O ROMANIMA „Seobe“, „Derviš i Smrt“ i „Na Drini ćuprija“ đaci u oglednim odeljenjima medicinskih škola uče samo dva časa. Dela Đure Jakšića, Jovana Dučića, Milana Rakića, Radoja Domanovića ili Laze Lazarevića obrađuju samo jedan čas tokom četiri godine školovanja. Umesto lektira, čitaju odlomke iz „Čitanke“. Ako se nešto hitno ne preduzme, od septembra će učenici svih, ne samo eksperimentalnih odeljenja medicinskih škola u Srbiji ostati uskraćeni za osnovna znanja iz književnosti i srpskog jezika.

Školama je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stigao dopis o „prevođenju“ ogleda u sistem, što znači da se nedeljni fond časova srpskog jezika smanjuje sa tri na dva. Predstavnicima Društva za srpski jezik i književnost i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović obećao je da će do kraja ove nedelje biti održan još jedan sastanak na kom će bar da počne rešavanje ovog problema. U Ministarstvu prosvete „Novostima“ je u utorak rečeno da će sastanak da bude uskoro, ali se ne zna kada.

- Ovi ogledi uvedeni su pre više od deset godina i na kraju svakog polugodišta pisali smo primedbe da je dva časa srpskog nedeljno nedovoljno. Nikada nam niko nije odgovorio. Mislili smo da će, kada bude ukinut ogled, i ta greška da bude ispravljena, ali desilo se suprotno. Ogledni programi postali su redovni - zabrinuti su profesori Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu. - Ovo je pravi masakr srpskog jezika i nacionalne kulture.

NASTAVNICI BEZ POSLA DODATNI problem smanjivanja broja časova srpskog jezika jeste i što će veliki broj nastavnika ostati bez norme. U školi koja ima osam nastavnika, ako se ništa ne promeni, od septembra će posla da bude za pet profesora srpskog i šestog - sa pola norme i pola plate.

Trudimo se da nijednog važnog pisca ne izbacimo iz programa, ali je teško smestiti sve to u 64 časa srpskog godišnje. Maturanti čak imaju deset časova manje, od kojih 12 odlazi na pismene zadatke i ispravke. Da obradimo sva kapitalna dela, lekcije iz gramatike i pravopisa, ostaju nam 42 časa tokom cele godine.

Tako su „Čiča Gorio“, „Revizor“, „Tihi Don“, pa čak i „Zločin i kazna“ u većini eksperimentalnih odeljenja ostali na nivou odlomaka. I sadašnje generacije srednjoškolaca nedovoljno se druže sa knjigom, a ubuduće će da čitaju još manje. Pravopisu je posvećen po jedan čas godišnje. Često i po nedelju dana nemaju ni čas srpskog jezika i književnosti, jer su na praksi pa, kažu profesori, zaborave i gde su stali.

- Knjige koja propuste u srednjoj školi, teško da će ikada kasnije da pročitaju. Tako ćemo dobiti medicinske sestre ili lekare koji nisu čitali neka od kapitalnih književnih dela - upozorava prof. dr Aleksandar Milanović, predsednik Društva za srpski jezik i književnost. - Kada tokom školovanja ostanu bez temelja nacionalne i svetske kulture, kasnije neće moći da razumeju kontekst, metafore, citate... Bez te osnove, neće im biti jasna ni muzika koju slušaju, ni filmovi koje gledaju, čak ni tekstovi u novinama.

Kako su u svim oglednim odeljenjima srednjih stručnih škola sa liste obaveznih predmeta izbačene istorija i geografija, opšta znanja srednjoškolaca mogla bi da budu još manja.

A podršku u rešavanju problema nastave srpskog jezika nastavnicima Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu poslao je i akademik Predrag Piper, u ime Odeljenja srpskog jezika i književnosti SANU. On je najavio da će se akademici na sednici Odeljenja, zakazanoj za 29. april, pozabaviti ovim problemom.