Niš: Predloženo izmeštanje trase Koridora 10 zbog otkrivene crkve

Tanjug

subota, 05. 10. 2013. u 14:38

Ниш: Предложено измештање трасе Коридора 10 због откривене цркве
Stručnjaci predložili izmeštanje trase Koridora 10 kod Bele Palanke na mestu gde je otkrivena ranohrišćanska crkva koja datira iz perioda između 4. i 6. veka
Komisija Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu predložila je izmeštanje dela trase autoputa Koridora 10 na lokalitetu Kladenčište u selu Špaj u opštini Bela Palnka, na mestu gde je otkrivena ranohrišćanska crkva sa nekropolom i pratećim objektima, saopšteno je danas iz tog zavoda.

Komisija je predložila nastavak iskopavanja do celovitog sagledavanja lokaliteta i njegovo potpuno istraživanje na prostoru ugroženom izgradnjom autoputa prema bugarskoj granici.

"Konzervirane, delimično restaurirane i prezentovane arhitektonske ostatke urediti poput manjeg arheološkog parka uz odmorište pored autoputa sa pratećim adekvatnim objektima", navodi se među predloženim merama komisije.

Zaključak komisije sa predlogom mera dostavljen je Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Koridorima Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja, navode iz niškog zavoda.

Otkriveni objekti mogu se datirati u periodu između 4. i 6. veka, napominje se u zaključku komisije i navodi da se na lokalitetu nalaze ostaci prostrane, kvalitetno zidane ranohrišćanske crkve razuđene osnove koja je posedovala krstionicu, imala oslikane zidove i bila opremljena adekvatnim crkvenim mobilijarom.

Crkva se izdvaja po svojim odlikama u ovom regionu, ukazuje se u zaključcima komisije i dodaje da se lokalitet nalazi u blizini Bele Palanke, nekadašnje Remisijane u kojoj je tokom 4. i početkom 5. veka stolovao u hrišćanskoj ekumeni čuveni episkop Niketa.

U pisanim izvorima pominje se njegovo preobraćenje nevernika u monahe što navodi na oprez prilikom tumačenja crkvenih građevinskih ostataka u njegovoj pretpostavljenoj nekadašnjoj dijecezi, posebno ako se uz crkvene ostatke nalaze i ostaci zidanih objekata, dodaje se u zaključku komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije