Đaci čitaju odlomke umesto lektire

I. MIĆEVIĆ

23. 04. 2014. u 08:20

Najavljeno smanjivanje fonda časova maternjeg pogubno po buduće generacije. Sa dva časa srpskog jezika nedeljno ne mogu da se obrade ni kapitalna dela

O ROMANIMA „Seobe“, „Derviš i Smrt“ i „Na Drini ćuprija“ đaci u oglednim odeljenjima medicinskih škola uče samo dva časa. Dela Đure Jakšića, Jovana Dučića, Milana Rakića, Radoja Domanovića ili Laze Lazarevića obrađuju samo jedan čas tokom četiri godine školovanja. Umesto lektira, čitaju odlomke iz „Čitanke“. Ako se nešto hitno ne preduzme, od septembra će učenici svih, ne samo eksperimentalnih odeljenja medicinskih škola u Srbiji ostati uskraćeni za osnovna znanja iz književnosti i srpskog jezika.

Školama je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stigao dopis o „prevođenju“ ogleda u sistem, što znači da se nedeljni fond časova srpskog jezika smanjuje sa tri na dva. Predstavnicima Društva za srpski jezik i književnost i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović obećao je da će do kraja ove nedelje biti održan još jedan sastanak na kom će bar da počne rešavanje ovog problema. U Ministarstvu prosvete „Novostima“ je u utorak rečeno da će sastanak da bude uskoro, ali se ne zna kada.

- Ovi ogledi uvedeni su pre više od deset godina i na kraju svakog polugodišta pisali smo primedbe da je dva časa srpskog nedeljno nedovoljno. Nikada nam niko nije odgovorio. Mislili smo da će, kada bude ukinut ogled, i ta greška da bude ispravljena, ali desilo se suprotno. Ogledni programi postali su redovni - zabrinuti su profesori Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu. - Ovo je pravi masakr srpskog jezika i nacionalne kulture.

NASTAVNICI BEZ POSLA DODATNI problem smanjivanja broja časova srpskog jezika jeste i što će veliki broj nastavnika ostati bez norme. U školi koja ima osam nastavnika, ako se ništa ne promeni, od septembra će posla da bude za pet profesora srpskog i šestog - sa pola norme i pola plate.

Trudimo se da nijednog važnog pisca ne izbacimo iz programa, ali je teško smestiti sve to u 64 časa srpskog godišnje. Maturanti čak imaju deset časova manje, od kojih 12 odlazi na pismene zadatke i ispravke. Da obradimo sva kapitalna dela, lekcije iz gramatike i pravopisa, ostaju nam 42 časa tokom cele godine.

Tako su „Čiča Gorio“, „Revizor“, „Tihi Don“, pa čak i „Zločin i kazna“ u većini eksperimentalnih odeljenja ostali na nivou odlomaka. I sadašnje generacije srednjoškolaca nedovoljno se druže sa knjigom, a ubuduće će da čitaju još manje. Pravopisu je posvećen po jedan čas godišnje. Često i po nedelju dana nemaju ni čas srpskog jezika i književnosti, jer su na praksi pa, kažu profesori, zaborave i gde su stali.

- Knjige koja propuste u srednjoj školi, teško da će ikada kasnije da pročitaju. Tako ćemo dobiti medicinske sestre ili lekare koji nisu čitali neka od kapitalnih književnih dela - upozorava prof. dr Aleksandar Milanović, predsednik Društva za srpski jezik i književnost. - Kada tokom školovanja ostanu bez temelja nacionalne i svetske kulture, kasnije neće moći da razumeju kontekst, metafore, citate... Bez te osnove, neće im biti jasna ni muzika koju slušaju, ni filmovi koje gledaju, čak ni tekstovi u novinama.

Kako su u svim oglednim odeljenjima srednjih stručnih škola sa liste obaveznih predmeta izbačene istorija i geografija, opšta znanja srednjoškolaca mogla bi da budu još manja.

A podršku u rešavanju problema nastave srpskog jezika nastavnicima Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu poslao je i akademik Predrag Piper, u ime Odeljenja srpskog jezika i književnosti SANU. On je najavio da će se akademici na sednici Odeljenja, zakazanoj za 29. april, pozabaviti ovim problemom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

elektricar

23.04.2014. 08:42

Pa, vise casova srpskog jezika i nije potrebno. Sve je u redu i po planu. Nas ionako sve manje ima, sto se uklapa u planove svetskih "stratega" i "dirigenata". U tome im svojim "staranjem o narodu" i sprovodjenjem katastrofalnih ekonomskih i dustvenih promena u zadnjih deceniju-dve obilato pomazu domace "elitne" strukture. I u njihovim planovima je smanjenje broja Srba, sto se vidi i kroz blagovremeno postavljanje ogleda, a naravno i kroz njegovo "prevodjenje" u sistem. Pa, narode, srecno !!!

kus bre

23.04.2014. 11:26

@elektricar - Ti si mi nasao ovde da osvescujes narod... Cuti tu i pusti ljude da gledaju farmu i velikog smrada

Djordje Petrovic

23.04.2014. 09:54

Smanjenje fonda je katastrofa, al i ta lektira koja se ne menja 30 godina je veca katastrofa. Dosta vise tog Tihog Dona , Ane Karenjine , Rata i mira. Taj ruski realizam je prevazidjen. Danasnja deca su mnogo inteligentnija i mnogo brze shvataju neke stvari nego pre 50 i 100 godina. Zivi se mnogo brze. Mnogo je bolje forsirati autore koji u malo reci mogu da posalju snaznu poruku. Takvih tekstova i lektire bi moglo da bude vise.

Jagodinac

23.04.2014. 15:53

@Djordje Petrovic - Ko su ti autori sa snazhnim porukama? Ceca, Karleusha?

Гоца СЗ: Снажне поруке са мало речи

23.04.2014. 22:40

@Djordje Petrovic - ...или креативци са фејсбука, твитера, аска? Творци маркетиншких слогана? Гласам за Оро девојке! Уз оне које наброја Јагодинац, такве лектире (не секирај се, Ђорђе) има код нас и превише!

luka

23.04.2014. 09:57

Poznavanje jezika je u većini zemalja uslov za državljanstvo i osnova znanja a kod nas čak ni neki ministri ni Prestolonaslednik ne znaju dobro srpski jezik. Zašto se i na ovaj način degradira Srbija? Zašto ne smanjite ili prevedete u izborne predmete..muzičko i likovno vaspitanje i tako povećate časove srpskog jezika i matematike ( infomatike) i stranog jezika npr?

Лале

23.04.2014. 12:16

@luka - Оставите Престолонаследника на миру, што незна српски то је наша срамота. Зашто никад не коментаришете да ни Јосип Броз није знао српски а још нам је био и владар? Срамно и бедно.

Darko

23.04.2014. 15:35

@luka - Ne zna se pise odvojeno! a Tito nije bio srpski vladar ,vec vladar SFRJ.

The end

23.04.2014. 10:38

Kada socijalisti u novoj vladi ponovo dobiju resor ministarstva prosvete tj. samo nastave tamo gde su stali,sve će to biti drugačije !....neće se više ni odlomci čitati,jer gde su oni brinuli o srpstvu tu više Srba nema !

Dragana

23.04.2014. 11:35

Roditeljima i deci je odavno jasno da od našeg školstva nema ništa tako da veći deo učenika sama radi na sebi .Pokazatelj toga je da gotovo svako dete uzima privatne časove ! Naravno niko od odgovornih iz prosvete se nije zapitao zbog čega,mada svi znamo odgovor !?

mile969

23.04.2014. 11:39

Lepo od Novosti što daje značaj ovakvim pitanjima. Ja ne znam koliko će ovo sistematsko uništavanje od idiota Srbije da traje? Ej, dva časa je smešno i mislim da bi te koji prave planove trebalo da bude sramota , a možda bi i neke institucije mogle da se pozabave njima. Da neko ne pročita „Čiča Gorio“, „Revizor“, „Tihi Don“, za „Zločin i kaznu“ ajde mogu da shvatim da je teška i preobimna i da je to možda i dobro rešenje.

APV

23.04.2014. 12:38

@mile969 - A tek "necistu krv", "Gospodja ministarka" i "pop Cira i pop Spira"?!Ovo je sistematsko osnove obrazovanja. Zele da zaglupe generacije koje dolaze i umesto obrazovanja nasi potomci ce imati poducavanje. Pamtit ce informacije koje dobrim delom nece umeti da iskoriste jer ih ne razumeju. Materinji jezik bi trebao da bude azstupljen najmanje 4 od 5 skolskih dana u nedelji. A tek gramatika? Hoce da budemo polupismeni ko englezi.

dd

23.04.2014. 11:42

Ni jedna lektira nije prevaziđena, od grčkih tragedija do savremene književnosti (obično se misli na 20. vek, dotle seže gradivo), jer svaki period ima svoj značaj i proučava se na više nivoa. Ono što takođe ne valja je što se posle osnovne škole gotovo uopšte ne radi na pitanjima jezika i pismenosti uopšte, jer profesori u želji da što bolje obrade književna dela, sažimaju gradivo iz jezika, skraćuju i kombinuju.

Sofi

23.04.2014. 11:55

Nastavlja se sistemsko uništavanje školstva i Srba u celini!Dok se u EU povećavaju časovi maternjeg jezika,kod nas se smanjuje! Ali,zato je "bitno" da deca od 1. razreda uče engleski jezik!Strašno!

Ники

23.04.2014. 12:11

Срамота бре па због тога деца заврше средњу школу а мешају у писању латиницу и ћирилицу.Уместо да имају 5 часова СРПСКОГА ЈЕЗИКА они смањују фонд часова срамота и брука!

Ana

23.04.2014. 13:55

I ovako im se rečnik svodi na "ša je brate a", a tek nakon ovoga ima da budu potpuno nepismeni. Zaduženima za obrazovanje i srpski jezik bi bilo bolje da se ovim probelemom pozabave umesto što smišljaju neke "turbo folk" akcente koji nisu u skladu ni sa jednim slovenskim jezikom.

!?

23.04.2014. 15:33

društvene mreže pretvorile su decu u bio-masu, ne treba se čuditi kada takvi porastu potpisivaće se palcem, sada ovu vrstu potpisa koristi 232.925 žitelja Srbije

Стефан Зоран

23.04.2014. 22:08

О затирању свега што је српско или може до оживи умртвљени српски дух излишно је и говорити. Почињало је неприметно, преко музике, моде, филмова...Врхунац је достигнут са омасовљењем корисника интернета и друштвених мрежа. А најстрашније је постало када се све агресивнија политика Запада устремила на образовни систем Србије и увукла у школе. Смањење броја часова српског језика и књижевности, укидање историје! И поданичко прихватање захтева и услова диктираних из северноатлантских земаља... Туга!

блабла

23.04.2014. 23:26

Закључак: Најбоље је да погледате снимљен огледни час. Извршите анализу и предложите мере за унапређење наставно-васпитног процеса. ))):

Petar Blagojević

24.04.2014. 05:04

Bravo! Bravo!Bravo! Dokle više nemarno stavljanje u nepovoljna položaj većine radnika prosvete u odnosu na srpski i matematiku. Ako profesor fizike, itd,itd, za pun fond mora da ima 20 časova nedeljno zašto nastavnik srpskog da ima pun fond sa 18, i zašto je njegov predmet toliko bitniji da ima pet čaosva nedeljno, a fizičar tek i samo dva. I MATEMATIKA DA SE SMANJI NA SAMO DVA ČASA, I 20 ZA PUN FOND, JER, ZAKONOM JE ZABRANJENO NAMERNO STAVLJANJE NEKOG RADNIKA U ODNOSU NA DRUGE RADNIKE.