BEOGRAD - Organizacioni odbor beogradske "Parade ponosa" (Prajd 2013) saopštio je danas da na sastanku sa policijom o organizovanju šetnje 28. septembra nije dobio jasan odgovor da li ta šetnja neće biti zabranjena, jer će bezbednosne procene tek biti sačinjene.

Na sastanku, održanom juče je bilo reči o merama koje policija preduzima kako bi se u potpunosti osigurala bezbednost svih učesnika "Beograd Prajda 2013".

Naglašeno je i da MUP čini apsolutno sve kako bi najavljena šetnja prošla u najboljem redu, navodi se u saopštenju.

Predstavnici policije i Organizacioni odbor "su zajednički konstatovali da je saradnja na procesuiranju onih koji prete učesnicima "Parade ponosa" zadovoljavajuća, ali su predstavnici policije naglasili da će bezbedonosne procene tek biti sačinjene".

"Istovremeno, delegacija MUP-a nije mogla pruži jasna uveravanja Organizacionom odboru da šetnja neće biti ponovo zabranjena", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da prema rečima prisutnih predstavnika policije, to će ponovo zavisiti od bezbedonosnih procena.

Organizacioni odbor "Prajda" u saopštenju "i ovog puta izražava zadovoljstvo zbog činjenice da postoji otvorena komunikacja sa MUP, kao i da su sastanci neposredno pre održavanja "Prajda" intenzivni".

Smatramo da je potpuno neprihvatljivo da i pored odluka Ustavnog suda Srbije i jasne prakse Evropskog suda za ljudska prava, predstavnici policije smatraju da zabrana "Prajda" može biti opcija umesto jasnog preventivnog rada na unapređivanju bezbednosti za vreme njegovog održavanja, kaže se u saopštenju.