Urugvaj: Srpski radnici umesto plate, dobijaju kazne

V. C. S. - A. P.

04. 09. 2013. u 21:05

Da bi izašli iz Urugvaja radnici moraju da plaćaju penale. Prekoračenje vize košta svakog montera po 600 dolara

DESETAK srpskih radnika, koji već skoro mesec dana štrajkuju na gradilištu „Montes del Plate“ u Urugvaju, svakog dana dočekuje po jedno novo neprijatno iznenađenje. Osim što su ušli u sudski spor sa poslodavcem oko neisplaćenih zarada, posle čega su im ukinute dozvole za ulazak na gradilište i hrana, saznali su da, čak i da hoće da se vrate u Srbiju, sada to ne mogu a da ne plate velike kazne zbog prekoračenja boravišne dozvole.

Kako se ispostavilo, naši monteri, koji su legalno, preko svoje firme „Termoelektro“, još u maju otišli u Latinsku Ameriku da grade najveću fabriku celuloze na svetu, nisu imali obezbeđene radne, već samo turističke dozvole na tri meseca. To znači da bi desetak najupornijih, koji su ostali da čekaju zarađene pare (njih tridesetak je već odustalo i vratilo se u Srbiju), morali za izlazak iz zemlje da plate penale od oko 20 dolara po danu za prekoračenje vize. To je za sada oko 600 dolara, ali iznos svakodnevno raste.

Srpski radnici tvrde da im austrijska kompanija „Kresta“, koja ih je angažovala, i urugvajska „Montes del plata“, koja organizuje ceo posao, duguju oko 10.000 dolara po osobi. Poslodavci ovo negiraju i ujedno su pokrenuli sudski postupak da ih izbace iz radnog kampa. To bi ih nateralo da se vrate kući i smanjilo šanse da dobiju zarađeno.

TROŠIMO POSLEDNJE PEZOSE NADAMO se da će o našoj tužbi sud odlučivati po hitnom postupku, koji traje 10 dana, a ne u redovnoj proceduri, koja traje mesecima. Sada trošimo poslednje pezose od onih mrvica koje nam je kompanija do sada isplatila. Davali su nam novac na kašičicu i krali radne sate. Do kraja nedelje znaćemo i da li su naš advokat i ambasada uspeli da obezbede vize kod Ministarstva rada, da ne moramo da platimo penale - kaže jedan od radnika Branko Drinić.

Advokat koji zastupa srpske radnike Alba Bereta za „Novosti“ kaže da je, nakon neuspele arbitraže pre Ministarstvom rada slučaj u sredu prosledila Vrhovnom sudu. On će odlučiti da li će problemi naših ljudi u Urugvaju biti rešeni po hitnom postupku.

- Verujem da će nam Vrhovni sud odobriti odlučivanje po hitnom postupku, jer ne možemo da čekamo redovnu proceduru koja ume da potraje mesecima. Ovde je reč o ljudima koji se nalaze u stranoj zemlji, čiji jezik ne govore, i preostalo im je vrlo malo novca. Oni nisu u situaciji da čekaju nekoliko meseci - kaže Alba Bereta.

Po njenim rečima, odgovor bi mogao da stigne naredne nedelje, a u zavisnosti od toga kakav bude planiraće i dalji postupak:

- Ja sam veliki optimista. Ali, iako je pravda na našoj strani, ne mora da znači da je i pravo. Do sada smo se, od kad je ovo sve počelo, nekoliko puta razočarali. Naročito sam bila šokirana posle susreta sa predstavnicima jedinstvenog sindikata „Sunka“, koji su mi prilikom drugog susreta rekli da „branim ubice“ i da „ne žele da pomognu buržoaskim radnicima“. I još su mi rekli da tražim pomoć od Srbije. Borba protiv sistema zna da bude teška i dugotrajna, ali verujem da ćemo sledeće nedelje dobiti dobre vesti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Diklic

04.09.2013. 21:26

Nista ih ne zalim. U Srbiji je neobradjeno puno zemlje, pasnjaci su prazni, bez stoke. Lepse im je otici 10000lm daleko u tudju drzavu, gde su stranci, bez znanja jezika, u zelji da za par meseci zarade desetak hiljada dolara, nego ovde pomalo uzgajat koze, ovce i proizvoditi sir na kome bi mogli jos vise da zarade. Pametni xe da nauce. Svet vise nije sto je bio sedamdesetih godina za pecalbu.

sasa

09.09.2013. 00:32

@Diklic - ako mislis da moze od zemnje da se zivi dodji da ti dam da je obradjujes i stoku da cuvas ako mislis da od toga moze da se zivi.

hick cyrillic

05.09.2013. 03:07

Imamo i i drzavu, uvesti neki reciporcnu mjeru koja pravi odgovarajucu stetu Urugvaju.