Zbog klime se osušilo više od 11.500 kubika četinara

D. GAGRIČIĆ

23. 12. 2013. u 06:27

Suša je tokom 2012. godine uzela veliki danak u šumama na Zlataru, Murtenici, Bosanju, Smudinogama i drugim predelima ove opštine

SUŠA je tokom 2012. godine uzela veliki danak u šumama na Zlataru, Murtenici, Bosanju, Smudinogama i drugim predelima ove opštine gde „zeleni rudnici“ zauzimaju 44 odsto teritorije. Za dve godine motorke su u sanitarnim sečama uklonile preko 11.500 kubika, uglavnom „suški“ četinara.

Podatke o stradanju šuma odbornicima SO Nova Varoš predočio je republički šumarski i lovni inspektor Milorad Kaličanin na njihove zebnje da se nadvila velika opasnost nad najvećim blagom opštine. On kaže da je zima pre dve godine bila sa vrlo malo padavina, a leto 2012. godine gotovo sa ekstremno visokim temperaturama u vrlo dugom vremenskom intervalu i sa minimalnom količinom padavina.

- Zbog male količine vlage u zemljištu i dugotrajne suše četinari su doživeli stres i opadanje fiziološke kondicije, što je izazvalo sušenje, ali i pojavu sekundarnih štetnih insekata - sipaca potkornjaka i fitopatogenih gljiva - prenosi Kaličanin nalaze profesora Šumarskog fakulteta iz Beograda koji su obišli šume.

TRUNU HILjADE KUBIKA U DRŽAVNOJ šumi Kamalj, u okviru gazdinske jedinice Basanje, u tri odeljenja površine oko 106 hektara, već 20 godina nije u mogućnosti da se redovno gazduje (zbog spora sa meštanima), a ni da se vrše sanitarne seče. Ovde propada više hiljada kubika građe koja bi trebalo da se ukloni jer predstavlja leglo biljnih bolesti i štetočina. U gazdinskoj jedinici „Plandište“, blizu škole u Akmačićima, najugroženije su visoke šume - upozorava Kaličanin.

U državnim šumama, prema rečima inspektora Kaličanina iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, prošle godine je u sanitarnoj seči uklonjeno 3.467 kubnih metara, a ove 4.197 kubika četinara, a od čega su 70 odsto smrče, a ostalo stabla jela. Od oko 8.000 kubika građe iz privatnih šuma - polovina je doznačena i otpremljena na strugare i u pogone za pelet iz sanitarnih razloga.

Podsećajući da je u doznaci - odabiranju stabala za seču prvi kriterijum uklanjanje suvih, oštećenih, prestarelih i zaraženih stabala, Kaličani kaže da najveće probleme ekipama Šumskog gazdinstva iz Prijepolja zadaju - nerešeni imovinsko-pravi odnosi?!

- Jači intenzitet sušenja u privatnim šumama je na području katastarskih opština Jasenovo, Ojkovica, Burađa i Kućani, ali je teško izvršiti bilo kakve intervencije zbog neraščišćenih imovinskih odnosa, pa je teško dobiti saglasnost svih suvlasnika pojedinih parcela za redovnu ili sanitarnu seču. Veliki broj (su)vlasnika živi na strani, a neki i u inostranstvu - ukazuje Kaličanin.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Todor

23.12.2013. 07:49

Kakva klima?? Četinari se suše zbog danonoćnog zaprašivanja Srbije otrovima sa neba.

bezimani

23.12.2013. 16:51

@Todor - Susenje cetinara nije samo u srbiji nego sirom evrope.Postoje crvi koi se zavlace ispod kore koi ostecuju stablo,tada stablo gubi moc prehrane i tada se susi.Kada dolazi do susenj u pojedinim sumama odmah bi trbalo da sva ta stabla budu porusena i uklonjena iz suma.

zika

23.12.2013. 07:51

Sto ne napisete da drzava jos nije vratila sume koje su komunisti oteli pravim vlasnicima i "dali na gazdovanje" Srbija Sumama? Naravno ima tu i "poneka privatizacija", "poklanjanje zasluznima" itd.... Pitam se kakve koristi ima drzava od Srbija Suma koje su i dan danas leglo privilegija i mocnika?

Posavac

23.12.2013. 12:46

@zika - E moj Žiko, i da ih vrate, uskoro će sve biti u vlasništvu tajkuna. Radnike i njihovu imovinu su sredili - sada su na redu seljaci! Kada i oni ostanu bez zemlje, kao i radnici bez fabrika - jedino što se da učiniti je "Poslednja revolucija"!

porezni obveznik

23.12.2013. 10:26

Molim vas da ne sirite lazne informacije o uzroku susenja cetinara. Suse su bile svugde u Srbiji a cetinari su stradali samo u odredjenim podrucjima. Zbog cega je to tako? Susa je pogodila citavu Srbiju a ne samo neke delove. Budite iskreni i navedite da su cetinari veoma osetljivi na kisele kise i na namensko zaprasivanje koje se vrsi po nalogu vlasti iz senke.Sve da se unisti narodno dobro.

Bezposlen

23.12.2013. 10:35

nije to sušenje rastinja zbog klime, nego zbog prskanja iz aviona o kojima niko ne govori, a svi znaju.

pera

24.12.2013. 16:04

i ja sam cuo da je zbog aluminijuma i jos neceg sto prskaju iz aviona. Kazu i da su napravljene studije na bazi istrazivanja o zatrovanosti tla i vode i da je ovo jedan od vidova trovanja zivog sveta.