s razlogom, pokazalo je najnovije istraživanje BIRN-a (Balkanske istraživačke mreže).

- Nekada, dok je još postojala Jugoslavija, postojao je samo jedan diskurs o Prvom svetskom ratu. Pre 23 godine nestali su i zemlja i jedinstven diskurs - kaže Nenad Šebek, izvršni direktor Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi, koji je analizirao udžbenike u regionu.

U sredinama u kojima pretežno žive Bošnjaci (Sarajevo, područje Bihaća i Zeničko-dobojski kanton) u udžbenicima se naglašavaju Principove veze sa Srbijom. U udžbenicima u RS se, naprotiv, naglašava da je Austrougarska iskoristila atentat na Franca Ferdinanda da bi okrivila Srbiju i proglasila rat. U udžbenicima u Srbiji tvrdi se da je uzrok rata bila borba velikih sila za dominaciju nad Evropom, i da je Austrougarska iskoristila atentat kao izgovor za dugo željeni rat. Princip je opisan kao „mladi Srbin iz Bosne“.

U školama u Hrvatskoj se uči da je Srbija kriva za izbijanje rata, zbog želje da proširi teritoriju i podržavanjem terorista. „Mlada Bosna“ je opisana kao nelegalna teroristička organizacija. Deca na Kosovu uče da je Princip bio srpski nacionalista, umesto jugoslovenski, ali Srbija nije optužena za početak rata. Udžbenici u Makedoniji rat opisuju kao „prvi svetski imperijalistički rat“ i fokusiraju se na podelu makedonske teritorije, kriveći za ekspanzionizam Bugarsku, a ne Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ванземаљац

08.05.2014. 21:41

Кога брига како други тумаче нашу историју. Ми, историју имамо а они је немају, јер ми смо небески а сви остали народи су наше стадо.

Sigurne činjenice

08.05.2014. 22:31

Gavrilo Princip je bio veoma mladi izmanipulisani čovek, po opredeljenju, i onako kako se izjasnio na sudu - jugosloven (a ne srbin), ateista (a ne pravoslavac). Jedina sigurna istina u vezi atentata, je da je on iskorišćen za napad na Srbiju, bez ikakvih dokaza. Platilo je nedužno srpsko stanovništvo. Suludo izvršeni atentat nikako ne može da veliča neko ko je pravi srbin, s obzirom na ogromne žrtve u prvom svetskom ratu. A da li bi rata bilo i bez atentata, i kada, može se samo polemisati.

Borislav

09.05.2014. 11:34

@Sigurne činjenice - U jednoj borbi za slobodu se nijedan atentat nemoze nazvati SULUDAN.Albanci su izvrsili toliko atentata i dobili drzavu koju priznaje zapad.Ustase ubise naseg kralja pa ne zapoce svetski rat. Zasto? Pa Srbija nije bila velesila da napadne nekoga a AU je samo cekala taj napad na Srbiju. Moje misljenje je da je Ferdinand zrtvovan namerno jer je cudno da jedna velesila koja je vladala Bosnom nije mogla cuvati red i mir i osigurati svoga prestolonaslednika na bolji nacin. Nije Srbija vladala Bosnom

Јабре

09.05.2014. 12:00

@Sigurne činjenice - Како сулуди атентат ? Убио је окупатора у својој земљи, знаш ли ти колико је Аустроугарска протерала Срба из Босне а касније и убијала ? 200 000 ... Рат би избио свакако било је само питање времена сви су се спремали.

Јабре

09.05.2014. 12:03

По томе се види ниво коњушарства и опредељења народа, наравно да они који су листом били за нацисте неће да подржавају народ који се је борио против њихове Немачке у првом светском рату. У Словенији се учи као и у Србији о Гаврилу ! Највећи проблем је био што су Француска и Британија имале колоније у Африци и Азији а Аустроугарска и Немачка су хтеле већи део. И по никаквој логици нема право Аустроугарска да окупира туђе територије и држи народе поробљенима, и ако су империја.