Srbija (ne)će u NATO: Siromašne države kao topovsko meso

V. Crnjanski Spasojević

10. 12. 2013. u 21:30

„Novosti“ istražuju ko i zašto gura našu zemlju u naručje Severnoatlantske alijanse (1): Između 60 i 70 odsto nacije za vojnu neutralnost

NEMA političke teme koja izaziva toliko polemika među partijama i istovremeno toliko jedinstva među građanima, kao što je učlanjenje Srbije u NATO. Između 60 i 70 odsto žitelja konstantno se izjašnjava protiv ulaska u Alijansu, ali je broj organizacija i partija koje su „za“ u blagom porastu.

Prošle nedelje održana je Prva beogradska nedelja NATO pod pokroviteljstvom NATO odeljenja za javnu diplomatiju i uz podršku Ambasade Slovačke. Organizatori su bili Centar za evroatlantske studije (CEAS) i Resurs centar Stari grad.

U isto vreme, u Crnoj Gori se rasplamsala rasprava o ovoj temi, a povod je bila inicijativa da se o članstvu odlučuje u parlamentu, umesto na referendumu. I tamo raspoloženje javnosti ne ide naruku promoterima Severnoatlantskog saveza, jer je skoro dve trećine građana protiv pristupanja.

Ponovnom stavljanju u fokus teme „NATO - za i protiv“ doprinela je i nedavna izjava ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina da Rusija prihvata stratešku orijentaciju Beograda prema evrointegracijama, ali da za Moskvu postoje „crvene linije“. A to je pristupanje naše zemlje NATO paktu.

Glavni argumenti onih koji se zalažu da se uključimo u NATO jesu da ćemo brže stići u EU, da su sve zemlje u okruženju članice, da će se povećati strane investicije i smanjiti troškovi za bezbednost. Ključni argument protivnika jeste da bi Srbija „pljunula samu sebe“ kada bi se priključila paktu koji ju je bombardovao i koji i dalje radi na cepanju zemlje. Članstvo bi nas preskupo koštalo, a gro nacije je za vojnu neutralnost.

Za najtransparentnije promotere učlanjenja važe CEAS i Atlantski savet, ali i ISAK fond se na svom sajtu zalaže za ervoatlantske integracije, kao i donekle Helsinški odbor za ljudska prava, mada toga nema u njihovom statutu. Od političkih stranaka, za Severnoatlantsku alijansu izjasnili su se SPO, LDP i mađarske stranke. Najdecidnije „ne“ rekao je DSS, čija omladina jedina nije učestvovala na Prvoj beogradskoj nedelji NATO, u okviru koje je održan seminar „30 mladih eksperata o NATO temama“.

- Od sredine devedesetih javno zagovaram članstvo Srbije u NATO, a prvi tekst o tome objavila sam još 1998. - kaže Jelena Milić iz CEAS-a. - Mišljenje nisam promenila ni tokom NATO bombardovanja. Za mene NATO predstavlja političku, bezbednosnu i vojnu zajednicu stabilnih, ekonomski razvijenih, humanih zemalja u kojima vladaju principi slobodnog tržišta, vladavine prava, zaštite ljudskih prava, gde su javno mnjenje, civilni sektor i mediji važan korektiv vlada.

Ona veruje da je Srbiji mesto u toj organizaciji jer je regionalna, a regionalizacija je najbolji način organizovanog ulasaka u neminovne globalizacione tokove. Smatra i da je dobro što „transparentnije i intenzivnije promovišemo sve postojeće oblike saradnje sa NATO“, kao što su PfP, PARP a uskoro i IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva), koji saradnju NATO sa Ministarstva odbrane prenosi na nivo Vlade:

- Pored četrdesetak programa, od 160, koliko smo odabrali u okviru Partnerstva za mir, ubuduće možemo da se uključimo u još neki. Tu su i poverenički fondovi zemalja članica, koji služe za pomoć onima koji su u procesu reorganizacije sistema bezbednosti ostali bez posla, za uklanjanje kasetnih bombi. NATO je nedavno pomogao i pri usavršavanju Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu. NATO standardi su nam bitni i za namensku industriju, a tržište EU i zemalja NATO je ne samo veće, već i manje opasno nego izvoz u zemlje koje su u konfliktima.

Uprkos svemu, ne veruje da ćemo se u bližoj budućnosti odlučiti za ovu vrstu integracija, jer je za članstvo u NATO potrebno ispuniti standarde od kojih je, kako kaže, Srbija još daleko. O članstvu se neće ozbiljnije razmišljati ni pre široke institucializacije odnosa sa Kosovom.

Profesor FPN Slobodan Samardžić jedan je od 200 intelektualaca i javnih ličnosti koji su pre tri godine potpisali proglas u kome insistiraju da se ispoštuje narodna volja prilikom odlučivanja o pristupanju Alijansi.

- Najmanje je pet razloga zbog kojih Srbija ne treba da pristupi tom savezu - kaže Samardžić. - Ona je, istorijski gledano, uvek bila neutralna i nije bila članica nijednog vojnog pakta. Ta neutralnost je i formalizovana Rezolucijom iz decembra 2007. Hazarderski je sada ulaziti u NATO, čija je jedina svrha da skupi vojsku siromašnih zemalja, sa mnogo nezaposlenih i gladnih, koji će služiti kao topovsko meso.

Samardžić pominje i bombardovanje SRJ 1999. izvan pravnog okvira OUN, i objašnjava da nikakva pomoć ne može da nadoknadi ljudske, materijalne i druge žrtve. Osim toga, perspektiva sveta je u ekonomskoj i odbrambenoj ravnoteži. Svetom više ne vlada jedna sila i njena vojna organizacija, i to ide u korist maloj zemlji kao što je naša, koja ne želi nigde da se svrsta.

- Priče da ćemo sa učlanjenjem dobiti više investicija, kao Rumunija ili Bugarska, jesu obmana. Oni su nagrađeni zbog širenja granica NATO prema Rusiji, i to su finansijski pratili državni fondovi, a ne zdrave investicije. Ni priče da ćemo imati jeftiniju odbranu nisu tačne, jer bismo morali da plaćamo godišnju kotizaciju, pratimo standarde, kupujemo oružje, i to sve da bismo ratovali za tuđe interese - konstatuje Samardžić.

Još jedan od potpisnika proglasa bio je istoričar Mile Bjelajac, koji je, takođe, protiv našeg ulaska u NATO:

- Alijansa služi za pokriće ratovima, i napravila je niz presedana na ovim prostorima, uključujući kidanje komada zemlje od Srbije. Dovoljno smo istrpeli u borbi za mir i nema razloga da se sada učlanjujemo u vojni savez. Procesi treba da se vraćaju u UN. NATO garantuje apsolutnu neravnopravnost, provocira ratne tenzije, diktira, nameće, male zemlje se boje za svoju sigurnost. Kada neko uđe u Alijansu, on mora da bude lojalan saradnik, a ne kamen spoticanja. Tako bi Srbija morala da pogazi principe, popusti pod internim ucenama, a njene vojne snage bile bi razbacane kojekuda. NATO nijednim aktom nije podržao bilo koji pravedan cilj Srbije i mi u takvom društvu ne treba da budemo.


META TERORISTA

NE postoji ispravnija i bolja pozicija od vojne neutralnosti, smatra Radomir Milašinović, dekan Fakulteta bezbednosti u Beogradu:

- Učlanjenjem bismo postali neko ko servisira krajnje potrebe NATO, ispunjava delikatne zadatke ne samo mirovnih misija, već i pomaže u manifestaciji političke sile. Samim tim, postali bismo meta terorista. On veruje da je NATO još pre dve decenije izgubio smisao postojanja, a jedan od razloga napada na našu zemlju bio je upravo pokušaj da dokaže svoju svrhu. To nije savez u kom bismo našli svetlu budućnost, već samo pokazali dvostrukost u moralu i karakteru: - NATO nije garancija bezbednosti, već primene sile prema zemljama koje nemaju snage da se odupru. To nije naše društvo i ne bi trebalo da bude naša budućnost!

NEGATIVAN STAV PREMA UČLANjENjU

NOVEMBARSKO istraživanje Ipsos Stratedžik marketinga pokazalo je da ulazak Srbije u NATO podržava samo 13 odsto stanovništva.

- Očigledno je da većina ima negativan stav prema pridruženju Srbije NATO, ali i da je procenat onih koji kažu da bi glasali protiv manji u ovoj, nego u prethodnoj godini. Stavovi građana prema NATO prvenstveno su emotivni, a ne racionalni. Kad god ih pitamo zašto su protiv pridruženja, dominantan a često i jedini odgovor je: „Zato što su nas bombardovali“. Kada postavimo neke racionalne argumente koji govore u prilog pridruženja, mnogi ih prihvataju. Građani malo znaju o NATO, a neznanje je uvek veliki prostor za predrasude. Stavovi o mnogim temama su se menjali kada se menjala klima u društvu u odnosu na ta pitanja, a primer je Briselski sporazum - kaže Svetlana Logar iz Stratedžika.

Sutra: Pohod na istok preko Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (121)

Kosingas

10.12.2013. 21:57

Vrlo je ruzan komentar ove iz stratedzika da su stavovi gradjana koji su protiv ulaska u nato iz razloga sto su nas bombardovali iracionalni! Vrlo je racionalno biti obazriv prema nekome ko je bio spreman da te tako olako i bespotrebno bombarduje! Isto bi se mogao kvalifikovati kao iracionalan i "argument" onih koji su za da su sve zemlje u okruzenju clanice! Sve su zemlje bile clanice i jednog drugog pakta - trojnog, pa se ipak ponosimo time sto smo to clanstvo u zadnjem trenutku odbili!

Logic

10.12.2013. 23:31

@Kosingas - A neke iz trojnog u varšavski, pa NATO... Zabavno da se posmatra i sluša priča o masovnom "osvešćivanju" narodnih masa. Važno imati strategiju kako vetar duva.

bata

10.12.2013. 22:00

Naravno NE , za prikjljucenje u Nato. nama to ne treba, Mnogo zla je Nato doneo ovoj zemlji ( i ne samo nama ) i nasi vojnici ne treba da izigravaju topovsko mesu u ratovima koje vodi Nato !

nemanja

10.12.2013. 22:32

@ - Ovde glasaju ljudi koji i nisu bili u ratu,u ostalom ako se ratuje negde za nato tu se i placa pa ko zeli izvolte uvek ce se naci ko hoce da ratuje za pare. Vecina ne bi ratovala ni za svoju zemlju zato i negativan stav prema nato. Sigurno nece kupiti ljude sa ulice nego profesionalce...

Petar Rakonjac

10.12.2013. 22:38

Dragi gradjani Srbije, Javno cu se odreci svog drzavljanstva i nacionalnosti ukoliko se jednog dana pridruzimo NATO-u. Moji razlozi nisu emotivni vec istorijski i ekonomski. Ja sam po prirodi pacifista i miroljubiv covek. Ta organizacija na celu sa najvecim ubicama na svetu nikom nista nije dobro donela. Ulaziti u tokove globalizacije treba uraditi snagom ekonomije,postenja,znanja. Sve te karakteristike smo nekada imali. Neka hvala,pljujem ja na takvu Srbiju!!!

biljana

11.12.2013. 02:13

@Petar Rakonjac - petre,ako hocemo da nas drugi hrane i izdrzavaju moramo i mi podneti neku zrtvu

Follow

10.12.2013. 22:39

Ko gura Srbiju u NATO? Oni koj od NATO dobijaju pare. Follow the money je prvi trag uvek. Sad se raspitajte kako organizuju "seminare, skupove, workshopove"...

Dymitr Ogonowski

10.12.2013. 22:39

"Bolje je umreti hrabro,neg zivet` zivot robai zato borim se,borims` verom u sebe i boga.U ova vremena ludasalju nam pretnje tvrde,Ali nas uplasiti nece-pretnje ne plase Srbe."Treba kategoricki zahtevati bi banda NATO vratila Srbiji Kosmet!

MatijaBeograd

11.12.2013. 08:39

@Dymitr Ogonowski - Izadjite iz EU i NAATO pakta Poljaci,ali pre toga vratite otete teritorije i Prusku Nemackoj!

zoks

11.12.2013. 11:31

@Dymitr Ogonowski - Matija,kad bi se u evropi narod i pitao Poljska bi kao i skoro sve ostale zemlje izasla iz eu ! Ali naravno da tamo u eu narod niko nista ne pita!

MatijaBeograd

11.12.2013. 13:29

@Dymitr Ogonowski - poljska je ulaskom u EU postala moderna zemlja od nekadasnje raspale sovjetske kolonije gde ljudi nisu imali da jedu...u Poljskoj,velikoj katolickoj zemlji koja je dala velikog Papu vlada gadjenje na sve sto je rusko,ovaj jedan Poljak je obicni zezator!

Dymitr Ogonowski

11.12.2013. 14:26

@Dymitr Ogonowski - Nasi komunisti na srecu u nacjonalnom smislu su bili pametnije od Tita (ili vise voleli Poljsku nego Tito Srbe) i su isterali nemackim kolonista iz Pruske. A to nije bila nemacka teritorija. Nemci tamo su bili kao Siptari na KiM. A to je bila teritorija baltijskim Prusa kojih prema oficjelnoj nauci sada nema i poljskih Varmiaka i Mazura. A iz NATO naravno treba izaci.

Dymitr Ogonowski

11.12.2013. 14:29

@Dymitr Ogonowski - Taj "veliki papa" je slavio "zasluge" Stepinca. Priznam njemu da u 1999. je bio protiv bombardovanja Srba, mada ranije je zatrazio od NATO "humanitarnu" intervenciju na KiM.

Dymitr Ogonowski

11.12.2013. 14:31

@Dymitr Ogonowski - EU ima jos razlicite aspekte i na referendum je vecina podrzala (Ja sam bio protiv) ali referendum o NATO su se plasi provesti.

Dymitr Ogonowski

11.12.2013. 15:17

@Dymitr Ogonowski - Znaci - su se plasili vlasti provesti - Ova moja greska zbog testature.

Ivan Popovic

11.12.2013. 06:20

@Mavazi - Kamo srece da nismo ratovali na Nemcima,nego da smo se pravili blesavi kao Svedjani.Danas bi Srbija bila veca I razvijena kao Svedska.Ali zbog teletabisa to nije moguce.Jedan poznati naucnik utvrdio je da prosecna intiligencija naroda ima veze sa zivotnim standardom.Ja mu apsolutno verujem.

CNN

11.12.2013. 07:04

@Mavazi - Očigledno nisi ni služio vosku, a kamoli negde ratovao kad iznosiš ovakve gluposti. Rat nije mali fudbal, gde kad izgubiš malo se naljutiš i odeš kući. U ratu se gubitnik sahranjuje. Srbija treba da ostane vojno neutralna, a države i pojedinci kojima je do rata neka izvole slobodano, samo Srbija neće učestvovati ni u kakvim novim ratnim kombinacijam.

Krle

11.12.2013. 08:52

@Mavazi - bez brige. Nece biti potreban rat. NATO ce rasformisati evropski politicari koji budu placeni od nekih sila sa strane da to urade, jer su podmitljivi.

Jolle

11.12.2013. 00:29

Malo je ovde prostora i karaktera da bi se tacno definisao pojam NATO-a .U glavnom sto je gospodja nabrojala u gornjem delu teksta treba okrenuti u suprotnom smeru. NATO danas predstavlja glavni izvor nestabilnosti u svetu a njegova clanica SAD ga koristi kao svoju licnu armiju za postizanje i politickih i teritorijalnih pretenzija. U bliskoj buducnosti bas NATO ce dovesti svet pred kataklizmicku dramu samo zbog svog kolonijalnog opredeljenja SAD i zelje za dominacijom nad ostatkom sveta,

Dule

11.12.2013. 00:42

Kada svi Koji zagovaraju Natu posalju svoje sinove gde nato ratuje posle godinu dana cu razmisliti o NATI

brzi

11.12.2013. 13:24

@Dule - Niko ne šalej nikoga nikamo nego svi koji idu idu dobrovoljno jer jim je to posao i zanat. U NATO-u ne postoji obavezan nabornički sistem. Vojska Srbije bi sa ulaskom u NATO mnogo dobila u svim pogledima, ako ništa drugog bil bi suvremena vojska i oficiri bi izgledali ko oficiri a ne kao danas kad srednji i viši oficiri vojske više liče na bureta masti nego na oficire.

Milenija

11.12.2013. 00:48

Nećemo u NATO! Još nismo zaboravili bombardovanje! Samo me čude oni koji jesu zaboravili!

Srbhg

11.12.2013. 01:24

Hvala Koštunici. Iza Vučića i Dačića ostao Briselski sporazum, iza Tadića jačanje autonomije Vojvodine i SSP koji strancima dozvoljava kupovinu srpskih oranica i uz to ne štiti domaće proizvođače, a iza Koštunice vojna neutralnost i ugovor o specijalnim vezama sa Republikom Srpskom. To mi je tek sad došlo u glavu

Mile

11.12.2013. 03:08

Zaista malo znamo o NATO-u cak smo izmislili i da su nas bombardovali.Ubedice oni Srpski narod da su zaista bili miosrdni andjeo.Ispasce jos i da su nas branili,a mi kakve politicare imamo pristacemo i na ovo ponizenje.

zoks

11.12.2013. 11:11

@Mile - Mile,Srbistan N E M A politicara,to su sve prevrtljivi ljigavi politikanti!

građanin

11.12.2013. 06:34

''Мултипрактик'' Јеца,,,,Кад психијатријски подаци не би били тајна,питам се ја,шта би ту све испливало....

darko

11.12.2013. 06:50

Naravno da raznorazne organizacije sa imenima u skraćenicama koje se ne mogu identifikovati podržavaju sve ono što im nalogodavci kažu.Veži konja gde ti gazda kaže !!! Pa naravno da razmišljamo emotivno kada je u pitanju NATO i moj deda je 40 godina posle drugog rata govorio da su švabe neprijatelji a ja sam mislio da je lud.Eto čovek bio u pravu!

zoks

11.12.2013. 11:09

@darko - darko,e upravo to je tragedija srpske omladine.....sto ne slusaju starije i upravo zato nam se istorija i ponavlja!Izgleda da je potrebno svakom mladom Srbinu da pamet udje u glavu "kroz petu"i da ga uzdrma iz temelja da bi shvatio neke osnovne stvari!Onaj ko ti je jednom bio neprijatelj bice ti uvek!A nama su germani nekoliko puta zestoko pokazali da nam nisu prijatelji!

Zoran

11.12.2013. 07:24

Istog dana na koji bi Srbija postala clanica te teroristicke organizacije NATO bih se odrekao i Srbije i srpskog drzavljanstva.

Pedja

11.12.2013. 07:29

Posle svega sto su nam uradili jos treba i da ratujemo za njihove tekuce potrebe.Totalna neutralnost i saradnja sa svima narocito sa BRIK grupom uz duzno uvazavanje i gledanje sopstvenih interesa za nas je najbolje resenje.Ona intelektualna manjina (13%)iz teksta verovatno nije ni pusku drzala u rukama.Jednom recju:Videla zaba da se konji potkivaju pa hoce i ona.

Lavrentij

11.12.2013. 07:52

Prvi savetnici pri formiranju NATO-a bili su amnestirani odbegli nacisti. Sam Kisinger, inače češki Jevrejin (kakve li ironije) im je dao priliku za nov i ,,neukaljan'' život u ,,bastionu slobode'', Americi. O tome je pisao gosin Jaša Almuli gde izjednačuje naciste sa njihovim pomagačima. Izlazi da su Hitler i Ajhman dobili dostojne naslednike sa one strane Atlantika.

CRVENKAPA

11.12.2013. 08:08

Ne znam ko dozvoljava vršljanje predstavnika NATO-a po Srbiji i njihovo manekenisanje. Krajnje je vreme da se raspiše referendum o ulasku Srbije u EU kao i Nato i da te odluke važe narednih 50 godina. Gospođi iz Stratedžik marketinga nije jasno da se emotivni razlog ne može racionaizovati , u Srbiji pogotovo. To se zove ispiranje mozga putem marketinške propagande. Naravno projekcija NATO alijanse da bude vojska nove Svetske vlade i novog svetskog poretka je potpuno jasna. NATO-ROPSTVO.

zoran radovanovic

11.12.2013. 08:13

Zar posle svega neko i razmislja da udje u NATO ....Ja sam se borio protiv njih i nemam nameru da podrzim predlog ulaska u nato ...Posto mi odlucujemo ne neki politicari koje smo izabrali mi ce da kazemo svoje ako treba izacemo svi borci i svi ucesnici rata kao i narod koji nas podrzava ..Nemojte ni misliti o tome ne pricati ...Jako smo osetljivi po tom pitanju da kazem i emocije nase koje osecamo nebi se dobbro provele i vucic da to predlozi javno bi ga se odrekao

zoks

11.12.2013. 11:06

@zoran radovanovic - Zorane,da si se odrekao Vucica i ostalih prevrtljivaca onog casa kad su pljunuli na sve ono sto su 20godina govorili ne bi bilo potrebe danas ni komentarisati ovu bagru od natovaca i njihovih podrepnih muva!

MatijaBeograd

11.12.2013. 08:38

Dzaba vam kampanja i textovi,ulazak Srbije u EU i NATO ne moze niko i nista da zaustavi!

Milivoje

11.12.2013. 08:42

Tačno je što kaže Samardžić, NATO i ima cilj da iz siromašnih država skuplja vojsku. To je ideja Amerike koja namerno neke delove svoje zemlje održava nerazvijenim da bi kasnije iz tih delova regrutovala vojnike. A NATO im je samo paravan da mogu iz celog sveta skupljati vojsku koja će ratovati za njihove interese.

brzi

11.12.2013. 13:08

@Milivoje - Notorna laž i glupost. Bitne su tri činjenice, koje g. Samardžić krije. Prva je ta da se unutar NATO-a sve odluke donašaju konsenzusom. Drugo, svaka zemlja koja učestuje u nekoj akciji daje broj ljudi i tehnike surazmerno svojoj veličini ( podatci o brojkama vojnika su javno dostupačni i svako sma može da proveri tu činjenicu). Treče. U NATO-u nema nikakvog topovskog mesa, jer moraju svi vojnici da budu pod profesionalnim ugovorom i tako svako sam zna u napred što ga čeka u najgorem slučaju.

Krle

11.12.2013. 08:49

Vidite, da su se ovako razvijale stvari na Kosovu kako su se razvijale u Srbiji, ove gospodje iz CEAS-a i slicnih udruga, kad bi dosle u pekaru kupiti leba, prodavacice bi se samo okrenule. Komsije ih ne bi ni pogledale. Svugde gde se okrenu bi naisle na ignore. U Srbiji, nista.

novosadjanin

11.12.2013. 08:54

Svi komentari koji se da netreba ulaziti u tu zločinačku organizaciju su u pravu i ljudi su naveli dosta argumenata zašto su protiv.Oni kojih je malo sa za ulzak zato što dobijaju lovu i moraju da te stavove propagiraju i ako su i oni svesni da nije istina na njihovoj strani.Ja isto moram reši da ta organizacija radi samo u interesu malog broja zemalja, kako bi se ostali svet porobio na moderan ekonomski način. To je balast i UN bi rebalo i ceo progresivni svet da nastoje da se ti zlotvori ugas

Alfa

11.12.2013. 09:05

Imam, potpuno suprotno mišljenje.Treba ući u savez sa Rusijom.Omogučiti Rusima, da naprave baze u Srbiji.Onda bi se EUa zapitala,oko članstva Srbije u EU.

ss

11.12.2013. 09:06

Када би се неко усудио да покуша да уведе Србију у НАТО пакт, истог дана би избио Устанак у Србији. У сваком граду, сваком селу! Хоћемо савез са Русијом!

leon

11.12.2013. 10:06

@ss - SS-ovac idi ti živi u Rusiji ,nemoj Rusiju da prizivaš nama,bože ih sačuvaj....

zoks

11.12.2013. 11:04

@ss - ss,a ko bi to uradio?Prevrtljivi srbijanci je li?Hahahahahahahahaha......!Pa vi nemate hrabrosti "kucu cveca"da srusite,nego vam se srbozder kezi i smeje direktno u facu!

milan

11.12.2013. 09:10

hitler je za ove zlotvore bio humanista. kada se setim strahota koje su nam neneli , a sada izigravaju prijatelje, gade mi se. i oni a i nasi koji im padaju na kolena. nismo mi za EU a ni oni za nas.

Goran

11.12.2013. 11:12

@milan - Staviti Hitlera i humanizam u istu recenicu moze neko ko od skole ima dva velika odmora.

Tunguz

11.12.2013. 12:38

@milan - ne izdvajaj stvari iz konteksta jer onda gube smisao, čovek lepo poredi šta poredi

Marija

11.12.2013. 09:20

Na mnoge stvari su uspevali da prisile srpski narod, ali na ulazak u NATO, nadam se da ćemo to uspeti da izbegnemo.

mitar

11.12.2013. 09:28

U rat protiv pravoslavnih zemalja stupio je i nato,to vidimo po nama Srbima ,Rusima, Grcima,pravoslavnim zajednicama medju arapima(preziveli su sve "teroristicke muslimane"do sada ali nato-prolece nece) ,podeljenom Kipru ,drugorazdrednim drzavama EU ,Bugarima i Rumunima,Moldaviji.Mozda nije objavljen i sasvim jasan ,ali nastavio je tamo gde je hitler stao.Danas bi se hitler radovao,i pohvalio NATO pakt. To su cinjenice !? o ucestvovanju u genocidu nad Srbima u ex-YU !!?

Apis

11.12.2013. 09:37

Naravno da Srbija treba da bude u NATO,samo sto politicari stalno lazu narod da je to lose i igraju na nasim osecanjima.Neka javno kazu koje su prednosti biti u NATO a koje su mane i tada bi svima bilo jasno.Srbija moze svoje interese ustvariti samo kao clanica NATO.Vojnu neutralnost koju smo proglasili moze macku o rep da se okaci i opet lazu narod.Vojna neutralnost neke zemlje mora biti priznata od svih medjunarodnih organizacija u svetu.Koje priznao nasu neutralnost-NIKO.OPET NAS LAZU.

zoks

11.12.2013. 11:24

@Apis - Apis,sa tim i takvim medjunarodnim priznanjima mozes obrisati .............,znas sta!?Niko danas,a pogotovo natovci,ne postuje nikakva medjunarodna priznanja,pravila,rezolucije,sporazume,statute,itd...!Gola i sirova sila je na tapetu!Dokle?Videcemo!

Zoran

11.12.2013. 11:59

@Apis - U pravu ste,ovi koji su vam dali minus,sigurno neznaju da izgovore ni svoje ime.Vazno da se bave visokom politikom.Jedno je sigurno,kao sto su ih prevarili njihovi politicari,za koje su glasali,tako ce ih i sada prevariti.Vikali su,necemo u EU,pa idemo.Tako sada arlaucu,necemo u Nato,pa polako i sigurno idemo.E glupi narode.

zoks

11.12.2013. 12:34

@Apis - Zoran,kad se ta "visoka politika",koju razume svako ko ne pase travu,ne bude obijala nama o glavi onda necemo ni mi nju pominjati!Lako je tu politiku razumeti i shvatiti jer je na pukoj pljacki zasnovana!A Srbi ne smeju ucestvovati u toj pljacki po ceni i da nestanemo! A onaj koji ne "ume"da izgovori ni svoje ime ce da snosi posledice i to je njegov problem!Necu valjda ja,ili ti,da ih ucim tome?

Prason 34. reda

11.12.2013. 09:39

i Napoleon i Hitler su koristili druge manje zemlje za pohod na Rusiju, i ne vidim da NATO odstupa od te ideje, i za to mu treba "topovsko meso" što neko reče

zoks

11.12.2013. 11:02

@Prason 34. reda - I onda kada dobiju po ledjima laju kako su ih Rusi okupirali!Da su Rusi koristili male narode za napad na Nemacku i da su kojim slucajem Nemci pobedili ti isti Nemci bi zbrisali sa lica zemlje te iste male narode,unistili bi ih!A to Rusi uradili nisu,a trebali su!Tako da nato ne bi imao koga danas ponovo sakupljati i koristiti kao topovsko meso za svoje pljackaske pohode po svetu!Nato je zlocinacka organizacija,teroristicka banda i divlja horda ubica!

bane

11.12.2013. 09:45

Nikako u Nato, oj Srbijo kratkog si pamcenja pa nije proslo ni 20 godina a zaboravljamo ko nas je bombardovao -ko nam je unistavao gradove,sela ko nam je ubijao decu,zene,stare ljude, vojnike.Moj predlog je da se naoruzamo da mozemo sami da se branimo i to Ruskim oruzjem-da i oni imaju neke obaveze.Napraviti mali Vojni savez-sa Cg,Makedonijom,Rumunijom i Grckom,Bugarskom,da cuvamo jedni druge kao prave komsije. Pozz

neko i niko

11.12.2013. 09:46

Kaze Jelena Milic Mišljenje nisam promenila ni tokom NATO bombardovanja. Za mene NATO predstavlja političku, bezbednosnu i vojnu zajednicu stabilnih, ekonomski razvijenih, humanih zemalja u kojima vladaju principi slobodnog tržišta, vladavine prava, zaštite ljudskih prava, gde su javno mnjenje, civilni sektor i mediji važan korektiv vlada.,,zalosno sta mogu narkotici uciniti ljudima.iskreno saosecam sa tvojom porodicom i zelim ti brzo izlecenje ako je moguce.

Aco

11.12.2013. 09:58

Covece, kakvi licemeri i prevaranti: neko nas hladnokrvno napadne, ubija i unazadi 50 godina, i to je - iracionalan argument. A racionalno je ponasanje ove gospodje koja je na platnom spisku NATO po kojoj je rec o humanitarnoj organizaciji koja promovise covekoljublje, lirsko pesnistvo i ljubav prema deci i zivotinjama. Racionalan je argument da su sve zemlje oko nas u NATO. Pa sta? DA se ne spremaju da nas napadnu? NATO i investicije ? Vidim Bugari i ostali se podavise u investicijama.. NE

MatijaBeograd

11.12.2013. 10:01

Ne udje li u NATO,Srbija ce se raspasti...kako misle Srbi da zadrze teritorije na kojima zive Madjari,Bosnjaci,Albanci....kad su sve maticne zemlje tih naroda clanice NATO pakta.....u NATO niko ne ulazi zato sto ga voli,ne vole ga ni stanovnici USA,ali je cinjenica da je taj savez najmocnija vojna sila danasnjice,snaga koja se brine o svakoj svojoj clanici.Jedina snaga i nada da ce svet biti odbranjen od islamskog sna,unsitenja Hriscana i Hriscanstva!

Aco

11.12.2013. 10:15

@MatijaBeograd - niti ga volim niti ga zelim!nada hriscanstva tako sto saradjuje sa al kaidom ?nada hriscanstva sa turskom kao cetvrtom po snazi u nato i glavnim partnerima saudijcima, katarom i sl.vidim kako brinu o grckoj, kipru, izgibose od brige za bugar/rumunjedina njihova briga je da uvale nekom rashodovano naoruzanje i da se bore protiv rusije i kine do poslednjeg srbina, ukrajinca, poljaka, bugarina ,ali nece da moze.a vi gospodo lobisti samo radite svoj posao.pitacemo i vas za junacko zdravlje

leon

11.12.2013. 10:38

@MatijaBeograd - Matija , to je naš (Srbski) specijalitet da se uvek napenalimo nekom moćniku da nas šutira i mrcvari , jer iz tog meteža i mrcvavljenja imaju koristi ovi naši domaći lešinari koji izvlače korist i bogate se ,kao i u ovom poslednjem ratu.

zoks

11.12.2013. 10:57

@MatijaBeograd - Slusaj ti bistroumnice!Nisam ja islamu uradio nista,a ako me napadnu sam cu se braniti!Ne treba da me brane fasisti koji ubijaju nekaznjivo i pljackaju po svetu,taj tvoj nato!Meni je mirna savest!A da su Turci ubijali Srbe,za onih 350godina direktne okupacije, onom zestinom kojom su nas ubijali zapadnjaci u dva svetska rata i `99 godine malo Srba bi danas ostalo u zivotu,a daleko od toga da su nas Turci stedeli! I ako sedis mozda krivo moras zboriti pravo!

zoks

11.12.2013. 11:19

@MatijaBeograd - Matija,nisam nesto primetio da su muslimanske zemlje napale na hriscanske,nego upravo te nazovi hriscanske su napale na islamske,Irak,Kuvajt,Libija,Avganistan,Sirija,.....!Ili ce biti da ja gresim?

MatijaBeograd

11.12.2013. 13:10

@MatijaBeograd - S cim ces se jadan nebio braniti okrenut protiv najjacih sila sveta?S prackom koja nam je najjace oruzje..ti isti Muslimani su ti popalili drzavu,oteli najlepse manastire,stotinama godina pustosili i poturcavali,unistavali jezik i kulturu i sutra kad bi udarili na Evropu,prvo bi Srbe stamanili.99/te godine je NATO pozvan od Seselja i Milosevica,a maglu o 99/toj prodaji svojoj mami.tvoja stranka Radikala se vise nikad nece pitati o Srbiji,nama 2%vasih glasova ne predstavlja nista.

Dymitr Ogonowski

11.12.2013. 15:28

@MatijaBeograd - Mislis Matija da u slucaju sukoba Srbije sa Madarima NATO ce biti na strani Srba. Ako stvarno tako mislis ti si vrlo naivan. A u sukobu Srba s bosnjackim muslimanima i sa Albancima NATO je vec pokazao na kojoj je strani. NATO to je takode Turka. A Milosevic to je bio samo izgovor za bandu NATO da bi napasti na Srba. Sa Srbijom sa svakim drugim predsednikom koji bi hteo sacuvati Kosmet i nista ne uraditi protiv Nemca i Amerikanca (Postoju mogucnosti ih plasenja), banda NATO bi je delovala isto.

Dymitr Ogonowski

11.12.2013. 15:49

@MatijaBeograd - Prema ovom clanku izmedu 60-70 % gradana Srbije je protiv ulaska u NATO a ne 2. Osim vas "demokrata", kojim kroz razlicite fondove SAD plati za propagandu, NATO takode podrzavaju Madari iz Vojvodine (Citaj tacno ovaj clanak). Mislim da takode muslimani iz Raske i Siptari iz juga Srbije.

Goran5

12.12.2013. 06:55

@MatijaBeograd - Vidiš Matija, i ta praćka je dovoljna da najmoderniji avion NATO-a pošalje na otpad.Šta bi tek uradila nova verzija modernizovane praćke ne možeš ni da zamisliš.

stap i sargarepa

11.12.2013. 10:08

Treba biti posten i objektivan. U konflikt sa NATO (citaj, zapadom) stigli smo preko AVNOJa (citaj, komunizma). Sa Karadjordjevicima (citaj, kapitalizmom) bili bi u kontinuitetu i skladnim odnosima sa zapadom. Zivot bi nam na ekonomskom planu bio kao sto su imali (i imaju) Grci. Na nacionalnom planu imali bi banovine cije granice nisu podlezne cepanju. Treba imati na umu da zapad jos moze da udara stapom ako necemo ponudjene sargarepe. Sto je za nas stap muslimanima i katolicima je sargarepa!!!

Милан Бг

11.12.2013. 10:11

@ - Шта каже ова НАТО промотерка? Заједница хуманих? Да, јако је хумано прскати уранијумом...Каква филантропија!!! Да је среће, да је ово држава а не ливада под туђом чизмом, због оваквих изјава би се кривично одговарало!

Србенда

11.12.2013. 11:03

Џонатан Мур каже да на "задњем седишту" одакле управљају НАТО и САД имају "још неке мале шаргарепе" за земље Западног Балкана да би се усмериле ка НАТО и ЕУ. Присутни у сали се смеју магарцу а не шаргарепама! (YouTube:The future of NATO and EU integration of the Western Balkans: Is there still a role for the US?) Погледајте шта о нама мисле и шта јавно говоре (Democratization Policy Council) наши "пријатељи".

tanjug?

11.12.2013. 12:45

@Србенда - pa tu je i rokfeler fond ,cudi me da taj novinar iz tanjuga nista nije pisao o tome.salju ih o cijem trosku tamo preko da nam sve detalje precute a mozda su im platili kartu ovi za stolom .

Goran

11.12.2013. 11:10

Neutralnost? Koja je to zemlja u svetu neutralna? Cak i Svajcarska ima ogromnu korist od NATO pakta. Mi necemo ni sa kim pa nam je djavo kriv kad nas jedni napadnu a "drugi" nece da nas brane. Srbija je jedna tipicna ratarska zemlja u kojoj je diplomatija veoma, veoma nepoznata rec.

Dara

11.12.2013. 12:39

@Goran - Svajcarska nije dala da Nato avioni sa bombama prelecu njihovu zemlju od Nemacke i bombarduju Srbiju! E pa nije im to islo u nikakvu korist i imaju dosta problema sa Obamom, od tada - ali su dobili moje postovanje!

Aco

11.12.2013. 12:47

@Goran - Ili jos bolje, idi pa ratuj za njih, budi pratnja njihovoj diplomatiji. Ma i ispratnicu cemo da ti platimo, i muziku, i kartu do Afganistana ....

zlopamtilo

11.12.2013. 13:03

@Goran - Ilija 89,ne vodi ih kuci,vec idi tamo kod njih..to je uredu,i svi zadovoljni...

Змајевић

11.12.2013. 11:27

Плашим се да ће Вучић и Дачић убедити Србе да уђу у НАТО пакт. Већ су им подоста ишли на руку.

dzoni bg

11.12.2013. 11:35

OJ SRBIJO,SADA SI NAJNIZE PALA,neverovatna je cinjenica koliko ima retarda koji pokusavaju SEBE(jer mene nece) da ubede da je ovo dobro(NATO). Izdajnici me ne cude njih ima i bice nego ovi sto se tese zavaravaju i slicno

NATA

11.12.2013. 11:52

Kada postavimo neke racionalne argumente koji govore u prilog pridruženja, mnogi ih prihvataju. Građani malo znaju o NATO, a neznanje je uvek veliki prostor za predrasude- kaže Svetlana Logar iz Stratedžika. Ajde neka Svetlana kaze koji su to argumenti koji govore u prilog pridruzenja NATO paktu! Neka kaze, konkretno! Ne, opsta mesta, konkretno! A argument, bombardovali nas njoj nije argument, to nije racionalan argnument. Pa pitajte porodice stradalih, da li je njima to argument ili nije!

zoks

11.12.2013. 12:41

@NATA - NATA,ona i te kako ima razloga da laje u korist nato-a!Opljackali su i jos uvek pljackaju naftu iz Iraka,Kuvajta,Libije,opijum iz Avganistana, i ona dobija novac od te pljacke i naravno da ce da brani natovce i natovke!Srbima ne treba nikakav udeo u pljacki njihovoj!To je prokleto!

MatijaBeograd

11.12.2013. 13:33

@NATA - Zoksova bajka lazi,najnovije izdanje ovog zrelog coveka koji razmislja kao osnovac.....Kuvajt,Irak,pa cak i Iran se danas bogate prodajom svoje nafte i to bas od Zapada,tako su Emirati,novopecena bratska zemlja Srbije ,postali bogate zemlje kojima je u interesu da se njihova nafta prodaje...Srbi i dalje ne shvataju da lazima lazu sebe i da od ove male zemlje uskoro nece biti nista ako se ne promene,na srecu Vucic je shvatio i hvala mu!

Ivan Zgrozeni

11.12.2013. 12:00

Trinaest odsto stanovnika Srbije je za ulazak u NATO. To su Madjari, Siptari, "Bosnjaci" i ostale manjine.

rajko

11.12.2013. 12:01

Svi koji vode kampanju protiv ulaska srbije u NATO, oni imaju vec obezbedjeno skloniste za svoje porodice bas u NATO zemljama. Ali ja bih njima postavio samo jedno pitanje. S obzirom da je Srbija okruzena sa svih strana NATO clanicama a kod pojedinih cllanica kao komsije cesto zvecka oruzje,ko, i kako bi mogao da pomogne srbiju u slucaju orozanog sukoba, a znamo kako nam je Rusija pomogla 1999 god. i 17.marta 2004 god. a da ne ulazimo u istoriju davne proslosti.

zoks

11.12.2013. 12:28

@rajko - rajko,nas je jedino nato i napadao!A zbog cega?Pre nato-a su nas napadale pojedinacno zemlje i clanice koje danas sacinjavaju nato,nemacka,turska,austrija...!Ako nas neko napadne sami cemo se braniti,pa kako nam Bog dadne! I na kraju Rajko,zar taj nato nije hunana,postena,demokratska,miroljubiva ,ljudska organizacija i kako ce oni kao takvi,lepi i posteni i humani,da nekoga napadaju?Rajko,Rajko!

Tunguz

11.12.2013. 12:32

@rajko - referendum pa šta narod kaže, mante se filozofije šta bi bilo kad bi bilo

12345

11.12.2013. 12:35

@rajko - Kako te nije sramota tako da lupas,Rusija nam je vise puta pomogla postavljajuci ultimatum turskoj,takodje oni su oslobodili Beograd,da nam zapad mozda nije nekad pomogao?Sva 4 rata koja smo vodili zadnjih 100 godina bile su namestene sto od nemacke sto od engleske drzave.A svima vama sto ocete u Nato idite u legiju stranaca pa se tamo poubijajte svi u Siriji i Iranu taman da vas ne gledamo ovde

Aco

11.12.2013. 12:45

@rajko - A zasto da ne udjemo u "istoriju davne proslosti" gos'n lobisto ? Ja sam za, a znam i zasto ti nisi: zato sto bi se ta podmetacina koju ovde prodajes raspala kao kula od karata. Ali ima nesto vaznije ovde - sto si tako nespreman i nespretan priznao: zar vi ne tvrdite da je NATO humanitarna organizacija koja siri demokratiju i saradnju? Sto bi nas takve dobricine napadale? Da to NATO mozda ne preti da ce nas napasti ako ne pristanemo da budemo njihovo topovsko meso? Ne bi im bio prvi put

Logic

11.12.2013. 16:04

@rajko - 'Ajd, bolan Rajko - kakva skloništa po zemljama NATO članica? Šta će to njima, zbog koga, od čega se čuvaju? Neće valjda jedni na druge,

Hocu ali nemam

11.12.2013. 13:05

Crna Gora hoće u NATO a nemaju novca da kupe avione za gasenje pozara tako da im je pola kanjona Tare izgorelo?

shomi

11.12.2013. 13:09

Kada niko ne bude hteo u NATO, Srbija će se grčevito boriti za učešće u toj pseudo organizaciji!

mikin

11.12.2013. 13:19

Zalosno je da Jelena Milić iz CEAS-a to kaze a jos zalosije da ima takav stav. Fuj! Bombardovati i unistavati drzavu sa 7 miliona ljudi da bi "zastitili prava" njih pola miliona i to MIMO bilo kakve odluke UN bas su lep primer "vladavine prava i zastite ljudskih prava". Hoce li u Srbiji jednom prestati eksponiranje ovakve vrste ljudi?

MatijaBeograd

11.12.2013. 13:30

Srbija je vec clanica partnerstva za mir,NATO programa kojeg je potpisao Kostunica,tako da nema odustajanja od clanstva koje ce nam omoguciti da modernizujemo nasu vojsku i vratimo joj slavu koju su Seselj i Milosevic oblatili u gubitnickim ratovima koej su vodili ukradenim naoruzanjem od nekadasnje JNA...

МатејаБеоград

11.12.2013. 14:27

@MatijaBeograd - Тебе рођаче очигледно слабо плаћају. Како ти то лобираш и какви су ти аргументи, још ће и Вук Рукосеча Драшковић одустати од НАТЕ ... И шта ћемо онда? Али, морам да признам да си ме насмејао - увек се насмејем кад видим толико глупости на једном месту

Stefan Perovic

11.12.2013. 15:09

@MatijaBeograd - Matija od Beograd....I Rusija je clan partnerstva za takozvani mir,pa nije clanica NATO/a...Najvise sev zalazu za NATO oni koji nemaju djece.

rajko

11.12.2013. 14:05

@ 12345 Jel ti to pises iz zatvorske celije , pa sa tvojim komentarom hoces da iz boksujes pomilovanje.

Pancho Zapata

11.12.2013. 14:11

@brzi: "Prva je ta da se unutar NATO-a sve odluke donašaju konsenzusom." Pa zar ti zbilja veruješ da se, na pr., Luksemburg pita isto kao i Velika Britanija. Da uopšte ne pominjemo USA. A to što su NATO vojnici pod profesionalnim ugovorom, raspitaj se malo, nije teško, iz kojih su društvenih slojeva većina "profesionalaca" u USA armiji. Prašinara naravno. Većina je tu jer im je to jedina šansa. Primaju i imigrante bez USA državljanstva. E, ako to nije topovsko meso, onda izvini.

brzi

11.12.2013. 18:08

@Pancho Zapata - Nisi razumio poante. Jedno je ako je zakonsko obavezno da ideš na služenje vojnog roka kao što je bilo nekada u ex Yu a nešto drugo je ako sam doneseš odluku da ideš u vojsku kao profesionalni vojnik. Topovsko meso se smatra za one koji se nađu pod palljbom ne krivi ne dužni ( jer su bili zakonsko prisiljeni biti tamo). Profesionalci se čak ni ne vode kao ubijeni nego kao smrtno stradali na radnom zadatku ( nezgoda na radnom mestu).

brzi

11.12.2013. 18:12

@Pancho Zapata - šta se konsenzusa tiče isto si u krivom. Sjeti se akcije smaknuča Sadama sa vlasti u Iraku. Tada nije bilo konsenzusa unutar NATO-a i SAD i Britanija sami su išli u akciju, akcija se zvala . Akcija voljnih ali to nije bila akcija NATO-a nego samo nekih njenih članica bez blagoslova NATO-a.

Seljak

11.12.2013. 14:52

Bivsi rat izmedju Grcke i Turske je pokazao da clanstvo u NATO ne garantuje mir sa ostalim zemljama NATO. Vrlo brzo bi HR i HU upitkali teritoriju Vojvodine i imali bi snaznu podrsku katolicke frakcije. Sve zapadne medije bi osudili srpsku agresiju u Vojvodini, kao u Ukrajini. Srbija bi izgubila saveznika Rasiju i prakticno glas u SBUN. Zar nije to racionalni argument? Sto se tako ne pise u novinama i argumentise od strane politicara? Da bi narod naucio.

brzi

11.12.2013. 18:20

@Seljak - Ratno stanje između Grčke i Turske bilo je prije ulazka i jedne i druge u NATO savez, posle ulazka su se te zemlje pomirile. A da nisu ušle u NATO i dan danas bi vodile međusobne ratove za bezvredno kamenje i morsku vodu sve zbog balkanskog inata.

Stefan Perovic

11.12.2013. 15:07

Neka ti sto su za NATO shalju svoju decu u tu zlocinacku organizaciju,a ne da guraju tudju decu i stavljaju Srbiju u ropstvo...

bezimeni

11.12.2013. 17:41

NEZABORAVITE SVI SKUPA,na sve clanice N T O pakta su uperene ruske rakete,pozdrav.

America is the best

11.12.2013. 18:00

Narode, vecina ovih gore obmanjuju javnost... kakvo topovsko meso, sta vanm je...nasi vojnici se otimaju da idu u misije...plata u dolarima, visestruko veca...malo ili gotovo nikakve opasnosti...nijedan Slovenac, nijedan Hrvat , nijedan Bugarin... nisu nastradali... upotrebite zdrav razum...mnogo je opasnije otici na rad u Rusiju...samo zdrav razum... tamo ih plackaju . kradu, ucenjuju... kao robovi su tamo.

Tunguz

11.12.2013. 19:25

@America is the best - a na vojno groblje Arlington (Arlington National Cemetery) u Arlingtonu, saveznoj državi Virginia u Sjedinjenim Američkim Državama svaki dan stiže po 2-3 tovara

GALEB BIJELI

11.12.2013. 18:16

Svakako da će i Srbija ući u NATO: Medjutim,političarima je to još teško za priznati. NATO donosi stabilnost,posredno i investicije, a ne bi bilo ni prirodno da dva najsličnija naroda budu na suprotnim stranama.

VukSan

12.12.2013. 09:18

@GALEB BIJELI - Galebe... I vaše i naše ostatke u tom slučaju kljucaće neke grabljivice u gudurama Afganistana ili u sirijskoj pustinji ili u džunglama Paragvaja. Šta vam je ljudi, pobogu?? Oni šalju male na male da se istrebljuju dok oni prodaju oružje, proizvode krize, raspuštaju i sazivaju vlade i na posletku kad se domoroci međusobno potamane, dolaze kao ,,milosrdni'' mirotvorci. U mnogo čemu su već podmukliji i opasniji od Hitlera.

vlada

11.12.2013. 19:34

Jeleni Micić i njenoj porodici bi samo poželeo od ovih humanih država i društava samo ono što smo moja porodica i ja doživeli 1999.godine.Pa nek joj je srećno. Vlada

la

11.12.2013. 22:28

Samo jedna ispravka, na slici koju ste prikazali nije Aleksinac vec Cuprija, kuca mog dede!

Ruben

13.12.2013. 13:32

Otkuda tebi bitango prezime Crnjanski? Lici kao uvreda na genijalnog srpskog pisca.