OSMACI koji su u ponedeljak stupili u novu školsku godinu maturu će na proleće polagati po novom konceptu. Pored zadataka iz srpskog i matematike, oni će rešavati i treći test koji će biti kombinacija gradiva pet predmeta - fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Predlog da i treći test uđe u maturski ispit u utorak je usvojen na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Da li će maturanti na proleće polagati i dodatne zadatke zavisi od ministra prosvete Tomislava Jovanovića, koji ima poslednju reč o ovom pitanju. Ukoliko se u Nemanjinoj upali zeleno svetlo, kombinovani test maturantima donosiće maksimalno 20 bodova, koliko će zajedno vredeti testovi iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika. Uspeh iz osnovne škole, kao i do sada, donosiće najviše 60 bodova.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović kaže da će novi koncept završnog ispita biti pravi pokazatelj znanja koje su deca stekla u osnovnoj školi. Ona kaže da kombinovani test, iako će sadržati gradivo iz pet predmeta, decu neće puno opteretiti.

STRANI JEZICI
NISU PROŠLI
PODRŠKU Nacionalnog prosvetnog saveta novi koncept mature dobio je iz drugog puta. Na prošloj sednici ovo pitanje je skinuto sa dnevnog reda, a od Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja je zatražena radna verzija testova. U konačnom predlogu nije prošla ideja da se u kombinovani test uvrste umetnosti i strani jezici. - Zavod je dobro izbalansirao standarde znanja i pitanja na testu - kaže član NPS Mirjana Ćirić. - Ovaj posao je dobro urađen, ali za uspeh koncepta treba pažljivo i temeljno napisati i testove

.- Standardi na osnovu kojih će biti napisani testovi neće biti bazirani na detaljima ili širokom gradivu čije savladavanje podrazumeva bubanje - objašnjava Radunović. - Ključ će biti u razumevanju suštine gradiva. Zato će najveći deo testa da čini znanje na osnovnom nivou koje će lako da savlada najveći broj dece. Visok nivo znanja biće potreban samo u malom delu testa.

Novine u polaganju mature pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je i tvorac standarda na osnovu koga će biti napisani testovi. Ova ustanova, zajedno sa Ministarstvom prosvete i drugim ustanovama, moraće u sledećih nekoliko meseci da ponudi odgovore na niz pitanja koja se tiču zbirki za pripremu ispita, broja pitanja, načina bodovanja, ali i niza tehničkih detalja.

Da novi model završnog ispita neće doneti ništa dobro ni maturantima niti školskom sistemu smatra Branislav Pavlović član NPS iz Sindikata obrazovanja Srbije.

- Spremanjem ispita iz čak sedam predmeta deca će biti preopterećena, a roditelji izloženi dodatnim troškovima - objašnjava Pavlović. - Koncept je loš i do sada nigde u svetu nije primenjen. Školska godina je već počela, a niko nema konačan odgovor kako će matura definitivno da izgleda. Reč je o nedovršenom projektu, i veliko je pitanje da li će on biti zaokružen do proleća sledeće godine.