Gube već dobijene tendere

V. Crnjanski Spasojević

12. 02. 2014. u 07:52

Uvoznici i strani proizvođači kompjuterske opreme nezadovoljni pravilima Ratela. Roba leži na carini, a agencija traži plaćeno putovanje za svoje stručnjake

PROBLEMI koje uvoznici IT opreme u Srbiji imaju sa Ratelovim propisima sve su veći.

Jedan od najpoznatijih uvoznika matičnih ploča, noutbuka, tableta i ostalog, koji učestvuje na državnim tenderima, na korak je do odluke da deo poslova, posle dve decenije, povuče iz naše zemlje. Direktor kompanije (koji nije želeo da priča pod imenom jer je „poslednji put kad je javno istupio izgubio velike poslove s državom“) objašnjava da je zbog pravilnika Ratela roba za dobijeni tender pet i po meseci stajala na carini! Na kraju su izgubili tender, platili penale i vratili robu od milion evra u Holandiju.

Na Ratel ih je uputio „Kvalitet Niš“. Prepiska sa agencijom bila je nejasna. Ispostavilo se da novi pravilnik uvodi dodatne ateste. U EU je potreban jedan papir, kod nas - tri! Svaki atest plus dodatni test košta 2.700 dolara puta 55 modela koje imaju na srpskom tržištu to je - 148.500 dolara.

- Robu smo poslali nazad, posle plaćene astronomske ležarine. To toliko poskupljuje robu da nećemo naći kupce - kaže direktor.

I Zoran Živković, predstavnik kanadskog „Nortela“ za jugoistočnu Evropu, kaže da se ova kompanija povukla zbog ukupnih problema naše zemlje. Pozvali su ga u Ratel i rekli da bi „Nortel“ trebalo da plati put njihovoj ekipi da obiđe laboratorije gde su rađena ispitivanja za EC sertifikat.

TROŠAK ZA VODOVOD ŽIVKOVIĆ navodi i besmislene stavke u Pravilniku koji onemogućavaju firme da uvoze proizvode starije od određenog roka. To pravi neprocenjivu štetu, jer su neki proizvodi neprevaziđeni. Tako su sva vodovodna preduzeća koristila analogne „Motoroline“ uređaje, koje će sad da bace jer neće imati gde da nabave rezervne delove.

- Ovaj zahtev u „Nortelu“ su doživeli kao vid korupcije i ponudili Ratelu termine da,sami plate putne troškove i obiđu laboratorije. Testiranje će biti obavljeno u Srbiji, rečeno im je. Tada je počelo zasipanje „Nortela“ zahtevima za papirologijom. Nikad nije okončan postupak dobijanja potvrde, i „Nortel“ je odustao od investiranja projekata tog tipa.

Dr Milenko Ostojić, bivši član Ratela, objašnjava da je Zakon o sertifikaciji blizak EU praksi, ali podzakonski akt za ICT opremu odstupa. Tako se izdaju uverenje, ocena usaglašenosti, mišljenje, potvrda, ali ne i rešenje, koji jedino priznaje Zakon o opštem upravnom postupku.

- Stanje je posledica ili neznanja ili namere, a u oba slučaja stvara pravni haos. Sam sporni Pravilnik ne garantuje zaštitu korisnika na tržištu, jer nema kontinuiranog monitoringa. Zato se u Srbiju uvozi roba znatno nižeg kvaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mirko Budin

12.02.2014. 12:26

Drzavna banda ,mi smo nekoliko godina upozoravamo da 70% uvoznika odustaje i da je steta i kod uvoznika i drzava dobija manju zaradu od PDV a ako se ne uvoze roba i smeju nam se fabrike sirom sveta kako ovde aristobirokratski magupi maltretiraju firme

Milance

12.02.2014. 18:20

@Titov Pionir - u srbiji niko nista ne radi ,bar u drzavnom sektoru ,osim sto idu na posao

Ekvis

12.02.2014. 14:51

E da je samo problem oprema za kompjutere, nego su za sve što ima "kabel ili kondenzator" uveli ateste. Pa tako UV lampu koja se koristi za polimerizaciju morate da uskladite sa domaćim zakonodavstvom tako što nekoj od sertifikovanih laburatorija platite sertifikat i date gomilu test reporta a da pri tome čak ni institut Vinča nema opremu da izmeri zračenja. Tako da Vam se sve svede na faliti jedan papir, i onda je to muka koja košta i košta.

Nele

12.02.2014. 15:06

Jel to vlasnik te firme sto ste ga intervjuisali dobitnik 34 od preko 70 tendera samo u prosloj godini, cija firma je pre tri godine pravila 100 mil dinara prometa a sad preko milijarde, u krizi, besparici I na ovakvom informatickom trzistu.

DANE COBI BOBI-VRANJANAC

12.02.2014. 15:36

gdevam je pruga atina--pariz jesuli romi sve porasturali

Slobodan

12.02.2014. 16:13

Vreme je da mi privatnici stupimo u generalni strajk, bar mesec dana, pa da vidimo onda ....

Milance

12.02.2014. 18:18

@Slobodan - nemaju oni osecaj ni za sta , samo stranka privatnika na republickom nivou da se osnuje i da se tako vodi bitka protiv ovih aristonbirokrata