JEDNOKRATNA novčana pomoć za porodilje umanjena je za 60 odsto. Zaposlene sugrađanke nakon porođaja će ubuduće umesto 25.000 primati 10.000, dok će nezaposlene za razliku od pređašnjih 50.000, moći da računaju na 20.000 dinara.

Novu odluku, Sekretarijat za socijalnu zaštitu pravda merama štednje koje su, kako kažu, zbog siromašnije gradske kase, neminovne.

- Zbog ograničenih sredstava u budžetu, svi sekretarijati gradske uprave morali su da srežu svoje troškove - kaže za "Novosti" Nenad Matić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu. - Neophodno je da se prilagodimo realnoj finansijskoj situaciji i umanjimo davanja jer bi u suprotnom naknade kasnile i ne bismo bili u mogućnosti da ih isplaćujemo, kao što je to bio slučaj prethodnih meseci.

Sugrađanke koje su se nedavno porodile, ali i buduće mame, s razočarenjem su dočekale novu odluku gradske uprave.

- Računala sam na tih 50.000, koliko bih dobila da se nije promenila odluka. Već sam bila napravila finansijsku računicu - požalila nam se 29-godišnja Sanja Damjanović. - Taj novac pokrio bi nam najosnovnije potrebe za bebu, kao što su krevetac, kolica i pelene za naredna dva meseca. Sa 20.000 dinara neću uspeti da kupim te stvari.

Zbog mera štednje u prestonici, prema najavama nadležnih, biće smanjena i novčana pomoć koju grad dodeljuje roditeljima blizanaca, trojki i četvorki.

BRDO PAPIRA POTREBNO ZA POMOĆ

PRILIKOM podnošenja zahteva potreban je izvod iz matične knjige rođenih za dete, lična karta, izvod iz matične evidencije Fonda PIO, izvod iz matične knjige venčanih, lična karta supruga ili vanbračnog partnera, prijava prebivališta, potvrda o prihodima domaćinstva u prethodna tri meseca.

DO KRAJA GODINE VEĆI IZNOSI?

GRADSKI sekretar za socijalnu zaštitu uverava da je ova nepopularna mera kratkotrajna i da će, čim se finansijsko stanje gradske kase poboljša, biti povećana sva socijalna davanja. Prema njegovim rečima, najverovatnije do kraja ove godine, porodilje će moći da računaju na stari iznos pomoći.

SNS: ZA SVE JE KRIV - ĐILAS!

ODBORNIČKA grupa SNS u Skupštini Beograda tvrdi da su naknade smanjene zbog dugova koje je napravila DS.

- Za razliku od Đilasa nećemo da lažemo ljude i obećavamo što ne možemo da ispunimo. Za smanjenje naknada kriv je isključivo Đilas koji je doveo grad na ivicu bankrotstva i zadužio ga za 1,1 milijardu evra - poručuju iz SNS.

Privremeni organ je navodno zatekao neisplaćene nadoknade za porodilje i druge osobe od preko 500 miliona dinara.

- Dok je Đilasova vlast dugovala trudnicama, nije ih bilo sramota da zakup za obdanište u naselju Altina plaćaju 12 evra po kvadratu odnosno 23.000 evra mesečno!? Tu fakturu Đilas je redovno plaćao za razliku od naknada porodiljama.

PROTEST PORODILjA U KRAGUJEVCU

GRUPA porodilja iz Kragujevca protestovala je u ponedeljak ispred Skupštine grada tražeći naknade koje im kasne godinu dana. Za razliku od prethodnih štrajkova, nakratko su blokirale i saobraćaj ispred Gradske uprave, a novi protest - ako im se ova davanja ne isplate odmah - najavljuju već za sredu. Naknade iščekuje oko 550 mladih majki u gradu.


Majke su proteste započele pre nekoliko meseci. Nadležni u gradu su im obećali da će problem uskoro biti rešen. Sada tvrde da to ne mogu da ispune, zbog smanjenog priliva novca u budžet. Sledeća naknada porodiljama biće isplaćena do 1. juna.

Pred prethodne redovne parlamentarne izbore, gradska vlast je porodiljama obećala pomoć oko 20.000 dinara mesečno. Usledila je odluka o smanjenju na 11.000, ali se ni ta odluka ne poštuje.

DS: SRAMNA ODLUKA

Zbog najave smanjenja pomoći porodiljama usled ograničenih sredstava u gradskom budžetu, reagovala je Demokratska stranka koja je ocenila da je odluka da se beogradskim porodiljama umanji naknada za prvo dete sa, kako tvrde, 50.000 na 20.000 dinara, "sramna". Takvom odlukom, tvrde u DS, nova gradska vlast nastavlja da ukida jednu po jednu meru pomoći najugroženijim kategorijama koja je u Beogradu "bez ikakvih problema funkcionasala prethodnih pet godina".

DS tvrdi da razlog za takve odluke "nije izmišljena prezaduženost Beograda, već manji priliv para u gradsku kasu što je posledica neznanja onih koji Beograd vode već šest meseci, a Srbiju skoro dve godine".