ATENTAT na Franca Ferdinanda skupo je koštao Gavrila Principa i njegove najbliže pomagače Veljka, Branka i Vasa Čubrilovića, Nedeljka Čabrinovića, Danila Ilića, Trifka Grabeža, Mehmeda Mehmedbašića i Cvetka Popovića.

- Posle atentata bečki dvor je sudio atentatorima, punoletne poslao u smrt, a maloletne na dugu robiju. A članovi njihovih porodica i potomci su proterani iz carstva ili uhapšeni, a mnogi su završili u austrougarskim logorima - priča danas Gavrilo Princip Treći, potomak Gavrila Principa.

I mada su u atentat bila upletena i trojica braće - Veljko, Branko i Vaso Čubrilović, koji su drakonski kažnjeni, prvi vešanjem, drugi sa 16 godina, a najmlađi sa 14 godina teške tamnice, Beč je progonio i njihovu najstariju sestru Staku Čubrilović.

- Nakon što je austrijska policija jedno Stakino pismo bratu Branku u Banjaluku tajno otvorila i pročitala, Okružni sud u Sarajevu je 26. juna 1915. godine „zbog veličanja zločinstva“ Staki Čubrilović izrekao 15 dana zatvora „bez prava prigovora“. Smatrajući to nedovoljnim, Vrhovni sud je 1. oktobra 1915. tu kaznu povisio na šest nedelja - otkriva hroničar Jovan M. Babić.

Veljko, Vaso, Branko i Staka, dobrovoljka u dva balkanska rata, bili su deca Jove i Savke Čubrilović, koji su izrodili desetoro dece. Jedno iza drugog na svet su dolazili Jovanka, Čedo, Zdravko, Staka, Veljko, Lepa, Vida, Milorad, Branko i Vaso. Na njihovu veliku žalost, prvorođena deca su naglo počela da umiru: prvo Jovanka, malo kasnije Čedo, zatim i Zdravko. Život preživele dece je protekao u strahu od odmazde bečkog dvora.

DECA U EMIGRACIJI Veljkov i Vasin brat Miolorad Čubrilović je imao sina Jovu, a doktor Branko Čubrilović je imao sina Velimira - Cicu Čubrilovića, koji danas živi u SAD. Oženjen je Amerikankom i ima sina Branka Čubrilovića mlađeg i ćerku Marisu.

Veljko Čubrilović je rođen 6. juna 1886. godine, u Bosanskoj Gradiški. Školovao se i radio u Novom Sadu, Somboru, Tuzli, gde se oženio Jovankom Adamović. Bračni par Čubrilović 1910. godine dolazi u Priboj, gde je Veljko radio kao profesor i gde se rodila njihova ćerka Nada.

- Veljko je obešen 3. februara 1915. godine, kada je njegova ćerka Nada imala samo osam meseci. Vlasti su Jovanku i Nadu proterale u Sarajevo, pa uz pratnju agenata u Tuzlu i potom u Priboj. Bile su smeštene kod sveštenika Sofre Gašića, koji je bio dobar Veljkov prijatelj, ali su i odatle oterane uz pratnju žandara u Gradišku. Kada je ćerka Nada završila školu preselile su se u Beograd, gde je Nada upisala Pravni fakultet, a Jovanka je radila kao nastavnica u Mešovitoj građevinskoj školi. U penziji od 1944. godine Jovanka Čubrilović čuvala je ćerkino dvoje dece i dočekala duboku starost - piše profesor Zdravko Antonić u svojoj knjizi o Čubrilovićima.

Udajom, sestre Veljka Čubrilovića su promenile prezime. Sestre Staka Bokonjić, Vida Koprivica i Lepa Mitraković bile su školovane i uspešne žene.

- Dr Staka Čubrilović Bokonjić je bila prva srpska doktorka u Bosni. Bila je dermatovenerolog. Školovala se u Pragu, Beogradu, a radila je i u Kragujevcu i ratovala za slobodu srpskog naroda. Postala je supruga dr Jove Bokonjića, pedijatra, i majka dr Nenada Bokonjića, neuropsihijatra, i dr Rajka Bokonjića, interniste. Živeli su u Sarajevu - kazuje Jovan M. Babić.

Veljkov brat Vaso Čubrilović je bio najmlađi atentator. Nije osuđen na smrt i zato je imao priliku da stvori porodicu. Rođen je 1897. u Bosanskoj Gradiški, a tamnovao je u zeničkom zatvoru.

- Mladi Vaso Čubrilović se 1926. godine u srpskoj crkvi u Sarajevu oženio Radunkom, koja mu je krajem godine rodila sina Miloša Čubrilovića. Već naredne godine Čubrilovićevi su morali da napuste Sarajevo i presele se u Beograd, gde je Vaso napravio profesorsku i akademsku karijeru. U međuvremenu je njihov sin Miloš Čubrilović preminuo u ezgilu - beleži Zdravko Antonić.

Vaso Čubrilović je postao dekan Filozofskog fakulteta, član SANU, ministar poljoprivrede (1945-1946) i ministar šumarstva (1946-1950). Obnovio je rad Balkanološkog instituta u Beogradu 1970. godine i bio redovni profesor na katedri Istorija Jugoslavije. Dao je bezbroj intervjua o sarajevskom atentatu, ali je vrlo retko govorio o svom privatnom životu. Posle rastave od žene Radunke, akademik Vaso Čubrilović se oženio profesorkom Danicom Tripković, sa kojom nije imao dece. Umro je 19. decembra 1990. godine u Beogradu. n