Albanska propaganda usred Knez Mihailove

Lj. Begenišić

13. 12. 2013. u 21:30

U Beogradu će biti postavljen rad dveju Albanki „Vizuelna izložba porodice Bogujevci“ o ubistvu u Podujevu. Nezamislivo je da u Prištini osvanu slike o masakrima nad Srbima

IZLOŽBA dveju Albanki o zločinima nad Albancima u Podujevu, koja bi trebalo da se održi u Beogradu, uoči Svetog Nikole, 18. decembra, predstavlja provokaciju i brutalnu propagandu. Ovakav događaj neće doprineti pomirenju, već će dodatno uvećati nesporazume, jer je za približavanje dvaju naroda potrebno reći istinu i o zločinima nad Srbima. To se ne čini.

Ovako sagovornici „Novosti“ komentarišu najavljenu izložbu fotografija kosovskih umetnica Sarande i Jehone Bogojevci, koje su rekonstuisale događaj iz marta 1999, kada je smrtno stradalo 19 žitelja Podujeva, albanske nacionalnosti.

Izložba, čiji će domaćin biti Kulturni centar Beograda, otvara i pitanje da li bi Srbi mogli da u Prištini organizuju izložbu o masakru srpskih žetelaca u Starom Grackom, ili o ubistvu dečaka na Bistrici u Goraždevcu, masakru srpske dece u kafiću „Panda“ u Peći, o pogromima i egzodusima od 1999. godine do danas...

- Ovaj događaj je provokacija. S obzirom na okolnosti i teror nad Srbima na KiM ovakve izložbe treba da se uslove organizovanjem izložbi o stradanju našeg naroda - kaže za „Novosti“ istoričar Miloš Ković. - Treba predstviti stradanja od 1999. do danas, da ne kažem od 1878, ili iz 1912, ili izložbe o progonu Srba sa Kosova u Jugoslaviji. Takav događaj trebalo bi organizovati ne samo u Prištini, nego i u Tirani koja je danas centar Albanaca sa Kosova. Nisam siguran da je to moguće.

Saučešće žrtvama nasilja uvek se podrazumeva bez obzira na naciju i religiju, ističe naš sagovornik, i zalaže se za suočavanje sa zločinima nad civilima.

- Ali mora se reći da je skandalozan odnos albanske većine na KiM prema Srbima koji danas tamo žive u getima. Strašno je i ćutanje Albanaca o trgovini organima Srba. Na Kosovu danas imamo segregaciju Srba, ali o tome se ne priča...

Organizovanje izložbe u Beogradu o zločinima nad Albancima, prema mišljenju istoričara Momčila Pavlovića, predstavlja višestruki problem:

- Pomirenje je neophodno i biće ga pre ili kasnije, ali nema pomirenja bez istine, razgovora i komunikacije. I Srbi i Albanci moraju da se suoče sa sopstvenom istinom, što znači da je potreban celovit pristup zločinima na Kosovu.

Pavlović upozorava da bi ljudi koji žele da pacifikuju i relaksiraju odnose Srba i Albanaca morali da znaju da izvlačenje jednog zločina povlači i priču o drugom zločinu.

Pavlović pita - da li je uopšte zamislivo da Srbi u Prištini ili širom Kosova organizuju izložbe u kojima su prikazani zločini nad našim narodom.

- Ako žele da prikažu zločine nad Albancima u Podujevu, onda bi organizatori trebalo da naprave istu takvu izložbu u Prištini o zločinima u Starom Grackom, Peći, Prizrenu... Gde su Srbi iz Metohije danas? Nisu sigurno otišli na odmor. U Dušanovom gradu danas se Srbi mogu nabrojati na prste jedne ruke. Anuliraju se rezultati etničkog čišćenja, a ističu zločini na drugoj strani. Organizatori imaju odgovornost i moraju biti svesni da prikazujući jedan zločin otvaraju niz problema.

Pavlović smatra da bi trebalo organizovati izložbu o zločinima na Kosovu i Metohiji od 1999. do danas i taj projekat bi trebalo da bude predstavljen i u Prištini, Beogradu, Vašingtonu, Briselu... kako bi se i zapadni svet upoznao sa onim što se Srbima dešavalo u poslednjih 14 godina.

Sociolog Ljubiša Despotović smatra da ova izložba ni na koji način neće doprineti pomirenju Srba i Albanaca.

- Ovo je propaganda albanskog režima i pritisak da se Srbi prikažu kao narod zločinačke prošlosti - ističe on.

Naš sagovornik smatra da spremnost da se takav događaj organizjuje u Beogradu ne pokazuje našu demokratičnost i otvorenost nego nemar da se zaštitimo od brutalne propagande.

LIK ADEMA JAŠARIJA NA DORĆOLU

IZLOŽBA u Kulturnom centru Beogarada neće biti prva albanska izložba u srpskoj prestonici. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, 2008, u galeriji „Kontekst“ na Dorćolu održana je izložba savremene albanske umetnosti. Tada je prikazan digitalni print sa likom Adema Jašarija, nekadašnjeg vođe OVK, sučeljenog sa Vorholovim Elvisom Prislijem. To je izazavalo proteste i negodovanja. Izložba je održana i u Novom Sadu bez incidenata.

A u Crnoj Gori, na Cetinjskom bijenalu 2004, albanski umetnik Albert Heta izveo je rad „Ambasada Republike Kosovo - Cetinje, Srbija i Crna Gora“. Na zgradu bivšeg poslanstva Kraljevine Srbije postavljeni su tabla, grb i zastava Albanije. Posle velikog medijskog pritiska i pošto je rad i fizički oštećen, uklonjen je sa izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (149)

Filip

13.12.2013. 21:43

Ako u Pristini ne moze da se organizuje izlozba o srpskim zrtvama, to ne znaci da ne treba da bude u Beogradu o albanskim. Necemo valjda da se poredimo sa njima, a da su nasi vojnici i policajci pravili uzasne zlocine,pravili su, sto naravno ne znaci da nije bilo zlocina i na drugoj strani.

Mjkl

13.12.2013. 22:28

@Filip - Pare buše kud burgija...... to smo mi... nas kupuju svi redom za siću i bedu..

Uvek za pojedinca

13.12.2013. 23:57

@Filip - Postavila bih ti samo jedno pitanje: da li bi tako razmišljao i da je neko tvoj tamo stradao?! Da li bi mogoao rodbini, prijateljima nastradalih Srba, tako hladno mogao da kažeš. "Necemo valjda da se poredimo sa njima"? Mislim da i sam znaš odgovor, ako si čovek.

Rade S.O.S. 820044

13.12.2013. 21:47

Da ste citali sto sam Ja pisao ovo vas nebi iznenadilo.Kosovari drze skoro sve tezge u Knez Mihailovoj.Odakle im da plate po 20-tak hiljada evra za iste?Kazu da im je dao Hasim Taci!Dozvola za ''rotacioni stalak za razglednice'' a u praksi robne kuce nasred Kneza.Prvi deo Kneza od Kralja Petra do Albanije probaj da kupis kesten ili kukuruze od Srba.Nema ihA oni drzavljani druge drzave rade bez problema.Ko god se usprotivi tu je MUP Stari Grad da pise prijave ''za remecenje javnog reda i mira''.

America is the best

13.12.2013. 21:56

OTKUD SAD ZLOCINI... Pa zar srbske patrijote ne vele da nijedan Albanac nije ubijen...da je sve zapadna propaganda.... zbog zlocina Milosevicevog fasistickog rezima cemo morati svi sote da igramo u BG... I treba... Zapad je jako milostiv do odredjene granice, ali kad je predjes...placas za svoja nedela... na zalost placa narod...vecina zlocinaca se izvukla...ali na srecu ne svi...

Russia is the best

13.12.2013. 22:31

@America is the best - Bijedan komentar, dostojan ponosnog "big-mek" obožavaoca uz hladnu koka-kolu!!

posteno govoreci

13.12.2013. 21:57

sta se desilo sa onim ponosnim Srbima koji su zivjeli u Beogradu...jel moguce da su ih komunisti satrali sve?...jel to posatao grad bijednika, naravno ne u finansijskom smislu...podrzace svakog ko je ubijao Srbe...a zabranjivati djelovanje onima koji previse "Srbuju"...

Bezposlen

13.12.2013. 22:24

@posteno govoreci - To treba pitati ove velike "patriote" na vlasti šta su uradili sa Srbima da se stide što su Srbi. Ali zato je sada glavna faca u Beogradu Ćazim Osmani!

hmm

13.12.2013. 21:58

Sramota ako se ovo dopusti.Sad ce NVO i razni antifa,neojugoslavstina da cikne u odbranu iridenta i baljista

ШОНЕ

13.12.2013. 22:05

Саранда и Јехона Богујевци,њихово презиме недвосмислено одаје и порекло те две "уметнице".

Bezposlen

13.12.2013. 22:06

Ovo je sramota za Srbiju! Ako se ovakvo ruglo održi mi treba da se iselimo iz ove zemlje i da je prepustimo svima koji nas mrze. Pa zar nije dosta bilo ponižavanja po Kosovu, na jugu Srbije. po hrvatskoj ... sad i u centar Beograda dolaze. Ima li ova zemlja nekoga ko brine o nacionalnim interesima ili će građani morati sami da se organizuju i rasteraju ove glumce, a posle to neće biti demokratski bllablabla kao i do sada!

spoon

13.12.2013. 22:09

Nema u toj izlozbi nista umetnickog to je stvar za tuzilastvo.Ako je i bilo zlocina to su dela pojedinaca sa svojim imenom i prezimenom kako sa jedne tako i sa druge strane.Po mom misljenju ovo je samo jos jedna provokacija i potreba nametanja osecaja krivice celom Srpskom narodu.

Mile /bakterija

13.12.2013. 22:19

Cuj ako se ne kaze o zlocinima nad Srbima - pa nisu albanci/kosovari imali vojsku, tenkove, armiju,helikoptere pa napali srpska sela na Kosovu a ni u Srbiji.A o zlocinima nad Srbima , pa verovatno i sigurno da bi trebalo da se progovori al ne trazite valjda to da Albanci ucine prvi i progovore kako su oni ucinili zlocine nad Srbima .Ovi su opet posteni , jer dolaze u svoj glavni grad da pokau sta im je federalna vojska ucinila i zasto su oni takvi kakvi jesu.

MrCrow

13.12.2013. 22:45

@Mile /bakterija - Ko je digao oruzanu pobunu, jel' Mile? Koji to narod smatra da je distribucija narkotika normalan porodicni biznis? Ko vadi ljudima organe za prodaju, i to jos sadisticki dok su zivi i bez anestezije.. jel' Mile..

gagom

14.12.2013. 12:39

@Mile /bakterija - Mile /bakterija - Како нису имали војску,авионе,ракете...?!Нису ваљда њихови пријатељи из НАТО-а требали и албанску заставу и грб ставити на своје оружје када су нас бомбардовали,па да би ти поверовао?!Тенкове нису имали,у праву си али су секире и ножеви "радили" преко 100 година!

Nikola NS

13.12.2013. 22:22

Mi smo za sve to krivi. Ne trebaju nama veći dušmani od nas samih.... U Beogradu da se nešto ovako dozvoli , to je strašno.......

MatijaBeograd

13.12.2013. 22:23

Kao prvo ne mozete porediti Beograd ,evropsku dvomilionsku Metropolu sa bilo kojim gradom od Beca do Istambula,drugo BG je centralnoevropski grad i nismo divljaci,ali ako bih se ja pitao,ja bih to polupao!dosta je i nase tolerantnosti prema drugima.

naranca

14.12.2013. 13:03

@MatijaBeograd - @matija Oh Mato a do juce si okretao drugi obraz svima i svakome.Sta ti je sada?Jel ti dobro?

Mileva

13.12.2013. 22:59

@Vladan Stanojevic - Ispravno si rekao: dokle smo dosli. Ne vazi "dokle su nas doveli".

Mileva

13.12.2013. 22:32

Na pamet mi pade Dinarska Divizija Knin. Kako da mu i dalje zameram na njegovim komentarima? Hocu, ali tesko. Samo zato sto su u osnovi ipak zlonamerni.

Goran

13.12.2013. 23:11

@Rade Jovicevic - Ima za razliku od tebe. Što ti mene prozivaš što je nova Vučićeva vlast to dozvolila?! Uzeli su vlast na silu mimo volje građana i sad nas pripremaju za otimačinu Kosova u saradnji sa svojim televizijama.

Nijazi Kuqi

13.12.2013. 23:23

@Rade Jovicevic - S sta bi taj "Srbin", ako ga bude u Beogradu, trebalo da uradi? Jel mislis da bi trebalo da ubije i ove umetnice?

Rade Jovicevic

14.12.2013. 01:26

@Rade Jovicevic - Nijaz Ocigledno tvoja argumentacija se svodi na fizicko eliminisanje, tj ubistva neistomisljenika. Postoji vise nacina da se spreci da se nesto desi. Na primer: Argumentovano dokazati da je nesto stetno,pa ako hoces,i za siptarski narod i da se to zabrani kao sejanje mrznje. Drugo ima nesto sto se zove istina. Koliko je trebalo Srba da strada pre nego sto Srbi odgovore istom merom?.Kad vi ubijate Srbe,to je po vama u redu.Kad legalna voska i policija ubije pobunjenika,to je zlocin. Razmisli.

gagom

14.12.2013. 12:29

@Rade Jovicevic - Nijazi Kuqi - Можеш ли обезбедити исту такву "уметничку" изложбу у Приштини али са тематиком о страдању Срба на Косову и Метохији?! Исто питање је и за оног " бест американца",ако нисте иста особа!?

Snouden

13.12.2013. 22:44

Ko je pobio te ljude i zasto? Moramo li mi kao nacija uvek da budemo zrtve psihopata iz nasih redova i da nam sve dobro sto imamo bude okaljano nedelima onih koji nisu dostojni nosenja srpskog imena.

Aca

14.12.2013. 05:04

@Snouden - Vidim da uopšte nisu upućen u slučaj o kojem bi želeo da diskutuješ. U Podujevu su poginuli: jedan od lidera OVK Adem Jašari, njegov rođeni brat Hamez (njegov zamenik) i članovi porodice Jašari, od kojih je većina bila u OVK. Ti ljudi su izginuli u neuspelom pokušaju hapšenja Adema Jašarija, kada je došlo do žestoke razmene vatre pripadnika OVK i policije, a taj slučaj nikada nije okvalifikovan kao ratni zločin. U razmeni vatre su poginula i 2 pripadnika policije, a ranjeno ih je 8.

ja

14.12.2013. 12:21

@Snouden - A ti si vidim bas upoznat. Kakav bre OVK, gomila idiota pobila je zenu, decu i strace, nijedan vojno sposobni muskarac nije ubjen u Podujevu u zlocinu o kome ova izlozba govori. Ubjena je beba od 2 godine, sta jel i ona bila pripadnik OVK?

Lana

13.12.2013. 22:47

Nije Beograd kriv, krivi su oni koji su to dopustili. To nije grad, to je covek, živo bice koji je odgovoran za ovaj sram. Pod HITNO pronaci i strogo kazniti sve koji su ucestvovali u ovoj sramotnoj raboti. Usput, ne secam se ijedne izlozbe nas, Srba koja bi pokazala i nasu stranu istine, setimo se tek kad nam onaj drugi pokaze koliko mu je stalo i koliko ceni svaki izgubljen zivot svog sunarodnika.

America is the best

13.12.2013. 22:49

Ameri su Nemce vodili u konc-logore da se uvere svojim ocima , zene , stare, mlade...jedino decu nisu... To su trebali da rade i sa nama...onda bi bilo mnogo manje srbskih patrijota i bezocnih rusofila....ne govorim ja ovde da oni nisu pocinili zlocine, jesu, ali neuporedivo manje... nisu oni imali helikoptere i tenkove...drugo , milosevic je napao njihova ognjista...ukaljao srpsko ime i cast za sledecih 50 godina... mene licno nije stid sto sam Srbin, naprotiv , ponosan sam...

America is the best

13.12.2013. 23:03

@America is the best - ali....stidim se mnogih komentatora na ovom sajtu. Kao da zivimo u kolektivnoj sizofreniji i ludilu... ja sam mnogo godina ziveo na Zapadu... i mene su tbog Milosevica i njegovih krvnika prezirali...

porezni obveznik

13.12.2013. 23:30

@America is the best - Oprosti ali srbin nisi.Milosevic nije napao nicija ognjista nego je pokusao poraviti ono sta je Tito posejao-uvezo albance na crno.Drugo, nisi dovoljno pismen da bi bio srbin i trece,srbi nisu znali kako da budu antisemitisti ali ti ocito znas.

Realista

13.12.2013. 23:46

@America is the best - @America...: Evo tebe najpre vodimo u Klecku da vidis prvi krematorijum tog tipa u Evropi posle Ausvica i Dahaua, i u porusene i popaljene srpske kuce po KiM ..... ne znam da li je "zuta kuca" dostupna za obilaske, a mogao bi i svedocenje o vadjenju organa zivom Srbinu da cujes ....

Srbija je najbolja

13.12.2013. 23:50

@America is the best - Sve si rekao a pokazao kako zapadna propaganda"ispira"mozak!

naranca

14.12.2013. 13:19

@America is the best - @america is the beast."oni jesu ali neuporedivo manje"Znaci manji i veci zlocini su OK.Samo su srpski kaznjivi.

naranca

14.12.2013. 16:26

@America is the best - @America is th beast A sad te preziru zbog Amerike.Nikad na zelenu granu,

Svetlana

13.12.2013. 22:54

Ne mogu da shvatim da je tako nesto dozvoljeno, i to u ovo vreme kada se stvari inace zaostravaju. Tu mira nikada nece biti! Secam se onog slogana; "nedaj Boze da se srbi sloze"! A taj sto je to dozvolio mora da je, bar poreklom albanac.

Profa

13.12.2013. 23:02

Dal smo mi normalni?!?!?!?!?! Ako ovo dozvolimo bolje da se odreknemo sami sebe...

S

13.12.2013. 23:04

pa ako ovo dozvole to je sramota za ovo rukovodstvo, a i apelujem na navijacke grupe da se sada pokazu jer smatram da oni jedino mogu spreciti ovo , zato navijaci bez obzira kog kluba ujedinite se i pokazite se na ovome a ne nastadionima i tuce mudju svojima ovo treba raskrinkati da se nikada ne bi slicno desavalo!!!!!!!!!!!!

Милан

13.12.2013. 23:06

Прво пише у тексту - косовске уметнице. Нису оне косовске већ албанске или шиптарске. Зашто им се ствара лажни идентитет. Друго, није Косово прогласило независност, него су Шиптари извршили насилну сецесију. Уопште ми није јасно зашто српска јавност те појаве не назива правим именом, него прихвата реторику здраво за готово и крајње некритички. Да су рекли да им је Чачак, или Кикинда, главни град, Срби би брже боље то примили сасвим нормално.

Srbijo medju sljivama

13.12.2013. 23:12

direktorka kulturnog centra Beograd vam je tkz Mia David...sve vam je jasno....eee dokle smo dogurali

Ola Nordmann

13.12.2013. 23:15

Ало бреееееее!!!!!!!!!!!!!! Отказујте овооооо!!!!! Тестирање наших живаца је при крају!!! Којој ли је будали пало на памет овако нешто!!!

naranca

14.12.2013. 13:13

@Ola Nordmann - @olanord Nije budala uopste uzeo je pare od fonda EU(znas ko) i fonda UCK i fonda svrc. I jos nije platio zakup i porez.Nije on (ona) budala.Ali neko drugi jeste.

slaki

13.12.2013. 23:15

Samim tim što je tekst napisan već ste im dali na značaju . Sada će to da se polemiše narednih nedelju dana... Oni ne bi slovo napisali , ignorisali bi i rešili stvar. Da smo mi ignorisali ovu predstavu, niti bi ko znao, niti ko došao, niti koga interesovalo. Mediji uzdižu -mediji spuštaju. Mislim da ovoliko prostora je za njih velika reklama u startu. Nemam komentara... Greška u startu.

jovan

13.12.2013. 23:19

@ - ljudi kad ukapirate da u beogradu ima veoma malo srba bice vam sve jasno

Republik Srpska

13.12.2013. 23:23

Nato, bombarduj nas opet i pobij sve da ne gledamo ovu bruku. Ako se ovo dozvoli, onda je to ravno katastrofi, gore nego kada su nas bombardovali... Mene samo interesuje ko je ovakvo nešto dozvolio da se desi u BG? Ovo je ravno tom da fašisti traze izlozbu u Izraelu.

Ocekivano

14.12.2013. 00:11

Ништа изненађујуће. Ово треба дозволити и позвати све амбасадоре да виде. А онда преко пута овог догађаја организовати наш одговор, слике, снимке, доказе, живе сведоке. Па све примерке поклонити тим албанкама и позвати их да сарађују са нама. Они нама своју причу, ми њима нашу. То је једини начин да све изађе на видело. Логично је да се свако бори за своје.

acag

14.12.2013. 00:14

Nadam se da ce biti organizovano u zgradi Vlade Srbije da ti sto su ga odobrili ne moraju da se setkaju na "izlozbu". Ionako bi bili jedini.

MIDEL

14.12.2013. 02:57

E ljudi moji svasta sam cuo ali ovo je sokantno.Ako ovo Beogradjani dozvole onda odmah neka I Kosovo priznaju pa da se vise I oko toga neprica.

Mina

14.12.2013. 08:08

To nije propaganda. Ja to gledam pozitivno jer ta izlozba pokazuje da je Srbija napredna i civilizovana zemlja za razliku od kosova gdje ljudi nemaju dovoljno inteligencije da se suoce sa takvim stvarima

gagom

14.12.2013. 12:18

@Mina - Mina - "Пред свиње се не бацају бисери",неко је некада давно рекао! Коме ми треба да доказујемо свој цивилизовани однос према туђим страдалницима када ни своје убијене још нисмо пописали а камоли ставили у уџбенике историје?!Можда онима који су нам после дивљачког бомбардовања, део наше територије поклонили терористима?!

Laki

14.12.2013. 12:28

@Mina - Slazem se sa tobom da to pokazuje da je Srbija zaista tolerantnija od svih nasih komsija. Ali sta mi imamo od toga kad posle ovakvih stvari dolaze jos veci pritisci na nas. Ispada da su samo Srbi cinili zlocine a drugi ne sto je apsolutna laz. U svemu treba primeniti reciprocitet pa i u ovom slucaju prikazivanja zlocina, posto je toga bilo na svim stranama. Medjutim koliko vidim samo se Srbima ozbiljno sudi. A to vodi samo povecanju gneva kod nasih ljudi, sto je sasvim razumljivo.

naranca

14.12.2013. 13:10

@Mina - @mina I ja bih voleo da u NY odrzim veliku izlozbu o Miladinu .Njegovom skolovanju,obuci,ratovanju i uspjesima sirom svijeta.Al se plasim da me tolerantna masa na lincuje.

zoks

14.12.2013. 13:47

@Mina - Mina,mnoooooogo si naivna ako mislis da to drugi gledaju na isti nacin kako ti to gledas i dozivljavas!Oni to shvataju tako da im daje za pravo da mogu da rade i da se,po njima,svete Srbima za nekakve navodne zrtve!Kad ustanes da se boris protiv neke drzave na zrtve moras racunati!I kad dobijes po labrnji onda ne treba kukumavciti celom svetu!A to su Siptari upravo radili!I ne samo oni!

MatijaBeograd

14.12.2013. 08:22

Neverovatno..citajuci komentare,primecujem da su ljudi vise napali nas beogradjane,nego albance,iako garantujem da niko od nas prolazeci pored toga,ne bi imao pojma da je rec o ovom o cemu pisete,ali sam ubedjen da je to tako jer najverovatnije nema albanskih simbola,ali ako oni ipak budu istaknuti,siguran sam da bi bili polomljeni...mi u Beogradu jesmo drugaciji,tolerantniji,jednostavno panonski mentalitet,ali i nase strpljenje ima svoje granice!Slava svim mrtvima,ali uklonite tu sprdacinu!

naranca

14.12.2013. 13:00

@MatijaBeograd - @matija Bili smo tolerantni i prvoj Europi pa smo visili po Terazijama.

Dragan Petrovic

14.12.2013. 08:29

Dokle ćemo mi prihvatati sve? Kada će se naći gde su nestali, ubijeni Srbi sa Kosova? Gde su te grobnice gde su njihove kosti? Da li su samo Srbi radili to što se prikazuje a jadni Šiptari ništa?

Vlada

14.12.2013. 09:06

I nemojte da krivite sada Siptare, Amerikance, nego se zapitajte sta su nasi uradili da oebeleze stradanja Srba ..Ima li igde postavke muzejske o stradanjima Srba, samo u 20-om veku..O napadanju Nemaca, Austrougara, Bugara, Turaka, ustasa koji su nemilosrdno klali I bacali u jame cak I bebe, Siptara, muslimana.Ali I o nasim zlodelima kojih je bilo... Dakle prvo medju sobom da se pomirimo, a onda I sa drugima. Da nam svima stranci ne kroje sudbinu, vec da budemo jake i dobre komsije !

zoks

14.12.2013. 13:55

@Vlada - Vlada,kako nisu nista uradili?Jesu!Pohapsili sve srpsko sto se "drznulo"da se brani,i poslali u Haaad!Uhapsili svojeg predsednika i ubili ga!Doneli nekakvu rezoluciju o Srebrenici!Predali ceo slucaj juzne pokrajine eurupi!Ima toga jos podosta!Da ne pominjem Dos-manlijske pljacke,i raznorazna budjenja na tetkinom kaucuuz milion evra!Ja sam mnogo puta spavao kod tetaka i nikada se ne probudih sa milion evra!Da privatizacije,pljacku Srbije,ne pominjem!

bager

14.12.2013. 09:52

Pod hitno smeniti direktora Kulturnog centra i sve one koji su odobrili ovakvu izlozbu,,,a nije kasno ni da se zabrani

Miljan Beograd

14.12.2013. 10:23

Ja sam rodjeni Beogradjanin ali vam ne mogu opisati koja me je sramota u ovom trenutku zbog toga. E moji Srbi sta dopustamo...

Србија је окупирана земља

14.12.2013. 10:37

Од почетка 90-их до данас Зaпaд кoнстaнтнo даје пoдршку нaшим прoтивницимa; сaнкциje, aгрeсиja 1999. гoдинe, зaтим вeликa нoвчaнa улaгaњa у jeдaн НЕВЛАДИН СЕКТОР у Србији кojи je прoмoвисao и промовише циљeвe ЗАПАДНЕ ПОЛИТИКЕ нa Бaлкaну – свe je тo дaлo рeзултaтe. Aли у суштини смo oдгoвoрни ми сaми и никo други. Знaтe, вeликa силa мoжe имaти интeрeсe кojи су дирeктнo супрoтстaвљeни вaшим, и ту нe мoжeтe ништa дa прoмeнитe.

Miladin Filipovic

14.12.2013. 12:34

@Србија је окупирана земља - Treba li ovom narodu njegov egzekutor, koji ga je zasipao bombama i raketama, koji je prolio rijeku nevine krvi zena i djece, koji je razrusio njihove mostove i fabrike. Sve ovo ce mo mi renovirati i obnoviti ali ono sto su nam poslali u svojim raketama, OSLABLJENI URANIJUM, ubija nase ljude, kosi ih kao sabljom. Ovo zlo ce ubijati i nase buduce generacije i ko zna do koga pokolenja. Dok Olbrajtova BOMBARDOVANJE NAZIVA OPRAVDANIM, TREBA LI NAMA TA E,U. NE NE TREBA

Dragan

14.12.2013. 11:44

Znaci da ne poverujes, mi srbi smo jadan i bjedan narod kad ovo dozvoljavamo, dosli smo do te tacke naseg nacionalnog ponosa da albanci sa nama brisu pod, prihavatamo sve sto nam se servira, bez komentara, nas nacionalni ponos je srusen do temelja ne postujemo sebe, a uvlacili bi se drugima, nasi preci se u grobu prevrcu. Pogledajte hrvate samo, od njih trebamo uciti, ne kazem da je ok ono sto oni rade, ali bolje i ono negovo ovo sto se nama desava, a sami smo za to krivi.

Србија је окупирана земља

14.12.2013. 11:55

Јасно да је оваква ЗЛОУПОТРЕБА установе културе као што је "Културни центар Београда" НАРУЧЕНА СПОЉА и вероватно ВЕОМА ДОБРО ПЛАЋЕНА. Када би у Србији заиста постојало развијено некакво СРПСКО ИСТРАЖИВАЧКО НОВИНАРСТВО (АНТИСРПСКО, плаћеничко свакако постоји) - онда би се ЈАВНО раскринкала улога директорице КЦБ и њене заменице и обзнанило КО стоји иза оваквих бедних политикантских провокација. Иначе КЦБ се финансира из буџета града Београда, тј. новцем из џепова српских пореских обвезника.

zoks

14.12.2013. 13:26

@Србија је окупирана земља - Srbija jeste okupirana zemlja,i tu nema dileme!Jedino se ne slazem s tobom da "neko placa"za ovakve stvari!Ne placa niko,jer okupiranima se ne placa nego naredjuje sta ce da rade i urade!Tako da ova odnarodjena vlast srbijanska mora i bez novcane naknade da radi kako joj narede!

Vitez

14.12.2013. 14:50

@Србија је окупирана земља - Naredio "veliki brat" Državu koja nema nacionanli program, pljuje gde ko hoće i kad ko hoće. To je isto i sa porodicom ako dozvolite da vam komšije upravljaju porodicom i da nemate stav.

gagom

14.12.2013. 12:10

Нежељено наслеђе непоменикове идеологије у Бг,све је више заступљено!Још мало па ће нам ти ликови из "културног центра" (ја им културе,мајко мила!?) предложити колективно самоубиство јер,као најгори народ на свету,и не заслужујемо да живимо! Ако остваре свој болесни наум,нисмо достојни људског поштовања?!

zoks

14.12.2013. 13:24

@gagom - gagom,jos im se nepomenik smeje i kezzi direktno u facu iz "kuce cveca",a oni se i od njega mrtvoga plase! Koliko je pametan narod srpski toliko je i glup!Nego sreca pa glupost ne boli!Ali naravno indirektno proizvodi bol!

seni

14.12.2013. 12:12

kad vi srbi priznate I svatite sta se uradili albancima I izvinete se javno za zlocine I kazete gdje su oko 1500 nestalih osoba sa kosova. I ne treba ta izlozba jer najnovija izlozba je u raskoj od juce. masivna grobnica I ubeden sam da to nisu srbi. trgovina organima ljudi nikad nije bila niti ce biti.zbog jedne privatne bolnice koja je vrsila transplantiranje organa bez dozvole I placala ljude koji su prodavali svoje organe dala je ideju srpskim politicarima

MrCrow

14.12.2013. 12:52

@seni - Aha... napravis oruzanu pobunu.. trgovina narkoticima i organima ljudi kojima si te organe sadisticki vadio... sve evropske antinarko policijske snage kazu da je tzv. drzava Kosovo obicno leglo kriminala , trgovine belim robljem, heroinom i svega sto moze coveku da padne u njacrnjoj masti, ali nije politicki korektno to isticati.. itd... i pojavis se ovde nekom nesto da spomenes o teroristima koji su poginuli u borbi protiv legalnih snaga drzave Srbije?

ajde bre

14.12.2013. 13:11

@seni - Onda čim vi priznate da ste oteli Kosovo uz pomoć Turaka i da ste proterivali Srbe od 16 do 21veka gde je od 100% Srba svedeno na 5% Srba na Kosovu. To je prava istina tako da bolji tretman niste mogli ni očekivati. Kako ste sejali zlo tako će te i da žanjete.

Realan

14.12.2013. 13:27

@seni - Seni, Seni, malo si posenilio. Na Kosovu i Metohiji ( a znam da te ovaj naziv malo iritira ) danas prakticno nema Srba, sve ste nas lepo ocistili, oprali ste nas kao nacisti Jevreje pod tusem. I ko je onda tu zlocinac, dragi moj senilni Seni....

seni

15.12.2013. 11:39

@seni - @ajde bre ja zaboravih da ti znas "pravu" istoriju. a lazna istorija je da su albanci zajedno ratovali sa ostalim krscanima balkana jer su I albanci tada bili krscani. od turske neko je milom a neko silom primio islamsku vjeru a koliko znam I srba se je dosta poturcilo kao sto su rusi I zato ima muslimana I tamo I u bosni itd.

dejo

14.12.2013. 12:13

Smijenite Vucicu ovog direktora Kulturnog centra u Beogradu zbog jedne izlozbe u kojoj se prikazuje Srbija kao genocidna drzava zato hocemo da se makne bilo kakva izlozba u Beogradu i da se to zabrani a da se prikaze kako su ti isti Albanci takozvane zrtve Beograda vazda unistavala citavu Srbiju posebno je interesantno sto se deselo sa Srbima na Kosovu i poznatoj zutoj kuci zato Vucicu insistiraj da zapad zna sto su Albanci radili i prikazite sto su Albanci radili sa Srbima na Kosovu u Beogradu

Miladin Filipovic

14.12.2013. 12:23

Jeli moguce da ce to rukovodstvo Srbije odobriti u momentu kad se niasta nezna o vecini pobijenih i nestalih Srba na Kosovu. U vrijeme kada pravoslavni vjernici nemogu slobodno i nesmetano posjetiti srposke svetine na K I M. U koliko ovo odobre, pita nje je cije oni interese zastupaju i dali su oni potrebni ovom narodu.

Ivan Zgrozeni

14.12.2013. 12:36

Eto prilike da vidimo sta su kriminalci radili u nase ime i izazvali "masakr srpskih žetelaca u Starom Grackom, o ubistvo dečaka na Bistrici u Goraždevcu, masakr srpske dece u kafiću „Panda“ u Peći i pogrome i egzoduse od 1999. godine do danas..."

Србија је окупирана земља

14.12.2013. 12:45

Својевремено је сличну култур-политикантску акцију у сред Београда, у свом (од Запада финансираном, антисрпском) НВО Центру за културну "деконтаминацију" (читај, за РАЗСРБЉАВАЊЕ Срба, за њихово преумљење и промену њихове свести) покушала да организује једна од "перјаница" олош-"елите" Borka Pavićević, СОРОШЕВА монтенегринска "јуришница" у српској култури, "духовно" чедо друга Jova Kapičića, Sekule Drljevića i JBT, али је покушај пропао због правовремене и жестоке реакције СРПСКЕ ЈАВНОСТИ.

No1

14.12.2013. 12:55

lako je biti general posle bitke. zavrnemo im ventil, i trazimo da nam vrate sve pare ulozene u infrastrukturu.imali su 3 koze i 2 brvnare pre jugoslavije...udjemo u savez sa rusima, to nam je i ponudjeno, okanemo se evropskog titanika...uopste nije komplikovano resenje, ta banda je nepismena i zivi po pravilima iz srednjeg veka...1244 je neoboriv, a oni mogu da prave i pipirevku...

Sacha

14.12.2013. 13:19

Sustina pomirenja, ako je uopste moguca, je istina za sve zrtve. Prikazat samo jednu stranu ne vodi pomirenju. Cak je kontraproduktivno, pogledajmo samo u Hrvatskoj i Bosni. Tamo zlocina pocinjenih nad srbima kao i da nije bilo. A ono malo sto je i procesuirano se javno opravdavaju. Da bi ova izlozba imala ulogu pomirenja treba da se prikaze i druga strana, to jest i zlocine pocinjene nad srbima. Pitanje je da li organizatoru to odgovara?

gagom

14.12.2013. 19:24

@zoks - zoks / Свака част за коментар;пар речи а пуно речено!

Србија је окупирана земља

14.12.2013. 13:23

Народ који престане да се брани доживи судбину птице Додо. То се нама дешава од бомбардовања наовамо.

Djole

14.12.2013. 14:21

@Србија је окупирана земља - Pa u to vreme, koliko ja znam, nismo hteli komuniste, a sada neka nas brane ovi "pravi Srbi"!

MrCrow

14.12.2013. 14:43

@Србија је окупирана земља - Svi komunisti su bili prvo Hrvati, Bugari, Madjari... a posle komunisti.. samo je srpski komunista bio prvo komunista a u isto vreme tvrdio da su Srbi hegemonisti... cak toj tvrdnji mogu reci kako su bugarski komunisti '44 trazili od Sovjeta da im okupirane teritorije pripadaju po "pravu"... toliko o vama srpskim komunistima...

naranca

14.12.2013. 16:20

@Србија је окупирана земља - @mcrow Kad komunizam pobedi svuda u svetu pricaces"Ja sam Srbin ,Ja sam Srbin"

Krle

14.12.2013. 13:51

nista novo. Opet srpski porezni obveznici placaju nekog u kulturnom centru Bg da organizuje ovaj put izlozbu protiv samih poreznih obveznika. A kulturni centar Bg vodi garant ili neki Crnogorac ili Hrvat ili clan neke druge nacionalne manjine. Kad su se u vreme Tadica delila radna mesta voditelja, mesta je bilo samo za nacionalne manjine i nesto za prodane Srbe.

Ponizeni Beogradjanin

14.12.2013. 14:01

Sta je ovde cudno? Sve cemo mi da dopustimo zbog datuma.Nisu problem ove Albanke, vec onaj koji im je to dopustio. Nedavno je Apelacioni sud oslobodio pripadnike "Gnjilanske grupe" I time ponozio Prvostepeni sud. Mediji su to samo konstatovali I taj dogadjaj je vec zaboravljen. Koga vise briga za srpske zrtve. Ima li pameti, ne u Srbiji, vec u ovom nesretnom Beogradu? Mnogo bih toga jos rekao, ali mi je muka.

Синиша

14.12.2013. 14:02

Предлажем протест испред КЦБ 18.12. у 18ч. а такође и бојкот свих активности КЦБ-а убудуће.

soweto

14.12.2013. 14:53

@Синиша - Protestuj ti, ali u svoja četiri zida jer moju inteligeciju, shvatanje sveta i ubeđenja vređa to što predlažeš. Jednostavno pobesnim kada neko vređa moju tradiciju prema kojoj je umetnost nedodirljiva u pravu da preispituje stvarnost. Predlažem ti da protest organizuješ u nekom manastiru, recimo Mileševi, dovoljno je daleko pa neću moći da osetim smrad fašizma koji propagiraš.

D

14.12.2013. 14:04

Reciprocitet je važan i uvek treba da se potencira, ali ne i da presudjuje kad su ovakve izložbe u pitanju. Njih treba izložiti diskusiji i kritici, ali nikako se ne smeju zabraniti jer mi kod njih ne dobijamo isti tertman. Naše je da se otvorimo istini. Da li će to drugi uraditi to je njihova stvar.

Vlada

14.12.2013. 14:05

Od istine ne treba bezati, a ovo je istina, kao I mnog drugi zlocini koji su neki nasi ljudi cinili. Ali zasto druge krivimo i cemu bes prema drugima, kada MI nismo obelezili stradanja sopstvenog naroda, u XXom vekku koja su barem 10 puta veca, pokrstavanja, klanja , bacanja u jame..U Sarajevu u centru je izlozba o Srebrenici, a gde su nase izlozbe o I i II ratu, balkanskim ratovima, Oluji, zutoj kuci i sl....Treba pokazati sva stradanja da ljudin shvate uzaludnost ratovanja

Snouden

14.12.2013. 14:51

@Vlada - Tako je Vlado. Svaki zlocin (pa i "svoj") treba osuditi i tek tada covek dobija moraljno pravo da drugima sudi o njihovom zlocinu. Neki medju nama bi podrzavali kriminalce-ubice koji nista dobro nisu doneli srpskom rodu a pljuvali bi po ustasama koji su koristili slicne metode. Ne mozes osudjivati ustasu ako i sam radis ono sto radi ustasa. U tom slucaju si i ti ustasa.

kakao

14.12.2013. 14:59

@Vlada - srbi ne smeju,neće ili se nisu izborili da govore o tome,petooktobarska vlast je je još u ustanovama kulture u beogradu,njihova arogancija,oholost i pohlepa je označila sve nas u jedino zlo na balkanu.e,pa,onda...šta očekujete?na fb-u KCB-a je jedan pokušao da sugeriše da je u pitanju 'kosovo i metahija',ma,jok,ni to ne sme da se kaže,odgovorili su mu iz KCB-a vrlo oholo.dakle,njih neko veliki štiti.kod postojećih kadrova su sve druge teme zabranjene osim teme'srpske krivice'.

Бранко Стеванович

14.12.2013. 15:38

@Vlada - Naivan si prijatelju.Ratovi postoje od pamtiveka i izgledaju svuda slicno,pa do sada nista nije shvaceno,sto bi ih ukinulo.Ratovi su uvek nekome korisni, i ti ih i guraju, a oni kojima su stetni, (a to su svi ostali) zajedno ne ulazu toliko napora da ih sprece,koliko ona sacica profitera da ratove izazovu. I kod nas je rat izazvala mala manjina, a velika vecina su gledali kao ovce koje idu dobrovoljno na klanje i nisu pruzili nikakav ozbiljan otpor.

Djordje

14.12.2013. 14:10

Narod cija se istorija zasniva na izmisljotinama (da ne spominjem novu istoriju koju pisu)ne moze imati kulturu, a samim tim ni stvarati umetnost......

America is the best

14.12.2013. 14:46

Od danas pocela da radi carina, za mesec -dva dobice stolicu u UN.. Zahvalite Titi , Prtiji, Slobi , Juli , Radikalima....Ovo nam je nasa borba dala... uz marsala... sto se mene tice, prvi cu da kupim kartu za utakmicu Kos. -Srb.

MrCrow

14.12.2013. 14:55

@America is the best - "sto se mene tice, prvi cu da kupim kartu za utakmicu Kos. -Srb." Nismo mi ni sumnjali da poput tebe navijaju za narkokartel koji ima sopstvenu tzv. drzavu... nego pazi da se ne zaigras mnogo...

Бранко Стеванович

14.12.2013. 15:32

Treba im reci da cemo da te slike izlozimo u Knez Mihailovoj, ali na sledeci dan kada budu slike sa srpskim zrtvama izlozene u Pristini. Posteno!

Djordje

14.12.2013. 15:44

Hajde, beogradjani! Pokazite se sada. Stalno pricate kako dolazite na Kosovo i Metohiju, da nas oslobodite itd. Stigli su vam Albanci u Beograd, pa se pokazite, odbranite se!

Vlado

14.12.2013. 15:45

Nije toliko sporno to sto oni vrse propagandu vec je sporno kako to smiju da rade usred glavnog grada drzave Srbije, sta rade nadlezne institucije?

ken louč

14.12.2013. 19:36

@Vlado - upravo je centar pravo mesto,zato su i postavljeni na najviše funkcije u kulturi.

Pećanka

14.12.2013. 16:39

Na današnji dan pre tačno 15 godina 6 srpskih mladića (najmlađi 14 god, najstariji 25) je ubijeno u Peći, u kafiću Panda. Dvojica maskiranih terorista su upali u kafić i poubijali ih dok su igrali karte. Osim porodica i prijatelja svi su zaboravili na njih mada ni za proteklih 15 godina se to nije puno puta spominjalo. Tada njihovoj sahrani nije prisustvovao niko iz državnog vrha, danas odobravaju ovakve izlozbe u sred prestonice zemlje Srbije! Kakvi smo mi to ljudi i kakva nam je ovo država?!

radojko

15.12.2013. 14:52

Ajde gde su sad nacionalne organizacije da to sprece.To je borba za naciju a ne borba protiv gejeva.Sprecite to.

Ja

16.12.2013. 10:36

Postovanje, Vidim da 90% su protiv za sve ovo sto se organizuje u Beograd, ako i vi imate da nam pokazete nesto slobodno mozete u centar Prishtine da pokazite, neznam da li pratite dnevnik ali srbi u Kosovo stigli su i na Parlament da imaju stolice imaju sve prave kao sto imamo mi nije daleko da dolazite i da vidite sta se desava sa srbima u Kosovo.Jedno pitanje: kad su nasli na Kosovo srbi groblje sa ubijani, prosle nedelje smo nasli i to sa 250ljudi. Gledajte kao ljudi bez politike.

Ja

17.12.2013. 08:39

@Ja - Za Vidim da 90% Pa i da bude 100% ona se drzi i doslo je vreme da se zna istina i ako to Vas boli...budi na Sarandi ili Jehone mesto da ti ubija neko majku i 2 brata pored tvoje oci...pisala sam gledajte sa ljudski oci a ne sa politicki.

Beogradjanka

18.12.2013. 13:31

@Ja - Bila i videla!! Otimate sve sto je srpsko, uvodite harac srpskom narodu, palite i rusite srpske manastire i kulturna dobra, kuce ste im zaplenili bez sanse da ih povrate, izlomili ste spomenike na srpskim grobljima koji se nalaze tamo gde zive Albanci, dok na teritoriji gde zive Srbi ni jedan spomenik albanskog groblja nije taknut (imam i fotografije kao dokaz). Gde su Romi koji su tokom bombardovanja Kosova i Metohije izbegli? Sto te izbeglice ne vratite? Zasto u Pristini nema gej parada?

Duh

17.12.2013. 16:08

Svako i sve sto ima ideju da zatre pojam Srba u ovoj "drzavi" je dobrodosao! Zasto vlast nikad nije organizovala izlozbu fotografija izmasakriranih Srba?! Za zlocine nije bitno s cije strane i u cije ime su pocinjeni, izvrsioci i nalogodavci trebaju da odgovaraju! Ali gaziti preko zrtava svostvenog naroda i uvlaciti se u svacije dupe je van svake pameti. Poceli su i siptarima da se uvlaci, a javnosti serviraju price o nekoj borbi! Bore se oni protiv svih koji ne misle kao oni!

Stidite se g. Begenisicu

21.12.2013. 14:22

Kako moze da bude propaganda kad je Specijalni sud za ratne zlocine u Beogradu pravosnazno osudio pocinioce ovog zlocina na visegodisnje kazne? Ili mozda smatrate da je ubijanje ljudi koji nisu Srbi potpuno legitimno, bez obzira sto neki od njih su imali samo 2 godine? Mozda Vas boli cinjenica da se neko usudio da prica o tome?

Sto da se stidi?

23.12.2013. 14:55

@Stidite se g. Begenisicu - Sve napisano su cinjenice koje izgleda tebi smetaju.