Crna Gora ne odustaje od „Crnogorke“, a ostala dužna 2,5 miliona evra

V. Crnjanski Spasojević, V. Kadić

12. 12. 2013. u 21:30

Ambasada susedne države tri godine odbija da potpiše ugovor o zakupu, dok mi u Podgorici plaćamo mesečno ambasadu i rezidenciju 11.500 evra

U TRENUTKU kada su svi pomislili da je priča o sudbini vile „Crnogorka“ na Dedinju završena, pošto ju je Vlada Srbije predala u vlasništvo kneginji Jelisaveti Karađorđević, Crnogorci su u četvrtak javili da nisu digli ruke od nje. Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija saopšteno je da sa Srbijom još nije rešeno pitanje imovinskih odnosa, i da se vode pregovori o trajnoj lokaciji Ambasade Crne Gore u Beogradu i diplomatskog predstavništva Srbije u Podgorici.

Sačekaćemo konačnu odluku nadležnih institucija u Srbiji. Do tada je opcija smeštaja našeg predstavništva u vili ’Crnogorka’ aktuelna. Tek ako u konačnoj instanci Srbija ne bude vlasnik pomenutog objekta, i time bude onemogućen svaki međudržavni dogovor, možemo govoriti o alternativnim rešenjima za smeštaj naše ambasade“, poručili su iz crnogorskog resornog ministarstva. Ujedno su podsetili da Crna Gora ovu vilu koristi skoro dvadeset godina, kao i da je brinula o njenom održavanju i ulagala u adaptaciju.

Beograd je, međutim, poslednjih godina ogorčen zbog ponašanja Ambasade Crne Gore. Od 2006. naše vlasti tražile su da Podgorica plaća oko 32.000 evra mesečne kirije, ali su Crnogorci izbegavali pravdajući se da nema pravnog osnova i pozivajući se na dokument o besplatnom ustupanju „Crnogorke“ iz 1994. U međuvremenu dug „đetića“, kako se vidi iz obračuna zakupa koji je uradio „Dipos“, a do kog su „Novosti“ došle, narastao je sa kamatama na 2.500.602 evra, odnosno 3.266.035 dolara.

VRATITI SVU IMOVINU KARAĐORĐEVIĆIMA NE bi bilo dobro da se oko ovih pitanja umeša međunarodni sud u Strazburu, jer bi tako problem još neko vreme ostao otvoren. U principu sam da se svakome vrati ono što mu pripada, bilo pojedincu ili dinastiji, kaže za „Novosti“ publicista i istoričar Jovan Markuš, i dodaje da ne treba zaboraviti na imovnu koju Karađorđevići imaju na Cetinju, u Rijeci Crnojevića, Miločeru i drugim mestima u Crnoj Gori. Zato bi vlast koja se poziva na evropski put morala da vrati naslednicama oteto.

Za sve to vreme Srbija plaća u Podgorici zakup ambasade (330 kvadrata zgrade i 239 kvadrata dvorišta) 8.000 evra, i zakup rezidencije (250 kvadrata zgrade i 663 kvadrata dvorišta) 3.500 evra mesečno. Ukupno 11.500 evra!

U informaciji koju je letos „Dipos“ dostavio Vladi Srbije i njenom Generalnom sekretarijatu navodi se da je vilu u Užičkoj 1-3 koristila Vlada Crne Gore na osnovu ugovora koji je zaključila sa Saveznom vladom, 3. juna 1994. Ugovorom je precizirano da se Vladi Crne Gore daje na korišćenje vila veličine 875 kvadrata, sa parkom i voćnjakom od oko 17.000 kvadrata i otvorenim manjim bazenom. Ovo zdanje Crnogorci su dobili u zamenu za vilu u Užičkoj 20, koju su koristili pre toga neograničeno i bez naknade.

Posle prestanka postojanja državne zajednice SCG, u maju 2006, svi objekti, uključujući i „Crnogorku“, saglasno Ustavnoj povelji državne zajednice, prešli su u svojinu Srbije. Kao novi vlasnik, ona je trebalo da utvrdi stanje objekata i ponudi dotadašnjim korisnicima nove uslove korišćenja. Užička 1 je pretvorena u Ambasadu Crne Gore, a predlog novog ugovora trebalo je da im ponudi Ministarstvo spoljnih poslova.

Pošto do dogovora nije došlo, a Srbija plaća za potrebe Ambasade i Konzulata punu tržišnu cenu zakupa u Crnoj Gori, treba raskinuti ugovor koji su sklopile Savezna i Vlada Crne Gore“, stoji u izveštaju „Diposa“ Vladi. MSP je dostavio o tome mišljenje i Republičkoj direkciji za imovinu Srbije i „Diposu“, koji je trebalo da urade nov predlog ugovora o zakupu s kirijom po tržišnoj vrednosti, koju plaćaju i druga strana predstavništva u Beogradu.

Dipos“ je, u skladu sa zaključkom Vlade s kraja decembra 2009, uputio u januaru 2010. Ambasadi Crne Gore predlog ugovora. Na njega nikad nije dobio odgovor! Vlada Srbije je novim zaključkom od 2. juna 2011. odlučila da raskine ugovor iz 1994. Pošto nov nije potpisan, Ambasada Crne Gore koristila je vilu „Crnogorka“ do danas bez ikakvog osnova!

To potvrđuje i predlog MSP Vladi, u novembru prošle godine, da pokrene sudski postupak za naknadu štete za, kako navode, „protivpravno korišćenje predmetnog objekta, počev od 2. juna 2010.“ U dopisu koji je potpisao Zoran Marković, generalni sekretar MSP u to vreme, zaključuje se da je u pitanju obligacioni odnos „Diposa“ i Ambasade CG, pa „politički odnosi dve države ne treba da predstavljaju opterećenje za rešavanje ovog slučaja“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Djole

12.12.2013. 22:03

Pa ovo je smesno! Mi sami sebe pravimo budalama. Mnogo ljudi nema pristojan ili nikakav krov nad glavom, a oni se baskare u najelitnijem delu Beograda, i to za dzabe. Drzavooo ima li te

Ilija Ovuka

13.12.2013. 06:53

@Mire - Tako je, može da se pokriva iz BGD, kao što iz Moskve naša ambasada pokriva Uzbekistan, tadžikistan i dr., a razdaljina je u hiljadama kilometara!

baba Simana

12.12.2013. 22:21

Milo da plati 2,5 miliona evra a novac da ide u fond za lecenje bolesne dece ako ga nema pod hitno da se registruje a neka se zove ,,Tijanino srce".

Jugoslava Pravdic

12.12.2013. 22:32

Istoricar Jovan Markus- Ne mozete istoriju posmatrati selektivno kako kome i kad odgovara. Kralj Nikola je pobegao iz zemlje zbog odmazde tog, svog, unuka. Kao takvim, nemaju nikakvog nasledstva jer to je dezerterstvo. A, postupak unuka, Karadjordjevica, je izdaja i prevara sopstvenog dede. Jer, je Kralj NIkola, zato sto mu je unuk, uzao rat i doveo svoju vojsku do kasapnice dok je unukovoj vojsci drzao odstupnicu. Karadjodjevici i ostali koji vas podrzavaju, primirite se.

коленовић

12.12.2013. 22:53

Имају ли Карађорђевићи доказ о пореклу новца којим су зарадили ове кућице широм Краљевине СХС? Не би они прошли ни контролу обичног књиговође, а већ би свирали клавир. Од чега живе седамдесет година, а нико није није био запослен?

Jabre

12.12.2013. 23:53

@коленовић - Од куд краљевској породици новац. озбиљно ? Карађорђе је био богат трговац, краљевска су породица, и високо су образовани, студирали на најпрестижнијим универзитетима. Чудно би било да немају новац.

Dejan

13.12.2013. 00:31

@коленовић - Zašto li tako kao "Kolenović" ne razmišljaju stanovnici kraljevina Velike Britanije, Švedske, Španije, Danske, Holandije itd ? Ah pa da, oni nemaju "intelektualce iz šume" kao mi ...

daleko68

12.12.2013. 23:07

Ma mi Srbi smo budale - i dalje mislimo i ponasamo se kao da su nam Crnogorci braca...a braca su nam otprilike isto kao i Peruanci (mada se oni bolje ponasaju prema nama). Da nam bilo koja zemlja duguje 2 miliona evra, bili bi na ulici za pola sata...ali nemoj samo da diras crnogorce...oni su svetinja...kad cemo da shvatimo da su se oni opredelili da budu skroz drugaciji od nas, da nemaju nista zajednicko sa nama...pa putujte djetici...nazad u svoju zemlju - ovo je nasa Srpska!

Bezposlen

13.12.2013. 00:26

@daleko68 - Dakle i dalje krava pase u srbiji, a daje mleko c.gori po navici iz prošlosti, a srbe u cg tretiraju kao azilante

Glasač

13.12.2013. 06:30

to je ta crnogorska filozofija, povezani su ko creva i svoje ne daju, a u Srbiji oće pola, a ima ih 2 kamiona

4c

13.12.2013. 11:20

Kad ce neko da odgovara za ovaj javasluk?Dugove nek vrate Karadjordjevici ako vec misle da otmu to od drzave.Uostalom ako neko voli te britanske sluzbenike nek ih ti isti izdrzavaju donacijama ili nek im Britanska kruna vrati zlato i dragocjenosti koje su im ovi predali.

bonaparta3

13.12.2013. 13:02

Mi ćemo da se pozajmljujemo po svetu, plaćamo Crnoj Gori ekološke takse na granici za automobile, školujemo njihove studente kao i naše. Zauzeli su studentski dom u Beogradu kao da je Podgorica, a oni će da se ponašaju kako im ćef i da neplaćaju ništa. Tako smo ih mi naučili!? Gospodo iz vlade dosta tolerancije. Iseljavajte ove iz vile ili neka plate. Po cenu prekida diplomatskih odnosa. Jaka mi pa država sa kojom treba da imamo diplomatske odnose!

zoks

13.12.2013. 13:35

Pa nisu crnogorci krivi sto su srbijanci glupi! Opametite se vec jednom,krajnje vreme vam je!

Ars

13.12.2013. 16:02

karađorđevići su crnogorci i nemaju šta da traže u Srbiji. 1940 su odneli 85 TONA zlata za London a u Srbiju ih je vratio Milošević takođe crnogorac. Pamet u glavu Srbija Srbima!!!

Durmitorac

13.12.2013. 17:28

Citam komentare i uopste nisam zacudjen sa ovakvom mrznjom prema Crnogorcima,ali vi onda mrzite i sami sebe pola vas je iz CG. Jesu li Crnogorci krivi sto se drze zajedno,jesmo li mi krivi sto nam nije parola da komsiji crkne krava,opet su Crnogorci krivi sto udjete u bilo koju ustanovu u Beogradu pola sto ih radi je iz Crne Gore.