Postupak za rehabilitaciju Draže: Nastavak za 45 dana

E. R.

24. 12. 2013. u 12:27

Rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića sada čeka izjašnjenje tužilaštva. U sudnici se u utorak pojavio i predsednikov savetnik Oliver Antić

POSTUPAK za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića ponovo je zaustavljen. Viši sud u Beogradu koji vodi ovaj proces odredio je zastoj od 45 dana kako bi se Prvo osnovno tužilaštvo izjasnilo o krivičnim prijavama koje je Savez antifašista Srbije podneo protiv članova državne komisije za istraživanje Dražinog streljanja, istoričara Bojana Dimitrijevića i Koste Nikolića.

Naime, ova dvojica su tvrdila da Mihailović nije imao fer suđenje, dok antifašisti tvrde da su njegove jedinice sarađivale sa okupatorima. Zbog toga sumnjaju da su dvojica istoričara, inače stručnjaci za Drugi svetski rat i četnički pokret - lažno svedočili.

Na jučerašnjem ročištu prvi put se pojavio i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić. On je u sud došao kao punomoćnik udruženja i građana koji predlažu da se četničkom komandantu vrate čast i ugled. Odmah na početku usprotivio se svedočenju istoričara Branka Latasa koji je predao sudu nekoliko dokumenata o četnicima i Draži, i prema kojima Mihailovića ne bi trebalo rehabilitovati:

- Sudija, svedok može da bude samo osoba koja govori o onome što je neposredno čula ili videla, a ovo je zloupotreba prava usmerena na odugovlačenje procesa - rekao je savetnik predsednika Srbije.

Latas, koga je sudija Aleksandar Ivanović opominjao nekoliko puta, tražio je da mu se kaže u kome se to svojstvu Antić pojavljuje, na osnovu čega postavlja pitanja, ali i da svedoči „u kontinuitetu, bez prekidanja“.

Advokat Zoran Živanović upitao je Latasa da li mu je poznato da su nemačke trupe u decembru 1941. izvršile ofanzivu na Ravnu goru.

- Jako dobro - odgovorio je svedok. - Bilo je to 6. decembra, i ta operacija zvala se „Mihailović“. Tad su uhapsili Mišića, našli mnoštvo radio-stanica i jednog Nemca, ali se ne zna u kom je svojstvu bio tamo. A Nemci su kod partizana našli svojih 365 zarobljenika i odmah ih oslobodili.

Latas je zatim ispričao kako su zarobljeni i Aleksa Mišić, inače četnik, a nešto kasnije njegov brat Vojislav koji je bio u partizanima. Njihova majka Elza, inače supruga vojvode Mišića, tražila je od Nemaca da joj poštede jednog sina. Poživeo je Vojislav.

- Zašto je bilo baš tako - upitao ga je sudija.

- Mislim da je to bila neka smicalica sa Ravne gore - odgovorio je Latas i izazvao smeh publike.

Antić i Živanović saglasili su se da je predmet sazreo i da bi na sledećem ročištu moglo da dođe do završnih reči.

ČETNICI OPET BODRILI

KAO i svaki put kada se u Višem sudu održava ročište za rehabilitaciju Mihailovića, ispred zgrade u Timočkoj ulici okupi se grupa poštovalaca Čičinog pokreta. I ovog puta nosili su zastave sa natpisima „Srpski četnički pokret“ i uzvikivali Mihailovićevo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Deki

24.12.2013. 13:00

Pravda je spora, ali dostižna! Zločin po zločin, laž po laž, razotkrićemo sve prevare od strane ćopavog zagorca i njegovih jurišnika na tuđe živote i imovinu tj. komuniste. Neka je večna slava ovom velikom čoveku, našem mučeniku i pravom Srbinu! Sudićemo onoj mrcini, austrijskom podkaplaru Josipu Brozu, koga su neki "ludi" Srbi potom prozvali herojem!

nn

25.12.2013. 13:30

@Deki - Takvi su bili u Timočkoj ulici i sad poslije 30 god nakon smrti vi bi mu sudili no tolika je hrabrost u vas da će te još malo pričekati.Moža nije mrtav.I doveli ste Srbiju na prosjački štap.Krivi ste za sve zlo koje se Srbiji dešava a divljate samo što se normalni ljudi vama "rodoljubima" sklanjaju.Možda i što retko upotrebljavate vodu.Voda nije samo za piće

Deki

26.12.2013. 09:54

@Deki - Ne znam da li je "nn" skraćenica od "niko i ništa", ali ono što pišeš odgovara polupismenoj i nepovratno oštećenoj osobi, zavedenoj od strane sistema, koji je uz diktatorsku represiju debelog hrvata, lagao i trovao generacije i generacije dece, đaka i ljudi. Ja sam takođe bio među tim đacima, a hrabri intelektualci poput Duška Radovića, su brutalno prebijani i ubijani pod sumnjivim okolnostima, sram te bilo! Ne znaš ni kad si žedan, a diskutuješ o dvostrukim integralima!

nn

26.12.2013. 11:50

@Deki - Ovakvim su znakom obilježavani grobovi onih kojima je ideologija ovog vodje bila strana.Zapamti da ima mnogo više normalnih srba od vas" patriota".Niko mene nije zaveo pošto ja mislim svojom glavom .U svakoj državi desničari su na margini društva osim u Srbiji i svo zlo dolazi sa njihove strane Sve dok ne postane gusto.E onda u mišije rupe 9

ercov

24.12.2013. 13:03

Jadan je ovaj narod i njegovi zakoni,jadna je ova zemlja koja tutelise jos uvek komunizam i komuniste,velica Tita i njihovo vreme,sa ponosom se dici svojim Rankovicem i Krcunom,oplakuje jednog Kapidzica dok i danas zabranjaje pravdu i istinu.

zozon5

24.12.2013. 13:44

Ja mislim da bismo mu odmah morali dati sva najvisa dlikovanja Srbije, a njegovom unuku sve zaostale penzije njegovog dede! Zar nema kraja perverziji u Srbiji? Mi se bunimo sto u Hrvatskoj rehabilituju Ustase!? Ovi novi reziseri izvrcu istoriju kako im odgovara! Drazin licni adjutant je svedocio da je Draza saradjivao sa nemcima!, a sada ce ispasti da su cetnici oslobodili Jugoslaviju! zar ste zaboravili "ubicemo zaklacemo ko sa nama nece", "Neretva ce ovih dana bit grobnica partizana" itd.

posteno govoreci

30.12.2013. 21:10

@zozon5 - vidim da si gledao puno partizanskih filmova...Srbi su ubili covjeka koji ih je od svaba oslobodio u Prvom svjetskom ratu...i da on saradjuje sa svabama, a pripadnik kraljeve vojske u otadzbini...kralj je bio u Londonu a ne u Berlinu.

РЕФЛЕКТОР

25.12.2013. 16:50

Živ je Čiča Draža, umro nije, dok je Srba i Srbije ! Živela Kraljevina Srbija !

4c

26.12.2013. 04:43

Nesposobni general Jugoslavenske vojske u otadzbini.................dokle da velicamo gubitnike???

ИСТИНОМ до НАПРЕТКА

26.12.2013. 10:21

@4c - Против Хитлерових нациста и Стаљинових комуниста није могао сам да одбрани српске националне интересе, јер га је издао Черчил.