Hrvatska: Udbaš im važniji i od 42.ooo Srba!

Ljiljana BEGENIŠIĆ

31. 08. 2013. u 21:17

Zbog čega EU različito gleda na kršenje ljudskih prava i funkcionisanje pravosuđa u Hrvatskoj. Brisel zažmurio nad počinjenim zločinima, ćuti i o problemu srpskih izbeglica koji su sada - državljani Evropske unije

Iz Hrvatske je proterano 350.000 Srba, mnogi su ubijeni i nestali, paljena su sela i gradovi, uništavana imovina, država je etnički očišćena. Uskraćena su im stanarska prava, penzije, devizna štednja, nema obnove kuća...

U Srbiji i danas živi 42.000 Srba iz Hrvatske koji imaju izbeglički status. Pošto je Hrvatska odnedavno članica Evropske unije, naša država se može "pohvaliti" da ima desetine hiljada državljana Unije koji sa sobom nose izbegličku legitimaciju.

Brisel ne pokazuje interesovanje za sudbinu ovih ljudi, niti na bilo koji način pritiska Zagreb da ovu, u svakom pogledu humanitarnu katastrofu, reši u skladu sa evropskim normama. Ali je zato žestoko zapretio Hrvatskoj ukoliko ne promeni zakon i omogući izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokog zvaničnika jugoslovenske SDB, koji je osamdesetih godina počinio zločin na teritoriji Nemačke. Evropska administracija preti uskraćivanjem pristupa fondovima, zamrzavanjem pregovora o pristupanju Šengenskoj zoni, stavljanjem Hrvatske pod posebne mere nadzora po ugledu na Rumuniju i Bugarsku... Što je zvanični Zagreb brzo slomilo, pa je pristao da udovolji zahtevu iz Brisela.

STANARSKO PRAVO U Srbiji trenutno živi 57.247 osoba sa izbegličkim statusom, od toga je njih 15.000 iz BiH, a ostali su iz Hrvatske. Srbi iz Hrvatske, inače, potražuju 32.000 stambenih prava, a u subotu je istekao rok za podnošenje zahteva za stambeno zbirinjavanje bivših nosilaca stanarskog prava. Srpski demokratski forum upozorio je Vladu Hrvatske da bi, ako želi zaista da podstakne povratak izbeglih, morala da omogući neograničen rok za podnošenje zahteva za povraćaj stanarskog prava. To bi, kako je navedeno u saopštenju SDF, trebalo da važi za područje cele Hrvatske, a ne samo za područja od posebnog interesa, kao što je sada slučaj.

Zbog čega Brisel primenjuje različite aršine u ova dva slučaja, povezana bitnom odrednicom - funkcionisanje pravosuđa i poštovanje ljudskih prava?

- Ovde na delu vidimo do čega je demokratskoj Evropi stalo. Važniji je nalog za hapšenje nekog Perkovića, koji je počinio ubistvo u Nemačkoj pre 30 godina, nego sve zlo koje su Hrvati naneli Srbima tokom rata devedesetih godina. To se protivi zdravom razumu i elementarnoj logici - kaže za "Novosti" Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra "Veritas".

On navodi da je Evropska unija znala za izbeglice i sve njihove probleme i, da je htela, mogla je da ih reši prilikom pregovora sa Hrvatskom:

- Ali, pregovaračko poglavlje koje se tiče ljudskih prava i pravosuđa, u okviru koga je trebalo da se rešavaju naši problemi, zatvoreno je brže nego što je iko očekivao. Ni Hrvati se nisu nadali da će tako olako proći, ali jesu, na njihovu ogromnu radost i naš užas.

Štrbac je uveren da je Evropa, primajući Hrvatsku u svoje okrilje, zacementirala izbegličku dramu.

S druge strane, Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj, smatra da problemi izbeglica i "slučaj Perković" nisu isti ni u čemu, osim što su ova pitanja prestala da budu samo unutrašnja hrvatska i postala su i evropska obaveza.

- Kada je reč o izbeglicama, radi se o poštovanju temeljnih ljudskih prava, poštovanju dokumenata UN i Veća Evrope, i to je primarno humanitarno pitanje, a "slučaj Perković" je pitanje funkcionisanja pravosuđa na teritoriji EU. To pitanje sada, nažalost, prelazi u ideološko-političku kampanju, a trebalo bi da ostane u domenu pravosuđa - upozorava naš sagovornik.

Pupovac smatra da su problemi izbeglica iz Hrvatske u Srbiji i BiH stvar hrvatske vlade i vlada država u regionu, ali i problem EU i UN.

- Broj izbeglica u Srbiji je još uvek veliki i jedan je od samo nekoliko slučajeva produženog izbegličkog statusa, onog koji traje nekoliko decenija, u svetu, a jedini slučaj da EU ima izbeglice sa svog prostora na području izvan Unije - ističe Pupovac.

Šta bi, po mišljenju naše države, trebalo da učini EU?

PETICIJA Savo Štrbac podseća da su srpske izbeglice iz Hrvatske koje žive širom sveta potpisivale peticiju kojom su tražile da se ova država ne primi u EU dok ne reši najosnovnija pitanja izbeglih. Tu peticiju je potpisalo 75.000 ljudi, ali bez rezultata.

- Očekujemo da evropska porodica napravi pritisak prema svom novom članu da obaveze prema jednom delu svojih državljana ispunjava kao i prema drugom delu - kaže nam Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Jer, ističe on, to sada nisu samo državljani Hrvatske nego i državljani EU, pa Srbija ne gleda samo prema Hrvatskoj kada je u pitanju rešenje ovih problema, nego i prema Briselu.

- Verujemo da će Evropska unija naći načina da pomogne Hrvatskoj kao svom novom članu da sva nerešena pitanja razreši i da se o pravima izbeglih pregovara u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela. Insistiramo da izbegli imaju sva prava koja imaju državljani Hrvatske, odnosno Evropske unije - ističe Cucić.

Za istoričara Čedomira Antića dvostruki aršini Evropske unije su očekivani i logični. On kaže:

- Srbi su u očima Brisela, odnosno Berlina, krivi kolektivno. Zločini učinjeni nad Srbima, prema tom viđenju, posledica su istorijskih okolnosti ravnih incidentu i za njih je odgovorna patologija pojedinaca. A zločini koje su izvršili pripadnici srpskog naroda defekt su srpske kulture i proističu iz celine srpske istorije... U slučaju prognanika u Srbiju u pitanju je odnos Hrvatska-Srbija, a odnos EU je dobro poznat i apsolutno pristrasan. S druge strane, „Slučaj Perković“ aktuelizuje odnos Nemačke i Hrvatske i tu se zna ko je glavni. Ako nekada takva stvarnost dođe u pitanje treba je potvrditi i po cenu poniženja hrvatske države.

GovoreĆi o izbeglim i prognanim Srbima, Antić navodi da progon srpskog naroda ne bi bio moguć u ovom opsegu da su mu se suprotstavili Vašington i Brisel, odnosno Berlin. Zato, preporučuje on, naš odnos sa EU treba da bude krajnje pragmatičan:

- Naš je interes da nam jačaju država i politička prava srpskog naroda u regionu - položaj Republike Srpske, da budu obnovljeni autonomni kotari i data puna ovlašćenja Zajedničkom vijeću opština u Slavoniji, konstitutivnost za srpski narod u Crnoj Gori, verske slobode u Makedoniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Jabre

01.09.2013. 02:06

Šta je tu čudno Nemci su potomci Hitlera i jedino što žale je dejstvo da su izgubili rat. Nadam se da ljudi ne gaje više iluzije da Nemci jedva čekaju da daju Srbijancima plate od 1000 Evra kada uđu. Čak i ako jednog dana Srbija uće u EU to će biti da služi Nemcima kao Bugarska, Rumunija, Hrvatska itd

Stevan Ostojic BG

01.09.2013. 08:21

A zar te izbeglice nisu zelele da svi lepo zivimo u jednoj velikoj srbiji?Te izbeglice nisu problem EU nego nas u Srbiji i zato mi to treba da resimo.Ajde da vididmo koliko i sta radi nasa vlada na povratku nesrba odakle su ih proterali jna ,arkanovci,seseljevci itd.

Zika

01.09.2013. 20:12

@Stevan Ostojic BG - A sta se uopste gleda preko tarabe u komsijino dvoriste. Sta to ima veze sa mojim sopstvenim zivotom? Vise nego bedno.

zo

01.09.2013. 09:02

Taj udbaš koga Njemačka želi vidjeti u zatvoru,je zaapravo zamjena za one kojistvarno trebaju biti na "robiji" zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.A sve u svrhu da se u svijetu vidi da nemci vode nepristrasnu politiku na Blkanu.Digne se halabuka i tako se skrene pažnja sa pravih problema ( ako su to za njih problemi)

Đani

01.09.2013. 10:33

hteli ste svi u jednu državu,još niste san ostvarili,još srpska i bit ćete svi u jednoj

komentarac

01.09.2013. 11:15

bice sada da su hrvati nacisti uh steta bas za njih oni setaju eu i haraju kako hoce po eu vama je ostalo ko i uvek da pricate samo i ogovarate a da radite nesto to je novost neka kada vam se kaze da treba da se radi odakle sad pa ta rijec raditi

Micky

01.09.2013. 12:17

@komentarac - Čoveče polako! Da li si čuo za interpunkciju? Verujem da ni ti sam ne razumeš šta si napisao.

sreto

01.09.2013. 11:23

Ne traze oni Perkovica, za to sto je likvidiran "ujka" nego sto je taj "ujka" bio njihov Agent !!!

Janko Radmanovic

01.09.2013. 11:30

Prakticari iz EU resavaju probleme po vermenu svog nastajanja. Ovaj je Perkovića je pri kraju, sada je na redu problemi Srba, jer RH je puno toga napisala - počev od Ustava, Zakona, to su iz EU hvalili, ali i kritikovali da se na primenjuje u praksi. Jedno ili dva ponavljanja u traženju rešenju problema, ako se ne reši prelazi na rešavanje kada se postane član EU, tada se to rešava kao i kod Prekovića, da se rok, ne ispunjenje slede sankcije. Uskoro ćemo biti svedoci snage EU.

čiča

01.09.2013. 18:45

To je ona Eurupa u koju tako žarko streme naši političari , narod oni nesmeju da pitaju niti to da daju na referendum

Partizan

02.09.2013. 11:07

Zločin nije čuvati svoju zemlju tada SR Jugoslaviju od domaćih izdajnika i strani agenata.Kao što su Đureković i što se tiče R Srbije braća Bitići.Strane države su uložile puno u svoje agente to košta i neko mora platiti i zato ne odustaju.

Domagoj

02.09.2013. 20:49

Nejasno je zašto odjedanput žele stanove u državi koju i danas preziru, zašto žele novce u valuti koju su prezirali (al ipak novci su novci) I zašto su 90ih vikali kako žele živjeti u Srbiji, kako ne priznaju Hrvatsku itd., a sada žele nazad?

zo

03.09.2013. 08:42

@Domagoj - možeš misliti,žele nazad,žele svoju imovinu pa gdje to ima.Naravno ima i to traje i traje a nisu znali da nesmiju prezirati ono što im se kroz istoriju događalo.Pogotovo da traže stanove u koje su se uselili i neki "visoki dužnosnici" i više puta preprodali (jer novci su novci)