Patrijarh Irinej u Njujorku

R. Dr.

03. 09. 2013. u 21:50

Patrijarh srpski Irinej obratiće se u petak Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku

PATRIJARH srpski Irinej obratiće se u petak Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku. Kako je „Novostima“ potvrđeno u kabinetu predsednika GS UN, poglavar SPC učestvovaće na debati pod nazivom „Kultura mira“.

Predstavnicima država sa svih meridijana srpski patrijarh govoriće o hrišćanskom pogledu na mir u svetu, a u svom obraćanju osvrnuće se i na situaciju na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar Srpske crkve koji je dobio priliku da govori u sedištu UN. Kako nam je nezvanično rečeno u vrhu SPC, gostovanje na Ist Riveru biće kruna patrijarhove posete SAD, tokom koje će on obići srpske eparhije na američkom kontinentu.

- Patrijarh putuje u sredu, a njegova poseta trajaće do 14. septembra - rečeno je „Novostima“ u SPC. - Gostovanje patrijarha u UN značajno je i za našu crkvu i državu. To će biti prilika da se lično založi za mir, kako u svetu tako i na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej u utorak je u Patrijaršiji primio i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Tema susreta bila je organizacija centralne proslave Milanskog edikta, zakazane za 6. oktobar u Nišu. Sastanku u sedištu SPC prisustvovalo je više episkopa, kao i direktor Kancelarije za vere Mileta Radojević i predstavnici grada Niša.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

sova

04.09.2013. 10:49

"Tema susreta bila je organizacija centralne proslave Milanskog edikta, zakazane za 6. oktobar u Nišu." Medijana u Nisu zapustena, zatvorena, zarasla u korov, ... Grupa stranih gostiju, uglednih gradjana iz SR Nemacke je u neverici nemo posmatrala nasu bruku. Zgrada Muzeja zatvorena "zbog renoviranja", ceo prostor tuzno zapusten, svi mozaici "konzervirani" odn. nevidljivi, nekoliko baraka avetinjski zjapi na osnovama nekadasnje raskosne carske palate. Razocarenje. Nemar svuda. Kome se obratiti?