Upravnik Zadužbine na Oplencu: Vređanje istine

ponedeljak, 21. 04. 2014. u 21:16

Управник Задужбине на Опленцу: Вређање истине
Zadužbina se samostalno izdržava i nije na državnom budžetu. Što se tiče samog funkcionisanja Zadužbine i njenih finansija, njom upravlja Upravni odbor

ČITAJUĆI tekst objavljen 18. aprila o Zadužbini kralja Petra Prvog našao sam se zatečen, kao i moje kolege i saradnici, galimatijasom tendencioznih neistina. U samom tekstu se nalazi moje ime, iako ja nisam imao privilegiju i priliku da me autor teksta udostoji razgovora. Odgovorno tvrdim da nikakav intervju niti komentar nisam dao osobi potpisanoj kao autor. U tekstu se vređa ustanova na čijem sam čelu. Svojim testamentom, kralj Petar Prvi formirao je Zadužbinu kao samostalnu pravnu ustanovu, što je kasnije i potvrđeno ostavinskom raspravom njegovog sina kralja Aleksandra I. Zadužbina je samostalno kupovala zemlju i ostvarivala prihod od imovine, od čega je izdržavano 140 hektara parka i vinograda. Nakon Drugog svetskog rata celokupno imanje je podržavljeno i Zadužbini je oduzeto pravo da se izdržava od prihoda sa imanja. Danas se o celokupnom parku, vinogradima i objektima, koji inače „uživaju“ najviši stepen državne zaštite (a od kojih su mnogi u devastiranom stanju), brine isključivo Zadužbina i to od prodaje ulaznica i vina u svojim objektima. Zadužbina se samostalno izdržava i nije na državnom budžetu. Što se tiče samog funkcionisanja Zadužbine i njenih finansija, njom upravlja Upravni odbor koji se sastoji iz predstavnika porodice Karađorđević, Ministarstva kulture, Eparhije šumadijske, Opštine Topola i predstavnika radnika Zadužbine. Sama cena ulaznica nije nikakva nova tarifa i ona se nije menjala godinama. Što se tiče PDV-a, ulaznice u muzejske objekte su oslobođene toga, što znači da se ne izdaju računi, kao i za suvenire, vina i sve ostale usluge.

Bogosluženja su redovna u Crkvi Svetog Đorđa, a drže ih sveštenici oplenačkog namesništva. Pozivamo sve vernike da prisustvuju i uvere se da li se Zadužbina bavi okultizmom ili održavanjem tradicije predaka.

Kada država bude rešila imovinsko-pravni status Zadužbine, omogućiće joj se drugačiji način finansiranja, kao i dislokacija info-centra. Do tada prodaja ulaznica i vina jeste jedini izvor izdržavanja ovog srpskog ponosa.


Upravnik Zadužbine

Dragan Reljić

Komentari (2)

u ime miladina gavrilovića

22.04.2014. 07:47

upravniče,molio bih vas da radi čitaoca odgovorite da li je kripta- mauzolej u fizičkom I pravnom smislu sastavni deo crkve.ako jeste(a jeste)ko se to drznuo da naplaćuje ulaznice u crkvu.na ovo pitanje mogla bi se oglasiti i patrijaršija! upravniče da li se i koliko naplaćenog novca od ulaznica ustupa porodici na dedinje i kako se vrši transfer novca.hvala na odgovoru.

alex miles

23.04.2014. 06:13

@u ime miladina gavrilovića - E momak, nemoj da zadrzis dah dok od ove bagre dobijes odgovor. Moze da ti lose utice na zdravlje. Nadam se da znas sa kim imas posla.