Brisanje srpskih tragova u Prizrenu

D. Zečević

03. 01. 2014. u 20:41

Rušenje stare škole kod Prizrena obustavljeno, ali je poruka poslata. Zgrada u Drajčićima, sagrađena 1904, bila je pod zaštitom države

IAKO je rušenje srpske škole u Drajčićima kod Prizrena, započeto pre nekoliko dana, obustavljeno, predstavnici Srba iz pokrajine ističu daleko značajnijom poruku koju rušenjem ovog objekta od kulturnog značaja šalju albanske vlasti. Naime, rušenjem škole stare 110 godina, najstarije u opštini Prizren a verovatno i na čitavom Kosmetu, albanske vlasti ruše temelje srpskog obrazovnog sistema u pokrajini.

- Ova škola, istureno odeljenje osnovne škole iz Sredske, bila je primer multietničnosti, jer je u njoj do 1999. godine nastavu po srpskom planu i programu pohađalo sedamdesetak srpske i bošnjačka deca - kaže za „Novosti“ Jovica Budurić, načelnik Prizrenskog okruga. - Rušenje škole bila bi jako loša poruka ne samo za raseljene Srbe već i primer nepoštovanja Briselskog sporazuma, pogotovu u oblasti obrazovanja, jer na osnovu dogovora srpski plan i program mora ostati u srpskim školama. To je takođe veoma loš primer za multienički život.

I dok pojašnjava da škola za Srbe na ovom području ima značaj kulturnog nasleđa, načelnik Budurić ističe da će zahtevati da se u potpunosti obustavi rušenje i da se već naneta šteta nadoknadi i sanira porušeni krov.

Jer, iako je rušenje škole započeto krajem prethodne nedelje, privremeno obustavljeno na intervenciju međunarodne zajednice i predstavnika Srba u kosovskim institucijama, još je neizvesno hoće li škola biti sačuvana.

Iako u njoj od 2004. nema đaka, škola po mišljenju predstavnika Srba sa ovog područja smeta albanskim vlastima koje u saradnji sa meštanima Bošnjacima žele da na temeljima srpske sagrade novu školu, u kojoj bi se nastava odvijala po albanskom planu i programu.

- Ova škola sagrađena je 1904. godine i bila je pod zaštitom države Srbije. U njoj sam kao učitelj proveo 32 godine, tokom kojih sam izveo na put 23 generacije, a osim srpske dece u školi su nastavu pohađala i deca muslimanske vere, koji se sada deklarišu kao Bošnjaci - priča za „Novosti“ Tomislav Tomić (83) učitelj u peniziji.

Inače, selo Drajčići broji pedesetak domaćinstava, od kojih u petnaestak srpskih kuća žive uglavnom stariji meštani.

BOŠNJACI ODOBRAVAJU

IAKO srpska škola u Drajčićima od martovskog pogroma 2004. godine nije radila, jer srpske dece nije bilo a bošnjačka su počela da nastavu pohađaju u susednom Mušnikovu, škola je po rečima učitelja Tomića do pre nekoliko dana bila u pristojom stanju.

- Krajem prethodne nedelje došla je grupa ljudi iz neke kompanije pozivajući se na odobrenje kosovskog Ministarstva prosvete da sruše školu. Tu su bili prisutni i meštani Bošnjaci koji su odobravali započeto rušenje - priča učitelj Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ivan

03.01.2014. 21:00

Drzava je svoj krajnje nemaran odnos pokazala prema jednoj od najlepsih i najstarijih seoskih skola u Sredskoj!nemacki kontigent KFOR-a koji je bio smesten u toj skoli,po svom odlasku,ostavio je pravu ruinu od skole u Sredskoj a drzava nije nasla za shodno da ulozi makar minimalna sredstva za njeno renoviranje!

Marko

04.01.2014. 12:00

@safet - Kakav inteligentan komentar!Nisi morao ni da se trudiš da ga napišeš :) Bla, bla truć truć!

Mile Jednadzba

03.01.2014. 22:27

Kakve veze imaju deca "muslimani" koji se danas deklarisu kao Bosnjaci.Mozda bi se , uco, oni i onda deklarisali kao Bosnjaci da su smeli i da im roditelje nebi slucajno "zabolela" glava.Pa hajte tamo, svasta pricate a obrazovan covek.Multietnicka skola po deci koja su je pohadjala a zasto nije multi po planu nastave i obrazovanja ,pa da budu zastupljena "sva"pisma ,jednako.

JOVAN.St.SRBIJA

03.01.2014. 22:30

Tu su bili prisutnii mestani bosnjaci koji su ODOBRAVALI zapoceto RUSENJE SKOLE-prica UCITELJ TOMIC.A mi SRBI smatramo bosnjake za nas SRPSKI- SRBI -MUSLIMANSKE VERE smatramo da smo isti NAROD i imamo isti KOREN.Dobro neka bude kako bosnjacima volja a mi SRBI moramo da se jednom OSVESTIMO i da se preupitamo ko je nas BRAT a ko je nas NEPRIJATEL i kopa nam veliki i dubok GROB to rade sve pametne narode sirom sveta.

Dzon

04.01.2014. 11:18

@JOVAN.St.SRBIJA - A ti prijatelju ako si vec SRBIN onda nauci malo gramatiku bolje, sta mislis?

Boško

04.01.2014. 12:59

@JOVAN.St.SRBIJA - A ti prijatelju ako već imaš internet nauči Net Etiquette. Rule 10: Be forgiving of other people's mistakesWhen someone makes a mistake -- whether it's a spelling error or a spelling flame, a stupid question or an unnecessarily long answer -- be kind about it. If it's a minor error, you may not need to say anything. Even if you feel strongly about it, think twice before reacting. Having good manners yourself doesn't give you license to correct everyone else.

komita

03.01.2014. 22:45

,,multietnicnost"pominju samo Srbi i Makedonci,i niko drugi.a tako je zato sto nemamo izbora.iskreno-sa Siptarima nikad u zivotu.ali oni su ,,elementarna nepogoda"na ovom delu Balkana.oni ruse sve pred sobom,a mi kao,,ma nemojte g-do Siptari,mozemo mi da budemo dobri susedi,pa i braca"Bog nek nam je u pomoc,mada ni on ne bi mogo da nam pomogne.nema nacina da se oslobodimo ,,kancera"koji raste u nasim drzavama.

Лукa Небоходач

04.01.2014. 04:40

Не могу да одредим да ли се плусеви и минусеви дају за новинарство, како је написан текст, итд. или се дају на основу вести - да ли се допада вест или не тако да не знам шта да дам. Ово је јако тешка тема, потребно је да држава (ако је још има у том региону) реагује али собзиром на аљкавост и немар присутан у свакодневном животу, мислим да је ово почетак правог погрома нашег језика са Космета. Колико се величају све накарадности западног света, толико се газе наше вредности, језик и култура.