SAD pokušale da zataškaju poslednice NATO bombardovanja

E. V. N.

05. 03. 2014. u 21:30

Nijedna državna institucija ne prati sistemski posledice NATO bombardovanja po zdravlje stanovništva. Teritorija Kosova nikad nije dekontaminirana, a to štetno utiče i na druge delove Srbije

PROBLEME zdravstvenog stanja stanovništva koji su posledica NATO bombardovanja niko u Srbiji ne prati i ne analizira sistemski, iako je u porastu broj obolelih od bolesti koje mogu biti u vezi sa upotrebom osiromašenog uranijuma. Proces praćenja zdravstvenog stanja pripadnika Vojske i policije koji su se nalazili u ugroženim rejonima obustavljen je 2003. godine i nikada nije nastavljen.

Na ovaj problem upozorava penzionisani general Slobodan Petković, specijalista za atomsko-biološko-hemijsku odbranu, koji je još tokom rata istraživao posledice korišćenja osiromašenog uranijuma. On je i koautor knjige "Zločin u ratu, genocid u miru".

- Tada je konstatovano da su kod pojedinaca i članova njihovih porodica uočene neke promene, ali da je "s obzirom na dug latentni period za nastanak radijacionih ozleda, neophodno dugogodišnje praćenje". Nije mi jasno zašto se onda stalo - pita se Petković.

On objašnjava da su na našoj teritoriji municiju sa osiromašenim uranijumom bacali američki avioni A-10, a prvi napadi dogodili su se u širem rejonu Prizrena 28. i 30. marta 1999. godine. Posle toga korišćena je u 112 udara na 91 lokaciji, ostavivši za sobom nekoliko desetina tona radioaktivnog otpada. Bačena je ukupno 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom.

PLUTONIJUMPlutonijum je, inače, vrlo reaktivan i opasniji od uranijuma, a zbog visokog stepena radioaktivnosti smrtonosan je za čoveka čak i u minimalnim količinama.

Naš sagovornik tvrdi da su neke međunarodne organizacije pod uticajem SAD pokušale da relativizuju zdravstvene uticaje i zataškaju teške posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom. Činjenice o opasnostima od korišćenja ove vrste municije skrivane su od javnosti, a na Kosovu i Metohiji i od lokalnog stanovništva. Međutim, vojnici i članovi međunarodne misije na Kosovu upozoravani su na opasnosti koje im prete. Na priručniku koji je potpisao pukovnik Osvaldo Bizari između ostalog se vojnici upozoravaju da se drže dalje od tenkova, vozila i zgrada pogođenih projektilima sa uranijumom jer je udisanje uranijumske prašine povezano sa zdravstvenim posledicama uključujući i kancer i deformacije novorođenčadi.

- NATO je korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom prouzrokovao značajno dugotrajno i opasno hemijsko i radioaktivno zagađenje životne sredine u našoj zemlji, a u pojedinim regionima je dovedeno u pitanje normalno i bezbedno življenje - kaže general Petković. - Evidentno je povećanje bolesti koje se mogu dovesti u vezu sa posledicama bombardovanja. Ono što smo mi do sada kao država učinili na otkrivanju istine o posledicama upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom pokazuje da mi već 15 godina nemamo snage, političke volje i hrabrosti da se suočimo sa istinom.

General Petković ističe da teritorija Kosova i Metohije nikada nije dekontaminirana i da to utiče i na druge delove Srbije jer je reč i o vodotokovima koji sa Kosova teku i kroz užu Srbiju.

Stručnjaci potvrđuju da je u municiji koja je "sipana" na Srbiju tokom 78 dana bombardovanja bilo i veoma opasnog plutonijuma.

- Tokom 1999. godine UNEP je osnovao Balkansku radnu grupu (BTF) koja je trebalo da napiše konačan izveštaj o ekološkim posledicama bombardovanja, a rukovodilac grupe bio je Peka Havisto, bivši ministar ekologije Finske, koji je u okviru istraživanja boravio i u našem institutu - otkriva za "Novosti" dr Radomir Kovačević, iz Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović". - Samo u izveštaju Havistove grupe, i nikada više, pomenuto je da je na nekim lokalitetima na Kosovu i Metohiji koji su bombardovani projektilima sa osiromašenim uranijumom otkriven i plutonijum. Havistova grupa je, potom, 16. februara 2001. godine objavila da je na KiM bačen "prljavi" uranijum, najopasniji element po ljude i životnu sredinu. Tada su saopštili i da je analiza 340 uzoraka tla i vode dokazala prisustvo transuranijumskog elementa uranijuma-236 kao i tragove plutonijuma i procesa fisije. Štaviše, prisustvo plutonijuma potvrdili su Švedski institut za radiološku zaštitu i švajcarska "Špic laboratorija" u Špicu, zadužena za zaštitu stanovništva od nuklearnog, biološkog i hemijskog zagađenja. Prisustvo visokotoksičnog plutonijuma tada nije mogao da porekne ni Klaus Topfer, direktor UNEP.

U izveštaju UNEP, sačinjenom još tokom bombardovanja, pominje se i opasnost ne samo od posledica osiromašenog uranijuma, koji je posejan na teritoriji Srbije, već i od drugih supstanci koje su oslobođenje bombardovanjem. Među najtoksičnijim su polihlorobifenili (PCB), koji su u životnu sredinu dospeli gađanjem rafinerije u Pančevu, železnica, trafostanica... U izveštaju se kaže da su ovom supstancom zagađene reke i zemljište, kao i da je jedan litar PCB-a dovoljan da zatruje milijardu litara vode.

Ispitivanje terena posle bombardovanja

URANIJUM

RADIOAKTIVNI elementi najopasniji su u neposrednom kontaktu, odnosno onaj ko bi udahnuo uranijumsku prašinu najverovatnije bi oboleo od leukemije. Kada ove opasne materije dospeju u zemlju i vodu, njihova štetnost se vremenom smanjuje, ali ne nestaje. Uticaj zračenja na porast solidnih tumora može se meriti tek nakon 15 ili 20 godina. Kako je vreme poluraspada uranijuma 4,5 milijardi godina, posledice NATO bombardovanja ne mogu biti do kraja otklonjene.

TRAGOVI ISPOD ZEMLJE

PREMA podacima generala Petkovića, na devet lokacija na jugu Srbije u 12 udara bačeno je između 5.000 i 10.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Uklonjeni su projektili koji su se nalazili na dubini do jednog metra, a i dalje se ne zna koliko je zaostalo municije na većim dubinama. Samo na repetitor Pljačkovica kod Vranja bačeno je oko 1.000 metaka sa radioaktivnim punjenjem. Vojska i stručnjaci "Vinče" su, prema zvaničnim podacima, prikupili 92 uranijumska zrna i 126 košuljica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

nebitno

05.03.2014. 22:59

@ - Ovo je zanimljiva tema, posledice ovog bombardovanja su uzrok rasadnika autoimunih bolesti danas, koje haraju nasim bliznjima, a takvo stanje uzrokuje jos mnogo posledica na drustvenom nivou. Ovom problemu se treba posvetiti.

ivan jovanovic

05.03.2014. 23:03

Jos jednom .Vise nego SAD ,vlada Srbije od 99 zataskava zlo ,zasto ,radi njihovog prijateljstva ili dolara u vlastitim dzepovima .

Лепа Врањанка

06.03.2014. 00:12

Где су то САД "покушале" да заташкају последице НАТО бомбардовања? Зар је Србија негде реаговала, тужила северноатлантске земље, на неки други начин свету изнела језиве чињенице, тражила одштету или бар помоћ у деконтаминацији терена?

karadjordje

06.03.2014. 00:31

@ - Niko nema medju nama pravo da nekome oprasta grehe nad stradalim sunarodnicima. Istina i pravda su iznad osvete dzelata, i zato treba jasno reci: Narodi SAD, Eng, Fr i Nem podrzavaju svoje zlocinacke vlade u ratnim zlocinima koje su ucinili nad drugim narodom.

Mis_Pigi

06.03.2014. 07:01

po običaju mi još lutamo, i ne znamo gde ćemo, da li istok ili zapad. Moramo se definitivno opredeliti za koga smo

из главе

06.03.2014. 07:13

а научни инст Винча који би то правилно третирали,затворен и сада је тамо највеће складиште ЕУ нукл отпада. Ал' по "европским" стандардима!

Milutin

06.03.2014. 07:26

Nikakvo se bombardovanje nije desilo kad je vlada Srbije povukla tuzbu. Zar treba ocekivati da neko drugi podnese tuzbu? Ratni zlocin ne zastareva a vlast i dalje cuti i gleda umiranje naroda na mukama. Sve to radi zbog nekakvih maglovitih evointegracija!

dragan

06.03.2014. 08:08

Nemojte,bre,da o tome pisete.Mozete naljutiti nase zapadne prijatelje i saveznike i time ugroziti nas put u EU,gde cemo biti primljeni najranije 2048.godine.

lala

06.03.2014. 08:30

Trebalo bi da naprave mapu sa obelezenim mestima gde i koliko je baceno municije sa osiromasenim uranijumom i konacno priznati i dati podatke o porastu raznih bolesti zbog toga, i onda to dostaviti celom svetu da vide sta znaci americki "milosrdan andjeo"!

Род Сварожић

27.05.2015. 06:40

@lala - Милосрдни анђео је твоја мајка и твој отац.

Deki

06.03.2014. 10:16

Nikada nećemo ni oprostiti ni zaboraviti! Da bi se nekom nešto oprostilo, to podrazumeva kajanje, izvinjenje, što nismo doživeli od tih primitivnih kaubojskih zlikovaca, a zaboraviti ne možemo i ne smemo! Plaćaju oni kamate svake godine, što leti što zimi, ali glavnica tek stiže na naplatu! Gori su od nacističke Nemačke i Hitlera, zato su i koristili njegova naučna dostignuća u vojnoj i svemirskoj tehnologiji.

GoranB

06.03.2014. 11:45

Jos se u pravoj meri neosecaju posledice koje ce uranijum tek poceti da prouzrokuje,naravno netreba zanemariti porast karcinoma,leukemije...ali deformitet kod novorodjencadi se tek moze ocekivati,,Isprobavati razna hemijsko-bioloska oruzja na civilnom stanovnistvu je genocid ali znamo sta su Ameri uradili u Hirosimi i Nagasakiju..tako da je to njima oproban cecept...

Bora

06.03.2014. 13:58

@ - Najviše uranijuma su bacili na Kosovu i juznoj Srbiji gde pretezno zive njihovi sticenici Albanci. A ovi ih slave iz sve snage, ko je tu normalan?

naivan

11.04.2014. 11:56

@baba Simana - i sad *njihovi* suvereno vladaju Srbijom-šta reći a ne zaplakati

Косовка

09.03.2014. 23:29

@Zbogom Juzni Tok - У твом питању се види злурадост. И да, зашто су нас бомбардовали? Па, бранили се, ваљда као и у Кореји, Вијетнаму, на Куби, у Авганистану, Ираку, Либији... Као што су покушали у Сирији и Украјини... Али, кад им крену кола низбрдо, неће вас више Срби спасавати као '18. и '45!

Miha

07.03.2014. 11:51

Sad ce do lagano da se ocisti, bar pred kamerama, kada nas uvedu u NATO ovi veliki srpski drzavnici...

vlada

07.03.2014. 19:57

Ne, nije problem ako ne želite istinu i da priznate i edukujete narod /omladinu/ da je u zasbludi i neznanju da je teroristički NATO napad na Srbiju Bio nezakonit i KRIMINALNI atak na suverenu državu! Nije problem ni da priznate greške u proceni /nadanja/ ali ne možete sakrivati činjenicu da je zatajila peta kolona u Srbiji, na koju je PENTAGON računao!

Бранко Стеванович

10.03.2014. 11:38

Amercka spoljnja politika je toliko cinicna i egoisticna da nemam zelju da ikada odem u tu stranu.Da bi ziveli nezasluzeno visokim standardom, spremni su koliko god treba proliti suza i krvi i doneti nesrecu u bilo ciji dom.I kada hoce da nas neki kao Sutanovac ili Tadic uvuku u NATO,zubima bih im grkljan pregrizo.Makenzen je podigao spomenik braniocima Beograda,koji su se borili protiv njega? nazvavsi ih srpskim herojima.Ameri su mogli ostvariti vojne ciljeve bez uranijuma,ali nas toliko mrze.