Karađorđevići traže dva dvorca i pet kuća

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

28. 01. 2014. u 12:25

Карађорђевићи траже два дворца и пет кућа
Dinastija Karađorđević podnela u utorak zahtev za restituciju celokupne imovine u Srbiji. Povraćaj zahteva 10 naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja

ZASTUPNICI dinastije Karađorđević i princ Vladimir, sin princa Andreja, predali su u utorak u 10 sati, simbolično u pošti u Ulici kraljice Marije, zahtev za restituciju. Sve je trajalo nekoliko sati, jer su pojedinačno overavani zahtevi za svaku nekretninu i pokretnost.

Karađorđevići su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. U zahtevu se nalaze: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje i nameštaj, umetnine, skulpture, srebrnina... Karađorđevići ne mogu da traže povraćaj prava na korišćenje lovišta i rudnika, dok se za hartije od vrednosti deponovane kod Uprave dvora i u Morgan banci u Parizu ne zna gde su.

U ime prestolonaslednika Aleksandra, kao naslednika kralja Petra, zahtev su podnele advokatske kancelarije Đorđa Đurišića i Darka Spasića. Njemu su se pridružili u ime naslednika princa Tomislava i Andreja (Lavinija, Dimitrije, Tanja, Nikolas, Katarina, Đorđe, Mihajlo i Linda) kancelarija Dušanke Subotić-Homen, i u ime princa Vladimira advokat Gordana Kostić. Princ Vladimir, koji živi na relaciji Nemačka - Britanija - Srbija i bavi se veb-dizajnom, rekao je za "Novosti" da je porodica svesna da je Beli dvor proglašen za zaštićeno kulturno dobro koje ne može biti vraćeno u naturi. Ipak su tražili restituciju da bi pokazali da je u pitanju privatna imovina, koju je kralj kupio sopstvenim novcem zarađenim od apanaže, ženinog miraza, akcija i prava na eksploataciju rudnika.

POSLEDNJI SUSRETI S OCEM I STRIČEVIMA KRALjA Petra sam video tri puta, poslednji put u Portugaliji, kada su javili mom ocu da je došao na neki skup. Braća se nisu najbolje slagala, ali je susret bio srdačan, i pričali su do jutra. Bio je veoma šarmantan. Strica Tomislava upoznao sam u Srbiji 1991, i bio je veliki čovek. Oca sam video u Americi, 5. maja 1990. Umro je samo dva dana kasnije. Da nije bilo tog susreta, ne bih se vratio korenima - kaže princ Vladimir.

Princ je doputovao u Srbiju samo da bi učestvovao u predaji ovog zahteva. Poznat je po slanju humanitarne pomoći u zemlju, ali i negodovanju kada je porodica, mimo njega, odlučila da se očevi ostaci iz Amerike prenesu u Srbiju:

- I dalje mislim da je za to bilo prerano, jer otac nije u potpunosti rehabilitovan, u toku su bili briselski pregovori, a ekonomska situacija u zemlji je veoma loša. Ne mislim da je narodu bio potreban dodatni teret - kaže princ.

I sam je iskusio siromaštvo. Pošto su se otac i majka, princeza Kira, razveli, deca su sa majkom živela u Portugaliji dok je u banci bilo novca. Kada je nestalo, pola godine je o njima brinula bugarska princeza, a onda su otišli u London. Preživljavali su od prodaje majčinog nakita i na kraju tražili socijalnu pomoć.

- Majka je umrla prvi put kada je šest i po sati čekala za 36 funti, dok su joj se smejali jer je princeza. Rodbina je od nas okrenula glavu, jer se siromaštvo oseća na kilometre. Za 24 sata majka je postala persona non grata. Na poslednjoj zabavi u Portugaliji bilo je 450 "dobrih prijatelja". Posle razvoda, ostao je samo jedan!

Princ Vladimir je završio vojnu školu, bio mornarički oficir u rezervi, civilni pilot, vozio je autobus, metro, svira saksofon. Jedno vreme imali su stan u zgradi gde su im prve komšije bile jedan alkoholičar i prostitutka. Tada je otkrio, kaže, prave ljude i to mu je ostao najveći kapital. Zato želi da njegova porodica, iako kraljevska, bude tretirana u postupku restitucije kao i svi ostali građani. Želi i da se sa suprugom, princezom Brigitom, vrati u Srbiju. n

AGENCIJA: ISTI TRETMAN KAO OSTALI

PORODICA Karađorđević imaće isti tretman i ista prava kao i svi ostali građani Srbije. Neće biti diskriminisani, ali neće imati ni privilegije u postupku, i biće im zagarantovana zaštita privatnosti. Odluka će biti doneta u skladu sa zakonom - rekao je za "Novosti" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

momcilo

28.01.2014. 13:56

@alex - razlika izmedju uspesne jevrejske , talijanske I grcke dijaspore, je sto njih niko iz izraela, italije ili grcke neponizava ako neznaju "maternji jezik" . kada dijaspora salje novac u Srbiju, niko nepita , koliko dobro govoris srpski. ovo je jos jedna od katastrofalnih gresaka kancelarije za dijasporu, koja nije u stanju da srbe kojima je srpski jezik drugi jezik ili ne govore srpski, dase tretiraju kao nesrbi, kod nas sve neki veliki srbi, a onda odu na concert doris, dina merlina, rozge...

Vojvodjanin

28.01.2014. 15:33

@delija - Ti kao i tvoj kvazi monarh jos srices srpski.Zajedno mozete u osnovnu skolu bar jezik da naucite.

DUNGA

28.01.2014. 13:00

au, ko če koga nego svoj svoga, i ako nešta nedobije evo posla za sud u strazburgu, neznam šta kaze vuk drašković (veliki zagovornik monarhije) na ovo, je li sretan?

momcilo

28.01.2014. 14:04

@DUNGA - pa evo imas republiku, a sta ces sutra preskociti, dorucak ili rucak. dok namiris sve republicke politicke porodice I njihove naslednike, neosta tebi nista. Srbija je isla napred samo dok je bila monarhija, I tada je bila priznata I postovana u svetu, to svi vide , osim srba, zar nevidis koliko se hrvati bore da srbija ne postane monarhija, odmah postavljaju pitanje zlata, normalno predstavljaju se kao srbi, ako srbija proglasi monarhiju tesko da se moze vise cepati, a ako ostane republika???

DUNGA

28.01.2014. 15:09

@DUNGA - momcilo, nije nikada bilo sporno koliko su kroz povjest srbi dali sebe za monarhiju i kralja ali vidi, dobro razmisli i napiši koliko se monarhija dala sebe i borila se za srbe da li je ikada stavila narod ispred osobnih interesa, nije nikad.... i sada kada u srbiji baš ne cvjetaju ruze oni traze komad nešega što su oduzeli od istog naroda a da ništa nenude za uzvrat, pusti međunacionalne odnose i šta je to što su karađorđevići napravili ili dali srbiji od osamostaljenja srbije?, Ništa!

Jugoslava Pravdic

28.01.2014. 17:07

@DUNGA - Dunga, Nije nikad i to mi je moj rodjeni deda rekao jer se borio za njih citav svoj zivot. Prezreo ih je kad je svojim ocima video sta se desavalo na Aerodromu u NIksicu 1941.

dragan

28.01.2014. 21:52

@DUNGA - Kraljevina Srbija je postojala do 1918te. Karadjerdevici su unistili Kraljevinu Srbiju zarad Jugoslavije. To sto su oni napravili mi i dan danas kusamo, nazalost!

Jugoslava Pravdic

31.01.2014. 04:28

@DUNGA - Dragan, ne kusate to, nego kusate to sto su opet dosli i uradili isto.

dragan

28.01.2014. 21:50

@David & GOLIAT! !!! - Kraljevina Jugoslavija? Kradojderdivici su kraljevi Jugoslavije, Jugoslavije vise nema tako da ...

Elcano

28.01.2014. 14:00

Nema baš ništa kraljevsko u ponašanju društvanca koje voli da se predstavlja tzv.kraljevskom porodicom! Skandaloznih medjusobnih veza uz intrige, svadje,javna blaćenja i lopovluk jednih prema drugima..Čak i formalno pravno samo porodica vladajućeg kralja je kraljevska porodica.Ovi su patetični i jadni, prava pozorišna družina.Ipak, uočili su šansu da se u ovom bednom vremenu instaliraju i uz pomoć političke fukare proizvedu u faktora.I naravno pre svega da nešto i materijalizuju...

boki

28.01.2014. 14:21

Pa kad mogu povrat imovine da traze folksdojceri(nacisti),pa mogu onda i Karadjordjevici.Zivela Kraljevina Srbija sa dinastijom Karadjordjevic na celu.

Vojvodjanin

28.01.2014. 15:31

@boki - Krajnje je vreme,kada se vec ne postuje Ustav i odredba da je Srbija Republika,na referendumu narod odluci hoce li ovim parazitima dozvoliti ili ne dalji boravak u zemlji i zivot na grbaci poreskih obeveznika Srbije.

Jugoslava Pravdic

28.01.2014. 17:05

@boki - Srbija je Republika, tako da nema mesta monarhiji i nema potrebe da se narod izjasnjava. Oni hoce da udju na mala vrata. Drzavo Srbijo! Vreme je da se drzite Vojnok Zakonika Kraljevine Jugoslavije iz 1930. Tu pise da su dezerteri! Nastavak mozete sami uraditi.

Folksdojcer

28.01.2014. 18:09

@boki - Folksdojčeri je izraz koji je u prvoj polovini 20. veka označavao Nemce koji su živeli izvan granica nemačke države, odnosno bili državljani drugih država. A ne i nužno da su bili nacisti. Znam mnoge Folksdojčere koji su završili u logorima, što zbog toga što se nisu odazvali Hitlerovoj mobilizaciji, za vreme rata, a posle rata, u logore ih je poslao drug tito

Јован

29.01.2014. 01:23

@boki - Folks dojčer znači bukvalno seljak,zemljoradnik,ili narodni čovek.Ovo što nam nudi wikipedija je peglanje i doteravanje Nemačke kulture.Analogno ovome isto važi i za reči: folks vagen,ili narodni auto (vagon).

Vojvodjanin

29.01.2014. 07:36

@boki - Folksdojceri su gradili Vojvodinu, zajedno sa ostalim narodima,a Karadjordjevici su je pljackali kao i Srbiju u celosti.kralj Aleksandar,najzasluzniji za propast Srbije posle I svetskog rata,obogatio se ratnim profiterstvom i pljackom bogatstava i naroda Srbije.Evropske dinastije su bogatstva sticala vekovima a Karadjordjevici se obogatise za par decenija.Sta drugo ocekivati od svinjarskog trgovca i dinastije koju samo krvoprolice i pljacka karakterisu.

Posmatrac iz daleka

24.02.2014. 23:42

@boki - Na zalostr - potpuno ste u pravu. Ni u Nemackoj za vreme hitlera nisu svi Nemci bili nacisti. Graf von Staufenberg, Erwin Rommel, Braca Weiss, Herbert Wehner i citav pokret "Bele Ruze". koji su bili proganjani i reskirali sve u to doba. Istina se ne sme kriti.

Mis_Pigi

28.01.2014. 14:21

а што мало не тражите своја имања у Словенији, Македонији ... а?

Deki

28.01.2014. 15:35

"Oduzete"??? Mislite opljačkane imovine? Počistite najpre u svom dvorištu, pa potom krenite i po ostalu imovinu u bivšim republikama. Živela Kraljevina Srbija!

Rodoljub

28.01.2014. 18:22

@Deki - Tako je.Živeo kralj.Živela dinastija Obrenović.Živeli državotvorni.Uz vas smo.Živeli Obrenovići,Miloševi potomci.Nit ih pojimo, nit ih dojimo, a napraviše Srbiju.

Mikica WDC

28.01.2014. 19:45

@Deki - Zivela kraljevina, ali ne pod Karadjordjevicima, pa oni jos uvek ne znaju posteno ni rec srpskog jezika da progovore.

nasa posla

28.01.2014. 16:32

Dajte im sad sve kad ste ih namamili.....dajte im i Vuka i Danu i Milasina i Radasina...svi su teli kralja pa kralja, ova zemlja je rasprodata i potkusena, dajte jos i kralju ostatak i da ugasimo svetlo...!

Mis_Pigi

28.01.2014. 17:12

опљачкали у одласку (читај: бежању) сад оће и у повратку (читај: треба то разјурити)

Miha

28.01.2014. 17:34

Dokle ce vise ovi tzv "kraljevici" da se setaju na relaciji London-Beograd-ko zna gde i kad zafali para daj nazad oduzetu imovinu... Kad vratite zlato od kod ste ziveli preko 60 godina onda moze neka kompenzacija... Pazi al su skromni, nece lovista, rudnike, haha, mars bre iz Srbije, ionako ovde balavite na budzetu dok ljude otpustaju i smanjuju im plate...

dacha

28.01.2014. 17:55

Vidiš kako sada svi oni znaju odlično srpski jezik, sad kada zahtevaju svoje. A šta je narodno? A da narodno je da trpi, ćuti, gladuje, crkava. Pa dobro, neka, ali ako su kraljevska porodica da pitam ja jedno glupo pitanje: a zašto ne odu malo na Kosovo pa tamo da kraljuju. Koso je deo Srbije. A zašto i patrijarh ne bi bio u Pećkoj patarijarjšiji. Žao mi je ovog naroda.

Mikica WDC

28.01.2014. 19:40

@dacha - A sta je to "njihovo"? Da nije grbace ovoga jadnog naroda ne bih imali nista od ovog silnog bogatstva. Nemoj da ti bude zao vec menjaj nesto svojim glasom na predstojecim izborima.

Dule Los Angeles

28.01.2014. 18:21

Karadjordjevici su toliko duzni Srbima,da je to tesko izmeriti. Ne treba im dozvoliti ni da udju u Srbiju.Kralj Aleksandar je sahranio Srbiju,i otvorio put da Tito dokrajci Srpstvo.Kralj Petar je ostavio Srbiju i Narod i pobegao sa zlatom i ko zna cime jos. Pravio je budalu od sebe citavog zivota,a njegovi potomci ne znaju Srpski.Sadasnji"Predstolonaslednik"je prava karikatura od monarha.Za 70 godina,ni jedu Srpsku rec! Nemaju ni kap Karadjordjeve krvi.Videli da barabe sve otese,pa 'ajd i oni.

sajkaca

29.01.2014. 08:31

@Dule Los Angeles - Краљ Петар I, њега заборављате, кад је дошао на власт Србија је била без новца, за пример тражио је да се на Српском двору шије само униформа и одећа од домаће производње. Петар је имао и првог сина Ђорђа, који је био јако импулсиван, својевољан и коме нису могли да манипулишу Пашић и остали, па су му стално смештали, док на крају није абдицирао у корист Александра... Можда би све било другачије да је на власт стигао такав морарх.

dunja

29.01.2014. 16:29

@Dule Los Angeles - Jedini pametan i obrazovan iz te dinastije je bio princ Pavle, ostali ubice i prostaci

Dule Los Angeles

29.01.2014. 17:21

@Dule Los Angeles - O "dinastiji"i njihovim "zaslugama"za Srbiju se mogu napisati tomovi knjiga. Narocito o njihovom Srpstvu i njihovom postenju.Setimo se Karadjordja-Crnog Djordja! Sa koliko je snage i volje stvarao Srbiju?Sa isto toliko snage i volje su je ovi razgradili. Verujem,da deo njih,sadasnjih, ne zna skoro nista o svom rodonacelniku.Svi od kralja-Perta I,pa do ovih danasnjih, su sve suprotno onom sto je Srpstvu potrebno. 100% su stranci,koji su u Srbiji "osnovali firmu"da bi je izmuzli.

Joksim

28.01.2014. 19:03

Ovo je samo još jedan od mnogih dokaza da je Srbija bila uglavnom seljačkog porekla.Sve što govori da je stari Beograđanin,nema ništa od toga,jer nemaju nepokretne imovine,ili ti dedovine u Beogradu.Ono što ima,to je posle Drugog rata nasleđeno preko Šeste Ličke,i Sedme Banijske.

zuki

28.01.2014. 20:16

1914g moj deda je išao u rat bilo je SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTAĐBINU, BILI SU TO JUNACI. a od 1941 do danas u šta verujemo i za koga se kunemo, druže TITO mi ti se kunemo. Ko shvati zna o čemu napisah.?..

Jugoslava Pravdic

30.01.2014. 15:19

@zuki - Zuki... Posaljite ovo kraljici Engleske, ona je bila dete kao i Karadjordjevici. Nisu se sklonili u Kanadu. Ostali su u svom gradu, i kraljica majka je izasla sutra dan da obidje bombardovana podrucja. I napisite im, kada se ove godine puni 70 godina od iskrcavanja na Normadniju, napisi te im, da su cetnici oslobodili zemlje od Hitlera. Molim Vas. Oni ce, sigurna sam, ispraviti tu 'nepravdu' prema ravnogorcima. Evo, citava zemlja je kleknula na kolena od gladi i srama, bas je tu kao 1941.

Pedja

28.01.2014. 20:53

Sve da im vrate do poslednjeg sto im je oduzela komunisticko satanisticka sekta.Koliko znam jedna od tacaka u pregovorima sa EU je i povracaj oduzete imovine,i bice mi puno srce kad im budu sve vratili,i ne samo njima vec svima kojima je oduzeto.Zivi bili pa videli.

Jugoslava Pravdic

30.01.2014. 03:03

@Pedja - Pedja, pa tu i jeste caka. Oni ovo uz pomoc "Ostalih" da dodje Srbija na ovo sto jeste. Pa su pricali obmane preko Kremaljskog Prorocanstva. Oni su dezertirali, niko im nista nije oduzeo.

Pedja

30.01.2014. 22:09

@Pedja - Oni su pobegli da nebi doziveli sudbinu Romanovih ili Draze mihajlovica,ili desetine hiljada pobijenih Srba od 1945-1953.Na papiru je sve to njihovo a na zapadu je privatna svojina zakon,to niko ne sme da ti uzima.Neki pitaju kako su zaradili?A kako je zaradila kraljica Elizabeta?Ima milione i milijarde.Kako je zaradila Norveska kraljevska porodica koja je uzgred dozivela slicnu sudbinu Karadjordjevicima za vreme rata?Ali njima nista nije oduzeto.

Jugoslava Pravdic

31.01.2014. 04:25

@Pedja - Pedja, Kraljica Elizabeta nije dezertirala a nije ni njen tata, Kralj, ni mama. Svi su bili izlozeni bombardovanju sa narodom. I dosta je vise. Nisu hteli sudbinu Romanovih, ali su zato serivrali tu istu sudbinu narodu. I sad imaju obraza da traze imovinu i da spiraju ljagu. Kao, taj kralj je dan za navek, pa kao drugi nema pravo da preuzme vodjstvo i da pocne svoju dinastiju. Oh, da, samo Karadjordjevici imaju na to pravo. Oni su porazeni, narod je 1945 izabrao sta ono sto je htio.

Pedja

31.01.2014. 09:16

@Pedja - Da,i nije Kremaljsko vec Kremansko prorocanstvo-po Kremanima na zlatiboru.Toliko o tome sto poznajes to o cemu pises.

Jugoslava Pravdic

31.01.2014. 16:23

@Pedja - Pedja, ne sekiraj se za poznavanje, cista omaska (citala sam o Kremlju). Uglavnom, sustina se ne menja. Zna se ko je govorio "iz sela istog prezimena". Svi smo zakljucili javno da je prevara.

Pajki

29.01.2016. 20:03

@Pedja - Baš me zanima kao dođoše do te privatne svojine? Verovatno poštenim i mukotrpnim radom, NIJE-NEGO...!

Maljevic

28.01.2014. 21:24

Ocigledno dosta vas razmislja po matricama UDBE ili jos gore pise po njenom nalogu. Karadjordjevici traze sto je njihovo, da nije te Dinastije, malo bi se cime imali hvaliti danas. Pod njima je Kosovo vraceno, pod njima smo se sirili, pod njima su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi. To sto smo pod Titom i Slobom i ostalim komunistima to sve procerdali najmanja je krivica Karadjordjevica. Licemerno je pozivati se na "narodno" kada od 1945 ama bas nista nije narodno. Ili komunisticko ili tajkunsko

dragan

28.01.2014. 21:44

@Maljevic - Njihovo? Odakle im? Kako su stekli to njihovo? Odakle pare za dvorce? Narod u u kraljevini ziveo na ivici bede dok su se oni gavalirali po dvorovima. Mislite da da su komunisti imali toliku podrsku u narodu za dzabe? Nemoj da se lazemo.

Orvel

29.01.2014. 06:45

@Maljevic - Zaverenici i ubice poslednjeg Obrenovica su 1903.platile put Petru I jer nije imao para da dodje u Beograd.Posle megalomanskog rata u koji nas je uveo kralj Aleksandar,kao ratni profiter i pljackas sopstvenog naroda,postaje jedan od najbogatijih monarha.Dokazana lopovska dinastija.Pre svih zahteva neka vrate svo zlato koje su pokrali 1941.i trosili na raskalasni zivot u inostranstvu.

Jugoslava Pravdic

29.01.2014. 16:17

@Maljevic - @Maljevic... I onda su dezertirali 1941 i ostavili sve zajedno sa narodom na milost i nemilost Nemcima. Zato, ne mogu se posmatratio kao obican narod, jer, to nisu ni bili. Bili su vojni obveznici na navisem rangu. Zato je Kostunica sa svojim esalonom iz inostranstva i zajendo s njim uradio sto je uradio. Slagao je narod. Da bi oni dobili tos to nazivaju svojim, Srbija ce biti Beogradski pasaluk. Kako je bilo narodu posle njihovog dezerterstva? Zamisli, rudnici njihovi, prirodno bogatstvo!

Ruben Lonuestro

29.01.2014. 17:21

@Maljevic - Maljevicu, matrica udbe je mentalna sida ; neizlecivo ; tek smrt donosi spas.

Posmatrac iz daleka

24.02.2014. 23:15

@Maljevic - Postavite to pitanje Djilasu. Karadjordjevici su sticali GENERACIJAMA. Djilas za par godina. Eh da je samo Djilas

Daki1970

28.01.2014. 21:48

Iskreni razlog povratka dinastie u Srbiju. Vidim sagradise skole , bolnice, pomogli da Srbija dobije veci autoritet u svetu. Prava Dinastija nema sta, samo im Blejk Karington fali.

Logic

29.01.2014. 01:11

Jao, samo da ne traže onu bogatu biblioteku što ostala iza JB Tita! Čovek skupljao celog života i slike, i kola i knjige i ordenje i zlatan prah i dukate i đerdane i dijamante i satove. Čak je na drebanku urezivao sam svoje inicijale, nekad i preko već postojećih nije to lako!

bin laden

30.01.2014. 00:31

to su ljudi sto trebaju srbiji ziveo kralj petar karadjordjevic i svi njegovi potomci........zivela kraljevina srbija...to je autoritet u svetu.svi srbi za srbiju i srbija za sve ziveo nas novi kralj.tigar bio i tigar ostao

Jugoslava Pravdic

30.01.2014. 15:21

SFRJ se uredjivala kao Norveska. Gde je danas Norveska, a gdje su drzavice nastale od SFRJ. Uporedite ovo i videcete ko je donio ugled a koje donio sramM.

Mišarac

30.01.2014. 19:47

Moja tetka je posedovala pola glavne ulice u mom gradu, a njen mouž moj teča je bio Apisov potomak...Tetkini su prodali tu polovinu ulice da dovedu Karadjordjeviće na vlast, a dobili su samo zahvalnicu, dok je Apis njihov najlojalniji sledbenik na Solunskom frontu streljan...Tri rata samo sa njima pregurali Prvi, Drugi I Balkanski, ginuli smo kao psi, a sad od svega što smo stvorili ratujući za njih ništa vise nemamo...

Mišarac

30.01.2014. 19:48

Bolje da ste dali tih 430 miliona za malu Andrijanu Djokić I mnogu bolesnu I gladnu decu ili da ste sazidali kuće za izbeglice...