Brane ugrožavaju reke Srbije

V. M.

20. 03. 2014. u 21:44

Бране угрожавају реке Србије
Međunarodne organizacije „Euronatur“ i „Rivervoč“ ukazale na opasnost od izgradnje još 573 srednje i velike hidroelektrane, što će ugroziti reke i živi svet

BALKANSKIM rekama preti „cunami“ brana. Na slivovima reka u Srbiji i u susednim zemljama planira se izgradnja još 573 srednje i velike hidroelektrane, što će ugroziti reke i živi svet.

Ovo je poruka istraživanja koje su u četvrtak predstavile međunarodne organizacije „Euronatur“ i „Rivervoč“ povodom Svetskog dana voda (22. mart).

- Izgradnja novih brana i malih hidroelektrana kamuflira se potrebom za razvojem zelene energije, ali ona narušava prirodnu sredinu - upozorio je generalni direktor „Rivervoča“ Ulrih Ajhelman.

Zapadni Balkan ima izuzetno očuvane reke bogate životinjama, ali ih sve više ugrožava izgradnja brana u okviru energetskih projekata. Studija je obuhvatila oko 35.000 kilometara reka, postojeće i planirane hidroelektrane i očuvanost biodiverziteta - slatkovodnih riba i mekušaca.

Gabrijel Švaderer, generalni direktor nevladine organizacije „Euronatur“ kazao je da je, prema klasifikaciji EU, većina reka na Balkanu u prve tri od ukupno pet klasa, što znači da im je prirodno stanje u velikoj meri očuvano.

UGROŽENE RIBE U REKAMA zapadnog Balkana živi 151 ugrožena vrsta slatkovodnih mekušaca, kao i 69 endemskih vrsta slatkovodnih riba, što je gotovo trećina vrsta u Evropi.

- Čak trećina reka je u prvoj klasi, odnosno prirodno očuvano - rekao je Švaderer. - Polovina rečnih tokova pripada drugoj i trećoj klasi, što znači da je prirodno stanje malo i umereno izmenjeno. U Nemačkoj ćete teško naći tako očuvane reke. To je zaista izuzetno i zato smo odlučili da to područje nazovemo „Plavo srce Evrope“.

- Bilo bi šteta da zemlje Balkana ponove greške Evropske unije od pre nekoliko decenija, a onda da ih ispravljaju - rekao je generalni direktor „Rivervoča“ Ulrih Ajhelman. - Kampanja za očuvanje balkanskih reka tek je na početku i planiramo da u naredne tri godine uspostavimo kontakt s nadležnim vlastima i razvijemo mrežu za očuvanje balkanskih reka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Doktor

21.03.2014. 05:44

Ove nevladine organizacije poput ove Euronatur se protive izgradnji elektrana na rekama jer oni nemaju od tog profita, da kojim slucajem oni odredjuju po kojim standardima bi se to moglo izgraditi sigurno bi pricali da su te elektrane po svim najnovijim eko standardima eu i da nikako nezagadjuju i nenarusavaju zivi vodeni svet, dok sad nama bistre znanje kako one zagadjuju i unistavaju reke bolje bi im bilo da povedu racuna o svojim Nuklearnim elektranama koje prete celom zivom svetu planete.

Apsolutno tačno

21.03.2014. 11:15

Protiv brana je ogroman broj stanovnika Srbije. Ako se te brane izgrade, ugroženo je bukvalno sve - od ljudi, živog sveta, zemljšta, njiva itd.... Ovo brana što ima i više je nego dovoljno. Zašto drastično narušavati prirodni ambijent, i praviti ogromnu štetu zarad malo energije?

Moma Zivanovic

21.03.2014. 16:57

Srbiji trebaju nove elektrane...ako se nece zagadjenje od uglja....mazuta...I ostalih stavri...ostaju samo zelena enerija koja je obnovljiva I ne zagadjuje nista...treba iskoristiti sve ono sto priroda pruza

Zelena energija?

21.03.2014. 21:49

@Moma Zivanovic - Kako je hidroenergija zelena, ako nanosi štetu čoveku i ekosistemima?

ikasije

21.03.2014. 22:58

@Moma Zivanovic - Da,slazem se da treba iskoristiti prirodu, ali po kojoj ceni. Svi ovi ljudi koji imaju nesto protiv, imaju debele razloge za to. Saslusajte ih sutra moze vama da se desi da ostanete bez VODE.