Zukorlić se povlači, ali zadržava uticaj

M. N. - R. Dr.

20. 12. 2013. u 21:20

Posle odluke Muamera Zukorlića da se poveuče sa mesta predsednika Mešihata, traži se novi lider, najveći favoriti koji se pominju su muftijini dosadašnji najbliži saradnici

IZA odluke prvog čoveka Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftije Muamera Zukorlića da se ne kandiduje na izborima za predsednika Mešihata krije se novi političko-nacionalni manevar promišljenog verskog lidera jednog krila muslimana u Republici.

Ovo je najčešći komentar u Novom Pazaru i okolini na vest da Zukorlić neće više biti na čelu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i da će se zadovoljiti mestom sandžačkog muftije. Poznavaoci prilika u Sandžaku iz njegovih reči da će njegovo buduće opredeljenje biti usmereno na „bošnjački nacionalni pokret“, čitaju da će on i dalje voditi ključnu reč u IZuS, koja deluje u sastavu Islamske zajednice BiH.

Zukorlićevo povlačenje odmah je otvorilo pitanje budućeg poglavara IZuS. Mesto vođe ove muslimanske zajednice najverovatnije će zauzeti neko iz kruga muftijinih najbližih saradnika. Najveće šanse daju se dosadašnjem potpredsedniku Mešihata Rešadu Plojoviću, kao i dekanu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevludu Dudiću. Isti divan sa Zukorlićem proteklih godina delilo je još niz ličnosti među kojima su i Hajro Tutić i Abdurahman Kujović, koji se takođe pominju kao mogući kandidati.

Među pretendentima o kojima javnost spekuliše u petak je vladala uzdržanost i rezerva. Rešad Plojović, potpredsednik Mešihata i direktor „Gazi Isa-beg“ medrese u Novom Pazaru, naglašava da mesto najbližeg Zukorlićevog saradnika nije dovoljno za kandidaturu.

- Za izbor na časnu čelnu poziciju u Mešihatu nije dovoljna najava, ambicija, niti nečija želja - naglašava Plojović. - Da bi neko bio biran i izabran potrebno je da ima podršku najvećeg broja medžlisa (manjih organizacionih jedinica), kao i ustanova, udruženja ili centara koji rade u okviru Mešihata, a potom i da dobije najveći broj glasova izbornog tela za izbor predsednika.

Uzdržan je u petak bio i Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. On kaže da će kandidaturu da prihvati samo ako bude postignut konsenzus najvećeh broja medžlisa, ali i sarajevskog reisa-ul-uleme Huseina Kavazovića.

- Sam se najverovatnije neću kandidovati, ali neću je ni odbiti ukoliko bude imala opštu podršku - objašnjava Dudić. - Poslednja reč ipak, je na biračima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)