Kad žena prekine trudnoću gubi pravo na osiguranje

B. RADIVOJEVIĆ

06. 12. 2013. u 21:31

Čekaju se uputstva kako prijavljivati prekide trudnoće žena koje su osigurane kao trudnice. Propis za one kojima se ne uplaćuje doprinos

NEĆE se, definitivno, praviti nikakav registar žena koje abortiraju. To tvrde i u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i u Ministarstvu zdravlja. Obavezna prijava abortusa RFZO, uvedena novim Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, koji se primenjuje od 27. novembra, služiće, tvrde, samo da se sa osiguranja, kada abortiraju „skinu“ žene kojima je, kao zaštićenoj kategoriji, ovim zakonom obezbeđena besplatna zdravstvena zaštita samo po osnovu trudnoće, bez uplate doprinosa za zdravstvo.

- Ukoliko žene, koje su prema ovom zakonu zdravstveno osigurane, prekinu trudnoću, gube pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO i imaće pravo samo na hitnu medicinsku pomoć - rekao je profesor dr Momčilo Babić, direktor RFZO. - Državne zdravstvene ustanove su od 2006. slale elektronske fakture RFZO o abortusima, ali i lečenju svake bolesti, sa podacima koji su sadržavali ime, prezime, matični broj, broj zdravstvene legitimacije, adresu stana. Ti podaci se prikupljaju da bi zdravstveni fond mogao da plati uslugu i nikada nije došlo do provale u informacioni sistem. Novom odredbom su obavezane i privatne zdravstvene ustanove.

Prof. Babić je rekao da je RFZO u stalnom kontaktu sa poverenikom za informacije od javnog značaja:

VEĆ POSTOJI STATISTIKA STATISTIKA abortusa se vodi u Institutu za javno zdravlje Srbije. Tu su za svih 20.335 prekida trudnoće, koji su prošle godine urađeni u državnim klinikama, evidentirani matični broj žene, sedmica trudnoće, broj živorođene dece i broj pobačaja pre poslednjeg prekida trudnoće. I privatnici su, po zakonu, obavezni da prijavljuju abortuse, ali ne dostavljaju podatke.

- Ako treba nešto ispraviti, mi smo spremni. Popravićemo sve što eventualno nije dobro i kvalitetno urađeno, ali ja zaista ne vidim nikakav problem.

U zdravstvene ustanove stiglo je uputstvo sa potpisom direktora RFZO, da su dužni da deci, trudnicama i porodiljama pruže zdravsvene usluge iako nemaju overenu zdravstvenu ispravu. Sa neoverenom knjižicom deca će to pravo ostvarivati na osnovu uvida u datum rođenja, trudnice uz izveštaj ginekologa o trudnoći, a porodilje na osnovu otpusne liste bolnice u kojoj su se porodile.

U više ginekoloških klinika „Novostima“ je u petak potvrđeno da još čekaju uputstvo. Struka upozorava da se mora sačuvati privatnost žena.

- Mislim da je ljudsko pravo žene da planira svoj život, pa i potomstvo - kaže profesor dr Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja. - Praviti senke na tu vrstu najplemenitijeg prava prosto nije u skladu sa savremenim standardima da želimo da omogućimo svakom da sam donosi tu odluku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije