Vaskrs mira i zajedništva

E. V. N.

nedelja, 20. 04. 2014. u 09:43

Васкрс мира и заједништва
Praznik Hristovog vaskrsenja svečano obeležen u svim hrišćanskim domovima i hramovima. Centralnu liturgiju u prepunoj Sabornoj crkvi u Beogradu predvodio patrijarh Irinej. Svečano i u hramovima na KiM

Reči „Hristos vaskrse“, kojima je Marija Magdalena pre gotovo dve hiljade godina oglasila najradosniju hrišćansku vest, i u ponedeljak su odjekivale u pravoslavnim domovima Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i svih zemalja gde živi srpski narod. Praznik Hristovog Vaskrsenja tradicionalno je proslavljen na liturgijama, porodičnim okupljanjima i običajem kucanja vaskršnjim jajima.

Najradosniji hrišćanski praznik ove godine proslavili su istog dana i svi vernici Rimokatoličke i Protestantske crkve, koji su se Hristove pobede nad smrću podsetili na prazničnim misama.

Najsvečanije je bilo u Beogradu, gde je centralnu vaskršnju liturgiju u prepunoj Sabornoj crkvi predvodio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Među mnogobrojnim vernicima prazničnoj službi prisustvovali su i premijer Ivica Dačić i ministri Nebojša Rodić, Nikola Selaković i Tomislav Jovanović, i apostolski nuncije u Beogradu Oralando Antonini.

Svečana služba završena je svetim pričešćem, koje je označilo kraj posta kojeg su se vernici pridržavali proteklih šest nedelja.

Čestitajući praznik, patrijarh Irinej je pozvao vernike na zajedništvo, jedinstvo u vremenu u kome su nam potrebni sloga, mir i ljubav.

KATOLICI NA MISAMA Isus je svojom jedinstvenom mukom, smrću i uskrsnućem čovečanstu otvorio i prozore i vrata. On ne dozvoljava da nam bilo ko oduzima istinsku nadu, radost vere, slobodu, samostalnost i odgovornost. Ovim rečima je praznik Hristovog vaskrsenja rikokatoličkim vernicima u Srbiji čestitao beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. On je u ponedeljak služio svečanu misu u Crkvi Krista Kralja u Beogradu. Službi je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnika države Srbije i diplomatskog kora, među kojima je bio i ambasador SAD Majkl Kirbi.

- Neka nas Gospod blagoslovi svojim blagoslovom mira, sloge i ljubavi, danas svima toliko potrebne - rekao je u svojoj besedi poglavar SPC. - Vaskrs je najveći praznik na kome počivaju naša istina, vera, nada i očekivanje. Posebno sam zato zadovoljan što ove godine imamo veliku radost da veliki praznik slavimo zajednički sa rimokatolicima. Kada bi Bog dao da jednoga dana ne samo jedne godine nego svake godine ovaj praznik slavimo zajedno i u zajednici.

Brod katedralne crkve glavnog grada, pored naših državljana, ispunio je i veliki broj stranaca, među kojima i velika grupa Francuza.

Proslavljanje Vaskrsenja Hristovog počelo je u subotu uveče u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Ponoćnim liturgijama prethodio je tradicionalni trostruki ophod oko hramova, kao i posebna molitva pred zatvorenim crkvenim vratima. Isti obred pred Hramom Svetog Save na Vračaru predvodio je episkop remezijanski Andrej, patrijarhov vikar. Zvona sa kupola vračarske svetinje i gromki pozdrav „Hristos vaskrse“ tačno u ponoć označili su dolazak praznika, posle čega je počela prva vaskršnja liturgija.

Čar i lepotu praznika i ove godine na poseban način osetili su Srbi na Kosovu i Metohiji. Njima su se u predvečerje Vaskrsa pridružili ministri za KiM Aleksandar Vulin i odbrane Nebojša Rodić. Oni su zajedno sa liderima Srba sa severa Kosova i grupom od oko 70 vernika prisustvovali ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na severu Kosova.

Vulin je nakon liturgije izjavio da Srbija šalje poruku mira i da očekuje da i Priština i međunarodna zajednica ispune svoje obaveze.

Da je ta poruka shvaćena i da je primljena znaćemo kada svi Đakovčani budu mogli da slave svoje praznike bez straha da će ih neko kamenovati - naglasio je Vulin.

- Isto ćemo znati i kada se Devič više ne bude štitio bodljikavom žicom, odnosno kada svi Srbi budu mogli da se vrate u svoje domove.

Pravoslavni vernici obišli su u ponedeljak Hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je stradao tokom martovskog nasilja 2004. godine. Nešto više od stotinu Srba stiglo je u pratnji kosovske policije iz severnog u južni deo Mitrovice i nakon kraće službe vratilo se u svoj deo grada.

Verni narod podelio je vaskršnju radost u svim hramovima SPC širom Srbije. U središtima eparhija vaskršnje službe predvodili su episkopi koji su pročitali poslanicu patrijarha Irineja i arhijereja srpske crkve. Veliki broj ljudi skupio se i na službama u manastirima, gde su kraj ikona ostavljana oslikana jaja, boce vina i ulja. U većini crkvenih porti, po tradiciji, organizovana su tucanja jajima i proglašavanje najlepše ukrašenih vaskršnjih simbola.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, i okupljanjem naroda u svim hramovima SPC, najradosniji hrišćanski praznik obeležen je i u Crnoj Gori. Čestitajući praznik brojnim vernicima, mitropolit Amfilohije rekao je da „Hristovo vaskrsenje rađa i obnavlja u ljudima samožrtvenu veru u nepobedivost života i istinske večnosti“.

U znaku radosti i hrišćanske ljubavi Vaskrs je svečano proslavljen i širom Republike Srpske. Najmlađi građani Srpske posebno su obradovani u hramovima, jer su dobili šarena jaja koja su najmlađima najveća radost praznika. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci predvodio je episkop banjalučki Jefrem.

Predsednik RS Milorad Dodik je čestitao najveći hrišćanski praznik Vaskrs Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, arhijerejima i sveštenstvu SPC i svim građanima pravoslavne vere u RS i BiH.

- Proslavljanje praznika nad praznicima, koji simbolizuje pobedu života nad smrću putokaz je ljudima kako da živeći u skladu sa hrišćanskim i civilizacijskim vrednostima doprinesu boljem međusobnom razumevanju, jačanju tolerancije i opštem napretku - navedeno je u Dodikovoj čestitki.

VASKRS U PARIZU

Srbi i drugi pravoslavni vernici proslavili su, po običaju, Vaskrs u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Parizu. Crkva je u subotu uveče i u nedelju bila prepuna vernika.

Vaskršnju jutarnju službu u ponoć su služili prota Nikola Škrbić i jerej Slaviša Šanić, uz prisustvo monahinja iz srpskog manastira Majena, čija je igumanija Elena iz Meksika. Među monahinjama su i pravoslavne Španjolke, Portugalke i žene drugih nacionalnosti. Pevao je crkveni hor Svetog Simeona Mirotočivog, koji vodi Gruzijka Nana Peradze, a u kom pevaju Srbi, Grci, Francuzi i drugi.

Među brojnim posetiocima, na jutrenje su, s tatom, došle i Ana (8) i Magdalena (10) Lalović, koje su odmah posle službe požurile da odmere čije je uskršnje jaje jače. (G. Č.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

St. Ilija gromovnik

20.04.2014. 13:58

Srbija nema sadasnje vreme, sadasnje vreme treba da cine deca koja su ucila da puze po Srbiji uz pratnju iskustva nasih predaka koje se prenosi sa generacije na generaciju.

Dymitr Ogonowski

20.04.2014. 14:35

Pazdrav za sve Srbe u vezi sa Uskrsom. Zelim zdravlje, slobodu. To sve je ugrozeno na Kosovu i Metohiji. Zbog toga zelim pre svega oslobodjenja srpskog KiM.

ranko75

20.04.2014. 19:32

Reči „Hristos vaskrse“, kojima je Marija Magdalena pre gotovo dve hiljade godina oglasila najradosniju hrišćansku vest-Zasto po Bogu pre gotovo 2000 godina, kada je proslo vise od 2000 godina? Da li ovi novinari misle kada nesto pisu? Naravno na slikama devojcica su jaja veca od kokosinjih,nije nista lose, ali nije tipicno.