Obeležavanje 73 godine od napada nacista na Jugoslaviju

Tanjug

06. 04. 2014. u 09:37

Na Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, biće organizovan niz komemorativnih svečanosti posvećenih odavanju počasti nevino stradalim građanima i pripadnicima vojske Kraljevine Jugoslavije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković u nedenju je, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, u ime Vlade Srbije, položio lovorov venac kraj Spomenika stradalim pilotima na Zemunskom keju.

Vence su položili i predstavnici boračkih organizacija i prvremenog organa grada Beograda.

Član privremenog organa Nikola Nikodijević rekao je tom prilikom da je Srbija bila na pobedničkoj strani u Drugom svetskom ratu i da danas što češće treba da ističe svoju antifašističku prošlost.

Gradska vlast će, prema njegovim rečima, insistirati na tome da se u bliskoj budućnosti podigne spomen-obeležje žrtvama Drugog svetskog rata i memorijalni kompleks ljudima stradalim u logorima i na stratištima.

"Naša je obaveza prema budućim generacijama da se sećamo užasa i strahota Drugog svetskog rata kako nam se takve stvari više nikada ne bi ponovile", naveo je Nikodijević.

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Karađorđevom parku predstavnici Privremenog organa Beograda i Udruženja građana "Šesti april" odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.godine.

U ime Grada venac je položio sekretar Privremenog organa Goran Vesić koji je ujedno i najavio izgradnju jedinstvenog spomenika u čast svim Beograđanima koji su stradali u nacističkom i savezničkom bombardovanju 1941. i 1944.godine.

Prema njegovim rečima, danas se obeležava stradanje više hiljada Beograđana koji su poginuli samo zato što su se usudili da se suprotstave nacistima i pokažu stav na tadašnja dešavanja u svetu.

"Bombardovanje 6.aprila 1941. i 1944. uvek treba da nas podseća na nevine žrtve koje su poginule u gradu koji je bio proglašen otvorenim i koji se nije branio, a koji je kažnjen samo zato što se nismo uklapali u njihovu podelu sveta", rekao je Vesić.

On je dodao da su predstavnici Privremenog organa razgovarali sa Udruženjem građana "Šesti april" o izgradnji jedinstvenog spomenika kojim će biti odata počast stradalima u nacističkom i savezničkom bombardovanju.

"Kao odgovorni ljudi moramo da se sećamo svoje istorije i nevino poginulih kako u budućnosti ne bismo ponavljali greške iz prošlosti", zaključio je on.

Nemačka je bez objave rata 6. aprila 1941. godine napala Kraljevinu Jugoslaviju.

Napad je počeo snažnim udarima vazduhoplovnih snaga, specijalnim dejstvima i brzim prodorima oklopno-mehanizovanih jedinica.

Glavni cilj napada nemačkog vazduhoplovstva je bio razaranje Beograda, demoralisanje vojske i naroda i uništenje jugoslovenskih vazduhoplovnih potencijala.

Odluku da se Beograd bombarduje doneo je Adolf Hitler 27. marta, razjaren vestima o demonstracijama u Beogradu protiv potpisivanja Trojnog pakta.

Izvršenje zadatka povereno je 4. vazdušnoj floti pod komandom generalpukovnika Aleksandra Lera, a operacija uništenja Beograda, u kojoj je učestvovalo 234 bombardera i 120 lovaca, nosila je naziv "Strašni sud".

U toku 6. aprila grad je bombardovan u četiri naleta, a nastavljeno je 7. aprila, 11. i 12. aprila.

Na Beograd je izručeno oko 440 tona razornih zapaljivih bombi, poginulo je, kako se procenjuje, više od 2.500 ljudi, a uništeno je više stotina zgrada, među njima Narodna biblioteka Srbije.

Jugoslovensku prestonicu je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. Piloti iz Šestog lovačkog puka su tokom odbrane Beograda 6. i 7. aprila 1941. godine oborili između 42 i 48 nemačkih aviona.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Nikolaj

06.04.2014. 11:16

Neka je spokojna duša nastradalima u tom bombardovanju! Ne treba se sećati nastradalih samo kada su godišnjice, već i kad saradjujemo sa državama koje su nas u tom ratu uništile.

Tako je

06.04.2014. 16:17

@Nikolaj - Ta ista Nemačka nas je tri puta uništavala u 20.veku, a sada nas okupira mirnim putem.

зокс

06.04.2014. 14:42

Јесте,ове године је 14.година од окупације Србије!Окупацију коју су спровеле,а и даље спроводе "демократске снаге"са запада!

Slucajni prolaznik

06.04.2014. 15:28

Vise nego Jadno i Bedno obelezavanje godisnjice, koja nas je zavila u Crno. Valjda zato sto ta ista Nemacka , koja nas je Bombardovala i 99-te, ponovo drzi u saci ovaj ostatak od Srbije, direktno Upravljajuci Srbijom.

Billy D Kid

08.04.2014. 10:25

@Slucajni prolaznik - Nekada su direktive stizale iz Centralnog Komiteta koji je preseljen u Brisel i Vašington.

Milivoje

06.04.2014. 16:16

Nas je bombardovala država Nemačka, na čijem čelu su bili Nacisti koje su APSOLUTNO podržavali Nemci. Čisto da ne bude zabune ko nas je bombardovao 1941.

из главе

06.04.2014. 22:49

слава погинулим браниоцима отаџбине, како тог априлског рата, тако и свима другима ... истина се и данданас о Србима прикрива, износи на кашичицу, срамотно изобличује, а ево већ смо 14г mlada demokracija

Jovan.D

07.04.2014. 00:54

Sramota je da RTS danas ovu godisnjicu jedva i spomene, i to negde pri kraju dnevnika.

marko

11.05.2014. 12:44

Dokle ćete podgrevati laž da je Hitler napao Jugoslaviju? Napao je samo Srbijiu! U Ljubljani i Zagrebu su ga dočekali sa cvećem! Koliko je bombi palo na Zagreb a koliko na Beograd?