Počinje vakcinacija protiv gripa

B. R.

17. 10. 2013. u 07:49

U 157 domova zdravlja tokom sledeće nedelje trebalo bi da startuje vakcinacija najugroženijih kategorija stanovništva

RASPODELA sezonske vakcine protiv gripa počela je u sredu, a sledeće nedelje bi u svih 157 domova zdravlja trebalo da startuje vakcinacija najugroženijih kategorija stanovništva o trošku osiguranja.

Za ovu sezonu obezbeđeno je 265.159 doza. Ugovorena količina, prema rečima prof. dr Momčila Babića, direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, košta više od milion evra.

Za ovu sezonu naručeno je za oko 15 odsto manje vakcine nego za prethodnu.

- Plan potreba napravljen je u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, uzimajući u obzir broj obveznika koje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama treba vakcinisati, ali i na osnovu prosečne potrošnje ove vakcine u prethodnim sezonama - kaže dr Bojana Grgić, šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu „Batut“.

Računa se da će vakcine biti dovoljno. Institut za virusologiju, vakcine i sereume „Torlak“ vakcine protiv gripa zdravstvenim ustanovama u celoj Srbiji distribuira prema planu koji je u sredu dobio od „Batuta“.

- Domovi zdravlja će do petka dobiti vakcinu da bi tokom naredne sedmice moglo da počne vakcinisanje građana - kaže dr Predrag Kon, epidemiolog u Beogradskom zavodu za javno zdravlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DjordjePetorvic

17.10.2013. 10:54

Institut Torlak , nas jedini domaci institut koji je pravio vakcine je privatizovan i prodat strancima. Sve vakcine su iz inostranstva, te stoga preporucujem da se ne vakcinise. Naravno ko smatra ovo za teoriju zavere , preporucujem mu da se vakcinise, meni jos vise odgovara. Sto rece Bzezinski , treba istrebiti nekoliko milijardi beskorisnih zderaca, pa sad na kojigod nacin, bice dobra. A pogotovu ako se dobrovoljno prijave.

iz glave

08.11.2013. 07:15

@DjordjePetorvic - Тако је....Анита Петек вакцинација 111м јутјуб

Milan

17.10.2013. 14:12

Odlično! Pogotovo što je "Torlak" prodat i nikom ništa! Jednom će neko i za to da odgovara!