Zukorlić na svoju ruku aktivirao BANU

M. NIĆIFOROVIĆ / I. MIĆEVIĆ

16. 01. 2014. u 21:26

Muftija u četvrtak u Sarajevu na svoju ruku inaugurisao nove članove BANU. Skupljao pare za ovu instituciju, ali ih nije delio sa akademicima

SANDŽAČKI muftija Muamer Zukorlić u četvrtak je ponovo "aktivirao" Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti. Osnovana je pre dve godine u Novom Pazaru i tada je ova institucija, paralelna zvaničnoj Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, izazvala velika negodovanja. Po osnivanju je preseljena u Sarajevo, gde je u četvrtak održana druga sednica.

U međuvremenu se naukom nije ni bavila, bar sudeći po broju objavljenih naučnih radova, ali se zato Zukorlić, kaže naš izvor iz BANU, i te kako angažovao na prikupljanju novca za ovu instituciju od Bošnjaka u dijaspori i stranih donatora. Tražio je u ime BANU, ali taj novac se po pravilu gubio negde na putu do akademika, od kojih neki tvrde da nikada ni dinar nisu videli.

To je bio razlog što su mnogi akademici bili kivni i tražili da se ova institucija posveti nauci i umetnosti zbog čega je i osnovana, tražeći da je verski poglavari napuste. Kontraudarac je usledio u četvrtak, kada su Cerić i Zukorlić, bez sazivanja Skupštine BANU, inaugurisali nove akademike.

- Ne znam šta se dešavalo, jer ni ja, niti bilo ko drugi od osnivača nije bio pozvan - kaže za "Novosti" prof. dr Džemaludin Latić, jedan od osnivača BANU.

- Moja procena je da će Zukorlić i Cerić pokušati da prisvoje Akademiju, ali neće uspeti, jer su pri kraju i njihove karijere i manipulacije kojima se bave. Mogu da nas preglasaju jedino načinom svojstvenim Severnoj Koreji, ali ne i poštujući Statut i Skupštinu. Oni su razbili našu plemenitu ideju osnivanja umetničke i naučne istitucije, a sada je trenutak u kome BANU mora da se vrati na te početke ili će postati pravi zverinjak koji će služiti samo u političke svrhe.

BANU je osnovana 9. juna 2011. godine, a za prvog i još aktuelnog predsednika izabran je dr Fuad Muhić, za generalnog sekretara muftija Muamer Zukorlić, a za predsednika Senata dr Mustafa Cerić, koji se nedavno povukao sa funkcije. Sedište BANU odmah je iz Novog Pazara prebačeno u Sarajevo, a u Sandžaku BANU ništa nije radila, niti su je Bošnjaci doživljavali kao nešto ozbiljno i potrebno. Jedan deo bošnjačkih političara tvrdio je da se radi o projektu muftije Muamera Zukorlića koji će služiti za njegove dnevnopolitičke i lične svrhe i koji će imati isti status kao i druge od brojnih Zukorlićevih organizacija i institucija. Osim Zukorlića, član "prve postave" BANU iz Sandžaka je još samo akademski slikar iz Novog Pazara Mehmed Slezović.

PROTIV USTAVA BANU je isključivo politička organizacija i nema veze sa naukom - kaže Vasilije Krestić, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti. - Njeno osnivanje u Novom Pazaru je mimo Ustava i besmisleno je da jedna regija ima svoju akademiju. Njeno osnivanje je posledica težnje Bošnjaka da pokažu elemente državnosti Sandžaka. Isto to rade vojvođanski autonomaši sa Vojvođanskom akademijom nauka i umetnosti.

Sandžački mediji nedavno su pod naslovom "Puč u Bošnjačkoj akademiji" tvrdili da bivši reis IZ BiH dr Mustafa Cerić i muftija Muamer Zukorlić planiraju potpuno preuzimanje BANU i da je iz tog razloga predsednik Senata dr Cerić nedavno podneo ostavku koju je obrazložio prezauzetošću u Svetskom bošnjačkom kongresu, da je na njegovo mesto 28. decembra prošle godine bez prisustva predsednika Fuada Muhića izabran dr Muhamed Filipović i da je za člana Senata izabran Asim Kurjak, naučnik iz Zagreba.

Cilj je, kako su tvrdili mediji, da se dr Fuad Muhić ukloni sa mesta predsednika, da svu vlast i pare preuzmu Cerić i Zukorlić i da se iz BANU potisne dr Džemaludin Latić, koji je nedavno izjavio da je dr Mustafa Cerić radio za UDBU i da je imao konspirativno ime "Vezir", što je strašno naljutilo Cerića, Zukorlića i još mnoge u Islamskoj zajednici i BANU. Spor je nastao i zbog planirane kupovine zgrade za sedište BANU u Novom Pazaru koja bi trebalo da košta oko dva i po miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

berislav

16.01.2014. 21:46

Sve dok primaju fondacije iz muslimanskih država, osobito Saudijske Arabije i Turske ponašat će se i dalje agresivno a znači i da se pripremaju za rat protiv svoje matične države na kojoj žive.

abc

16.01.2014. 22:09

Znaju svi u Pazaru gde su otišle donacije za tu akademiju. Nije lako izdržavati dve žene, dve ljubavnice, još nekih par šema i buljuk dece

momcilo

16.01.2014. 23:37

na prvi pogled izgleda kao naivno i besmisleno , ali nezaboravimo da su I alijine zamisli na prvi pogled izgledale naivno I besmisleno. na kraju smo se uverili da besmislenost uopste nije bezazlena u rukama fanatica, cak moze biti veoma opasno oruzje. jos ako saudijci I turci posalju novac, tada ce fanatici dobiti krila, jer ce to biti siguran inkam za njihove porodice, tada besmislenost postaje unosan biznis, koji ce I krvlju drugih da se brani, naravno to ce sve biti na racun Srbije.

marama

17.01.2014. 00:11

BANU... oni jedva da su pismeni tamo dole, ma skoro smo se svi u ovim prostorima opismenili jedva I pravopis znamo, a svi bi svoje akademije nauka...

Jabre

17.01.2014. 01:52

Жалостно је шта се све назива академцима, то су обични хоштаплери који пишу "историју" онако како им одговара, како им наруче донатори и политичари. Можда нађу још коју пирамиду, кугле од ванземаљаца, доказе да су Муслимани били у Босни и пре Мухамеда итд а најгоре је што има довољно глупих људи да им верују.

Verifikator

17.01.2014. 08:06

Predlazem da se, dok se stvar ne razradi i zahukta, iz Ujedinjenih arapskih emirata uveze 100 sindikalno organizovanih redovnih clanova BANU, a sa jos sto njih sklopi ugovor o dopisnom clanstvu na odredjeno vreme. Ovo bi bilo od koristi i za "nasu novu nacionalnu aviokompaniju" ciji bi avion imao kuda van Srbije da leti, sto bi, uz eventualno razgledanje Beograda i bacanje letaka iz vazduha, dalo dodatni zamah nasoj privredi.

hase

17.01.2014. 12:15

Nisu nista radili iz nauke,ali,bogu hvala,nisu spremali rat,kao sto je toobicaj nekih od Akademija u komsiluku.

MurtaK

17.01.2014. 18:11

@hase - "Na vuka vika a lisice meso jedu"!?narodna izreka koja tacno oslikava lajanje na SANU koja odavno ne sluzi ni Srbima ni Srbiji na pravi nacin ali je gebelsovskim manirom kao i izmisljena V_Srbija dezurni krivac, a ostali svetci !?