Zabrinjavajući rezultati PISA testa: Srednjoskolci iz Srbije kasne godinu dana za vršnjacima

I. Mićević

03. 12. 2013. u 12:21

Rezultati pokazuju da je naša zemlja ostvarila neznatno bolji uspeh na PISA testiranju koje je rađeno u 65 država. U rešavanju teških zadataka srpski učenici zaostaju celu jednu godinu za vršnjacima iz razvijenih država

VIŠE od trećine 15-godišnjaka u Srbiji funkcionalno je nepismeno, pokazali su rezultati poslednjeg PISA testiranja, objavljeni u utorak u OECD-u u Parizu. Gotovo 40 odsto učenika ispod je nivoa matematičke funkcionalne pismenosti, trećina ne zadovoljava jezičke minimume funkcionalnog znanja, dok je oko 35 procenata naučno funkcionalno pismeno.

Od četiri testirane oblasti, srpski đaci najbolje su se pokazali za kompjuterom - u rešavanju problemskih zadataka. Tu je oko 28 odsto ispod minimuma funkcionalne pismenosti.

Na skali sa 65 država za poslednje tri godine, od prethodnog testiranja, popeli smo se za svega četiri mesta - sa 47. na 43, ali smo i dalje daleko iza OECD proseka i država iz regiona - Hrvatske i Slovenije.

U celom svetu tokom prošle godine testirano je oko pola miliona 15-godišnjaka, a u našoj zemlji je u klasičnom testiranju učestvovalo 5.000 đaka iz 200 škola, a oko 2.500 je rešavalo i probleme na kompjuteru. Uspesi su bodovani od 400 do 600, gde je OECD prosek 500 poena. Na matematičkim problemima osvojili su 449, u čitalačkoj kompetenciji prikupili prosečnih 446, u naučnim pitanjima jedan bod manje, dok su deca iz Srbije u kompetenciji za rešavanje problema osvojili 473 boda. U odnosu na prethodni ciklus, na matematičkim pitanjima učenici su osvojili sedam bodova više, na jezičkim četiri, a naučnim dva boda. Rešavanje problema prvi put je u Srbiji testirano ove godine.

I NAJBOLJI ZAOSTAJU NAJVIŠI od šest nivoa matematičkih znanja dostiglo je tek 1,1 odsto 15-godišnjaka u Srbiji, dok ih je u državama OECD tri puta više. U čitanju i razumevanju teksta svega 0,2 dece testirane u Srbiji dospelo je do najvišeg nivoa, što je šest puta ispod OECD proseka. Najboljih đaka, mereno testom iz nauke, imamo čak 12 puta manje od najrazvijenijih država.

U matematici, jeziku i nauci naši učenici, pokazuje analiza srpskog PISA tima, zaostaju celu jednu godinu učenja za vršnjacima iz država OECD, dok u rešavanju problema imaju zaostatak od polugodišta. Najviše zabrinjava zaostajanje u čitalačkim znanjima, koja pokazuju da trećina dece ne razume tekst koji pročita.

- Postignuće iz čitalačke pismenosti najvažnije je u životu, u svakoj pojedinačnoj situaciji. Ono doprinosi boljim ili lošijim rezultatima u ostalim oblastima. I dok hodamo ulicom moramo da čitamo saobraćajne znake - objasnila je Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA tima u Srbiji. - Beležimo mali napredak, ali moramo da više napredujemo.

Ona je dodala i da je ova grupa sa najnižim rezultatima, u kojoj se našlo više od trećine srpskih đaka osmog i prvog razreda srednje škole, veoma rizična, jer je procenjeno da će oni, kao funkcionalno nepismeni, imati problema u školovanju, razumevanju sadržaja i savladavanju nastavnih programa.

Rezultati gotovo identični onima od pre tri godine pokazuju da u prethodnom periodu očigledno nije učinjeno gotovo ništa da bi deca napredovala. Za naredni ciklus i testiranje 2015. godine, najavio je prof. dr Tomislav Jovanović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počećemo već sada da se pripremamo.

- Podaci pokazuju da napredujemo, mada moramo mnogo da radimo. Nemamo mogućnost da ispravimo greške, ali već počinjemo pripreme za sledeći test. Rezulati testiranja 2015. biće značajno bolji - obećao je ministar.

- Iskustva Hrvatske i Slovenije pokazuju da pripreme mogu da daju značajne rezultate. Sadašnji rezultati pomoći će nam da vidimo gde je naš obrazovni sistem i kako se mogu unaprediti nastavni programi, udžbenici i nastava.

Istraživanje je i ove godine pokazalo razlike među rezultatima dečaka i devojčica. One su bolje u čitanju i razumevanju teksta, oni bolji u matematici i rešavanjima problema, dok su podjednako uspešni u naučnim zadacima.

I ovog puta najbolje se pokazao obrazovni sistem istočnoazijskih zemalja, pa su u vrhu Šangaj, Singapur, Hongkong, Tajpeh i Koreja, dok su najlošiji đaci iz Perua.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Srđan

03.12.2013. 13:12

Ovo više nije vest, mi svake godine imamo zabrinjavajuće rezultate na PISA testu.

baba Simana

03.12.2013. 13:24

Za sve je kriv internet,ministar prosvete pod hitno da menja plan i program.

dule

03.12.2013. 13:24

U mojoj srednjoj skoli, za koju kazu da je jedna od najjacih u Srbiji ali necu da joj navedem ime, jedan iz mog odeljenja nikad nije procito nijednu lektiru a uvek je na lektirama dobijao - petice. Ovo je samo jedan od milion primera, jedino smo iz matematike morali stvarno da ucimo, na svim drugim predmetima prolazio si bez ikakvog ucenja. A ponavljam, skola vazi za jednu od najjacih u Srbiji. I onda se posle cudimo ovakvim stvarima...

serbov

03.12.2013. 13:47

Dobro, a pre nego sto pocnemo da se posipamo pepelom, sto nam je preslo u obicaj, kako smo glupi, genocidni...svakakvi, a da pomislimo kakvi su ti testovi? Kakvo znanje mere, po cijim merilima?Za pocetak, procitajte izvestaj akademika Marjanovica( penzionisani profesor Matematickog fakulteta) koji je imao uvid u testove iz matematike.http://www.sanu.ac.rs/odbor-obrazovanje/Prilozi/PISAtest.pdf

ja

03.12.2013. 14:05

Tek ce da bude zabrinjavajuce. Ovo je jos i dobro. S obzirom na okolnosti ovo ne treba da nas cudi.

Sacha

03.12.2013. 14:15

Nista, sledeci put ih treba pustiti da prepisuju i ponovo cemo da budemo u vrhu. Da ima cime da se hvalimo, kako smo naj naj naj pametniji na celom Svetu.

Filip

03.12.2013. 18:12

@Sacha - Ne treba da se ni rade ti zapadnjacki testovi...uvesti ruski i kineski u skole i usvojiti njohov program nastave, oni su civilizacijski na vrhu sveta u svemu.

Logic

03.12.2013. 18:38

@Sacha - Filipe, svojim cinizmom si se samo "ustrelio u rođeni nogu" kako to jedna zapadnjačka izreka kaže. Ima nečega u stavu istočno-azijskog sveta prema obrazovanju - pročitaj ponovo ćlanak - zato i jesu ostvarili najbolje rezulltate.

Dejana

03.12.2013. 14:40

Ziva istina i konacno ziva istina!Ja bih jako volela da se kaze istina o fakultetima gde ljudi nista ne citaju,prave gramaticke greske i samo prepisuju na ispitima.Ali su zato prvi u ponizavanju svakog postenog.

steva

03.12.2013. 14:43

E moji roditelji, zapitajte se vi koji se borite protiv treceg predmeta na maloj maturi, sta ce vasa deca dostici u zivotu. Sigurno i manje od vas , kad se borite da prolaze u skolama bez krajnih ispita. I to je jedan od razloga takvog stanja, jer kod kuce nemaju sta da nauce.

Srbin

03.12.2013. 15:38

Na internetu imate ovaj pisa test ko hoce može da se oproba. Pitanja su jednostavna traže zdrav razum i osnovnu matematiku(sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje) ali logika i razumevanje pitanja su neophodni. E, baš to naš narod i naša deca očigledno nemaju. Sramota i žalosno.

Dusan

03.12.2013. 15:39

Ja kada kazem da nastavnici u osnovnim skolama svoj posao rade kao od bede, dusebriznici mi skacu u oci. Gospodo, ne zabijajte glavu u pesak! Srpsko skolstvo je u ocajnom stanju, okrecene skole ne znace i visoko znanje, to je samo fasada, a znanje je nula! Skole su prepune nasilja, znanje je sve tanje, gradivo nebulozno i suvoparno, nastavnike briga za to, roditelje isto tako; svima je bitno da imaju samo dobre ocene u knjizici! A u glavi? Niko ne voli gluperde, edukujte se malo, citajte knjige.

Vesna Radojlović

03.12.2013. 16:03

Samo jedno pitanje za prepametne zapadnjake: Kako to da vam nepismeni Srbi svake godine uzmu buljuk medalja na olimpijadama iz matematike i fizike?

Ucenik matematicke gimazije

03.12.2013. 17:12

@Vesna Radojlović - Zato sto jedna specijalizovana skola, definitivno najbolja na Balkanu a verovatno i u Evropi, nije odraz celog drustva. Nekolicina talentovane dece kojoj su omoguceni pravi uslovi za rad statisticki ne moze da napravi razliku za celo drustvo.

Goran5

03.12.2013. 19:24

@Vesna Radojlović - Zato jedan prepametni Džordž Buš koji je završio Harvard pita predsednika Brazila:"Ima li u Brazilu crnaca".Ako onaj ko organizuje i sprovodi ovaj test mrzi sve što je srpsko onda ne čude ovakvi rezultati.

Yelka

04.12.2013. 11:35

@Vesna Radojlović - Da, uzmu. No, da li ste primetili da se uz vesti o uspesima naših, nikada, skoro nikada ne navodi da su naši đaci ravnopravno najbolji (zlatni, srebrni...) sa drugima, baš zapadnjacima, pa sa decom iz Bosne itd. Ne umanjujem vrednost uspeha , takvi su kriterijumi takmičenja, nema po jedno pobedničko mesto nego su "zlatni" npr svi koji postignu zadati broj poena. No, te medalje nisu pokazatelj našeg školstva, to su srednjoškolci koji RADE posebno mnogo , često i samo uz profesore entuzijaste.

Naopaki

03.12.2013. 16:07

Ma upisace Megatrendove,Singidunume i kojekakve fakultete a mogu i ovaj sto jezavrsio predsednik ili de je magistrirao ministar magistar... U svakom slucaju najbitnije je da su im roditelji na mocnim polozajima i da imaju ljude...

Бики

03.12.2013. 16:10

Надам се да су сада задовољни велики реформатори нашег образовног система. Све док нису извршили реформу са нашом децом у школама се могло радити, долазили су у пети разред писмени, знали да читају и размишљају. Просветним радницима је било потребно мање труда да их науче. Сада је тај труд просветних радника много већи, а резултати наученог поражавајући.

Reformi da ekonomiji ne

03.12.2013. 21:26

@Бики - Reforma je samo korak napred i jos ce tek da bude reformi jer jos uvek su nacin nastave i ciljevi obrazovanja zaostali za naprednim zemljama kao finansijska situacija nastavnik i skolstva, ekonomske mogucnosti skole itd. su katastrofalni i necude losi rezultati.

Posmatrač

03.12.2013. 16:11

Kada bude takmicenje medju onima koji imaju 15 godina, ko Najvise nocu provodi vremena po Splavovima, kaficima, diskotekama, plus alkohol i duvan , da ne pominjem nesto drugo u tim godinama, Pobedjujemo Garant.

Dymitr Ogonowski

03.12.2013. 17:08

@Posmatrač - U ginesovoj knjizji rekord u promilu alkohola u krvi imaju Poljaci. Jedan je imao vise 7 i nisu mogli znati kako on zive:) A sada mogucije da imamo jos vise. Ja sam cuo da u Danskoj je bila opreza na flasi votke da 3,5 % u krvi je smrtna doza ali ovo ne tice se Rusa i Poljaka.

Bane Vanga

03.12.2013. 16:26

Cestitam mladima na odlicnom rezultatu s obzirom na uslove u kojima zive! Srbija je na dnu po svemu, a oni su prosecno uradili test: dakle, daleko su nadmasili svoje roditelje koji rade I zaradjuju ispod svakog proseka, administraciju koja je na zacelju, rukovodstvo koje je za podsmeh... Bravo, deco!

Logic

03.12.2013. 18:25

@Bane Vanga - Bane - ČITAJ tekst. Njihovi rezultati su ISPOD proseka. Rezultat uslova pod kojima žive? Diskutabilno. Pre će biti rezultat sveopšteg stava prema obrazovanju, na prvom mestu odraz stava roditelja. A roditelji u većini odlučuju da sirota deca u školi uče nepotrebne stvari, pa prema tome, ne moraju ni da uče. Inače ne bi bilo onolike prašine oko trećeg testa na maloj maturi da im je stav prema obrazovanju drugačiji.

Mis_Pigi

03.12.2013. 17:44

stvar je prosto objasniti, većina dece ide u školu i njih faktički u školi ništa ne interesuje. Mogu planove i programe praviti i Nobelovci, oni furaju svoje što su usvojili do svoje 8-me godine, kada se ustvari i čovek i formira

Milos

03.12.2013. 18:27

@Mis_Pigi - Ma da li je moguće da su državne škole tako loše? Mora da su ovi s MegaTrenda tu umešali prste :))