Aranđelovac „Sudar“ partizana i četnika

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

19. 09. 2013. u 06:19

Аранђеловац „Судар“ партизана и четника
U Aranđelovcu će danas ponovo biti iskopane ratne sekire između partizana i četnika. Subnor bučno odgovara na rehabilitaciju žrtava komunista

ARANĐELOVAC će se danas, ponovo, posle skoro sedam decenija, na Dan svog oslobođenja od okupatora u Drugom svetskom ratu, naći na poprištu bitke partizana i četnika. Dok će SNP „Naši“ otkriti spomen-ploču žrtvama komunizma, Subnor će proslaviti oslobođenje od fašista i domaćih izdajnika.

- Spomen-ploču ćemo, uprkos protivljenju Subnora, postaviti na jednom od najvećih stratišta u ovom kraju, gde je ubijeno više od 3.000 nevinih, među kojima i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koga je SPC u međuvremenu kanonizovala u sveca. Streljani su samo zato što su bili antikomunisti - kaže Ivan Ivanović, predsednik SNP „Naši“.

On objašnjava da će kasnije na tom mestu pokušati da izgrade i crkvu, ali i da obeleže ostale masovne grobnice nastale posle 1945. širom Srbije.

Ovo „revidiranje istorije“ jako je naljutilo pripadnike Subnora, koji su već preduzeli niz akcija.

- Oni treba da kažu koga rehabilituju i kome dižu spomen-ploče, pa da narod sam odluči - ogorčen je prof. dr Miodrag Zečević, predsednik Subnora. - Rehabilituju one koji su terali ljude u logore, hapsili, radili za Gestapo...

Zečević dodaje da nikada nije dokazano da je tu ubijen mitropolit crnogorski, baš kao ni brat Svetozara Vukmanovića Tempa, kao što se pričalo. Takođe, Aranđelovac je tada imao oko 2.500 žitelja, pa kako je streljano njih 3.000?! Kao što je Čačak imao između 7.000 i 8.000 duša, a tvrdi se da su komunisti ubili 12.000 ljudi.

U POZADINI OBEŠTEĆENJE CEO svet nam priznaje antifašističku tradiciju, samo vlast od oktobraskih promena, pod uticajem potomaka srpskih kolaboracionista, koji hoće samo obeštećenja, pokušavaju da gurnu Srbiju u blok poraženih i rehabilituju fašističku prošlost - smatra dr Miodrag Zečević.

- U Čačku su četnici pobili 702 ljudi, imamo njihova imena i prezimena, i oni nemaju nikakvo obeležje. Tražili smo i sudsku rehabilitaciju, ali nas sudovi odbijaju, a tužilaštvo ulaže žalbe. Zašto Zakon o rehabilitaciji nije isti za sve žrtve?! Zašto važi samo za izdajnike - pita se Zečević, i najavljuje da će u još 50 mesta podneti višim sudovima zahteve za rehabilitaciju i da će, ako treba, tužiti državu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Veruju da će pobediti kao što su pred ovdašnjim Ustavnim sudom uspeli da sruše delove Vladine Uredbe iz 2005, koja je izjednačavala prava partizana i ravnogoraca.

- Ta uredba je ionako besmislena, jer da biste dokazali da ste pripadali Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini morali ste da imate dva svedoka iz Subnora. To je cinizam - kaže Ljubivoje Radojlović, predsednik Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i njihovih potomaka.

On dodaje da su najnoviji otpori poslednji pokušaji onih koji bi da se vrate u 1945. A to je, dodaje, nemoguće jer su i Rusija, i Nemačka, i Britanija otvorile tajne arhive i mnoge istine su izašle na videlo.

- Potomci partizana ne mogu da se pomire sa tim da je sve od 1941. naovamo bila laž, i da su u svih pet ofanzvica samo bežali. Da su stvorili takozvanu Užičku republiku tako što su pobili ugledne ljude i sveštenike, pa su pobegli i vratili se tek kad su Rusi oslobodili Užice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

zoks

19.09.2013. 14:07

@tuzlak - tuzlak,zahvaljujuci Cetnicima u Prvom svetskom ratu,kada komunjara i partizana nije ni bilo,a ni nakaznog bratstva i jedinstva,su narodi na Balkanu i dobili zajednicku drzavu!Mada mnogima od tih istih naroda vise odgovara sluzenje okupatorima nego da budu svoj na svome i da su slobodni!Ja to pozdravljam i to je vase oravo,ali NEMATE nikakvog prava to slugovanje ocekivati i od nas Srba!Otkacite se od nas Srba i nema nikakvih problema!

tuzlak

19.09.2013. 14:35

@tuzlak - Prijatelju zoks, isti ti cetnici o kojima ti pricas su ubijali srpski narod kao i sve ostale koji su im se nasli na putu

zoks

19.09.2013. 15:37

@tuzlak - tuzlak,a ti mnogo vodis brigu o nama Srbima i ko je nas ubijao?Nesto se ne secam da ti je to neko trazio,pa se cudim sto se utrpavas? Tu komunisticku laz zadrzite za sebe,jer Mi znamo vrlo dobro koga su Cetnici ubijali!A ako su ti eventualni Srbi koji su bili ubijeni od strane Cetnika bili kao Minic,Penezic,Kapicic,Rankovic,onda neka im je prosto sto su ih ubijali,jer ti isti Cetnici su nas jos onda opominjali da ce komunjare zlo napraviti kako Srbima,ponajvise,tako i ostalim narodima!

Душан Вуковић

19.09.2013. 07:34

Потпуно је у реду дићи споменик жртвама комунистичког терора и то не само у Аранђеловцу! Цела Србија је посејана масовним гробницама. Наравно да убицама то смета.

Зоран

19.09.2013. 11:11

Е моји партизани излазе ваши злочини на видјело које сте спроводили десетинама година .

momcilo

19.09.2013. 12:18

Srbija ce da gori u ovome svakodnevnom paklu, dok postoji subnor, verovatno da 99% clanova subnora nije ni ucestvovalo u ratu, a onaj 1% je shvatio istorijsku gresku. greske se mogu oprostiti, ali idiotizam je ititoizam, ti ce u strahu sve uraditi da spase svoje penzije, iako niko I ne postavlja pitanje tamo njihove potpuno nezasluzene penzije. .

banaćanin

19.09.2013. 13:36

Ljudi-neko uzima pare za sve ovo.Mi imamo druge muke,ako možete da shva tite. Ovi gore se smeju kako mi filozofiramo i uvek smo na suprotnim stranama