Pet novih predmeta na maturi

R. Dragović

03. 09. 2013. u 21:30

Nacionalni prosvetni savet usvojio predlog za promenu koncepta polaganja ispita. U trećem testu gradivo iz biologije, fizike, hemije, geografije i istorije

OSMACI koji su u ponedeljak stupili u novu školsku godinu maturu će na proleće polagati po novom konceptu. Pored zadataka iz srpskog i matematike, oni će rešavati i treći test koji će biti kombinacija gradiva pet predmeta - fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Predlog da i treći test uđe u maturski ispit u utorak je usvojen na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Da li će maturanti na proleće polagati i dodatne zadatke zavisi od ministra prosvete Tomislava Jovanovića, koji ima poslednju reč o ovom pitanju. Ukoliko se u Nemanjinoj upali zeleno svetlo, kombinovani test maturantima donosiće maksimalno 20 bodova, koliko će zajedno vredeti testovi iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika. Uspeh iz osnovne škole, kao i do sada, donosiće najviše 60 bodova.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović kaže da će novi koncept završnog ispita biti pravi pokazatelj znanja koje su deca stekla u osnovnoj školi. Ona kaže da kombinovani test, iako će sadržati gradivo iz pet predmeta, decu neće puno opteretiti.

STRANI JEZICI
NISU PROŠLI
PODRŠKU Nacionalnog prosvetnog saveta novi koncept mature dobio je iz drugog puta. Na prošloj sednici ovo pitanje je skinuto sa dnevnog reda, a od Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja je zatražena radna verzija testova. U konačnom predlogu nije prošla ideja da se u kombinovani test uvrste umetnosti i strani jezici. - Zavod je dobro izbalansirao standarde znanja i pitanja na testu - kaže član NPS Mirjana Ćirić. - Ovaj posao je dobro urađen, ali za uspeh koncepta treba pažljivo i temeljno napisati i testove

.- Standardi na osnovu kojih će biti napisani testovi neće biti bazirani na detaljima ili širokom gradivu čije savladavanje podrazumeva bubanje - objašnjava Radunović. - Ključ će biti u razumevanju suštine gradiva. Zato će najveći deo testa da čini znanje na osnovnom nivou koje će lako da savlada najveći broj dece. Visok nivo znanja biće potreban samo u malom delu testa.

Novine u polaganju mature pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je i tvorac standarda na osnovu koga će biti napisani testovi. Ova ustanova, zajedno sa Ministarstvom prosvete i drugim ustanovama, moraće u sledećih nekoliko meseci da ponudi odgovore na niz pitanja koja se tiču zbirki za pripremu ispita, broja pitanja, načina bodovanja, ali i niza tehničkih detalja.

Da novi model završnog ispita neće doneti ništa dobro ni maturantima niti školskom sistemu smatra Branislav Pavlović član NPS iz Sindikata obrazovanja Srbije.

- Spremanjem ispita iz čak sedam predmeta deca će biti preopterećena, a roditelji izloženi dodatnim troškovima - objašnjava Pavlović. - Koncept je loš i do sada nigde u svetu nije primenjen. Školska godina je već počela, a niko nema konačan odgovor kako će matura definitivno da izgleda. Reč je o nedovršenom projektu, i veliko je pitanje da li će on biti zaokružen do proleća sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Milan

03.09.2013. 22:43

Matura postaje najtezi ispit. Ima li iko razuman u tom savetu? Dati prvo njima test iz 7 predmeta sto se obradjuje sa bar 3000 casova u osnovnoj skoli. Koji standardi ishodi i ostale strasne reci? Dosta upropastavanja skolstva !

Kekec

03.09.2013. 23:37

Ima u prosveti mnogo važnijih problema od polaganja male mature. U ostalom, generacije od pre dvadesetak godina je nisu ni polagale,a imale su mnogo bolje znanje. Napokon, čemu testovi iz tolikog broja predmeta? Zar nije bolje da učenici polažu 2 obavezna i jedan po sopstvenom izboru?

blabla

04.09.2013. 00:58

I ja mislim da je ovoliko predmeta nepotrebno. Sve zavisi od testova. Ako testovi traže bubanje, onda je to katastrofa. Verovatno hoće da naprave sito i rešeto za upis u gimnaziju.

J.

04.09.2013. 06:41

Ma kako da ne, ajde izmaltretirajte tu decu do maksimuma. Ova drzava nema ni dovoljno skolovane nastavnike ili ako ih ima oni su neupotrebljvi i nista ne nauce decu. Meni je hemiju predavala nastavnica koja je 20 godina ranije mojoj majci predavala domaćinstvo. I o cemu mi onda pricamo.

T.

08.09.2013. 18:40

@J. - Osmi sam razred i takođe mi je hemiju predavala nastavnica koja, zapravo, predaje domaćinstvo, sada mi u osmom predaje hemiju nastavnica koja stvarno zna svoj posao, ali ja i dalje ne mogu da zaboravim da je meni nastavnica (na početku sedmog razreda) na pitanje 'Kakva je supstanca ulje?' odgovorila 'Ha-ha, pa to je tajna, saznajte kod huće' TOLIKO O TOME i umesto što nas decu maltretirate, bolje počnite da proveravate nastavnike!

Ljilja

04.09.2013. 07:44

Ovaj Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja bolje da malo bolje proveri ove silne škole pootvarane u svakom većem selu, a ne da uvodi dodatne pritiske na decu. I još da dodam, ni svi nastavnici ne bi prošli taj test, a kamoli zaposleni u navedenom Zavodu ...

Vojislav

04.09.2013. 08:24

Glopost i maltretiranje dece i roditelja. Cemu onda sluzi skola i ocene koje su dobijali? Deca su do te mere preopterecena gradivom da kada zavrse skolu od silnog bubanja niko nista ne zna da radi. Zasto bi neko ko hoce da upise filolosku gimnaziju bubao hemiju ili fiziku? Zasto bi neko ko hoce u masinsku skolu bio maltretiran sa istorijom ili biologijom? Nebuloza koja ne postoji u normalnom svetu a sada, posle cele blamaze koja se desila, bice jos i gore?!

hh

04.09.2013. 08:28

Ministrima dati test iz sedam predmeta pa ne bi polozili,a kamoli deca koja su 8 godina radila sa 90 posto nezainteresovanih prosvetnih radnika koji otaljavaju svoj posao..Ne vidim svrhu...Cist MOBING

Logic

04.09.2013. 10:21

@hh - MOBING - kako to gordo zvuči! A kako bi se to reklo na srpskom i maternjim jezicima koji se izučavaju u našim školama, da ne koristimo stranske izraze pa da se bojkotuje nastava od strane roditelja? 'Oću nastavu na materiskom jeziku za moje dete.

hh

04.09.2013. 08:38

Gospodju Z.M. radnicu Sluzbenog glasnika,vratiti na posao,odbaciti tuzbu i dodeliti joj titulu ambasadora Unicefa.

hh

04.09.2013. 08:50

Obavezno uvesti i oba strana jezika,umetnost,fizicko,tehnicko,veronauku,gradjansko,izborni sport,test opste kulture,MENSINO testiranje iq,talente... Kao i bodovanje visine,tezine,bije tena,proporcija,boju ociju,stila i ukusa... Sta sitnicare sa samo sedam predmeta?Ajte,molim vas....

Jasmina

04.09.2013. 08:54

Ovo je maltretiranje dece bez ikakvog smisla osim prividnog da se u prosveti kao nešto radi.Verujem da bar pola ministarstva prosvete ne bi položilo ovu maturu sa ovolikim gradivom i brojem predmeta.

niki

04.09.2013. 08:56

Još jedan bespotrebni izlet u nepoznato.Sve je bitnije od znanja,koje poslednjih godina nije na zavidnom nivou.Previše obaveza , malo vremena za sve te nove namete.Šta bi sa onim da se sa stečenim znanjem u osnovnoj školi stigne do prave srednjoškolske mature? Dosta foliranja oko toga da je mala matura prekretnica uživotu osnovca.

Dr

04.09.2013. 10:04

Umesto da decu gajimo kao najdragocenije sto imamo, mi ih neprestanim pritiscima unistavamo. Sta imamo za rezultat? Ne zaboravimo oni su nasa 2013,26,50, ...godina i sta ce biti sa nama najvise zavisi od te dece. Mi vaspitavamo i obrazujemo sopstvenu buducnost, da li smo svesni. Cemu ovakva opterecenost dece. Ne zaboravite ovo je generacija dece koja je rodjena u ratu, najmanje polovina od njih je bukvalno rodjena pod bombama. Eksperimentisite sa nekim drugim generacijama, dajte ovoj deci mir

Milena

04.09.2013. 10:27

Je l' to gospoda iz Mega Trend ministarstva(prosvete) žele nešto da pokažu,šta? Kako je moguće da prijemni za fakultete bude lakši.Opterećuju decu zarad svojih poena !

Vlad

04.09.2013. 11:40

Ovo je sjajna stvar. Isto ovako se matura polagala pre 50-60 godina i šta je falilo tim generacijama? Zar je poznavanje srpskog i matematike dovoljan dokaz da je neko uspešno završio osnovnu školu? A ovamo ni opšte kulture ni praktičnih znanja. Ko je bio prvi srpski kralj? Koja reka protiče kroz Kraljevo? Kako da prepoznaš trovanje ugljen-dioksidom? Apsolutno podržavam uvođenje ovih predmeta. S tim što bih ja uveo sigurno i engleski, ako ne i još neki strani jezik.

Realista

05.09.2013. 00:53

@Vlad - @Vlad: Problem je samo sto se za "50-60 godina" promenila vrsta znanja koje je potrebno pre svega za egzistenciju a potom i za opste obrazovanje. Danas je kolicina informacija kojom se zatrpavamo tolika da je vrlo tesko pre svega deci da razdvoje vazno od nevaznog . Uloga skole se potpuno promenila ,a kod nas potpuno relaitivizovala . Ovakvim pristupm se nece dobiti nista kvalitetno vec jos jedna promasena "reforma"!

umorna mama

04.09.2013. 12:13

Ja sam mama trecaka i sestaka i dize mi se kosa na glavi od svih ovih prepametnih ideja. Ova deca su tako nemotivisana samim pristupom nastavnika u skoli , uce toliko nebitnih detalja koji im u 99,99% slucajeva nikada u zivotu nece zatrebati, uslovi u skoli nepromenjeni poslednjih 30 godina i sad jos i 7 predmeta na maturi. U cilju da imaju dobru opstu kulturu oni su toliko prebukirani da na kraju ne znaju nista . Jadno

Sve gore i gore

04.09.2013. 12:45

Novopečena prosvetna tela ojadiše i unazadiše prosvetu svojim reformama. Bilo je najbolje dok je postojalo samo Ministarstvo Prosvete.

mama

06.09.2013. 08:08

Hvala Bogu pa sam te skole zavrsila! Ja i sa 46 godina bez polozenog zavrsnog testa znam vise nego MOJA deca.....ko me je to naucio????? Ne treba njima test na kraju skolovanja...nego kvalitetni nastavnici koji ce da ih motivisu da UCE i da im prenesu to znanje a ne nove knjige svake godine i priuceni ,,strucnjaci,,koji samo strajkuju a dosli su tu preko politike ili neceg drugug. Poremetili smo SVE vrednosti u svi segmentima svojih zivota!