SRPSKA heroina Milunka Savić liči na svoju zemlju - odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, svakom da se nađe i pomogne, a opet skrajnuta kada drugi pomisle da tako velika i snažna može da zasmeta - rekao je u nedelju predsednik Srbije Tomisav Nikolić na ceremoniji polaganja posmrnih ostataka Milunke Savić u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu.

On je dodao da nikad nije kasno da se sagrešenja koja su drugi napravili prema Srbiji i njenim velikanima isprave.

- Sada to činimo zahvaljujući Milunkinoj porodici što nam je dozvolila da joj se odužimo kako dolikuje, da počiva među ljudima koji ispisuju istoriju naše zemlje - rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je jugoslovenska ideologija, doktrina umanjivanja značaja svega što je srpsko, gurnula u mrak Srbiju i njenu tradiciju, a za njom i sve velikane ratova, kulture, privrede, kao i istorijski kontekst pre Drugog svetskog rata:

- Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan.

Predsednik Srbije je naveo da veruje u postojanost pojedinačnog i kolektivnog pamćenja i u odanost zemlji i da će Srbija očuvati sećanje na ženu koja je u mnoštvu hrabrih muškaraca bila najveći junak Prvog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, Milunka Savić je simbol opšte borbe Srbije za slobodu, a svojom hrabrošću, viteštvom i rodoljubljem bila je primer savremenicima, a potomcima učitelj koji svojim životom pokazuje kako se voli i brani otadžbina.


Nikolić je podsetio da je Milunka Savić nosilac najviših srpskih i inostranih ratnih odlikovanja, da su joj pripala dva ordena viteza Legije časti, i da je jedina žena u istoriji čovečanstva koja je odlikovana francuskim ordenom Ratnog krsta sa zlatnom palmom.

- Milunka Savić je jedinstvena pojava, ne samo u Srbiji, već i u istoriji čovečanstva - rekao je Nikolić i dodao da kod drugih naroda, pa čak i saveznika Srbije u Prvom svetskom ratu, postoji neverica i učtivo odbijanje da prihvate da je u srpskom narodu postojala takva žena i da je simbol srpskog vojevanja stvaran.

- Da nije dokaza u stranim muzejima i arhivima, našu priču o ovoj heroini proglasili bi za siže avanturističkog romana, fikciju talentovanog pisca, scenario holivudskog filma - rekao je on.

Govoreći o životu Milunke Savić, Nikolić je istakao da je sve počelo sestrinskom ljubavlju i brigom, a nastavilo se prerušavanjem u momka i ranjavanjima kako bi bila ravnopravna i dobila čast da služi u Gvozdenom puku, među najboljima.Rekao je da je Milunka Savić i u miru, ono što je imala, delila s drugima, hranila i školovala decu, a da je za vreme Drugog svetskog rata negovala partizane i četnike.

Nikolić je podsetio i na, kako je rekao, istorijsku činjenicu ili legendu, da je Milunku Savić iz kolone osuđenih na streljanje oslobodio nemački oficir:

- Ta vrsta divljenja vojnika prema vojniku, a zemlje su im u oba svetska rata vojevale jedna protiv druge, govori koliko i silno ordenje kojim je Milunki Savić svet pokazivao svoju zahvalnost. Uz Milunku Savić pristaju sve najlepše srpske reči - heroina Velikog rata, ikona i simbol Prvog svetskog rata, Orleanka u šinjelu... Milunka je simbol herojstva sa devet ljutih rana zbog želje da Srbija bude slobodna, žena ratnik kojoj se divi vasceli svet.

Patrijarh srpski Irinej poručio je da je Milunka Savić žrtvovala sebe bez ostatka, doživela i snosila sve teškoće rata i stradanja i dočekala ono za šta se i borila - slobodu srpskog naroda:

- Srpski vojnik je sačuvao slobodu svog naroda da mu se svet divio, a šta ga je gonilo? Ljubav prema otadžbini, prema svetinjama našim, svetom tlu našem, koje je godinama i vekovima zalivano krvlju, počev od Kosova do dnanašnjih dana.


SAHRANA UZ PESMU “TAMO DALEKO“

POSMRTNI ostaci Milunke Savić sahranjeni su u nedelju u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu uz najviše državne i vojne počasti, uz melodiju pesme „Tamo daleko“.

Parastos je služio patrijarh Irinej, koji je zahvalio Vladi Srbije što je omogućila da Milunka Savić počiva u Aleji velikana:

- Ovo sveto delo ne bi bilo završeno ni savršeno ako bi se samo na ovome poštovanje prema njoj završilo. To ne bi bilo dovoljno ako ne bi ušlo u školske udžbenike i istoriju.