Fakulteti „pali“ zbog tajnih računa

I. M.

23. 11. 2013. u 10:20

Samo trećina fakulteta objavljuje cenovnike na sajtovima, iako su to informacije koje ne treba kriti

STUDENTI u Srbiji plaćaju različite cene istih usluga - prijava, polaganja prijemnog ili izdavanja uverenja. Još gore od toga je što ne znaju na šta se taj novac troši. Većina od 85 državnih i 55 privatnih fakulteta dobila je čistu jedinicu iz transparentnosti u istraživanju „Za odgovornije univerzitete u Srbiji“ Beogradske otvorene škole (BOŠ).

Nijedan nije zaslužio najvišu ocenu, peticu, a samo osam ih je ocenjeno četvorkom. Najbolje je rangiran Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, sa ocenom 4,25. Prosek je dobijen merenjem dostupnosti 30 najvažnijih dokumenata svake visokoškolske ustanove.

Autori istraživanja kažu da su, radeći prethodnu anketu, o korupciji na fakultetima, utvrdili da je upravo netransparentnost „plodno tle“ za korupciju i tako krenuli u novo ispitivanje.

- Samo trećina fakulteta objavljuje cenovnike na sajtovima, iako su to informacije koje ne treba kriti - objašnjava Mihajlo Gajić iz BOŠ-a. - Tek sedam fakulteta obelodanilo je rezultate ankete u kojoj studenti ocenjuju rad profesora. Kada smo, recimo, pitali Filozofski fakultet UB da li izdaju poslovni prostor, kome i za koji iznos, odbili su da nam daju podatke, uz argument da je to poslovna tajna.

Svega 13 odsto fakulteta ima transparentne podatke o finansijskom poslovanju. Fakultet za fizičku hemiju je u odgovoru na zahtev, kaže Gajić, naveo da uopšte ne daju podatke o finansijskom poslovanju fakulteta. Od Ekonomskog fakulteta su dobili izveštaj, ali je na njemu stajala oznaka službene tajne.

Kao jedini fakultet koji je po stavkama dao specifikaciju školarina - koliki deo se našta troši - jeste Učiteljski fakultet u Beogradu.

Manje od trećine „skeniranih“ fakulteta objavilo je na sajtu pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata, tek 14 odsto „okačilo je“ etički kodeks, a trećini nedostaje čak i statut fakulteta.

KRATAK SPISAK PARLAMENTARACA

SVEGA 11 odsto fakulteta ima spisak članova studentskog parlamenta na svom sajtu, a tek dva procenta više objavilo je obaveštenja o glasanju za studentske predstavnike. Nijedan od fakulteta nema na svom sajtu informacije o iznosu sredstava koja su preneli studentskom parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije