PO Beogradu ih podrugljivo zovu „megatrenduše“. Izraz je nastao od žargonskog „namiguše“. - Ovako u „Njujork tajmsu“, u tekstu o obrazovanju u zemljama Istočne Evrope, opisuju studentkinje „Megatrend univerziteta“. U tekstu sa naslovom „Vreme testiranja za privatne škole u Istočnoj Evropi“ pominje se i da „Megatrend“, koji će sledeće godine proslaviti četvrt veka postojanja, kontroverze prate od samog osnivanja. Na ovom univerzitetu, navodi se, može se studirati gotovo sve - od medija do ekonomije. Fakultete i isturena odeljenja ima širom Srbije.

Autorka teksta pominje i počasni doktorat koji je „Megatrend“ pre šest godina dodelio libijskom lideru Muameru Gadafiju. Tom prilikom je bivša rektorka Univerziteta u Beogradu i pomoćnica ministra prosvete, Srbijanka Turajlić, prokomentarisala da „to nije nešto na šta bi jedan univerzitet trebalo da bude ponosan, ali da uzimajući u obzir kvalitet univerziteta, nije čudno što je doktorat dodeljen diktatoru“.

Većinu negativnih priča o „Megatrendu“ njegov rektor prof. dr Mića Jovanović pripisao je ljubomori i „zlim jezicima“. On je naglasio i da mnogi državni zvaničnici imaju upravo diplomu njegovog univerziteta.

U odbranu univerziteta stala je i Natalija Novaković (20), studentkinja kostimografije. Ona je nazvala predrasudama mišljenje da su državni fakulteti ozbiljniji od privatnih.

Osim „Megatrendom“ i Srbijom, „Njujork tajms“ pozabavio se i obrazovanjem u Albaniji, Češkoj, Rumuniji, Poljskoj...