Švedska oglasom nudi penziju Srbima

J. Ž. S.

04. 03. 2014. u 21:35

Švedske dnevne novine u utorak pozvale naše ljude da se jave radi regulisanja staža

ŠVEDSKE dnevne novine pozvale su u utorak ljude iz Srbije koji su u ovoj skandinavskoj zemlji privremeno radili 60-ih i 70-ih godina, a potom se vratili u domovinu, da se jave njihovom penzionom fondu radi regulisanja penzije. Prema procenama naših ljudi koji žive u Švedskoj, u to vreme tamo je na privremenom radu bio veliki broj ljudi, ali je pitanje koliko njih je još u životu i može da traži svoj deo zarađene penzije.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike naglašavaju da oglas objavljen u Kraljevini Švedskoj nije posledica aktivnosti nekog od naših državnih organa, pa stoga oni nisu informisani o istom.

- Oblast socijalnog osiguranja između dveju država je regulisana Konvencijom između SFRJ i Kraljevine Švedske o socijalnom osiguranju, koja je u primeni od 1. januara 1979. godine i njom je, između ostalog, regulisana i oblast penzijskog i invalidskog osiguranja - kaže Zoran Milošević, pomoćnik ministra za PIO.

BROJKE PREMA raspoloživim podacima iz 2012. godine, nadležni nosilac osiguranja Kraljevine Švedske isplaćuje penzije za 1.210 korisnika sa prebivalištem u Srbiji, a od toga su 974 osobe korisnici starosne, a 236 porodične penzije.

On naglašava da je ovo verovatno aktivnost švedskog nosioca obaveznog penzijskog osiguranja i pretpostavlja da je to praksa njihovog fonda da tako komunicira sa osiguranicima iz drugih država.

-Fond nema podatak o broju osiguranika koji rade u bilo kojoj zemlji, pa ni u Švedskoj - kaže Jelica Milovanović iz PIO fonda.

- Podaci kojima mi raspolažemo odnose se na ostvareno pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Trenutno, za švedske penzionere u Srbiji godišnje se isplati više od 5,3 miliona evra. Kraljevina Švedska i Srbija imaju već godinama tradicionalno dobru komunikaciju na poslovima ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zika

05.03.2014. 09:09

@Bojan-Jagodina - Znate li kada će naša država tako raditi ? Nikad ! Pa ni tad . Našu birokratiju intersuju samo sopstveni problemi , za narod ih je briga kao za lanjski sneg .

из главе

06.03.2014. 07:17

@Bojan-Jagodina - Жико, али Шведска држава је одраз стања свест шведских држављана. Па ово озлојеђено кукање доказује да имамо реалан стандард

Dragan Sweden

05.03.2014. 08:40

Tako se to radi u pravnoj drzavi. Placamo najveci porez na svetu ali su svi obezbedjeni sa penzisko, zdrastveno, i svako drugo pravo keje je regulisano ustavom drzave Svedske.

Snezana

12.05.2014. 18:41

Nemojte toliko klicati toj svedskoj svesti: ni vi u Srbiji ni vi u Svedskoj. U gornjem tekstu se pominje Konvencija. Tako nesto je postojalo do raspada YU, potom su Svedjani obnovili samo onaj deo te Konvencije koja se odnosi na penzije da bi smanjili penzije onima koji imaju staz u Srbiji. Ja nemam staz u Srbiji ali smatram da ono sto je steceno radom treba da se dobije u zemlji u kojoj je steceno i da niko nema pravo da se u to mesa. U ostalim vaznim delovima Konvencija nije obnovljena.