Srbija ima novi plan odbrane u slučaju rata: I firme brane zemlju

R. Dragović

04. 03. 2014. u 21:15

Posle više od dve decenije, Srbija dobila novi plan odbrane zemlje u slučaju rata. Svako važno preduzeće dobilo je ulogu u pružanju pomoći jedinicama

ZADATAK da proizvode ili pružaju usluge i u slučaju ratnog ili vanrednog stanja ima 1.200 privrednih društava u Srbiji. U slučaju da oružje progovori, njihov zadatak će biti snabdevanje određene vojne jedinice, policije ili drugog subjekta odbrane.

Ovo rešenje među najvažnijim je stavkama u Planu odbrane Srbije, koji je u primeni od ove godine. Ovaj dokument temelj je odbrane zemlje, kojim su podeljena zaduženja svim faktorima značajnim za bezbednost. Novi plan, posle više do dve decenije zamenio je prethodni, koji je odgovorao tadašnjoj državi i vojsci, a na njegovom pisanju vojni stručnjaci radili su više od tri godine.

- Ovog puta opredelili smo se za decentralizovani model snabdevanja jedinica i ostalih subjekata odbrane - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

- Nekada je sve to dirigovalo Ministarstvo odbrane, dok će ubuduće svako preduzeće imati sopstveni plan snabdevanja ili pružanja pomoći određenom subjektu odbrane.

Prosto, određeni proizvođač hrane planom odbrane dobio je zadatak da vojsci, policiji, opštini ili drugoj formaciji dostavi određenu količinu namirnica u definisanom broju ratnih dana. Da bi preduzeće moglo da ispuni obavezu dužno je da se dobro pripremi, obezbedi proizvodnju koju je prijavilo Ministarstvu odbrane i stvara zalihe. Zadatke o postupanju u slučaju paljenja sirena dobili su i državni organi, koji će biti odgovorni za reagovanje preduzeća za koja su nadležni.

KAMIONI U STROJU ZA popunu jedinica Vojske Srbije, od građana mogu biti oduzeti automobili, kamioni, građevinske mašine, čamci, barže i brodovi, letililice, pumpe za gorivo, štamparije, ali i konji i goveda sa zapregama i kolima. Podatke o broju i tipu tih sredstava Ministarstvo odbrane dobija od MUP-a, Direktorata za civilni avio-saobračaj, lučkih kapetanija...

Ovaj dokument pod krov je stavio vojnu, radnu i materijalnu obevezu građana Srbije, ali i državnih organa i preduzeća. U vojnim spiskovima zabeležena su imena čak 1,7 miliona građana koji kao rezervni sastav u slučaju rata mogu da obuku uniformu.

U evidenciji Ministarstva odbrane nalazi se i više od 50.000 pokretnih stvari u posedu građana, koje u slučaju rata mogu da budu mobilisane. Ratni raspored, pored vojnih obveznika, imaju i automobili, kamioni, građevinske mašine, avioni...

Polovina od popisanih sredstava raspoređeno je u ratne jedinice i pozadinu, dok je ostatak - u rezervi.

Prema važećem zakonu, pod ratnu komandu mogu da dođu i specijalna vozila, uređaji veze, pumpe za vodu, kao i oprema za snimanje... Obavezu da imovinu stave na raspolaganje imaju i vlasnici luka i pristaništa, aerodroma, hangara, skladišta, radionica, stanica za punjenje boca kiseonikom i plinom... Za neodazivanje vojnim organima zakon za građane predviđa novčanu kaznu do 40.000 dinara, dok preduzeća mogu da budu oglobljena i do 450.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (76)

Zika

04.03.2014. 22:33

@pecaros - Rusi imaju kavijar a nema nista bolje od vesalice, muckalice I Valjevackog voza sa dobrim pasuljom I pecenom paprikom.

Baba Vanda

05.03.2014. 01:48

@pecaros - @pecaros, politicari su uvek bili u prvom redu kada se tice bezanja i spasavanja svoje koze i svojih familija. Mogla bih napisati roman o takvim slucajevima kroz istoriju.

IvanGrozni

04.03.2014. 22:16

Prvo, ukidanjem obaveznog vojnog roka potpuno smo unazadili sistem odbrane. Austija, koja je vojno neutralna i daleko bogatija zemlja , zadržala je obavezan vojni rok od 6 meseci. Drugo, država se ne brani paštetama i jogurotom već savremenim naoružanjem koga mi nemamo. Treće, amnestijom svih onih koji su izbegavali služenje vojnog roka zadat je konačan udarac evetualnoj odbrani zemlje.

из главе

05.03.2014. 07:29

@IvanGrozni - imaš + i da dodam - i satanizovanjem i nelegalnim osudama onih koji su hrabro branili i SFRJ i SRJ od kolonizatora čijim firmama sad treba da branimo zemlju od njih istih

Marko

04.03.2014. 22:16

Ne znam samo sta se mi palimo kad smo smesni da smesniji ne mozemo biti.Ko god da nas napadne ce nas razvaliti da nam dobro nece biti! Cime da se branimo?Naoruzanjem iz doba SFRJ i avionima tipa galeb,jastreb,MIG 21 ili modifikovani MIG 29??? Hahaha smesno.

djile

05.03.2014. 07:16

@Marko - Ne boj se nece nas niko napasti. Nato je svoj posao obavio 99 te . Razvalio ono sto je valjalo, i doveo svoje ljude u politiku i vojsku. Sve su ovo zapadni sateliti. Kuzis?

dejan

04.03.2014. 22:20

Prvi poziv nemamo ga jer nam ukidose obavezno sluzenje vojnog roka. Starci ce se boriti oruzjem a mladi i sposobni su namerno onesposobljeni time sto ne znaju ni pusku da rasklope a kamoli kako da zastite sebe i druge.

anonimus

05.03.2014. 00:58

@dejan - Potpuno se slazem. Vojni rok je postao neobavezan kada sam imao 17 godina. Cim sam napunio 18 otisao sam u streljanu i zavrsio osnovnu obuku za upotrebu vatrenog urzja sa i bez olucene cevi. Jeste skupo ali je vredno.

Aca

05.03.2014. 08:13

@dejan - Pre nego što je ukinuto redovno služenje vojnog roka, vojna obuka je trajala 3 meseca, a ostatak vremena su vojnici dangubili po kasarnama. Čak su vojnici i tokom obuke dosta vremena gubili u prazno, pa bi uz malo bolju organizaciju bilo moguće obuku istog kvaliteta sprovesti za manje od mesec dana, a kako nijedan rat većeg intenziteta ne počinje odjednom... Vojska je profesionalizovana samo zato što je redovna bila jako skupa, a neefikasna.

Sizif

04.03.2014. 22:26

E, što se ismijah naslovu i tekstu, Bože mili ! U slučaju bilo kakvog rata i agresije na Srbiju samo se treba Bogu moliti, a puste li sreće da nam i Bog pomogne ovaj put.

baljkan bojs

04.03.2014. 22:31

Hhahaha pa mi toliko funkcionalnih preduzeca da imamo zvali bi nas Svajcarska na Balkanu!!

вук

04.03.2014. 22:32

Неће Страдија више никада ратовати. Реко Први ПопреЦедник. И то састављенијех прстију.

Мита Трта

04.03.2014. 22:32

А можда би добро било да опет имамо војску као некад? Да феминизовани мушкарчићи имају обавезу да служе војни рок. Да кад већ немамо тенкове и топове које нам је претопио Американац у Смедереву, купимо неки добар ПВО систем. Да у школи и медијима развијамо код младих непостојећи осећај патриотизма и подижемо грађанима урушени морал. Да уместо скупих апартмана и резиденција у Београду на води, градимо производне погоне и унапређујемо производњу хране...

dijete

05.03.2014. 00:20

@Мита Трта - Znas kako su meni moji roditelji usadili patriotizam-vratili me u u svoj spaljeni grad u kojem je nesto Hrvata bilo i isao sam sa njima u skolu, a zapovjednik HVO-a je galamio i ispravljao da pravilno ne izgovaram "hrvatski"! Odmah sa 6,5 godina razumijes gdje pripadas-ne treba ni da ti govore ni deda ni baka ni tata.

Rade

05.03.2014. 00:49

@Мита Трта - Sve je u redu sa tvojim komentarom,ali mi ne gradimo Beograd na vodi našim parama.To gradi investitor koji će i zapošljavati naše radnike.Negde si propustio tu činjenicu.

Dejan

05.03.2014. 00:18

@privrednik - Pazi da te na granici ne sačeka...iznenađenje pa možda umreš , recimo od infarkta . A i da se ne lažemo, privrednik si koliko i Miša Tumbas

Парице из барице

05.03.2014. 08:28

@privrednik - Да ти имаш парице и да си још и привредник, ти не би овај коментар никад написао. Дакле, прочитан си.

Zoki

04.03.2014. 23:13

@ - Ovo je najnoviji vid zapošljavanja, ako nemaš posao, prijavi se u rezervni sastav.

Realista

04.03.2014. 23:52

Priznajem da ovo nisma shvatio: "svako preduzeće imati sopstveni plan snabdevanja ili pružanja pomoći određenom subjektu odbrane"?? Kako preduzece moze da pravi plan snabdevanjaneke jedinice!? Pa toga nije bilo ni u sistemu ONO i DSZ ! Karikatura od plana i odsustvo bilo kakvoig sistema! Kakva je kazna ako preduzece ne uspe da proizvede ono sto je planirano? I kako ce se postupati u takvoj situaciji ? Da li to dobijamo i privatizovanu vosjku?

Milan

05.03.2014. 00:22

DRŽAVA POSLE IZGUBLJENOG RATADržava Srbija je još uvek pod sankcijama, a, posledica toga je, takva i tolika vojska-vojna sila, ne zaboravite !!!Možda je to i dobro, zbog trenutne ekonomske situacije.Pozdrav iz Banata!Milan Topalov, Elemir, Lenjinova 27.

ameba

05.03.2014. 00:25

Хоће ли Мишковић тада бити ослобођен?Шта ће да ради Делта, а шта "Београд на води"....

rezervista bivsi

05.03.2014. 03:32

samo sanjajte odbijte tu kaznu od onog sto nam dugujete pa nam isplatite ostatak pa sretno u novom ratu

jovandeka

05.03.2014. 04:40

Pa ti iz preduzeća su još 1991,kada je bilo svega u izobilju sve sklonili,a oni uzeli lovu i u inostranstvo.Ko sada da obezbedi.Pa zar prošle godine nisu pokradene robne rezerve države Srbije i ogromne količine žita nestale i otudjene.Ovo je lakrdija od zakona.Nema tu države i zakona.

Nole

05.03.2014. 07:07

Nikako da pronađem ko je autor ovog teksta, ali to i nije toliko značajno kao činjenica da je ovo pisao neko iz BABA JULKINOG PUKA. Ni države (niko ne zna ni gde su nam granice), ni vojske, samo gola sirotinja koja treba da brani i hrani "masne guske". Što je mnogo, mnogo je.

VVV

05.03.2014. 07:17

Obavezno uvesti sluzenje vojnog roka. I naravno da i preduzeca treba da pomognu. Pa u slucaju rata, nece se braniti tudja zemlja nego nasa. Nije to lazni patriotizam, to je zastita sebe, svoje porodice, svoje zemlje. Sram bilo onog ko se toga odrice. Kakva god da nam je drzava i politicari, Srbija je nasa zemlja, pa kakva je da je!

lala

05.03.2014. 07:39

Ja sam dosta ucestvovao, bude li trebalo neka idu ovi sto su civilno sluzili ili nisu uopste. Unazadjen sam u zivotu mojim rezervama i previse.

butros

05.03.2014. 07:48

Čitam komentare i ne mogu da poverujem šta pišete??I ja sam malo nezadovoljan svojim statusom u svojoj rođenoj zemljici Srbiji ali je volim puno jer drugu nemam i čekaću poziv ko zapeta puška bilo gde i bilo kad.Ja sam izgleda jedini koji nisam "sređivao" za auto-jedinicu već za bazu na Preševu a nikoga svog nikada nisam imao tamo..Patriotizam je kućno vaspitanje!Najbolje da samo kukamo na Srbiju a da pri tom ništa ne učinimo da bude bolja!Svašta..

OTAN

05.03.2014. 17:09

@butros - Patriotizam je izlizana fraza čija je namena da podstakne na stradanje određeni sloj ljudi ! Koliko je "patriota" političara,biznismena,tajkuna, ili članova njihovih porodica stradalo u rovovima,na prvim linijama u poslednjim ratovima? Gine uvek prost svet, imućni se snađu ! To što si ti jedini koji nisi sređivao vezu za auto-jedinicu samo pokazuje to da su drugi bili pam......."snalažljiviji"!

Стефан Зоран

05.03.2014. 23:43

@butros - У земљама твог OTAN-a, патриотизам није излизана фраза, то можеш да видиш у сваком другом америчком филму! А грађани земаља северноатлантског савеза СТВАРНО верују да их OTAN брани у Вијетнаму, Кореји, Авганистану, Србији, Либији, Украјини...

SMOKI

05.03.2014. 07:48

Ovakav plan odbrane drzave je toliko smesan da jednostavno ne mogu da razumem one koji su ga smislili. Doktrinu ratovanja na Balkanu su DOKTORIRALI Srpski generali. Odbranu zemlje i cuvanje teritorija takodje. Koju i ciju doktrinu to sada Srpski generali predlazu. Mozda su i tu prste upleli tupavi politicari.U zemlju pod hitno mora da se vrati TO i sve sto ide uz nju. Ako su ovo smislili kadrovi cije skolovanje debelo placamo, onda smo ga ugasili. Jadni nasi preci i nasi unuci.

Vasa S. Tajčić

05.03.2014. 08:05

ZA popunu jedinica Vojske Srbije, od građana mogu biti oduzeti automobili, kamioni, građevinske mašine... znači opet otimačina od naroda. Ko će meni da plati štetu na kamionu koju je napravio neki tamo nepismeni i prinaučeni vozač, a pri tome mi država duguje pare za ratne dnevnice. Pa nije mi država kupila kamion... Sve je isto samo njega nema...

Помена БЕСВЕСТИ

05.03.2014. 08:10

Кикирики ће продавам, само да с издржавам.

Dojčilo

05.03.2014. 08:10

Baš me zanima što gosn. Todorić iz Idee misli o tome...Ha, ha...pa ovo je tragikomično....

tihivuk

05.03.2014. 08:11

Ovi jadnici sto ih drzava ne zarezuje nizasto u ovom(ludom)vremenu ne mogu nigde da nadju posao i prehrane porodicu,bice PRVI koji se stavljaju na spisak odbrane Srbije.Isto kao i 90.ih i svih ostalih ratova.To sto vredi izgine u ratu ostane bagra i cudimo se sto nam je kako je?

Браво за план

05.03.2014. 08:12

А јел су ту укључена и НВО предузећа? Она су једино профитабилна.

autofil

05.03.2014. 08:22

Ja mislim da mi vise ne mozemo sacuvati a ni odbraniti ni dve ovce na proplanku, kamoli nesto sto se zove Drzava.Sve sto smo branili sada nije vise nase.

Прво - оди деди, па тек онда папапа

05.03.2014. 08:24

Немаш ти појма да је Слоба скинут, али да је његова доктрина усвојена и у овом плану. Прво се , хахахахахах, "привредницима" покупи новац за "неплаћени порез", а док ти докажеш да ниси био дужан, рат се изгуби и добијеш батина ако си анти-државни елемент. Хахахахахаха....Не верујеш ми? Па пробај онда! Ха!

Soko&2

05.03.2014. 08:33

A sta ako pomenuto preduzece bude bombardovano? Vojska koju ono treba da snabdeva ce da gladuje? U stvari,sta ja tupim,koja vojska? Prvo i osnovno,vratiti obavezno sluzenje vojnog roka pa tek onda mozemo da pricamo o odbrani. A ako cemo realno,treba da pricamo i o napadu,cini mi se da je jedan deo nase teritorije okupiran.

Mrki

05.03.2014. 08:37

Lepo zamišljeno,samo da imamo vojsku i preduzeća. Mlade generacije koje bi trebalo da budu vojno sposobni ne znaju ni pusku da nose i zato bi trebalo ponovo uvesti obavezno sluzenje vojnog roka,ili uvesti neku vrstu predvojničke obuke,kao što je nekada bilo. Neće valjda se odbrana zemlje oslanjati na šesdesetogodišnjake,koji iza sebe već imaju dva rata.

Orvel

05.03.2014. 09:31

Prvo treba imati i sta braniti a to Srbistan sa ovakvim politicarima,pozicijom i opozicijom koji se bogate dok narod siromasi,crkvom koja u ime tradicije puni popovske budjelare,ratnim profiterima koji su se u i posle svakog rata bogatili.Srbiju u kojoj majke poginulih u ime patriotizma skapavaju od gladi,ratni invalidi prose na ulicama,zar takvu Srbiju ????>

Naopaki

05.03.2014. 10:02

Gde nadjose 1.200 firmi? Jedino ako se racunaju ove sa Kajmanskih i drugih ostrva...

RATKO

05.03.2014. 10:11

Koja firma, Sutanoviceva, posto je on rasturio Srpsku armiju pa sad hoce na njoj da zaradi?

Rada Radovic

05.03.2014. 10:39

izvini a gde je moj ratni raspored ? ja bih odmah da zauzmem polozaj,valjda cu imati obrok :-)

Олек

06.03.2014. 12:43

@Kole - па и тамо се брани народ и држава, обзиром да на том " суду " суде ЊИХОВЕ судије !!!

Nisam vise glup

05.03.2014. 11:33

Pazi kada cu im se javiti, kada svi politicari i njihova deca sto se dobro uhlebise po raznim drzavnim preduzecima a da ne pricam o skupstini uopste, kada se oni jave u vojsku i odu na front e tada cu i ja da ratujem. Do tada me nece videti a nije da nisam bio uvek patriota a i sada sam ali sada vise nisam glup! Pre cu u Rusiju da odem da je branim.

Pancho Zapata

05.03.2014. 19:36

@Nisam vise glup - Ne brini, zna i može da se Rusija odbrani i bez tebe. Mi treba da čuvamo i branimo svoju zemlju, za nas najlepšu i najbolju, jedinu koju imamo! Ološa je uvek bilo i biće, ali zar su oni mera stvari na ovom svetu? Da li bi se odrekao svog deteta zato što se neko drugo upisalo ili zaposlilo preko "veze"? Mislite o tome! Dosta defetizma!

zoranT

05.03.2014. 11:44

Trebali su da oragnizuju i sluzbu za izdavanje viza, jer ce biti najvise onih koji ce da navijaju sa zapada. Takvi su najzeshci "borci". Oni sve znaju. Sve mogu. U sve se razumeju, jedino sto hraborsti nemaju da odbrane svoj prag...to treba neko drugi za njih da uchini. Jadna je zemlja sa takvim jedinkama, a Srbija ih im previshe.

Pancho Zapata

05.03.2014. 19:20

@zoranT - Možda previše, i jedan je previše! Ali ne većinu. A većina VOLI svoju zemlju, najlepšu na svetu! Mislite o tome! Dosta defetizma!

momcilo

05.03.2014. 12:24

zuti su saljuci dokumenta u hag, prakticno javno objavili , svim srpskim neprijateljima, sve srpske politicke, drzavne I vojne planove, tako da samo potpunom izmenom tih planova srbija moze zastiti sebe. bice interesantno videti , koliko ce zapad tu srpsku dokumentaciju iskoristiti u rushenju ukrajine I protiv rusije, jer su verovatno srpska drzava I vojska ruska skola.

Petar

05.03.2014. 13:40

@ - Mnogo bi bilo bolje da G. VUCIC I G. NILOLIC se vise skoncentrisu na munjevito I vrlo efikasno izvodjenje vojnih akcija na Balkanu jer ce to biti nasusno I nuzno I potrebno. Uspesno odbraniti svoju lepu bogatu I svetu zemlju od neprijatelja I njega unistiti. Samo sa K I M drzava SRBIJA ima svoj potpuni smisao kao drzave I neporazene. Sve drugo je opasna stvar sa nesagledivim posledicama I to Srbija I njen narod u njoj seni dozvoliti ne sme.

OIIIO jeep

05.03.2014. 16:20

hehheheh ali se ismijah,sto na tekst sto na komentare,nekad su Bosanci Mujo i Haso sa svojom Fatom bili nepresusan izvor viceva,a danas...konkurencija je velika,komsije preko Drine ih nadmasisie.....hehehe cuj ovo 'konji volovi i zaprega' pa ljudi moji ovo je 21-vi ne 12-ti vijek,treba to objasniti stratezima

adi

05.03.2014. 17:38

sa cim da se branimo? sa kamionima iz 60.ih, tenkovima iz 70.ih i komandantima iz 40.ih i 50.ih. a ovo je 2014.ta godina...

Стефан Зоран

05.03.2014. 23:29

@adi - Камо среће да имамо команданте из 40-тих и 50-тих! Или оне, још старије, чија је стратегија и тактика ушла у светске војне уџбенике! Са осталим се слажем, осим што нам је и жива сила драстично смањена. Резервни саставу да и не помињемо! Осим девојака, које су шампиони Европе, остало су феминизовани дечаци који су пушку видели само на филму. Бар да имамо савремене дефанзивне системе! Али, добро је, добијамо нове кредите којима враћамо оне старе, којима смо враћали још старије, а кад све вратимо..

Hvala bogu

05.03.2014. 23:14

Kako da se brani drzava sa samo 30 hiljada vojnika? Ako stvarno zele da unaprede odbranu, da ne palamude pred izbore neznalicama, nego neka opet uvedu obavezan vojni rok i povecaju broj profi vojnika!

Jagodinac

06.03.2014. 07:32

Blago nama ako nas pored ovakve vojske brani i privreda. I jedno i drugo su nam ponos i snaga.

Jovan Radusinovic

12.03.2014. 13:00

Ma samo vi branite Srbiju pa kad zavrsite ko ja sa rakcinom i kada vam sve te patriote sa kojima ste 99' "ratovali" i druzili se svih ovih godina okrenu ledja, ljudi za koje ste mislili da su vam prijatelji, drzava koju boli uvo za vas, a bio si spreman zivot da das za nju, e onda bi vas pitao da li biste braniti Srbiju. Iskreno se kajem sto nisam sa porodicom otisao preko, ali ko me sisa kad sam budala bio, ali vise nikad, ja da drzim pusku a on da sipa po nama uranijum? pa ko je tu lud.