Teslina urna na Vračaru

R. Dr.

14. 01. 2014. u 07:07

SPC smatra da bi tako bila ispoštovana volja naučnika, ali bi i Beograd dobio još jednu atraktivnu destinaciju za strance i turiste

INICIJATIVA Srpske pravoslavne crkve da urna sa ostacima Nikole Tesle bude preneta u spomen-hram Svetog Save na Vračaru dobila je u ponedeljak i podršku Skupštine grada Beograda.

Sa ovom idejom saglasili su se članovi Privremenog organa uprave prestonice Siniša Mali i Nikola Nikodijević, koji su u Patrijaršiji razgovarali sa patrijarhom Irinejem. Isti stav ima i treći član Uprave Nebojša Čović.

- Ideja SPC da se zemni ostaci Nikole Tesle prenesu u Hram Svetog Save je dobra - rekao je Čović. - Takav naučnik i znameniti Srbin zaslužuje još bolji tretman svoje države i nacije. Na sastanku je razgovarano i o lokacijama za budući spomenik velikom naučniku, a kao jedno od rešenja predložen je Svetosavski plato. Ideja je Patrijaršije da Vračar bude mesto prepoznatljivo ne samo po Svetom Savi već i po Nikoli Tesli. SPC smatra da bi tako bila ispoštovana volja naučnika, ali bi i Beograd dobio još jednu atraktivnu destinaciju za strance i turiste.

Na sastanku u Patrijaršiji razgovaralo se i o mogućnosti izmeštanja zemnih ostataka Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram Svetog Save, kao i o lokacijama za izgradnju novih crkava na području Beograda i patrijaršijskoj biblioteci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Walter Rado

14.01.2014. 07:49

Православна црква не признаје кремацију као религиозно прихватљивом праксом.

Срђ

14.01.2014. 12:17

@Walter Rado - Не само православна, но хришћанство уопште. А ових осморо, што ''не препоручују'', очито своју веру (јер ценим да мисле да су браничи правослаља од твог сатанистичког насрта) знају колико и ја митозу ћелија какадуа.

Aleksa

14.01.2014. 12:30

@Walter Rado - Потпуно погрешно сте обавештени. Већ дужи низ година, православне цркве врше опела и парастосе кремираним покојницима. Мом покојном оцу су три свештеника и ђакон вршила опело још пре 12 година а нисам их лагао за кремацију. А Никола Тесла је заслужио све могуће почасти нашег рода и опет би било недовољно да му се одужимо за све што је учинио. А Славија уз обимну планирану реконструкцију би заиста била сјајно место за споменик и онај торањ што баца муње.

Nataša

14.01.2014. 16:03

@Walter Rado - Nije bila Teslina želja da se kremira...To je učinio njegov rođak, koji je želeo da ga iz Amerike prebaci u domovinu, a što nije bilo moguće drugačije, po tada važećim zakonima SAD-a.

Tosa

14.01.2014. 16:43

@Walter Rado - Ne kazes da si im platio za opelo, a sigurno jesi. Da nisi, jos kako bi se bunili za kremaciju. Bio bi im idealan izgovor da se ne muce za dzabe.

zozule

14.01.2014. 11:29

Slavija se sama namece kao idealna pozicija za spomenik (a zasto ne i trg) Nekoli Tesli.

BULDOZER

14.01.2014. 11:31

Religija je propao sistem!!! Trazenje publiciteta na racun drugih ljudi, besmisleno!!! Doslo je vrijeme da se pocnu cijeniti ziva bica i zivot a ne jeftini marketing i smrt!!!

Snouden

14.01.2014. 11:57

@BULDOZER - Religija je vrlo cesto zloupotreba covekove potrebe za idealom koji se naziva Bog. Medjutim, svako eliminisanje tog ideala je upravo ono sto si napisalo, jeftini marketing i smrt.

Slobodan Stojanovic

14.01.2014. 13:22

@BULDOZER - Bog nije nekakav ideal kome se tezi. U vidlljivom, Bog je sam zivot, u bilo kom svom obliku. U nevidljivom, Bog se sila/energija iz koje se zivot manifestuje.

Zoki

14.01.2014. 12:27

Sve moze ako je dobro za promociju..."Crkva smatra da je kremiranje nasilan akt nad telom pokojnika. "Zemlja si i u zemlju ćeš otići", piše u Svetom pismu. Crkva blagosilja samo sahranjenog vernika jer će u danu vaskrsenja mrtvih tela vaskrsnuti iz grobova. To je teško očekivati da se desi iz urni"Dake, ostavite urnu u muzeju jer ce tu privuci posetioce koji ce nauciti jos ponesto o Tesli a ne selite je u hram, jer, ako poseta ne bude opravdana sledeci je ivo Andric, pa... itd...

Dusan

14.01.2014. 12:50

Citam ove ogorcene komentare besposlenih citalaca i samo se pitam koliko u ovoj zemlji ima izgubljenih slucajeva, koji nemaju sta drugo da rade, nego unaokolo samo da miniraju tudji trud i rad. To su bolesne i izgubljene duse.

Milan

14.01.2014. 14:08

Počinjem da razmišljam o tome da li je ova naša zemlja uopšte sekularna? Sve što popovi požele to i dobiju. NIkola Tesla je bio naučnik i najbolje mu je da bude medju svojim izumima. Ne sahranjuju popovi Teslu u hramu Svetog Save da bi Tesli odali čast već da bi on svojom veličinom još više uveličao njihov hram.

Petar

14.01.2014. 14:19

Tesla je bio vernik, otac mu je bio svestenik, i sam je verovao kako su nauka i vera povezani. Ali pitanje je da li je ovo dobar potez...

Gruja

14.01.2014. 18:51

@Petar - Bio u pocetku, kada je otisao u USA sve redje je pisao rodbini i prijateljima, a promenio je i pogled na veru, ako nadjes njegove intervijue koje je davao americkim casopisima videces o cemu ti pricam.

Milos

14.01.2014. 14:23

Nikola Tesla nije bio vernik i sigurno ne bi voleo da njegov pepeo bude izlozen u religijskom hramu.Njemu je mesto u muzeju NIKOLE TESLE i tu treba i da ostane.

OTAN

14.01.2014. 15:17

Zaista je dirljiva briga SPC za srpske turističke destinacije od kojih ona,naravno,neće imati nikakve materijalne koristi (ma,daj ?!)! Tesla je bio naučnik a ne svetac,i njegovim kremiranim ostacima mesto je na groblju !Zašto SPC ne traži da se posmrtni ostaci M.Pupina iz USA prenesu u hram S.Save? Ili Milutina Milankovića iz Dalja ? Tako bi hram postao još atraktivnija destinacija za strance (uz simboličnu novčanu nadoknadu u evrima ili US$, ni spomena vrijednu!).

jeremija

14.01.2014. 16:08

У истом тексту се помиње и урна и земни остаци.Мени ту нешто не штима.

Шта то Србија "слави"?

14.01.2014. 18:07

Србији све више припадају мошти и кости, а остварења остају на другом месту. Докле ће ова наша напаћена земља патити и славити оне који нису ништа Србији оставили осим посмртних остатака?

Gruja

14.01.2014. 18:37

Nemam nista protiv ovog poteza crkve, ali me zanima jedno...Koliko znam SPC je protivnik kremiranja i to smatra ne hriscanskim, a sa druge strane prave ovakav potez, kontradiktoran ucenju...Ima li neko objasnjenje ovakvog poteza?

Jugoslava Pravdic

14.01.2014. 19:53

Uprava Crkve. Neeee! Teslina zelja nije bila da se sahrani ispred Hrama. I Tesla ne smije da bude turisticka atrakcija koja bi pridonela hramu. Hram neka stoji za sebe. A, ono sto morate uraditi je da se sagradi novi, moderni Teslin Muzej, i tamo pripada njegova urna. Muka mi je od politizovanja crkve. Moljenje u crkve i hramove, a oni sto dolaze samo da vide rad i izraze postovanje Tesli i njegovom radu, oni neka imaju svoj izbor. To je da se kljanjaju u Muzeju Nikole Tesle, zato i dolaze

posteno govoreci

15.01.2014. 13:03

@Jugoslava Pravdic - prije da si Brozic Titic, nego Jugoslav Pravdic...od mrznje prema svemu srpskom ne moze da se zivi, drago momce...

Jugoslava Pravdic

15.01.2014. 17:04

@Jugoslava Pravdic - posteno govoreci... Imate dve vrste srba, one prave, i one kojima je srpstvo radno vreme. Ja sam od ovih prvih.

Jugoslava Pravdic

14.01.2014. 20:00

nastavak...Niko ne govori o decici iz Micigena, SAD, koji su sa svojim radom skupljali novac prodajuci majice i slikovnice. Od tog novca izlili Tesline statue (23) postavljene ispred crkve u NY, u San Francisku... Niko se od vlade ni od crkve setio da to urade pre njih. To je za postovanje! Oni se Tesli kalanjaju na svoj, orginalan, nacin. Medjutim, nema novina (bar, nisam mogla da nadjem), da su pisali o ovom divnom nastavnku i deci. Vlada bi ih morala pozvati u goste da vide MNT.

Deda

15.01.2014. 09:41

Ostavite Teslu da počiva na miru. Država mu nije kada je bilo najpotrebnije pomogla. Matica Srpska takođe. SPC nije mu održala opelo i sada je licemerno da se oko njegove urne borite. Svet ga za razliku od nas nije zaboravio,mi ga koristimo po potrebi.

bubuleja

15.01.2014. 19:07

Želja ovog velikog i jedinstvenog čoveka je bila da se sahrani a ne da se spali. Kosanović i država ga nije ni tada poštovala i dozvolila sknavljenje njegovog tela. Pepeo koji je donešen u Jugoslaviju nije Teslin. Telo je još uvek u SAD.