Nacionalne penzije

Ratko Dmitrović

27. 12. 2013. u 21:30

Tasovac ima problem ozbiljniji nego što mu se čini. Od njega se očekuje da pre svega utvrdi šta je to kultura. Ne teoretski, to znamo, već u praksi, ovoj srpskoj

OKO nacionalnih penzija u Srbiji, u sledećih desetak meseci, izvesno je, neće biti svađa ni hvatanja za gušu, kao nekoliko poslednjih godina. Ne znajući kako da reši problem koji se sa početne estetske, vrednosne pozicije srušio na socijalnu, pretvorivši se u javnu kuhinju, ministar Ivan Tasovac kupio je parče vremena, saopštavajući Srbiji da se do daljeg zamrzava dodela nacionalnih penzija a nastaviće se čim država utvrdi kriterijume za dodelu.

Nisam siguran da mu treba verovati, bliži je, rekao bih, ukidanju nacionalnog dinara za nacionalne veličine, nego klesanju novih pravila. Kako da se, uz sve „kulturne“ muke, bakće i sa procesom čiji tok određuju, uglavnom, pozivi iz stranačkih centrala, sa važnih telefona, visokih društvenih adresa, rodbine, poznanika sa slava, hiljadu puta presvučenih i premazanih bitangi kojima su slatkorečivost, hvalospevi i prazna obećanja ključna životna disciplina. A kako stvari stoje u korenu, u prvobitnoj, izvornoj ideji?

Taj izvor je mutan i otuda je sve ovo što smo imali nekoliko godina. Definicija nacionalne veličine, neupitna kod većine Srba i građana Srbije, nije određena. Kako dramskog pisca, čija će dela i nakon svog tvorca, živeti dugo, možda večno, staviti u istu ravan sa pevačicom koja, istina, dobro peva, ali je samo pevačica? Koji i kakvi su to kalupi?

Jedan od članova komisije za dodelu nacionalnih penzija pričao je („nemojte, molim vas, nije za javnost“) da se tresao kao kultivator kad je, u vreme „žiriranja“, sa druge strane žice čuo poznati politički glas koji je izrazio nadu da će komisija imati u vidu doprinos gospođice, „muzičkog stvaraoca“ - hajde da joj baš ne spomenemo ime - našoj kulturi. Naravno, gospođica je dobila nacionalnu penziju i sad može da se kezi u lice, na primer, poznatom, talentovanom i priznatom piscu, koji nije bio ni na listi kandidata. On je napisao nekoliko romana, više zbirki pripovedaka, nekoliko drama; gospođica nekoliko rok pesama. Ona o velikom, ludom Mikiju bila je presudna za nacionalno priznanje.

Mesečnu apanažu iz budžeta Srbije dobija i Bora Ćosić, pisac, poznat po romanu „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ i zalaganju da NATO 1999. okupira Srbiju. Kopnenim putem. Srbija mu se zahvalila nacionalnom penzijom.

Tasovac ima problem ozbiljniji nego što mu se čini. Od njega se očekuje da pre svega utvrdi šta je to kultura. Ne teoretski, to znamo, već u praksi, ovoj srpskoj.

Nakon toga čekaju ga sudari sa demokratskim, liberalnim, konzervativnim... interesnim grupama od kojih svaka ima svoje savršeno jasne kriterijume po kojima treba dodeljivati nacionalne penzije. Te kriterijume srpska javnost odavno zna; nemaju nijednu dodirnu tačku.

Umesto zaključka, eventualno ponuđenog rešenja, hajde iskreno samima sebi da odgovorimo na pitanja može li se nacionalna penzija dodeljivati u zemlji u kojoj se godišnje podeli više od 300 književnih nagrada. Onaj ko tu uspe da smisli neupitne, za sve prihvatljive, kriterijume, zreo je da mu se dodeli nacionalna penzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Treba ukinuti nacionalne penzije

27.12.2013. 22:15

Dobar lekar, učitelj, inženjer, majstor, novinar, šalterski radnik itd.. svi su oni pre zaslužili nacionalne penzije od pevača, muzičara, slikara itd... jer su više pomogli i narodu i državi. Nacionalne penzije ne treba da postoje, svako treba da dobije penziju shodno uplatama u penzioni fond.

Penzioner

27.12.2013. 23:57

@Treba ukinuti nacionalne penzije - Nacionalna penzija treba da bude priznanje Republike Srbije primaocu da je rezultat njegovog kreativnog rada doprineo povecanju ugleda Srbije u svetu i da je ostavio dubok trag u obrazovanju, nauci I kulturi na ovim prostorima. Ako se ne varam, do sada je njih 501 (ne)zasluzeno dobilo te penzije. Za mnoge od njih nikada nisam ni cuo. Na moju I vasu zalost, medju primaocima su mnogi osrednji pisci, pevaci I glumci. I dokle tako? Zasto su ove profesije povlascene?

momcilo

28.12.2013. 02:37

@Treba ukinuti nacionalne penzije - ti si meni sumnjiv cim se boris za novinare. da nema tih novinara , bilo bi nam puno lepse, jer nebi ni znali koliko smo duboko upali u nesto.

Kasperski

27.12.2013. 22:37

A šta reći o Slavuju iz Gruže? Pretpostavljam da je isti kriterijum bio i kod njega , kao i kod gospodjice "muzičkog stvaraoca".

Mihailo Krunić

27.12.2013. 22:44

Daće biti teško ministru, u to sam siguran. Uzroci tih teškoća su poznatI, a pre svega su ranije dodeljene te penzije. Među tim dobitnicima su i svadbo-kafanske pevaćice. Pevali su i u inostranstvu, ali u klubovima koji su daleko od stječišta kulture. Malo je nih koje su nastupale u dvoranama gde se okuplja svet koji zna šta je, a šta nije vredno ćuti-videt.

Vuk

27.12.2013. 23:15

Ma koji bre Tasovac? Kad je trebalo da se oglasi - cutao je! Ne moze se u Srbiji resiti nista, a kamo li pitanje zasluga.. ko je taj ko ce da proceni i oceni, a da svima bude po volji? Sanse nema..

Zoran

27.12.2013. 23:22

Što ne reći, radi se o gospođici Slađani Milošević. Da li se neko zapitao da li bi i neki vrstan hirurg, koji je uradio hiljade operacija u svome radnom veku i spasao toliko života, mogao da konkuriše za nacionalnu penziju. Ali ova zemlja nema ni za šta kriterijume. Namerno kažem zemlja, jer nismo država.

momcilo

28.12.2013. 09:29

@Zoran - ti hirurzi koliko spase zivota 10 puta vise uniste, a da sladjana milosevic nije intervenisala na mom srcu , ko zna sta bi bilo samnom, mozda nikada nebi ni bio srbin, necemo da postanemo nemacka, samo cist licni interes, hocemo da budemo Srbija, moramo se boriti za svoju kulturu, ako ima neko bolji, od sladjane , neka slobodno stane na crtu, svi smo uz njega ili nju

Zoran

28.12.2013. 22:20

@Zoran - Ja sam govorio o vrsnim hirurzima, a mi ih imamo. Ne daj bože da treba neko da ti leči srce, to mi mogao, na primer samo Prof. dr sci. med. Boško Đukanović, direktor instituta Dedinje ili neko od lekara iz njegovog tima. On je svetski hirurg, a na žalost ima platu kao šalterski službenik u nekoj banci ili naprimer EPS-u. Imamo mi još vrsnih hirurga, ne mnogo ali ih imamo, da ih ne pominjem, a plaćamo ih sramotno malo. Teško da bi te izlečila Slađana Milošević, inače nemam ništa protiv gospođice.

Zoran Krstic

30.12.2013. 02:51

@Zoran - Mošo svaka ti je na mesto ,i ako si im rekao sve je tačno....

CRVENKAPA

28.12.2013. 00:15

Nacionalne penzije potrebno je ukinuti po logici što se većina "nacionalno značajnih" likova već nafatirala a na kraju i kako je živela do momenta konkurisanja za "penziju ". Umesto nacionanih penzija potrebno je uvesti priznanje na pr. " zasluge za SRBIJU " kao državno priznanje uz simboličnu materijalnu nagradu. Po kriterijumu kakav je sada, penziju su dobijali većinom pevači ( zevači ) i kvazi umetnici a nigde nema naučnih radnika,inženjera, lekara,profesora , inovatora itd.

tomo

28.12.2013. 02:04

Eto da nebi pisao gluposti jer stvarno neznam dali glumci i pisci u toku svoga rada imaju ili ne platu ,ali naspram muzicara oni bi i mogli stati u red za nacionalnu penziju(samo ako nisu primali redovnu platu) ali i ti bi morali proci dobru cistku,da se vidi sta je pisao i pricao i dali iza sebe ostavlja nesto stvarno vredno za buduca pokolenja!Sto se tice muzicara,ako sebi nije zaradio i ustedio dok je radio ,ko mu kriv,brda para su proturili kroz ruke!

po babu i stricevi

28.12.2013. 04:01

Po najnovijem zakonu svi koji su ostarili a u penzioni fond su uplacivali (iz bilo kog razloga) manje od 15 godina ne mogu da imaju ni delimicnu penziju. Njihove pare tako skrenuse u druge dzepove kao sto su np. te odokativne nacionalne penzije.

Klaka

28.12.2013. 05:58

Treba štedeti kako bi se što više partijskih kadrova pozapošljavalo a oni će sigurno unaprediti privredu ali kada bi se šalili.Treba ukinuti topli obrok.besplatan prevoz za starije osobe i još mnogo toga pa bi se stvorio prostor za partijsko zapošljavanje. A tek što ćemo učiniti da oni iz MMf-a budu zadovoljni to je posebno šlag na torti.Kada oni iz EU tj. četvrtog rajha budu videli šta radimo možda će još neko biti nominovan za Nobela.Da ti se zgadi.

Mileva

28.12.2013. 09:55

Više se prašine diglo zbog Lepe Lukić nego zbog Slađane Milošević. Prvopomenuta je snimila stotinak muzičkih zapisa za arhivu radio Beograda, a drugopomenuta ludog Mikija. Uz to, toliko se dreči zbog drečeće boje kose Zorice Brunclik, a frizura Slađane M. je znatno živopisnija. Nacionalnu penziju je dobio neki pisac R. Adamović, za koga nisam čuo ni ja niti iko iz mog okruženja. Dobio je i Baljak, jedan od monopolista satire, kao i Milica Jeftimijveić-Lilić, podpredsednica UKS...

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

28.12.2013. 10:03

Kakve nacionalne penzije oni traze? Pa ti koji traze nacionalne penzije su jos psiho fizicki jos uvek stabilni sto znaci da mogu jos da rade, kakve penzije terajte to da ciste kanale. Srbijanci su navikli na one boracke Titoisticke penzije pa sad oce i ove neke nacionalne, sve to treba oterati sa drzavni jasala na sela da cuvaju ovce i krave, tako ce biti produktivniji sebi i drzavi. Navikli su Srbijanci lagodno da zive bez motike, izgleda da je tome konacno dosao kraj. Zasucite rukave i na posa

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

28.12.2013. 10:25

Te nacionalne penzije pod hitno ukinuti, produziti radni vek muskarcima na 70 godina a zenama na 65, ali taj sav novac koji bi se ustedeo na penzijama uloziti u modernizaciju i izgradnju Srbije. Ovo je sramota u Zemunu u nekim delovima grada jos nema kanalizacije. U GSPu gde radim pa ono je sramota sta mi vozimo od zglobni autobusa, vozila su stara preko 10 godina pojedina i preko 15. Ako ja sa 38 godina mogu da radim nocnu smenu, u GSPu e pa mogu i ova gospoda penzioneri jos da rade i zarade

bobi

30.12.2013. 20:04

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - U zemlji u kojoj nema osnovnih lekova,u kojoj roditelji bolesne dece moraju javno da prose nebili poslali svoje dete u inostranstvo na operaciju,u zemlji u kojoj mladi obrazovani ljudi zive od babine i dedine penzije ,u stanu sa roditeljima,u zemlji u kojoj vise nema nista ni u kontejnerima...,u zemlji u kojoj je standard ispod nule....,u takvoj zemlji treba suspendovati postojece nacionalne penzije i ,kad se ako Bog da,podigne ekonomija,vratiti ponovo nacionalne penzije,na ozbiljniji nacin!

etika

28.12.2013. 10:36

podsecaje gospodi TASOVAC je govorio u svojim cuvenim interviuima da su BLEK PANTERSI veliki umetnici koji sviraju na kasikama emocija djindjeli mindjeli cuvene reci tome pantersa pa im je gospodin tasovac organizovao koncert u sali beogradske firhamonije na cijem je celu bio toliko o njegovom kredibilitetu penzije treba ukinuti

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

28.12.2013. 10:37

Ova drzava nemoze nikako napred da krene, pa uzmimo samo primer tog GSPa pa 60% ljudi tu pre svega mislim na omladinu ne otkucava BUS PLUS kartice pa to je sramota razumem ja da narod nema para ali kako onda taj isti narod moze da trazi od drzave da mu ta ista drzava da platu ili da se voze u pristojnim autobusima? Pa to nebi izdrzala ni Nemacka ekonomija na takav nacin gde svako gleda da ne plati i da se svercuje u gradskom saobracaju. Narod misli da mu je drzava duzna u svemu pomoci, e pa nije

Prof.u penziji Lale Knezevic

28.12.2013. 12:23

U drzavi gde su nacionalne kuhinje I gde je narod na ivicu egzistencije,vi nasli da fabrikujete zasluzne. Lepa Lukic je od svake ploce dobila procenat,od svakog nastupa gotovinu,a drzavi je dala...sta? I sta smoo dobili od "Caj za dvoje" I ostale gluposti? Nacionalne penzije treba U K I N U T I.

Seljak

28.12.2013. 13:18

ljudi nemaju leba da jedu, a oni oće preko pogače. Skidaju sa grbače radnika i seljaka. Ceo život lepo zarađivali,provodili se, putovali po belosvetskim bircuzima a sad bi da im ja doplaćujem za starost. Pa dokle bre ?

Murta K

28.12.2013. 16:05

To sto je pisac Bora C dobio od Srbije nacionalnu penziju samo je dokaz vise da se okupatorski namesnici brinu za svoje, zasto vlast pa i narod ne brinu o onima koji su je zaista zasluzili je pravo pitanjce!?

Mis_Pigi

28.12.2013. 18:26

potrudite se da kriterijume za dodelu ovih peMzija i ne donesete, bar to kod nas nije teško, onda predmet zastari i ona nestane

Elcano

28.12.2013. 19:48

Za doprinose naciji,u bankrotiranoj ekonomiji,nagrada može biti samo javna pohvala,plaketa,medalja i sl.Ovo sa penzijama je sram i prosto neljudska i nemoralna otimačina. Koliko je tek njih politički i dr kanalima dosad steklo status zaslužnog umetnika,autora i sl. i država tj svi mi im godinama uplaćujemo komplet doprinose za staž.Po mom saznanju-hiljade. Koliko god da sipamo u ovu razvalinu od lonca nema načina da bilo šta ostane..

Prason 34. reda

28.12.2013. 21:18

dugotrajnija je zahvalnica ili značka, lovu spiskaš u kafani po sistemu: kako došlo tako i otišlo

Krle

29.12.2013. 08:04

Nisam pristalica nacionalnih penzija. Kod biranja ko ce to dobiti nepravda je gotovo neizbezna. Plati coveka dok je radno aktivan adekvatno ili mu omoguci da zaradi. Ovo se posebno odnosi na ljude koji dok su mladi postizu vrhunske rezultate. Recimo, vrhunskom sportisti treba obezbediti neko pristojno radno mesto ili vrhunskog glumca, treba vrhunski platiti po broju odigranih rola. Mozda bi bilo resenje i uvodjenje dodatnih koeficijenata na penzije za zasluzne.