Milunka Savić: Nepobediva kao Srbija

E. V. N.

10. 11. 2013. u 11:54

Posmrtni ostaci srpske heroine sahranjeni u Aleji velikana u Beogradu. Nikolić: Svojim rodoljubljem primer savremenicima

SRPSKA heroina Milunka Savić liči na svoju zemlju - odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, svakom da se nađe i pomogne, a opet skrajnuta kada drugi pomisle da tako velika i snažna može da zasmeta - rekao je u nedelju predsednik Srbije Tomisav Nikolić na ceremoniji polaganja posmrnih ostataka Milunke Savić u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu.

On je dodao da nikad nije kasno da se sagrešenja koja su drugi napravili prema Srbiji i njenim velikanima isprave.

- Sada to činimo zahvaljujući Milunkinoj porodici što nam je dozvolila da joj se odužimo kako dolikuje, da počiva među ljudima koji ispisuju istoriju naše zemlje - rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je jugoslovenska ideologija, doktrina umanjivanja značaja svega što je srpsko, gurnula u mrak Srbiju i njenu tradiciju, a za njom i sve velikane ratova, kulture, privrede, kao i istorijski kontekst pre Drugog svetskog rata:

- Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan.

Predsednik Srbije je naveo da veruje u postojanost pojedinačnog i kolektivnog pamćenja i u odanost zemlji i da će Srbija očuvati sećanje na ženu koja je u mnoštvu hrabrih muškaraca bila najveći junak Prvog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, Milunka Savić je simbol opšte borbe Srbije za slobodu, a svojom hrabrošću, viteštvom i rodoljubljem bila je primer savremenicima, a potomcima učitelj koji svojim životom pokazuje kako se voli i brani otadžbina.


Nikolić je podsetio da je Milunka Savić nosilac najviših srpskih i inostranih ratnih odlikovanja, da su joj pripala dva ordena viteza Legije časti, i da je jedina žena u istoriji čovečanstva koja je odlikovana francuskim ordenom Ratnog krsta sa zlatnom palmom.

- Milunka Savić je jedinstvena pojava, ne samo u Srbiji, već i u istoriji čovečanstva - rekao je Nikolić i dodao da kod drugih naroda, pa čak i saveznika Srbije u Prvom svetskom ratu, postoji neverica i učtivo odbijanje da prihvate da je u srpskom narodu postojala takva žena i da je simbol srpskog vojevanja stvaran.

- Da nije dokaza u stranim muzejima i arhivima, našu priču o ovoj heroini proglasili bi za siže avanturističkog romana, fikciju talentovanog pisca, scenario holivudskog filma - rekao je on.

Govoreći o životu Milunke Savić, Nikolić je istakao da je sve počelo sestrinskom ljubavlju i brigom, a nastavilo se prerušavanjem u momka i ranjavanjima kako bi bila ravnopravna i dobila čast da služi u Gvozdenom puku, među najboljima.Rekao je da je Milunka Savić i u miru, ono što je imala, delila s drugima, hranila i školovala decu, a da je za vreme Drugog svetskog rata negovala partizane i četnike.

Nikolić je podsetio i na, kako je rekao, istorijsku činjenicu ili legendu, da je Milunku Savić iz kolone osuđenih na streljanje oslobodio nemački oficir:

- Ta vrsta divljenja vojnika prema vojniku, a zemlje su im u oba svetska rata vojevale jedna protiv druge, govori koliko i silno ordenje kojim je Milunki Savić svet pokazivao svoju zahvalnost. Uz Milunku Savić pristaju sve najlepše srpske reči - heroina Velikog rata, ikona i simbol Prvog svetskog rata, Orleanka u šinjelu... Milunka je simbol herojstva sa devet ljutih rana zbog želje da Srbija bude slobodna, žena ratnik kojoj se divi vasceli svet.

Patrijarh srpski Irinej poručio je da je Milunka Savić žrtvovala sebe bez ostatka, doživela i snosila sve teškoće rata i stradanja i dočekala ono za šta se i borila - slobodu srpskog naroda:

- Srpski vojnik je sačuvao slobodu svog naroda da mu se svet divio, a šta ga je gonilo? Ljubav prema otadžbini, prema svetinjama našim, svetom tlu našem, koje je godinama i vekovima zalivano krvlju, počev od Kosova do dnanašnjih dana.

SAHRANA UZ PESMU “TAMO DALEKO“

POSMRTNI ostaci Milunke Savić sahranjeni su u nedelju u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu uz najviše državne i vojne počasti, uz melodiju pesme „Tamo daleko“.

Parastos je služio patrijarh Irinej, koji je zahvalio Vladi Srbije što je omogućila da Milunka Savić počiva u Aleji velikana:

- Ovo sveto delo ne bi bilo završeno ni savršeno ako bi se samo na ovome poštovanje prema njoj završilo. To ne bi bilo dovoljno ako ne bi ušlo u školske udžbenike i istoriju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

IvanaB

10.11.2013. 12:40

Ne smemo zaboravljati nase heroje, ponosna sto sam Srpkinja i zivim u zemlji u kojoj zene nikada nisu bile samo lepsi pol, vec oduvek vrlo jake, hrabre i nadasve pozrtvovane, sto za svoju porodicu,sto za svoj narod...Predsednik prisustvom odaje pocast i Milunki Savic i upravo svemu ostalom sto karakterise zene Srbije, a vredno je divljenja i postovanja, te time pokazuje koliko je velik i covek i predsednik.

MILANKA

10.11.2013. 12:44

Neka počiva u miru i nek joj je večna slava i hvala na hrabrosti koju je pokazala za nas i našu zemlju.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 13:13

Zato ste je posle Velikog rata zaposlili da cisti prostorije politicara. Onda joj je komunisticka Jugoslavija, dodelila penziju i stan. Drugoj heroini, koja je od Nemanjica, (jer, ona kao skojevka, po Vasem se nije borila i za srbe i Srbiju), nego Jugoslaviju. A Jugoslavija je nastala, prvo, borbom Milunke, zar ne? Zato ste bili zauzeti da odate pocast drugoj srpskoj heroini pre dve nedelje. Zbog borbe obe srpkinje za slobodu, Srbija se rasprodaje na dobos. Vrlo patriotski! Slava heroinima!!!

Filip

10.11.2013. 13:14

Velika sramota ispravljena posle toliko godina. Milunka je zasluzila da prva bude sahranjena u aleji velikana za razliku od nekih. Ovaj cin je pokusaj da se ispravi velika istorijska nepravda.

Danilo

10.11.2013. 13:17

Mnoge su vlasti vladale i smenjivale se ali ni jedna nije pokazala odgovornost za istorijsku nepravdu ucinjenu prema Milunki Savic. Sve pohvale za Milunkin prenos u aleju velikana.

Stevan

10.11.2013. 13:18

Kako smo se do sad ponasali prema pripadnicima naseg naroda koji su zaduzili sve nas njihove potomke je velika sramota. Napokon je Milunka Savic dosla na mesto gde je odavno trebala da pociva, u aleju velikana. Nek joj je vecna slava.

rale

10.11.2013. 13:21

Ovim gestom Nikolić pokazuje da želi da bude ispoštovano i da se slavi sve što je dobro iz bogate srpske istorije, a Milunka Savić je jedan takav primer o kome treba više pričati, jer se do skora za njeno herojstvo nije ni znalo.

Dragan

10.11.2013. 13:29

Osoba kao što je Milunka Savić zaslužuje mnogo više pažnje i dovljenja svog naroda. Drago mi je da je ovaj događaj propraćen od predsednika. Mislim da ona to zaslužuje.

Branko Djordjevic

10.11.2013. 13:33

Tomislav Nikolic je i ovoga puta dokazao da je ponos Srbije i da nismo pogresili sto smo ga izabrali!

Acim

10.11.2013. 13:52

Heroji poput Milunke Savic ili u narodu poznate kao Srpska Jovanka Orleanka, ne smeju biti zaboravljani koroz generacije.Predsednik jos jednom pokazuje da vrednuje nasu istoriju i nasledje ovog naroda.

Milan Nikolic

10.11.2013. 13:54

Srbija ne sme da zaboravi svoje heroje a zena kao sto je Milunka zasluzuje sve pocasti koje su joj ukazane. Lepo od predsednika sto postuje srpsku istoriju i proslost a svi zajedno treba da se borimo za svetliju buducnost.

Dragan

10.11.2013. 13:57

Srbija je jos jednom pokazala spremnost za ispravi veliku istorijsku nepravdu nanetu heroini Milunki Savic. Pocivaj u miru.

Marko

10.11.2013. 13:57

Napokon gospodjo Savic, pocivajte u miru na mestu koje ste i vise nego zasluzili. Duboki naklon i najdublje postovanje HEROINI srpskog roda. Za jaku i ujedinjenu Srbiju, Zivela SRBIJA!!!

Kosta

10.11.2013. 13:58

Primer herojstva Milunke Savic treba nama svima da bude na ponos sto je jedna takva zena bila pripadnik Srpskog naroda i ujedno sramota sto je svet vise cenio nego mi.

Rodni

10.11.2013. 14:05

Ovo je prvi predsednik koji se setio da ispravi gresku koja je ucinjena ovoj nasoj velikoj heroini. Njene zasluge su bile velike, i dobro je sto napokon neko ima sluha za to.

mile

10.11.2013. 14:12

Ajme majko dokle cete vise da se vracate u proslost. I sad neko da mi kaze da nije zato sto je sadasnjost neresiv problem za nase politicare. Generala i heroja poslali u Hag , a naredniku pisu hvalospeve. Katastrofa!

Brana

10.11.2013. 19:33

@mile - @mile. Mi se nase proslosti secamo i sa zakasnjenjem vracamo dug. Od srpske Jovanke Orleanke (dve legije casti, francuski ratni krst sa palama) smo poceli. I heroji naseg vremena ce doci na red. Tako se gleda u buducnost. Slava joj i hvala!

Buba

10.11.2013. 14:23

Daj Boze da se Srbija probudi iz svog sna i da se oduzi onima koji su joj doneli slobodu i koji su je voleli iskenom ljubavi.

Potomak

10.11.2013. 14:32

Nadam se danas kada smo se bar delimično odužili Milunki Savić da smo bar malo bolji narod postali!

cicmil

10.11.2013. 15:05

Divan čin jednog naroda,vlade .Bila je neustrašiva ,volela je Srbiju.Dobar primer za nas ,njene potomke.

zoks

10.11.2013. 15:07

Mnogi nazovi "muskarci" u Srbijici bi mogli da pozavide ovoj hrabroj zeni!Slava joj i hvala joj!

Saracen

10.11.2013. 15:13

Dobro je što se vraćamo pravim vrednostima i dižemo istinske heroje iz blata i postavljamo na mesto koje zaslužuju.Tužno je samo što nam je trebalo skoro 100 godina za to,ali nikad nije kasno.

Milan Nikolic

10.11.2013. 15:24

Srbija ne sme da zaboravi svoje heroje a zena kao sto je Milunka zasluzuje sve pocasti koje su joj ukazane. Lepo od predsednika sto postuje srpsku istoriju i proslost a svi zajedno treba da se borimo za svetliju buducnost.

kole

10.11.2013. 17:11

Francuski general De Gol,nudi je Milunki 1000 kvadrata na Jelisejskim poljima kao nagradu za sve njene zasluge,a ona je to odbila,rekavsi da je ona Srpska majka,i da je njoj mesto u Srbiji!Sta reci...

kole

10.11.2013. 17:20

Zamislite samo cinjenicu da u sred drugog svetskog rata,Nemacki general skine kapu pred Milunkom i naredi da je smesta puste iz zatvora,uz napomenu da je do kraja rata niko nece ni taci..To samo pokazuje ko je i sta je ona,i koliko su je postovali i cenili po celom svetu!

Referent za ONO i DSZ

10.11.2013. 17:33

Sve je ovo lepo, samo ne znam čemu treba da zahvalimo poseti beogradskog katoličkog nadbiskupa Hočevara. Njemu apsolutno nema mesta na jednom ovakvom mestu s obzirom na ulogu katoličke crkve protiv srpskog naroda u prvom i drugom svetskom ratu. Podaničkom odnosu srpskog rukovodstva nema premca u svetu.

kole

10.11.2013. 17:35

Car Lazar,Milos Obilic,Nikola Tesla,Milunka Savic,Zivojin Misic,Radomir Putnik,Stepa Stepanovic,Petar Bojovic,Pavle Jurisic Sturm,Janko Vukotic,Desanka Maksimovic,Mali Radojica,itd...I ko onda moze da kaze da je Srbija mala!!!!

Milan Nikolic

10.11.2013. 17:43

Srbija ne sme da zaboravi svoje heroje a zena kao sto je Milunka zasluzuje sve pocasti koje su joj ukazane. Lepo od predsednika sto postuje srpsku istoriju i proslost a svi zajedno treba da se borimo za svetliju buducnost.

Peki

10.11.2013. 17:51

Svašta si se nalupetao Dačići, ali ti moram priznati da si sad u pravu i da ti ljudi dole treba da te poslušaju i izađu da glasaju ukoliko žele da opstanu.

Stevan

10.11.2013. 18:38

Heroina kao što je Minunka je zaslužila da je Srbija slavi i da je se seća sa dužnim poštovanjem.

plavusa s mozgom

10.11.2013. 18:58

Moram da primetim da su nasi zaboravljeni heroji i heroine najzad dobili mesto u istoriji koje zasluzuju. Svaka cast drzavi.

Sveto K

10.11.2013. 19:00

Ko i kakvu vlast cini u Srbiji a odrice se istinskih heroja,naroda,teritorije tj.svega osim svojih jadnih privilegija? Zasto studenti,profesori,domacini....cute?

Srbin100%

11.11.2013. 01:02

@Sveto K - Zamolio bih te da se drzis cinjenica i da makar danas ne vredjas ovakvim nebulozama secanje na najodlikovaniju zenu u istoriji ratovanja koja bi trebala da bude sa svojim moralnim i ljudskim osobinama,ideal kome ce nase drustvo teziti

Vuk

11.11.2013. 15:42

@Sveto K - Lupaš a niko te ne tera.Ima mudrijih ljudi pa ćute.Ne mora uvek neki profesor,student,domaćin da govori.Možda su ostali manje pametni?

preponosna

10.11.2013. 20:19

Ponosna sam sto deo istorije ove zemlje jeste jedna ovakva zena, ovakav borac, humanitarac,velicina,heroj poput Milunke! Simbol je za sve cemu treba da se divimo,cemi treba da stremimo i nikada da ne zaboravimo! Neka joj je vecna slava !

Jevrem Terzić

10.11.2013. 22:23

Mali znak pažnje je svakako zaslužila ova herojina od ove države.Na kraju sve dođe na svoje,pravda je nekad spora,ali kad tad dođe.

Srbin100%

11.11.2013. 00:59

Trebalo bi da nas kao drustvo bude makar malo sramota sto je ova heroina 40 godina pocivala potpuno zaboravljena od Srbije i njenih gradajana koje je svojim delima itekako zaduzila

Pelix

11.11.2013. 02:10

Heroina kao što je Milunka Savić je konačno ispraćena na način koji joj dolikuje i na mesto na koje je odavno trebala da bude sahranjena!!!

Slobodan Popovic

11.11.2013. 06:08

Nikada nije kasno da se ispravi greska koja se ucini prema nekom, a kamoli prema ovakvoj zeni koja je apsolutno zasluzila da ima dostojno mesto u Srpskoj istroiji. Uvek je pravo vreme da se uradi ono sto je ispravno i prelep je cin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savic, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana.

Lavrentij

11.11.2013. 08:54

Ovo jeste mali doprinos države pranju ljage sa sebe, jer je ta časna žena-div nakon rata živela u potpunoj bedi, zaboravljena i bez odličja. Čak je pod stare dane prala i klozete da bi se prehranila. Toliko o brizi države za svoju čestitu i hrabru decu, ali svako ima pravo da se pokaje.

SMOKI

11.11.2013. 09:50

Neosporno je da je Milunka Savic zasluzna i hrabra zena. Medjutim mislim da se sada pravi velika farsa politicara i crkve. Nasi politicari su pogazili svu prolivenu krv hrabrih ratnika poput Milunke. Narod je dozvolio da politicari i dalje rade bez odgovornosti za svoje postupke. Cist primer je Jovanka Broz, koja umesto da je postala prvi savetnik vladi Srbije posle Tita, je jednostavno prognana i ponizena na najgori nacin. Sada svi peremo ruke, sve je neko drugi kriv. Ne nikako MI.

kolubara

11.11.2013. 11:08

srbima iz srbije posmtrtno ordenje, a raznim jovama montenegrinskim i titoistickim najvise peMzije titoisticke koje srbija placa i posle odvajanja njihovih drzava.

baba Simana

11.11.2013. 11:24

A gde je orden za Milunku gospodine Vojvodo,delis kurti i murti a takvoj nasoj Heroini kakva je Milunka nista. Sramota,osecam se ponizeno i uvredjeno kao srbin.

Nina

11.11.2013. 12:04

Nadam se da će u uđbenicima istorije pisati o Milunki. I da će naše đake prvo upznati sa kulturnoistorijskim spomenicima Srbije, na đačkim eskurzijama pa ih onda voditi da vide i Budimpeštu ....E moja Srbijo.

Слава Вам и Вјечна Хвала!

11.11.2013. 12:23

Današnji Srbi - а prije svih „naše“ odnarođene, konvertitske, eu-ROPSKE, marionetske, anacionlne, plaćeničke, SOROŠevske, udvoričke, gmižuće, groteskne, šojićevske, KOMIČNE, podaničke, prevrtačke, preokretačke, kvislinške, vazalske, izdajničke, politikantske, kultur-politikantske i medijske „elite“ - NISU DOSTOJNI ni imena da Vam pominju... SLAVNI naši, SLOBODARSKI, RODOLJUBIVI, HEROJSKI, neustrašivi... PRECI, prađedovi, prabake, đedovi, bake, očevi... PRAŠTAJTE!

Слава Вам и Вјечна Хвала!

11.11.2013. 12:39

Slava i vječna hvala SRPSKOM SELJAKU, SRPSKOJ ŠAJKAČI i SRPSKOM OPANKU koji nam herojski stvoriše i odbraniše OTADŽBINU, i ostaviše nam je u amanet da bi je mi (i „naše“ elite) danas izdavali, rasprodavali, rasparčavali i predavali za „trideset srebrnjaka“, za „eu-ropski put u „jevropu“, za Soroševe grantove, stipendije, donacije, za molitveni doručak, za ekskurzije u Beč, za tapšanje po ramenu naših zapadnih (ne)prijatelja. Vječnaja pamjat Srpkinji Milunki Savić.

boris

11.11.2013. 13:28

Mnogi politicari bi trebali da slede njen primer kako se misli na svoj narod i svoju zemlju.

snesko belic

11.11.2013. 17:56

treba slediti primer ove zene koja je mnogo toga uradila za nas i nasu dzavu. nasa deca bi trebala da uce o njoj. a odavno je ona trebala biti sahranjena u aleji velikana.

radojka

12.11.2013. 01:22

Secanje na proslost i junacke pretke najjaca su busija u odbrani svoje zemlje. Zahvaljujuci herojskim zrtvovanjem nasih predaka kao sto je heroina Milunka Savic, u borbama za njenu slobodu, srpska zemlja je izuzetna, sveta i neosvojiva. Srpska heroina predstavlja simbol otpora i prkosa zavojevacima i nasilnicima. Njena neuništivost, postojanost i uprnost podseca na stamenost i neosvojivost kamena.

dadodragutinovic@gmail.com

12.11.2013. 09:37

Ovakve svetle primere, kojih u srpskom narodu ima na pretek, treba uvesti u školske udžbenike da bi i buduće generacije bile upoznate o tome kakve su ljudske gromade bili naši preci, a kakvi smo danas?