Invalidna deca bez obećane pomoći

B. STJELJA

02. 10. 2013. u 21:45

Инвалидна деца без обећане помоћи
Inicijativa da se roditeljima invalidne dece dodeli novčana naknada ostala bez rezultata. Iako je obećanje dato još u maju, nema izmena zakona. Istovremeno, hranitelji dobijaju novac

MAJKAMA i očevima invalidne dece država pomaže u daleko manjoj meri nego što to čini hraniteljima jer biološkim roditeljima uskraćuje i novačnu pomoć i radni staž. A uprkos obećanjima iz Ministarstva rada i Narodne skupštine da će se ova nepravda ispraviti „po hitnom postupku“ - nije se odmaklo dalje od početka.

Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama su u maju predala peticiju sa 61.000 potpisa predsedniku parlamenta, ali ova tačka još nije stigla na dnevni red.

- Mi smo napisali predlog zakona, ali je zaštitnik građana izmenio prvobitni nacrt i uneo dve tačke koje su nama potpuno neprihvatljive - objašnjava Sandra Ivanković, predsednica Udruženja „Sreća“, koje je podnelu inicijativu.

U prvoj tački se predlaže da novčanu naknadu ne primaju roditelji čiji su prihodi iznad 15.000 dinara, odnosno da se novac daje samo onima koji primaju dečji dodatak. U drugoj se isključuju sva deca koja idu u školu ili posećuju dnevne boravke, što bi značilo da naknadu mogu da dobiju samo deca koja leže kod kuće.

- To nije u redu i mi sa takvim predlogom nismo saglasni jer smatramo da bi naknade trebalo da dobijaju roditelji sve dece sa smetnjama u razvoju, baš kao i u drugim zemljama - dodaje Sandra Ivanković.

U Srbiji ima oko 13.000 dece sa posebnim potrebama i o svima brinu isključivo roditelji, najčešće majka.

- A to je posao od 24 sata dnevno. One su i fizioterapeuti i psiholozi i negovateljice... i po pravilu ne mogu da imaju nijedan drugi posao - kaže Ivankovićeva.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, objašnjavaju da je novim zakonom o socijalnoj zaštiti već donekle omogućena pomoć ovim roditeljima, ali ne mogu da potvrde da li će se uvoditi nove, naročito ne pre nego što se uradi nova analiza budućeg budžeta:

- Roditelji koji nisu u radnom odnosu, a najmanje 15 godina brinu o svojoj deci sa posebnim potrebama, mogu da zatraže pravo na posebnu novčanu naknadu koja iznosi oko 13.000 dinara. A ona se može dobiti kada otac ili majka steknu uslove za starosnu penziju - objašnjavaju u Sektoru za socijalnu zaštitu i brigu o porodici.

SKRAĆENO AKTUELNI Zakon o radu predviđa da roditelj teško obolelog deteta može da bude sa detetom do pete godine, odnosno da ima pravo na bolovanje. Ujedno ovaj zakon daje mogućnost da roditelj radi skraćeno, ali tada dobija tek pola plate.

- Ovaj novčani dodatak može da se prima doživotno, a novim zakonom predviđeno je da pravo na ovu „penziju“ ostvaruju roditelji dece koja već primaju uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Ovaj dodatak iznosi oko 25.000 dinara, ali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kažu da taj novac gotovo svi potroše na terapije i skupe lekove.

NEGOVATELJ

PREDLOG da se u Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, uvede poseban dodatak za porodice sa teško obolelom decom datira još iz 2009. Tada je inicirano da se uvede status „roditelj-negovatelj“, jer to ide u korak sa nastojanjima države da deca ne budu u institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

nina

03.10.2013. 08:41

Sramota sramota i neverovatno sto se mi uopste nalazimo u reonu Evrope mi smo gori nego Aboridzini zao mi je sto zivim u Srbiji,gde se na bilo kakve promene ceka godinama gde politicari uopste primaju plate koje nicim nisu zasluzili cekaju rebalans budzeta sta oni rade kad je u zemlji rasulo na osnovu cega dobijaju plate????Za sta za cekanje na njihove odluke?To se zove rad?!Za to su oni placeni da nas stavljau na listu cekanja,posle godisnjih odmora sada posle rebalansa ma nikada!

ana.m

03.10.2013. 11:05

Sramota me je sto zivim u ovoj drzavi a nisam u mogucnosti ni da odem u drugu gde bi moje dete (invalid) imalo adekvatnu negu i pomoc,nasa deca i mi nemamo vremena za cekanje, ne mogu da ostavim dete(6 god.) samo u kuci jer nema ko da ga cuva i da idem da radim jer drzava ne zeli da nam pomogne. Zasto su hranitelji bolji od nas,niko od nas nije zeleo da mu se rodi bolesno dete pa da moramo da molimo za pomoc,zar treba da se odreknem svog deteta koje volim vise od svog zivota !?

tasko

03.10.2013. 11:55

@ - A sta da radimo kad lopovi pokradose i bogu nogu.a roditelji bolesne dece dovoljno su kaznjeni tako da im i ovo lazno obecanje nista nw znaci.posto danas svi lazu sve.

tasko

03.10.2013. 11:56

@ - A sta da radimo kad lopovi pokradose i bogu nogu.a roditelji bolesne dece dovoljno su kaznjeni tako da im i ovo lazno obecanje nista nw znaci.posto danas svi lazu sve.

aleksandar B

03.10.2013. 15:38

Vucicu nesto si obecao na sastanku sa roditeljima invalidne dece cekamo da dodje zakon u skupstinu i nemojte da ga izmenite amadmanima da opet budemo namagarceni. akoje problem Skupstina Vi donesite uredbu . mi svoju decu sigurno vise volimo nego hraniteljske porodice Pozdrav idu izbori pa ti vidi staces

sladja

03.10.2013. 21:08

Srbijo stidi se! Samo mogu da pozelim onima koji koce da se usvoji ova inicijativa DA BOG DA IMALI KUCI to sto mi imamo pa videli koji je to zivot!

Tatjana Djukic

03.10.2013. 21:12

Od 2009 nam pricaju o 13.000 din, koje cemo troskariti cim docekamo godine starosti...da li su oni normalni?...Da svako od nas roditelja ima na raspolaganju njihove plate,stanove,automobile,da smo svi uspeli da maknemo po neko milionce evrica,opet ne bi docekali tu srecu da troskarimo tu famoznu cifru od 13.000,00 din...jer mi koji 25 sati dnevno brinemo o nasoj invalidnoj deci nismo od kamena...samo smo ljudi,potrosenog zdravlja,novca,porodice su nam stigmatizovane...s tim zaspimo,to nas budi.

gabrijela

04.10.2013. 04:16

@Tatjana Djukic - ja sam samohrani roditelj imam dete sa autizmom,i epilepsijom,i već se 2g borim,sa komisijom,nikako da mi odobre t.negu,od 25000,večito dobijam onu osnovnu od 9hilj,.ako se sad ne odobri,tuziću ih i sve novine će čitati o tome,to vam garantujem.

Natasa

04.10.2013. 13:51

@Tatjana Djukic - Nemojte cekati, nego kada Vas odbiju odmah tuzbu podnesite Ombudsmanu

Tatjana Djukic

04.10.2013. 15:01

@Tatjana Djukic - gabrijela ne mogu vas odbiti...autizam kao visestruki razvojni poremecaj daje invaliditet 100%...a to je za uvecanu tudju negu i pomoc...uporno samo...

Vlada iz Bora

26.12.2013. 20:13

Drzava vodi pogubnu socijalnu politiku prema gradjanima Srbije,a najbolnije je za roditelje sa bolesnom decom koji nemogu privredjivati.Ja sam samohrani otac vec 21 godinu sa detetom ometanom u razvoju,i najbolje znam koje su to problemi,pogotovu finansijski. Drzavni tajkuni pokradose milione evra legalno,a kad trazimo mrvicu cocijalne pravde onda nema.Apel svim roditeljima sa ovakvim problemima da slozno i jedinstveno se ujedinimo u trazenju prava na jednakost.