Virus Zapadnog Nila u 14 gradova, uskoro novi podaci

Tanjug

05. 09. 2013. u 13:11

Na osnovu dospelih rezultata iz 26 gradova, sa analizama do 1. septembra, prisustvo virusa je potvrđeno u 14 gradova u Srbiji

BEOGRAD - Beogradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju očekuje da referentna laboratorija "Makrogen Jurop" (Macrogen Europe) u Holandiji uskoro dostavi rezultate određivanja tipa virusa groznice zapadnog Nila, koji je otkriven u populacijama komaraca na široj teritoriji Srbije.

"Na osnovu dospelih rezultata iz 26 gradova, sa analizama do 1. septembra, prisustvo virusa je potvrđeno u 14 gradova u Srbiji", rekla je Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", dr Bojana Grgić.

Ona je dodala da je "analizom ovih uzoraka na širem području Beograda konstatovano da pozitivnost na prisutnost virusa groznice zapadnog Nila opada na nekim lokalitetima, na nekima se održava, a da se brojnost komaraca takođe smanjuje".

Pored Beograda, pozitivne rezultate imali su i Požarevac, Subotica, Slankamen, Smederevo, Ruma, Šabac, Valjevo, Temerin, Pančevo, Donji Milanovac, Niš, Zrenjanin i Bečej. Veliko Gradište je na osnovu rezultata od 25. avgusta negativno.

Na osnovu uzoraka koji su analizirani na prisustvo virusa groznice zapadnog Nila zaključno sa 1. septembrom, ostali gradovi nisu pokazali pozitivan rezultat.

Dr Grgić je objasnila da su stručne ekipe Zavoda u četvrtoj nedelji avgusta, metodom slučajnog odabira u okviru redovnog i vanrednog uzorkovanja na lokalitetima gde su boravili oboleli, postavile klopke za uzorkovanje komaraca na lokacijama na široj teritoriji Beograda i u gradovima koji su obuhvaćeni programom, kao i gradovima na osnovu epidemioloških indikacija.

Direktorka zavoda Dragana Despot ranije je rekla Tanjugu da se "u Srbiji od marta redovno prati potencijalno prisustvo virusa groznice zapadnog Nila u populaciji komaraca", koji su njihovi prenosioci među ljudima.

Najnoviji podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) pokazali su da je Srbija, sa 135 zvanično prijavljenih slučajeva obolevanja od groznice zapadnog Nila, na prvom mestu među evropskim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

brojac

05.09.2013. 16:16

Interesantno je da niko negovori nista o eventualnim merama koje ce vlasti preduzeti (mada je sve "u nadleznosti" lokalnih vlasti i drzavu boli uvo i za ovo). Ocigledno se radi o tome da su i glasaci i gradjani i deca u skoli i bolesnici i radnici i neradnici i nezaposleni i zaposleni ... samo puka statistika o cijim detaljima i eventualnim pikanterijama govore mediji - i od te statistike i oni zive ...Bravo, vrli vladari, ovoliko neljudskih osobina je zaista tesko skupiti ...