Šta piše o ratu u Poćorekovom pismu

RTS - Novosti Online

ponedeljak, 06. 01. 2014. u 15:21

Шта пише о рату у Поћорековом писму
Pismo koje je guverner BiH Oskar Poćorek uputio tadašnjem ministru Austrougarske monarhije Bjelinskom, 28. maja 1913. godine, a prepis predstavljen u odeljenju za istoriju Kamengrada.

Planovi za početak Prvog stvetskog rata postojali su 13 meseci pre sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji, proizlazi iz do sada prećutkivanog pisma koje je u Andrićgradu u nedelju predstavio direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

To pismo je guverner BiH Oskar Poćorek uputio tadašnjem ministru Austrougarske monarhije Bjelinskom, 28. maja 1913. godine, a prepis je danas predstavljen u odeljenju za istoriju Kamengrada. Ovo je kompletan prevod pisma, koje je Arhiv Srbije obelodanio 5. janura, u Andrićevom institutu u Višegradu:

Sarajevo 28. 5. 1913. godine

Vaša ekselencijo,
Pismo od 22. ovog meseca na kome Vam najlepše zahvaljujem, istom mi je prekjuče stiglo zbog železničkoga prekida od više dana.

Potpuno se slažem sa mišljenjem Vaše ekselencije, da se mi ako ne dođe ipak već sada do oružana sukoba - moramo svoj glavni zadatak videti u tome da se sistematski spremimo za kroz nekoliko godina neminovni veliki rat koji će biti vođen u do krajnosti teškim prilikama.

Samo je sobom razumljivo, da se mora ići za tim, da za vreme ovog mirnog - bolje reći pripremnog - preioda stvorimo snošljiv odnošaj sa Srbijom.

Ali bi bila kobna zabluda, ako bi se verovalo, da bismo - čak i po cenu najveće predusretljivosti u oblasti spoljašnje i unutrašnje politike - mogli postići, da od Srbije načinimo pouzdana prijatelja. Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije, mora se bezuslovno računati s tim, da će se ta država u svakom budućem ratu boriti kao otvoren i ogorčen protivnik na strani naših ostalih neprijatelja. A isto se tako mora računati s tim, da će Srbija vreme do toga rata, uprkos svemu protivnom uveravanju i sličnom, intenzivno iskoristiti za to da pripremi za sebe zemljište za budući rat u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji, Hrvatskoj i južnoj Ugarskoj. Kod te podzemne radnje naši će vlastiti postupci u krugovima naše srpske inteligencije i poluinteligencije moći uspeti samo kod jednoga malog dela, a zacelo ne na odlučan način. Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju, i ako nam dalje pođe za rukom, ako odvratimo hrvatsku i muslimansku inteligenciju i polutineligenciju od prelaza u srpski tabor, tj. od ujedinjenja svih Južnih Slovena od zajedničkih težnji, koji na antidinastičkoj osnovi.

Po mome nahođenju ovaj bi bio pravilnik za postupanje vlade prema domaćim Srbima za najskorija vremena.

Naklonjeno postupati sa seljaštvom i koliko je to mogućno potpomagati njegove ekonomske interese, s najvećom opreznošću a gde je nužno i s bezobzirnom strogošću s inteligencijom i poluinteligencijom, prema kojoj se uostalom može i treba biti popustljiv, ali nikako iznad one mere koja bi mogla izazvati nepoverenje i nezadovoljstvo u Hrvata i muslimana. Jer najviši princip mora biti i ostati, da se na ove poslednje oslanja, dakle da se u čitavoj zemlji uopšte i u skupštini vlada sa Hrvatima i muslimanima, a srpska opozicija da se primi kao nešto što se ne da izbeći.

Ta gledšta moraćemo održati u svima primenjenim postupcima u pojedinostima, i stoga bih na označene programne tačke u pismu Vaše eksplencije, koje se odnose na "obligatno kmetsko otkupljivanje", rekao, da se iznošenje toga pitanja mora za sada zadržavati. Već je nagoveštavanje toga pitanja od strane Vaše ekselencijem u poslednjoj sesiji delegacija, jako ozlovoljilo muslimane i za vreme jako umanjilo šanse za primanje predloga za železnice. Vaša ekselencija zna, da bih i ja bio za "obligatno kmetsko otkupljivanje", čim bi se spoljašnja krizna definitivno izravnala. Ali dok se to izravnjavanje samo "odgađa", moram odlučno savetovati da se odustane od toga koraka. Mi uostalom dotle nećemo imati ni novaca za to, jer će naše vojno pripremanje, građenje železnica, investicije itd. našu finansijsku sposobnost iscrpiti do krajnjih granica.

Ne bih se mogao složiti ni sa "stvaranjem jednoga filozofskoga i pravnog fakulteta" u najskorijem vremenu. I bez obzira na velike finansijske izdatke, natovarili bismo na sebe osim nedisciplinovanih srednjoškolaca još i analogne velikoškolce. Pre svega treba uterati u red naše srednjoškolce istrebljivanjem profesora koji teraju politiku, stvaranjem konvikata itd. Ja pritom mislim i na uniformiranje srednjoškolaca po galicijanskom uzoru, ali još nemam o tom odlučan sud.

Ostale programne tačke Vaše ekselencije, tj. "sudelovanje Bosne i Hercegovine u delegacijama", "uređenje jezičkoga pitanja", "popunjavanje viših činovničkih mesta domaćima", "razvitak Balkanskoga instituta" mogu samo s najvećom radošću primiti. Naravno da će se pritom morati savlađivati najveće teškoće, a specijalno pri popunjavanju viših činovničkih mesta već stoga, što je uopšte malo potpuno poreskih domaćih elemenata, a unapređivanje bi odveć velikoga procenta samih sobom većinom inteligentnijih srpskih elemenata imalo kao neizostavnu posledicu nezadovoljstvo Hrvata i muslimana.

O molbi ukinutih srpskih društava da se obnove, vodiće se račun pod uslovom da se potpuno održava zakon. Svakojako će se pritom voditi račun i o dosadašnjim iskustvima i ponekada morati tražiti i pojedine izmene statuta. Da će se u tome suviše daleko ići isključeno je već stoga, što bi se svi, koje bi to pogodilo, žalili ministarstvu.

Traženi od Vaše ekselencije spisak sadašnjih ili već završenih političkih državnih procesa u najkraćem ću roku podneti. Ali ja sumnjam veoma, da ću biti u položaju da predlažem na pomilovanje ili abolicije nešto sam slično učinio prve godine svoga boravka ovde, da bih raščistio poslednje ostatke aneksije. Ali uspeh je bio direktno negativan, jer u ovoj se zemlji blagost - uvek tumači kao slabost.

Uprkos svih teškoća položaja, kao što se iz prethodnoga vidi i snova predviđanih, ipak ćemo mi vladati njime; ali to samo pod dosada nespomenutom pretpostavkom, koja je u tome, da se u Bosni i Hercegovini, u Dalmaciji, u Hrvatskoj, u južnoj Ugarskoj, doduše svugde po uslovljenim, prema naročitim prilikama, modifikacijama u pojedinostima, postupa ipak po istim principima. Pre svega je nužno slaganje u tome; a zatim je najnužnije postavljanje normalnoga stanja u Hrvatskoj; jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna.

S odličnim poštovanjem

Vašoj ekselenciji

Najodaniji
Poćorek FCM

Informacija preuzeta sa sajta: www.rts.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

ACA BG

06.01.2014. 15:40

Sreća pa ova istorija nije bila tako davno, kao srednjovekovna, pa Beč neće moći tako lako da je prepravi i promeni u svoju korist-kao što je prepravljena srednjovekovna istorija Srba i Srbije!Sva sreća pa postoje i pisani tragovi i to ne samo pisanih u Srbiji, već i u tadašnjoj Bosni i Austrougarskoj...

PanicusVulgaris

06.01.2014. 15:58

Hvala na objavi cjelokupnog pisma. Ovo nedvosmisleno pokazuje da je Austrougarska ocekivala (tj. planirala) rat velikih razmjera i da je planirala da anektira i Srbiju. Samo, ne vjerujem da ce bilo ko na zapadu objaviti ovo i jos mnogo druge evidencije, koja mora da postoji u istorijskim arhivima. Njihov imperijalizam i Hitlerovski agresivni fasizam ponovo vladaju dobrim dijelom svijeta, nazalost. Licno mislim da su Kina i Rusija (ali Kina mnogo vise od Rusije) jedina nada za spas covjecanstva.

Valjvac

06.01.2014. 16:23

@PanicusVulgaris - Mislim da se mi previse opterecujemo sa pocetkom 1 svetskog rata, jer o njemu na "zapadu" niko vise i ne govori a i vrlo malo se pise. U zvanicnoj istoriji, koju oni uce u skolama, se navodi da su sve zapadno evropske sile htele taj veliki rat. Mi se kao drzava vrlo malo pominjemo u toj " zvanicnoj" istoriji.

zora

06.01.2014. 17:34

@PanicusVulgaris - Varas se druze, nije tako.Moja deca su u Francuskoj skoli ucila da su SRBI odgovorni za taj rat.

M

06.01.2014. 20:22

@PanicusVulgaris - Ne bih se slozila. Cak svajcarci pisu o principu, uticaju nemacke i njenoj zelji da preko srbije napadne francusku i rusiju...a i austrijanci se zanimaju...

jurica

06.01.2014. 16:19

Stjepan Sarkotić rođen u Hrvatskoj, Otočca,Lika, 4. listopada 1858. bio je hrvatski general poglavar Bosne i Hercegovine i Crne gore. Ovu visoku dužnost preuzeo je 1914. naslijedivši Oskara Potioreka. Tu dužnost obnašao je sve do 3. studenog 1918. kada je upravu tom zemljom predao Glavnome odboru Narodnoga vijeća SHS. 1914 godine za samo 12 dana zauzeo je i osvojio Beograd. U svojim memoarima je zapisao da je srpska vojska bila vojska neobrazovanih seljaka koja se odmah raspala.

Miroslav

06.01.2014. 16:57

@jurica - А, весела шаховничарска дружина само лупа лајкове. Неки комплекси се никад не лече!

Svetivoda

06.01.2014. 16:58

@jurica - Demokratski je dozvoliti i budalama da pisu. To pravo je izmedju ostalih iskoristio i Stjepan Sarkotic kojeg ste pomenuli a koji je "za 12 dana zauzeo i osvojio Beograd". Na nasu srecu od njegovih budalastih napisa se ne gine a za uzvrat vojska Austro-Ugarske, u velikoj meri sastavljena upravo od Hrvata, do nogu je potucena od onih o kojima je veseli Stjepan imao tako lose misljenje. Los pisac , jednako los vojnik - divan uvod u propast lose monarhije.

Kosingas

06.01.2014. 17:21

@jurica - Propustio je da doda u tim svojim memoarima da ga je ta neobrazovana vojska seljaka koja se odmah raspala, tako raspadnuta kako on kaze, vojnicki pobedila u nizu bitaka i isterala iz svoje zemlje i da je zbog svojih vojnih neuspeha protiv te vojske neobrazovanih seljaka u 1914.-oj penzionisan i zamenjen drugim generalom! Smesni ste i on i ti!!!!

Srbin

06.01.2014. 17:24

@jurica - Au juriček šta nam napriča, Hrvat osvojio Beograd a ne Nemci, pa onda se srpska vojska raspala ali ovaj tvoj ''ujka'' ipak predao ključeve 1918. i to toj istoj vojsci koja ga istresla iz g.ća, pa kakvi ste onda tek vi bili. Vaša jedina vojska su bile ustaše, a i to nije bila vojska već banda koljača. Uzgred, nisi morao toliko da uključuješ i isključuješ modem da bi menjao IP adresu i sebi nalupao pluseve.

Miroslav

06.01.2014. 17:44

@jurica - Војвода Степа Степановић, рођен у Кумодражу, 11. марта 1856. Војвода Живојин Мишић, рођен у Струганику, 19. јула 1855. Обојица предводили војску "необразованих сељака" 1914, први у Церској, други у Колубарској бици. Поразили војску племенитог Саркотића и "поглавника" Поћорека "до ногу"!

Milos

06.01.2014. 17:55

@jurica - Vama je Jurice verovatno poznato,posto ste vidim poznavalac istorije ovih prostora,da je vrhovni general austrougarske Pocorek izvrsio samoubistvo nakon 2 bitke sa srpskom vojskom. Ako je to bila vojska neobrazovanih seljaka koja se odmah raspala austrougarska je onda bila carevina orangutana.

PanicusVulgaris

06.01.2014. 20:09

@jurica - Pocorek je umro 1933-e u Klagenfurtu. Nemojte ljudi da budemo kao hrvati I da baratamo izmisljenim cinjenicama. Mozemo valjda da budemo iznad ovog Jurice I njemu slicnih! Ovo sto on pise je preispoljna glupost! Austro-ugarska vojska je izgubila prve dvije bitke protiv male I slabo naoruzane srpske vojske. Nakon toga je Pocorek smijenjen sa duznosti glavnokomandujuceg svih jedinica na balkanskom ratistu. Oni jesu zauzeli Beograd, ali posle 12 mjeseci, a ne 12 dana.

Србистанац

06.01.2014. 21:28

@jurica - Реагујем на Јурицин коментар, не због несрећне "браће" која балаве на његове бесмислице, него због нашег подмлатка, да неко ово не би узео здраво за готово: 1914. је наш легендарни војсковођа дао легендарну изјаву "нисам ја крив што је престоница на месту на коме не треба да буде ништа осим карауле". Београд је напуштен да би се скратио фронт, а како су Јурицини прошли после тог скраћивања фронта, зна се и неће бити сакривено никаквим "братским" измишљотинама.

PanicusVulgaris

06.01.2014. 21:58

@jurica - @jurica: Austrougarska vojska je tek krajem 1915-e uzela Beograd, uz pomoc jakih snaga njemacke vojske, i bugarske sa istoka. Komandant austrijskih jedinica u zauzimanju Beograda je bio general Herman Koevess, madjar. Stjepan Sarkotic je u to vrijeme bio guverner Bosne i Hercegovine umjesto smijenjenog Pocoreka. Tako da, u ovo vrijeme kad se sve nadje za 5 minuta na netu, mnogo je glupo da se blamiras i iznosis preispoljne, debilne lazi.

Saša

06.01.2014. 17:24

Kakvo zamajavanje, pisati o početku prvog rata. Koga to danas interesuje, osim u ovoj našoj Srbiji? A pogotovu koga interesuje uloga ovako malog igrača kao što smo mi. Kao što neko reče, istorija o tome je napisana, ljudi uče u udžbenicima da su velike sile htele rat i koga više interesuju ti okolni nasrtljivci. Nikoga. Dakle, mediji, opametite se, ponudite ljudima nešto od čega se živi. Pišite o današnjici i budućnosti, o putovanjima, o radu i stvaranju. Pokažite male, uspešne privrednike.

Dragan

06.01.2014. 19:35

@Saša - Ovo pismo treba pokazati onim politikantima u BiH koji bi u Sarajevu da dižu spomenik Francu Ferdinandu i da Srbe optuže za izazivanje 1. svetskog rata, a koji u svojim tvrdnjama na žalost imaju podršku i nekih antisrpskih Soroševih NVO u Srbiji. Srbija tada nije bila tako mali već vrlo značajan igrač na Balkanu, što se u tom ratu i pokazalo, ali smo napravili veliku grešku što smo se posle tog rata ujedinili sa svojim neprijateljima Hrvatima i napravili Jugoslaviju.

Mis_Pigi

06.01.2014. 17:38

шта сте навалили са овим историјским ратним чињеницама на Бадње вече???

Miro Markovic

06.01.2014. 18:16

U nasem narodu postoji drevna izreka: "Zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju". Cuvali su ovo pismo kao zmija noge skoro 100 godina I za sve to vreme krivili Srbiju za pocetak Velikog rata, za sirenje fasizma u Nemackoj, socijalizma u SSSR-u i cak i hladnog rata izmedju SAD i SSSR-a. A Srbija se samo branila od fasistickih okupatora, kolonizatora i porobljivaca. Sa Bozjom pomocu srusila je tursku, austro-ugarsku i nemacke carevine zauvek. I za to nas zapadni fasisti jos uvek mrze.

Ralista

06.01.2014. 21:17

@Miro Markovic - Muči, srušili Tursku, a mi bili petsto godina pod njima i ratovali pod njihovim barjakom.

teodor

06.01.2014. 18:35

Da budem iskren, ja nigde ne vidim eksplicitno receno da se Crna Monarhija sprema za rat, pogotovo tvrdnje koje su se pojavile ovih dana u javnosti, da je ona planirala rat godinu dana pre njegovog pocetka. Nema, dakle, nista u pismu eksplicitno dato po tom pitanju. Isstina, sve je u smislu ako-onda... Tacno je da ovo pismo govori o spremnosti Monarhije da energicno cuva svoje interese, te da ucini sve da ne dozvoli ujedinjenje Juznih Slovena protiv Monarhije.

Realista

06.01.2014. 19:43

@teodor - @teodor: " ...moramo svoj glavni zadatak videti u tome da se sistematski spremimo za kroz nekoliko godina neminovni veliki rat koji će biti vođen u do krajnosti teškim prilikama." To je bukvalno druga recenica u tekstu a u trecoj se vec vidi Srbija kao protivnik. Da li je to dovoljno "ekspicitno"? O zavadjanju 3 naroda i pravljenju svih mogucih jazova izmedju njih se govori u skoro citavom ostatku pisma ili ni to nije dovoljno "explicitno" za vas?

Ruben Lonuestro

07.01.2014. 12:35

@teodor - Procitaj memoare srpskog naucnika Milutina Milankovica i pronci ces explicitnije dokaze za spremanje na rat crne monarhije ; mada i ovo gore je za pametnog dovoljno: Konvikcija vojnog i politickog vrha K und K da se srpsko pitanje nemoze resiti drugacije nego ratom ; a temprizacija i ostale mere imaju tek diplomatsku prirodu ; plast civilizacije na njuskama germanskih hijena

Stefan Rajačić

06.01.2014. 19:31

Izgleda da Novosti vise citaju Hrvati nego Srbi,mislim ova Juricina "istorija" je izgleda samo njemu poznata a dobio je tolike lakove da sam ja zatecen... bas je poznato kako nam je vosjka bila nikakva istina...imali smo lose naoruzanje,dva balkasnka rata i da jesu seljaci cinili vosjku ali isti ti seljaci su razbili Austro-ugare a nemacki marsal jedan od najvecih i najsolovanijih ikada,Mekenzen je tim seljacima podigao spomenik na Topcideru!

Miroslav

06.01.2014. 22:11

@Stefan Rajačić - Вилхелм им је честитао, али 1915, када су се и Немци морали укључили да би разбили српску војску, пошто Аустро-Угарска није могла сама, па и тада је пружен огорчен отпор, а ко зна шта би још било да нас Бугари нису напали са леђа!

Miroslav

06.01.2014. 22:12

@Stefan Rajačić - Стефане, пиши на ћирилици, видиш да чим нешто буде на нашем писму, кроасани не умеју да прочитају, па и не лајкују и коментаришу :)

Што пре

07.01.2014. 19:01

@Stefan Rajačić - Хахаах. Али мислим да знају ћирилицу. Да само видиш упаковане сардине нема ни једне речи латиницом. Чак и Хрватска пишу ћирилицом

Specijal

06.01.2014. 20:26

Ma neka nas svabe podmite sa 1 mlrd evrica pa cemo ako imamo imalo mozga da vicemo na sav glas da smo mi izazvali prvi a ako se ispruze za jos jednu mlrd. vikacemo i da smo kriviza i za II. Ako imamo mozga. Bojim se da nemamo.

jurica

06.01.2014. 20:48

Stjepan Sarkotić bio je hrvatski general poglavar Bosne i Hercegovine i Crne gore. Kako vi Srbi objašnjavate da je upravo Crna gora nakon zauzimanja Cetinja dozvolila mu da ponese naziv general Stjepan Sarkotić- Cetinjski i dočekala ga sa velikim poštovanjem unatroč porazu. Glavnome odboru Narodnoga vijeća SHS general je predao vlast, tada vojska Srbije nije imala svoje trupe na teritoriju BiH. Kasnije je Srbija na prijevaru i zahvaljujući zapadnim silama stvorila Jugoslaviju. Da se zna ! !

Nepismeni kvazi-istoričar Jurica

06.01.2014. 22:28

@jurica - Да је Црна Гора (Г велико) толико срдачно хтела дочекати окупатора, не би се на Мојковцу борила за омогућавање одступнице српској војсци, а не би ни након пар месеци букнуо устанак и герилска борба против новог режима. Такође, подсетио бих дотичног да је 25. новембра 1918. Народно веће у Загребу донело одлуку да се уједини са Србијом. Нешто ми то не личи на превару. Иди прочитај нешто, па ти сазнај, да би другима ширио!

Ruben Lonuestro

07.01.2014. 10:58

@jurica - "ako odvratimo hrvatsku i muslimansku inteligenciju i polutineligenciju od prelaza u srpski tabor..." Svaba Potiorek izgleda nije poznavao njihovu prirodu podrepnih muha ; pa je pricao gluposti ; priroda muhe je jednostavna: Ceka pod repom jacega ; kad zivotinja pod cijim se repom nalazi previse smrsa - zbog kolicina muha i nekih drugih faktora - ona samo promeni domacina. Teks Jurice je tu da to potvrdi istinitost moje konstatacije

HERAKLID

07.01.2014. 19:28

kako smo mi srbi naivni. Ja sam srbin, roditelja srba. rodjen u austriju i tamo sam skolu zavrsko. u skoli sam ucio u becu kako je austougarska planirala rat portiv srba jos pre atentata, a kod nas tek sada ta infomacija. mnogo kasnimo.srbi nesmejo nikome da veruju. osim samom sebi bogu i onome koj boli sto je srbin. ja sam ponosam srbin.pozdrav svima

Ruben Lonuestro

08.01.2014. 16:07

@HERAKLID - Bravo heraklid ; ti si buducnost Srpskog naroda ; i ne obaziri se na komentare podrepnih muha tipa mitronja, radi se o tipicnoj mrznji convertita i ostaalih invertita ; bice da im je sudbina da nacionalnu istoriju provedu pod repom gospodara.