Radna grupa počela da se bavi Zakonom o radu

J. Ž. S.

03. 02. 2014. u 21:33

Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS, rekao je da je prvi sastanak bio „više uopšten“ i da nije bilo reči o konkretnim izmenama

PRVI koraci ka izmeni Zakona o radu načinjeni su u ponedeljak na sastanku predstavnika Ministarstva rada i finansija, dva reprezentativna sindikata (SSSS i GS „Nezavisnost“) i poslodavaca. Za pregovarački sto posle niza prozivki i zamerki sela je radna grupa, a dogovoreno je da se sastaju svakog četvrtka, kako bi se razmotrilo koje odredbe važećeg zakona je potrebno menjati.

Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS, rekao je da je prvi sastanak bio „više uopšten“ i da nije bilo reči o konkretnim izmenama:

- Tražili smo da Ministarstvo rada da konkretne razloge šta je svrha menjanja zakona.

Prema mišljenju Željka Veselinovića, predsednika Udruženih sindikata „Sloga“ dalji rad na Nacrtu zakona treba prekinuti do okončanja izbora, jer je ovim „socijalni dijalog stavljen u funkciju izborne kampanje SNS I SDPS-a“, čime se krši Ustav.

- Nemamo ništa protiv da se SSSS i UGS „Nezavisnost“ aktivno i javno uključe u političku kampanju u korist ove dve političke partije, ali imamo protiv da se pod okriljem socijalnog pregovaranja, direktno stavljaju na stranu političkih partija i izopštavanja drugih relevantnih sindikata i udruženja iz postupka uređenja nacionalnog radnog zakonodavstva - kažu u „Slogi“.

Sličnog je mišljenja i predsednica ASNS Ranka Savić:

- Tražićemo od Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da i mi učestvujemo u razgovorima.

POZIV

UDRUŽENI sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju predsednika Tomislava Nikolića da autoritetom i u skladu sa Ustavom, pozove stranačkog kolegu Aleksandra Vučića i koalicionog partnera Rasima LJajića da opozovu odluku o formiranju radne grupe za izradu Zakona o radu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dosta unazađivanja radničke klase!

03.02.2014. 22:33

Radnici Srbije ne žele nikakve promene u ovom smeru. Oni zahtevaju da se ispoštuje sadašnji Zakon o radu, da se on ne menja, kao i:1. Isplatu svih zaostalih zarada;2. Povezivanje radnog staža bez obzira da li su poslodavci uplatili ili nisu uplatili doprinose (nisu radnici krivi ako doprinosi nisu plaćeni);3. Za nezaposlene i otpuštene nadoknada u visini bar 25,000 din. da mogu da se skromno izdržavaju dok ne nađu novi posao.

čiča

04.02.2014. 11:41

Predlažem da udje u novi zakon , da svaki gazda koji nije u stanju dva meseca da isplati radnike , doprinose i poreze prema državi odmah bude proglašen bankrotom i da se odmah od njegove privatne imovine svi namire. Nikako se nesme dozvoliti nagomilavanje dugova a onda ih niko nemože naplatiti. Ovo je iskustvo Poljaka i začas su se rešili nazovi biznismena i biznisom se bave isključivo sposobni koji su u stanju da odgovore obavezama