Glas sindikata biće važan i za Brisel

J. Ž. S.

26. 02. 2014. u 21:17

Evropska sindikalna konfederacija podržala srpska radnička udruženja i njihove zahteve. Poručeno da smanjenje plata, penzija i socijalnih davanja neće rešiti probleme


RADNO zakonodavstvo u Srbiji ne bi trebalo menjati odozgo nadole, već obrnuto. Najvažnije je da se pripreme i analiziraju predlozi na nižem nivou, pa bi ih tek onda trebalo proslediti institucijama na razmatranje. Reforme se najpre moraju identifikovati zarad nečeg konkretnog i zarad nečije koristi, kako bi se njihovim sprovođenjem došlo do socijalno-ekonomskog progresa, smatra Bernadet Segal, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata.

Ona naglašava da institucije u Srbiji nisu dovoljno tehnički osposobljene da bi omogućile pravedan socijalni dijalog.

- Glas sindikata biće važan u Briselu, jer će brinuti o sprovođenju socijalnih reformi - kaže Segalova. - Nije dovoljno imati samo saradnike, već se moraju uspostaviti i određeni uslovi.

Politika smanjenja plata, penzija i socijalnih naknada, po njenom mišljenju, neće rešiti probleme. To pokazuju iskustva zemalja gde su takve mere sprovedene i u kojima je nakon pet godina javni dug sve veći, a razvoj jednak nuli.

Predsednik SSSS LJubisav Orbović naglasio je da im je cilj da se njihov stav čuje u Evropskoj uniji.


PREGOVORI

Dva srpska reprezentativna sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“, uskoro će konkurisati za punopravno članstvo Evropske konfederacije sindikata. Ulaskom Srbije u pregovore o pristupanju EU i sindikalci su dobili mogućnost za članstvo u EKS.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije