Fizičko vaspitanje se vraća na fakultete

I. M.

01. 12. 2013. u 21:35

Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta na poslednjoj sednici usvojili novi dokument. Čak 74,3 odsto stanovništva u Srbiji nije dovoljno fizički aktivno

ČASOVI fizičkog vaspitanja vratiće se na fakultete, usvojeno je na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta. Članovi NPS podržali su Predlog mera unapređenja nastave fizičkog vaspitanja, koji predviđa i ozbiljniju nastavu fizičkog u nižim razredima, kao i proširenje kapaciteta za sport u školama, jer sada trećina osnovnih škola nema fiskulturnu salu.

Ako država odvoji sredstva, već od naredne školske godine akademci bi mogli da se vrate u sportske dvorane, na bazene i klizališta - besplatno i pod obavezno.

Kao neki od argumenata za hitno poboljšanje nastave fizičkog među đacima, ali i akademcima, članovi komisije koja je pisala ovaj strateški dokument naveli su da - 74,3 odsto odraslog stanovništva nije dovoljno fizički aktivno, 46,5 ima visok pritisak, 18 odsto je gojazno, trećina puši, a 40 odsto konzumira alkohol.

Zbog svega ovoga, fizičko bi u školama moralo da počne ozbiljnije da se tretira, a i da se vrati na fakultete.

BODOVI ZA SPORT EKONOMSKI fakultet u Subotici samoincijativno je uveo nastavu fizičkog, kao izborni predmet. Studenti koji pohađaju ove časove dobijaju svake godine po dva ESPB poena i to je dobar i stimulativan model - objašnjava prof. Mitić.

- Od 1963. do 1998. godine studenti su imali obavezne časove fizičkog na prvoj godini - objašnjava za „Novosti“ prof. dr Dušan Mitić, predsednik ove komisije, član NPS i profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. - Neplivači su morali da idu na plivanje, a ostali su mogli da biraju sport. Iskustva su bila dobra, ali je promenjen zakon i sport ukinut na univerzitetima. Sada više nema nikakvih zakonskih prepreka da ga vratimo, samo je pitanje finansija i razumevanja Ministarstva prosvete. Bilo bi potrebno da se obezbede sredstva za nastavnike koji će te časove držati.

On kaže da je za početak najvažniji pozitivan stav i univerziteta i ministarstva, da bi sledeći korak bio traženje modela - da li će se sport vratiti kao fakultativna aktivnost ili će biti obavezna za sve.

A koliko je fizička neaktivnost uzela maha i ostavila posledice na zdravlje mladih, dodaje naš sagovornik, pokazuje i činjenica da su naša deca treća u Evropi po učestalosti deformiteta stopala i kičme.

Da stasavaju sve tromije generacije pokazuje i zapažanje dekana Šumarskog fakulteta u Beogradu. Ovaj fakultet na svakih 10 godina premerava šume. Poslednjoj generaciji koja je to radila trebalo je 15 odsto više vremena za isti posao, nego studentima deceniju ranije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Marko

01.12.2013. 22:08

A sto lazemo sami sebe ,danas nema novca za nastavnike koji rade a mi pricamo da treba zaposliti jos nastavnika.

blabla

02.12.2013. 00:31

Подржавам овај предлог да студенти имају часове физичког. Мислим да сам и ја ишао на часове пливања неко време (то ми је било јако добро због седења), па после смо прешли на паркет, играли кошарку, мислим да је било и вежби. Давно беше, већ сам заборавио. Могу и да возе бицикл. ))): Најбоље је комбинована активност, да не буде баш досадно. ))):

srba

10.06.2014. 13:29

@blabla - ,,dosadno,, na akademskim studijama se studira a ne dosadjuje, kome je dosadno bolje da se ostavi skole, a ima i nas koji i radimo i na poslu i kod kuce i jos studiramo tako da stvarno nema vremena za dosadu, a oni veciti studenti sto zive od dzeparca i babinih penzija bolje da se vate posle umesto izmisljanja gluposti

asdasdasd

28.12.2013. 06:42

Cista glupost. Pored analize, diskretne i svih ostalih s**** samo mi jos i ovo treba...